Grand Slam * Stats & News
Updated: 21 augustus 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst & Foto's: Marco Stoovelaar)

Olympia Haarlem en Terrasvogels naar Finaleronde Europa Cups
English

BOLLATE (ItaliŽ) / PRAAG (TsjechiŽ) - FysioExpert Olympia Haarlem en Terrasvogels hebben zich beide geplaatst voor de Finaleronde van hun respectievelijke Europa Cup-toernooi. Er waren in de loop van dinsdag nog allerlei combinaties en gelijke standen mogelijk, waarbij beide teams theoretisch nog kon worden uitgeschakeld. Maar hun plek werd dinsdagavond veilig gesteld zonder dat ze zelf speelden, omdat ze toen de Finaleronde niet meer konden missen wat de combinaties van de teams ook zouden na de slotwedstrijden op woensdag.

Op woensdag (21 augustus) sloten de twee teams de voorronde af. In Bollate (ItaliŽ) kwam Olympia Haarlem tot een 7-0 shutout tegen Wesseling Vermins (Duitsland) in zes innings in het European Premiere Cup-toernooi. Olympia bereikte een plek in de Finaleronde doordat Bollate dinsdagavond met 2-1 won van Les Comanches (Frankrijk).

Terrasvogels speelde woensdag twee wedstrijden in het European Cup Winners Cup-toernooi in Praag (TsjechiŽ). De ploeg begon met een overtuigende 9-1 winst in 4½ inning vs. Joudrs Praha (TsjechiŽ). 's Middags won Terrasvogels met 13-0 in vijf innings van Alligators Sombor (ServiŽ). Terrasvogels was zeker van een plek in de Finalronde op dinsdag-namiddag toen Joudrs Praha met 10-3 won van Alligators.

De derde speeldag in Praag zag ook de langste wedstrijd van het evenement, want het duel tussen Rivas (Spanje) en Eagles Praha (TsjechiŽ) nam drie uur en 52 minuten in beslag. De Tsjechen wonnen met 20-12 in acht innings.

(21 augustus)
FysioExpert Olympia Haarlem vs. Wesseling Vermins

Olympia Haarlem werd in de eerste drie innings puntloos gehouden door Wesseling Vermins-starter Claudia Volkmann, maar opende de score in de vierde en kwam tot een rally van vier punten in de vijfde slagbeurt.

...Brenda Beers...
...single, double,...
...2 runs, 1 RBI...
(© F: Marco Stoovelaar)
Claudia Volkmann gooide in de Nederlandse Golden League in 2017 en 2018 voor Terrasvogels en dit seizoen komt ze uit voor Euro Stars in de Silver League. In de eerste drie innings stond de rechtshander slechts ťťn Olympia-slagvrouw tot de honken toe. Met twee uit in de tweede inning sloeg MariŽlle Vleugels een tweehonkslag, strandde op het tweede honk en was de enige honkloopster.

In de vierde inning opende Olympia de score met twee punten. Met ťťn uit sloeg Brenda Beers een tweehonkslag en scoorde op een honkslag van Cindy van der Zanden. Zij schoof op naar het tweede honk op de aangooi naar de plaat en bereikte vervolgens het derde honk op een opofferingsstootslag van Shareday Christina. Na opzettelijk vier wijd voor MariŽlle Vleugels leverde pinch-hitter Jessie van Aalst een RBI-double af.

Olympia kwam tot een rally van vier punten in de vijfde inning. Virginie Anneveld startte de rally met een lead-off double, waarna ze opschoof op een honkslag van Eva Voortman, die zelf uiteindelijk op het tweede honk terechtkwam. Anneveld scoorde op een opofferingsslag van Dinet Oosting en Voortman voegde een punt toe door te scoren op een stootslag-honkslag van Brenda Beers, die zelf weer kon opschuiven na een foute aangooi. Een werpsterswissel volgde, want Hannah Held nam het over. Zij werd begroet met een puntscorende honkslag van Cindy van der Zanden. Met twee uit zorgde MariŽlle Vleugels met een honkslag voor het vierde punt.

Intussen werd de Duitse tegenstander puntloos gehouden door Alyson Spinas-Valainis. De rechtshander kreeg een lead-off infield-hit tegen van Milena BŲttger die daarmee de wedstrijd begon in de eerste helft van de eerste inning. Zij werd later gedwongen uitgeschakeld wat het einde van de inning betekende. Spinas kreeg drie opeenvolgende nullen in de tweede en derde slagbeurt. In de 1e4 kwam Wesseling dicht bij het openingsputen, want toen sloeg Brittany Barnes een driehonkslag met ťťn uit. Een grounder en strikeout volgden.

Met een 2-0 voorsprong nam Eva Voortman de pitching bij Olympia over in de 1e5. De linkshander schakelde de eerste twee slagvrouwen met drie slag uit, maar volgde met vier wijd voor de volgende twee. Een vangbal maakte echter een einde aan de Duitse slagbeurt.

Met twee uit in de 1e6 kreeg Voortman een honkslag tegen van Lisa-Marie Kovačević-KŲllner. Zij speelt in de Golden League voor Tex Town Tigers en is getrouwd met Robert Kovačević, die de Hoofd Coach is van de Enschedese ploeg. Hij is ook in Bollate, want daar is hij nu de Hoofd Coach van het Zwitserse Barracudas ZŁrich.

In de 2e6 bereikte Olympia het verschil van zeven punten om de wedstrijd af te kunnen sluiten. Met ťťn uit bereikte Eva Voortman het honk met een infield-hit en schoof op na een wilde worp en een grounder van Chelsie Robison. Zij scoorde toen pinch-hitter Amber Krijgsman's grounder eindigde in een foute aangooi.FysioExpert Olympia Haarlem - Wesseling Vermins 7-0 (6 inn.)
RHE
Wesseling Vermins000000-032
FysioExpert Olympia Haarlem000241-7100
(twee uit toen een verschil van zeven punten werd bereikt in de zesde inning)
pitchers Wesselinginn.SOBBHRER
Claudia Volkmann, L (0-2)4.1-1755

Hannah Held1.1-1321

pitchers Olympia Haarleminn.SOBBHRER
Alyson Spinas-Valainis, W (2-1)45-2--

Eva Voortman, SV (1)2221--

Umpires: HP-Benjamin Milgrom (Frankrijk), 1B-Giuseppe Laudani (ItaliŽ), 3B-Sabrina Fabrizi (ItaliŽ).
Official Scorers-Maria Luisa Ruocco (ItaliŽ), Vincenzo Amoruso (ItaliŽ), Stefano Burlini (ItaliŽ).
Technical Commissioner-Wout Isbouts (Nederland).
Aanvangstijd-17:56 uur.
Speeltijd-1:54 uur.
Locatie-Veld #1, Centro Sportivo, Bollate (ItaliŽ).

Game Notes:
European Premiere Cup 2019.
Terrasvogels vs. Joudrs Praha

Terrasvogels begon de dag goed met een overwinning tegen Joudrs Praha, dat normaal gesproken een stevige tegenstander is een ťťn van de beste teams is in de Tsjechische softbalgeschiedenis. Joudrs had hun eerste drie wedstrijden in winst omgezet, maar werd beperkt tot slechts ťťn honkslag door de Terrasvogels-pitching en keek na twee innings al tegen een ruime 9-0 achterstand aan.

...Katharina Szalay...
...2 gescoorde punten...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Terrasvogels sloeg gelijk toe met drie punten in de tweede helft van de eerste inning op starter Adťla LinkovŠ. De rechtshander begon met vier wijd voor lead-off hitter Katharina Szalay, waarna de honken vol kwamen te staan toen er een fout werd gemaakt op een opofferingsstootslag van Nadine Marinus en Lizzie Clarijs eveneens vier wijd kreeg. Hierna werden de eerste punten gescoord toen Solange Starrenburg en Karin Tuk puntscorende honkslagen afleverden. Met de honken nog altijd vol sloeg Yindi Beekveldt de bal het linksveld waar die werd gevangen. Clarijs, de loopster op het derde honk, kon hierop niet scoren, maar werd alsnog in de gelegenheid gesteld dat te doen toen er een foute aangooi richting tweede honk volgde. Tuk en Starrenburg bleven in deze situatie op respectievelijk het eerste en tweede honk. Nadat pitcher Adela LinkovŠ volgde slagvouw Desiree Adriaansz met drie slag had uitgeschakeld en de bal terugkreeg van haar catcher gooide ze die richting tweede honk waar een fout volgde. Dat stelde Starrenburg in staat op te schuiven naar het derde honk, maar daar bleef ze achter, want een grounder sloot de slagbeurt af.

Terrasvogels kwam tot een rally van zes punten in de tweede inning. Dit keer begonnen Gabi Obia en Katharina Szalay met honkslagen. Hierna zorgde een fout op een 'force play-grounder' van Nadine Marinus er voor dat Obia kon scoren en dat leidde ook tot loopsters op het tweede en derde honk. Solange Starrenburg (2-run) en Karin Tuk (ťťn punt) volgden met back-to-back doubles. Yindi Beekveldt was de volgende honkloopster toen ze via een fout op het honk kwam en Terrasvogels kreeg weer loopsters op het tweede en derde honk na een grounder van Desiree Adriaansz. Merel Oosterveld volgde met een 2-run single om de stand op te voeren naar 9-0.

In de volgende twee innings werd Terrasvogels op rij uitgeschakeld door nieuwe pitcher (en international) Lucie ZappovŠ, maar de Tsjechen konden zelf niets terugdoen.

Terrasvogels-pitcher Hannah Bandimere schakelde de eerste negen slagvrouwen op rij uit (vier strikeouts). Joudrs kwam daarna op het honk en scoorde hun enige punt in de vierde inning. Lead-off hitter Tereza JakešovŠ bereikte het honk na een fout en Adťla WeissovŠ volgde met een honkslag en dat was de enige Tsjechische hit. De twee schoven op na een grounder, waarna JakešovŠ scoorde op een grounder van Julie CoufalovŠ. De inning eindigde met een grounder van Lorraine Kieft, de Nederlandse gastspeelster van Joudrs die voor DSS uitkomt in de Golden League.

Hannah Bandimere zorgde met driemaal drie slag in de vijfde inning voor het einde van de wedstrijd.Terrasvogels - Joudrs Praha 9-1 (4½ inn.)
RHE
Joudrs Praha00010-114
Terrasvogels3600X-971
pitchers Joudrsinn.SOBBHRER
Adťla LinkovŠ, L (0-1)212794

Lucie ZappovŠ2-----

pitcher Terrasvogelsinn.SOBBHRER
Hannah Bandimere, W (2-0)57-11-

Umpires: HP-Beate Utzig (Oostenrijk), 1B-Michael Renggli (Zwitserland), 3B-David Hurley (Groot-BrittanniŽ).
Official Scorers-Misa MalŠ (TsjechiŽ), Petra MalŠ (TsjechiŽ).
Technical Commissioner-Gabriele Hardinger (Oostenrijk).
Aanvangstijd-11:00 uur.
Speeltijd-1:05 uur.
Locatie-Veld #1, Eagles Park, Praag (TsjechiŽ).

Game Notes:
European Cup Winners Cup 2019.
Terrasvogels vs. Alligators Sombor

De derde dag van het evenement begon met een wijziging in het speelschema vanwege regen op dinsdagavond. Het duel tussen Therwil Flyers en Moscow werd gestaakt in de vijfde inning en werd woensdagochtend uitgespeeld. De ontmoeting tussen Rivas en Eagles Praha ging dinsdag niet van start en werd eveneens opnieuw vastgesteld voor woensdagochtend. Echter, dit duel, met de Nederlandse umpire Martin Lemstra bij het eerste honk, had een waanzinnig scoreverloop. Rivas stond met 6-1 voor na zes innings, maar hierna kwam Eagles tot een rally van elf (!) punten in de 1e7 om een 12-6 voorsprong te nemen. Hierna, in de 2e7, scoorde Rivas zes punten om de stand in balans te brengen en een verlenging af te dwingen. In de 1e8 scoorde Eagles nog eens acht punten om de stand op 20-12 te brengen in hun voordeel. Rivas werd daarna puntloos gehouden in de 2e8, waarna de wedstrijd eindelijk kon worden afgesloten na drie uur en 52 minuten!

...Karin Tuk...
...4-uit-4, 2 doubles...
...1 run, 2 RBI's...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Aanvankelijk was het begin van het restant van de ontmoeting tussen Therwil en Moscow vastgesteld voor 8 uur 's morgens, terwijl Terrasvogels volgens schema zou spelen tegen Alligators om 9 uur. Dat veranderde allemaal, want het eerste duel begon pas om 9:30 uur en Terrasvogels startte pas om 11 uur. De lange wedstrijd tussen Rivas en Eagles verstoorde daarna het speelschema. Een aantal wedstrijden moest worden verschoven naar een andere aanvangstijd en soms zelfs een ander veld. Op het grote Eagles Park werd een derde veld ingezet. Het was op dit veld dat Terrasvogels tegen Alligators speelde. Maar er is meer, want door het verschuif in de wedstrijden veranderden ook een aantal aanstellingen van umpires en official scorers. Zodoende stonden er in het duel van Terrasvogels slechts twee in plaats van drie umpire. Bovendien was er aanvankelijk maar ťťn in plaats van twee official scorers. En zo kon het gebeuren dat Karin Pieneman, de team-scorer van Terrasvogels, maar ook official scorer in de Nederlandse competitie, inviel als tweede scorer.

In hun tweede wedstrijd had Terrasvogels aan vijf innings genoeg om met 13-0 te winnen. De ploeg kwam tot 17 honkslagen, waaronder vier van Karin Tuk (4-uit-4) met twee doubles. Merel Oosterveld en Jessica Waasdorp sloegen beide drie honkslagen. Waasdorp sloeg drie punten binnen. Acht van de negen speelsters scoorden minstens ťťn pun en acht sloegen ook minstens ťťn punt binnen.

Roos-Marijn Kramer gooide het hele duel voor Terrasvogels. Ze kwam tot twaalf keer drie slag en stond slechts ťťn honkslag toe. Na de eerste elf slagvrouwen van de Servische ploeg op rij te hebben uitgeschakeld kreeg ze een 2-out single tegen van Irina Spasojevic in de vierde inning, maar volgde met een strikeout. Het was de enige honkloopster voor Alligators.

Terrasvogels opende de score met drie punten in de tweede inning. Jessica Waasdorp begon met een tweehonkslag, schoof op na een doorgeschoten bal en scoorde het eerste punt op een honkslag van Karin Tuk. De laatste schoof op naar het derde honk via twee grounders, waarna ze scoorde op een tweehonkslag van Gabi Obia, die daarna het volgende punt scoorde na een honkslag van Desiree Adriaansz.

Vier punten werden toegevoegd met twee uit uit in de vierde slagbeurt. Lead-off hitter Kelsy Pieneman bereikte het honk na een fout. Met twee uit schoof ze op naar het derde honk na een honkslag van Merel Oosterveld, waarna Yindi Beekveldt volgde met een 2-run double. Beekveldt stall vervolgens het derde honk en scoorde toen er een fout werd gemaakt op een klap van Nadine Marinus. Zij scoorde het vierde punt in de inning na een honkslag van Jessica Waasdorp. Een ground-rule double van Karin Tuk volgde, maar twee loopsters bleven daarna achter.

Een 6-run rally volgde in de 1e5 op zeven honkslagen. Met ťťn uit sloeg Gabi Obia een honkslag en Desiree Adriaansz een ground-rule double. De twee scoorden respectievelijk op een wilde worp en een honkslag van Merel Oosterveld. Hierna kwamen de honken vol te staan toen Yindi Beekveldt een infield-hit sloeg en Nadine Marinus vier wijd kreeg. Jessica Waasdorp, die herstellende is van een blessure, leverde vervolgens een 2-run single af. Even later voegden Karin Tuk en Bobbi Scheurkogel puntscorende honkslagen af om de stand op te voeren naar 13-0.Alligators Sombor - Terrasvogels 0-13 (5 inn.)
RHE
Terrasvogels03046-13170
Alligators Sombor00000-012
pitcher Terrasvogelsinn.SOBBHRER
Roos-Marijn Kramer, W (2-0)512-1--

pitcher Alligatorsinn.SOBBHRER
Alexandra Bajic, L (0-2)51117139

Umpires: HP-Gregorio Carletti (ItaliŽ), 1B-Jes Sandhu (Groot-BrittanniŽ).
Official Scorers-Misa MalŠ (TsjechiŽ), Karin Pieneman (Nederland).
Technical Commissioner-Gabriele Hardinger (Oostenrijk).
Aanvangstijd-17:45 uur.
Speeltijd-1:12 uur.
Locatie-Veld #3, Eagles Park, Praag (TsjechiŽ).

Game Notes:
European Cup Winners Cup 2019.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.