Grand Slam * Stats & News
Updated: 24 april 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Fred Versluis & Marco Stoovelaar)

Terrasvogels en Sparks Haarlem delen Paas double-header
English

...De double-header was goedbezocht...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
SANTPOORT-ZUID - Terrasvogels en Sparks Haarlem deelden hun goedbezochte double-header op een zonnige maandag (22 april) ter afsluiting van een druk Paas-weekeinde.

In de openingswedstrijd stond Terrasvogels met 2-0 achter, maar won met 3-2 op een 'baseclearing triple' van Bobbi Scheurkogel in de zesde inning. De wedstrijd was een pitching-duel tussen Roos-Marijn Kramer en Katie Donovan. Samen gooiden de twee rechtshanders 18 keer drie slag.

In de tweede wedstrijd boekte Sparks Haarlem een overtuigende 11-3 winst. In dit duel kwam Sparks Haarlem tot 10 honkslagen, waaronder drie tweehonkslagen.

Beide teams leden vandaag hun eerste nederlaag van het seizoen. Hierdoor hebben zij nu op de eerste plaats gezelschap gekregen van FysioExpert Olympia Haarlem, dat vandaag tweemaal won.

Afgelopen zaterdag won Terrasvogels tweemaal van Twins Oosterhout, terwijl Sparks Haarlem tweemaal tot winst kwam tegen Tex Town Tigers.

In de double-header van vandaag was veteraan umpire Harm de Fonkert één van de twee umpires. Hij stond voor het laatst in de hoogste afdeling op 10 september 2015 toen hij inviel in de enkele wedstrijd tussen Tex Town Tigers en het Talent Team Holland in Enschede. In recente jaren was De Fonkert voornamelijk actief in de tweede hoogste afdeling.

(22 april)

Programma, Standen & Uitslagen
Game 1

De openingswedstrijd was een pitching-duel tussen Roos-Marijn Kramer (Terrasvogels) en de debuterende Katie Donovan (Sparks Haarlem). Hoewel er al vier solide pitchers op het roster staan voegde Sparks Haarlem onlangs de Amerikaanse rechtshander aan de ploeg toe. Vrijwel zeker zal de ploeg later dit seizoen nog een andere Amerikaanse werpster toevoegen.

Beide pitchers gooiden het hele duel in de aantrekkelijke wedstrijd, die een spectaculaire ontknoping had. Kramer gooide achtmaal drie slag en stond slechts vijf honkslagen toe. Donovan kwam tot tienmaal drie slag en stond maar vier hits toe in de eerste vijf innings. Ze kreeg er daarna nog eens drie tegen in de zesde, waaronder de winnende driehonkslag van Bobbi Scheurkogel.

In de eerste helft van de eerste inning kreeg Sparks Haarlem de eerste loopster in scoringspositie. Kimberly Jones kreeg vier wijd met één uit, stal het tweede honk met twee uit, maar Roos-Marijn Kramer sloot af met een strikeout.

De ploeg opende daarna de score in de tweede slagbeurt. Dominique Sprengers begon met een honkslag en schoof op toen er een outfield-fout op volgde. Ze bereikte het derde honk op een grounder van Feline Poot, waarna ze scoorde op een 2-out single van Maaike Blaauwgeers.

Sparks Haarlem verdubbelde de voorsprong in de 1e3. Anne Blaauwgeers begon met een infield-hit en stal het tweede honk. Ze schoof op naar het derde honk op een hiernavolgende honkslag van Kimberly Jones, die zelf het tweede honk wist te bereiken op een outfield-fout. Met één uit scoorde Blaauwgeers op een velderskeus-grounder van Maxime van Dalen, die hierdoor het eerste honk bereikte. Twee loopsters bleven achter toen er een groundout en vangbal volgden.

...Bobbi Scheurkogel sloeg een 'game-winning, 3-run triple'...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In de zesde inning kreeg Sparks Haarlem een kans wat meer tot scoren te komen, want het kreeg de honken vol toen de Terrasvogels-verdediging nog twee fouten maakte. Lead-off hitter Maxime van Dalen kwam na een fout op het honk, waarna Feline Poot vier wijd kreeg met één uit. Met twee uit kwamen de honken vol te staan toen ook Maaike Blaauwgeers na een fout op het honk kwam. Maar Roos-Marijn Kramer maakte opnieuw een einde aan de dreiging door af te sluiten met een strikeout en dat betekende dat er drie loopsters achterbleven.

Terrasvogels sloeg even later toe.

In de eerste vijf innings kreeg Terrasvogels vier honkloopsters, maar geen van hen kwam in scoringspositie. In deze innings gooide Katie Donovan achtmaal drie slag. De situatie veranderde in de 2e6, waarin een aantal cruciale momenten was. Katharina Szalay begon met een infield-hit en schoof op na een opofferingsstootslag van Lizzie Clarijs. Hierdoor stond ze nu weliswaar in scoringspositie, maar met powerhitter Karin Tuk als volgende slagvrouw en het eerste honk open nam Sparks Haarlem Hoofd Coach Peter van Dalen de beslissing haar opzettelijk vier wijd te geven. Dat zorgde voor een gedwongen loop, maar nam ook de knuppel uit de handen van Tuk. Even later schoven Szalay en Tuk beiden op na een wilde worp. Hierna volgden nog twee belangrijke beslissingen. Opnieuw was het eerste honk nu open, maar dit keer werd niet gekozen voor een opzettelijke vrije loop. Aan de andere kant kreeg slagvrouw Jessica Waasdorp het teken voor een stootslag, hoewel het infield 'in' speelde. Dit zou kunnen resulteren in een uit op de plaat (en dus twee uit). Echter, Waasdorp plaatste haar stootslag perfect, want de bal was buiten bereik van derde honkvrouw Dominique Sprengers. De andere loopsters wisten hierdoor niet op te schuiven, maar Waasdorp kwam op het honk met een stootslag-honkslag en dat zorgde voor volle honken. Katie Donovan volgde met een strikeout voor de tweede nul. Dat leidde tot de volgende beslissing. Met twee uit was het nu toegestaan een temporary runner in te zetten voor catcher Karin Tuk, die op het tweede honk stond. Terrasvogels Hoofd Coach Stefan Vessies plaatste Ella Krommendijk op het tweede honk en zij vertegenwoordigde nu het gelijkmakende punt. Met de honken vol en een 0-wijd-1-slag stand maakte volgende slagvrouw Bobbi Scheurkogel goed contact op de volgende pitch. Ze dreunde de bal diep het rechtsveld in over rechtsveldster Quincy Catsburg, één van de pitchers van het team, maar die speelde in dit duel in het outfield. De drie loopsters scoorden allemaal en Scheurkogel kwam op het derde honk met een 'baseclearing triple' om Terrasvogels op een 3-2 voorsprong te zetten. De bal sprong ietwat terug in het rechtsveld en werd snel verwerkt, anders had Scheurkogel mogelijk zelfs een inside-the-park-grand-slam kunnen slaan.

In de 1e7 schakelde Roos-Marijn Kramer drie slagvrouwen op rij uit om de winst te bezegelen.


...Links: Katie Donovan maakte haar pitching-debuut voor Sparks Haarlem...
...Rechts: Anne Blaauwgeers maakt contact voor Sparks Haarlem...
(© Beide Foto's: Fred Versluis)


Terrasvogels - Sparks Haarlem 3-2
RHE
Sparks Haarlem0110000-250
Terrasvogels000003X-374
pitcher Sparksinn.SOBBHRER
Katie Donovan, L (0-1)6101733

pitcher Terrasvogelsinn.SOBBHRER
Roos-Marijn Kramer, W (5-0)782521
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Gerrit-Jan van der Hoeven, 1B-Harm de Fonkert.
Official Scorer-Marco Stoovelaar.
Play-by-Play Scorer-Karin Pieneman.
Public Address Announcer-Geen.
Scoreboard Operator-Geen.
Aanvangstijd-12:58 uur.
Speeltijd-1:38 uur.
Locatie-Sportpark 'De Elta', Santpoort-Zuid.

Game Notes:
Katie Donovan (Sparks Haarlem) maakt haar debuut in de Golden League.
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, 22,4° C; windrichting oost;
windsnelheid 21 kmu; windkracht 4 Bft; luchtvochtigheid 41%.
Game 2

In de tweede wedstrijd scoorde Sparks Haarlem tweemaal in de eerste slagbeurt. De ploeg besliste de wedstrijd daarna met een 4-run rally in de derde inning. Terrasvogels wist de achterstand terug te brengen naar 7-3 in de vierde, maar hierna nam Sparks Haarlem meer afstand om de wedstrijd in zes innings af te sluiten via de mercy-regel. Het was ook een duel waarin verschillende verdedigende wissels werden gemaakt door beide teams in de loop van de wedstrijd.

In de eerste helft van de eerste inning opende Sparks Haarlem de score met twee punten op Margot van Eijl, die haar debuut maakte in een Terrasvogels-uniform. Ze kreeg een lead-off single tegen van Anne Blaauwgeers, waarna ze Kimberly Jones met een worp raakte. De twee schoven op na een opofferingsstootslag van McKayla Taylor en gingen scoren op een opofferingsslag van Maxime van Dalen en een tweehonkslag van Dominique Sprengers.

Sparks Haarlem kwam vervolgens tot een rally van vier punten op drie pitchers in de derde inning. Kimberly Jones werd weer geraakt door een worp, schoof op na een wilde worp en scoorde op een ground-rule double van Maxime van Dalen. Dat leidde tot de eerste werpsterswissel, want Bobbi Scheurkogel nam het over. Zij kreeg de honken vol toen Dominique Sprengers een honkslag sloeg en Feline Poot vier wijd kreeg. Twee punten werden daarna toegevoegd toen Taisa Kirindongo werd geraakt door een worp en Maaike Blaauwgeers een honkslag sloeg. Hierna werd Poot gedwongen uitgeschakeld op de plaat op een grounder van Katie Donovan, die in dit duel de designated player was. Met de honken nog altijd vol werd het volgende punt gescoord na vier wijd voor Anne Blaauwgeers. Hierna volgde weer een werpsterswissel. Lizzie Clarijs nam het over en sloot de inning af met een strikeout.

Sparks scoorde het zevende punt in de vierde toen McKayla Taylor begon met een tweehonkslag en scoorde op een opofferingsslag van Dominique Sprengers.

Kirsten Scheele kreeg drie nullen op rij in de eerste drie innings, maar kwam daarna in de problemen in de 2e4, waarin ze vijf honkslagen moest toestaan, wat resulteerde in drie punten. Met Katharina Szalay (velderskeus) op het eerste honk en één uit sloeg Lizzie Clarijs een honkslag en volgde Karin Tuk met een puntscorende tweehonkslag. Volgende slagvrouw Jessica Waasdorp sloeg een RBI-single en met twe uit voegde Bobbi Scheurkogel nog een puntscorende honkslag toe die de achterstand terugbracht naar 7-3. Met twee loopsters op de honken nam Quincy Catsburg de pitching over voor Sparks en zij kreeg een 'inning-ending grounder'.

Terrasvogels werd puntloos gehouden in het restant van de wedstrijd, terwijl Sparks Haarlem nog vier punten scoorde.

Al deze extra punten waren onverdiende, want twee fouten droegen hier aan bij. In de 1e5 werden twee punten gescoord op een honkslag van Kimberly Jones. En in de zesde sloeg Katie Donovan twee punten binnen met een honkslag.


...Links: Umpires Gerrit-Jan van der Hoeven en Harm de Fonkert zijn klaar voor Game 2...
...De Fonkert was umpire in zijn eerste Hoofdklasse-duel sinds 2015...
...Rechts: Anne Blaauwgeers scoort het eerste punt voor Sparks Haarlem in de eerste inning...

...Links: Kirsten Scheele was de startende pitcher voor Sparks Haarlem...
...Rechts: Kimberly Jones scoorde 2x en had twee binnengeslagenpunten voor Sparks Haarlem...

...Links: Sparks Haarlem korte stop McKayla Taylor volgt de actie...
...Rechts: Einde wedstrijd...
(© Alle Foto's: Fred Versluis)Terrasvogels - Sparks Haarlem 3-11 (6 inn.)
RHE
Sparks Haarlem204122 -11100
Terrasvogels000300 -362
pitchers Sparksinn.SOBBHRER
Kirsten Scheele3.24-533

Quincy Catsburg, W (1-0)2.11-1--

pitchers Terrasvogelsinn.SOBBHRER
Margot van Eijl, L (0-1)2.1-4344

Bobbi Scheurkogel0.1-2222

Lizzie Clarijs3.131551
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Harm de Fonkert, 1B-Gerrit-Jan van der Hoeven.
Official Scorer-Marco Stoovelaar.
Play-by-Play Scorer-Karin Pieneman.
Public Address Announcer-Geen.
Scoreboard Operator-Geen.
Aanvangstijd-15:12 uur.
Speeltijd-1:43 uur.
Locatie-Sportpark 'De Elta', Santpoort-Zuid.

Game Notes:
Merel Kramer (Sparks Haarlem) maakt haar debuut in de Golden League.
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, 24,6° C; windrichting oost-zuidoost;
windsnelheid 27 kmu; windkracht 4 Bft; luchtvochtigheid 28%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.