Grand Slam * Stats & News
Updated: 1 juli 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Fred Versluis)

Nederlands Softbal Team opent Europees Kampioenschap met tweemaal winst
English

ŻORY (Polen) - Het Nederlands Softbal Team is het 21e Europees Kampioenschap op zondag (30 juni) begonnen met twee overtuigende overwinningen. Oranje speelde beide wedstrijden op het complex van Gepardy Żory in de Poolse stad Ż.

Het Europees Kampioenschap wordt dit jaar georganiseerd door Tsjechië en Polen. Wedstrijden worden gespeeld op twee locaties in beide landen. Ostrava in Tsjechië is de hoofdlocatie van het evenement waar zaterdag de Finales worden gespeeld.

Op de eerste speeldag moest Nederland al vroeg afreizen naar Żory voor de wedstrijd tegen Hongarije. Nederland won het duel, dat om 9 uur van start ging, met een 19-0 shutout. Later op de dag boekte Nederland een 13-2 winst tegen Ierland.

's Avonds werd het Europees Kampioenschap officiëel geopend op het hoofdveld in Ostrava. Tijdens de Openingsceremonie werden de eerste pitches gegooid door drie atletes. De 80-jarige voormalige turnster Adolfina Táčová, die deelnam aan de Olympische Spelen van 1960 en 1964, voormalig 400 meter hardloopster Tat'ána Netoličková, die het zilver won tijdens het Wereldkampioenschap in 1983 en Jana Slaninová, een hardloopster die uitkomt op de 400m sprint. Ook aanwezig tijdens de Openingsceremonie waren Andrea Hoffmanová, de Loco-Burgemeester van Ostrava en Stanisłav Folwarczny, de Loco-Gouverneur van de Poolse regio Cieszyn Silesia.

Op maandag staat Nederland tegenover Polen en Rusland in Poule C. De Voorronde wordt dinsdag afgesloten.

De zes beste landen van het Europees Kampioenschapl plaatsen zich voor het Olympisch Kwalificatie Toernooi, dat van 23 tot en met 27 juli zal plaatsvinden op het complex van UVV in Vleuten (Utrecht). De Europese landen krijgen dan gezelschap van Botswana en Zuid-Afrika als vertegenwoordigers van Afrika. De winnaar van dat evenement kwalificeert zich voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokyo (Japan).

(30 juni)
Nederland vs. Hongarije

Op de eerste speeldag van het Europees Kampioenschap eindigden 19 van de 22 gespeelde wedstrijden via de mercy-regel. De 19-0 shutout-winst van Nederland tegen Hongarije was één van de vier grootste uitslagen. Frankrijk won met dezelfde uitslag van Litouwen. Later op de dag leed Hongarije een ruime 27-0 nederlaag tegen Rusland. De grootste uitslag werd gerealiseerd door Italië, dat in drie innings me 41-0 won van Turkije, dat debuteert op een Europees Kampioenschap.

In hun openingswedstrijd, de allereerste tegen Hongarije, kwam Nederland tot 12 honkslagen, waaronder twee van Eva Voortman, Dinet Oosting en Wies Ligtvoet. Voortman homerde, net als Mariëlle Vleugels. Zeven van de negen startende speelsters sloegen minimaal één honkslagen. De enige twee zonder honkslag waren Maxime van Dalen en Damishah Charles.

Nederland besliste de wedstrijd al vroeg met een 12-run rally in de eerste slagbeurt op zeven honkslagen. Britt Vonk begon met een stootslag-honkslag, stal het tweede honk en bereikte het derde honk na een wilde worp, waarna ze scoorde toen volgende slagvrouw Eva Voortman homerde. Later in de inning werden punten gescoord op een honkslag met volle honken van Wies Ligtvoet, een opofferingsslag van Virginie Anneveld en een 2-run double van Suka Van Gurp. In haar tweede slagbeurt in de inning leverde Eva Voortman een puntscorende driehonkslag af, waarna ze scoorde op een hiernavolgende honkslag van Dinet Oosting, die later op haar beurt zelf scoorde na een wilde worp. De laatste twee punten in de inning kwamen tot stand na een tweehonkslag van Wies Ligtvoet.

Zeven punten werden toegevoegd in de tweede inning. Dit keer op vijf honkslagen. De honken kwamen snel vol te staan toen Suka Van Gurp, Damishah Charles en pinch-hitter Cindy van der Zanden allemaal vier wijd kregen. Ze scoorden allen toen pinch-hitter Mariëlle Vleugels hierna een grand slam homerun sloeg in haar eerste internationale slagbeurt in drie jaar! Dit jaar maakt Vleugels haar rentree in de nationale ploeg. Ze nam met Oranje deel aan het Wereldkampioenschap 2016 in Canada, maar werd vervolgens niet geselecteerd in de volgende twee jaar. Met een 16-0 voorsprong werden nog eens drie punten toegevoegd op een tweehonkslag van Jessie van Aalst, een opofferingsslag van pinch-hitter Chantal Versluis en een tweehonkslag van Virginie Anneveld.

Pitchers Ilona Andringa (2 innings) en Mariëlle Vleugels (1 inning) gooiden samen een Perfect Game. Andringa schakelde alle zes slagvrouwen die ze tegenover zich kreeg met drie slag uit, Vleugels gooide tweemaal drie slag.

De volgende speelsters kwamen in actie:
Britt Vonk (SS, 1-uit-1), Cindy van der Zanden (PH/2B, 0-uit-0), Eva Voortman (DH, 2-uit-2), Mariëlle Vleugels (PH/DH/RP, 1-uit-1), Dinet Oosting (C, 2-uit-2), Maxime van Dalen (1B, 0-uit-0), Laura Wissink (PR/1B, 1-uit-1), Jessie van Aalst (RF, 1-uit-2), Wies Ligtvoet (LF, 2-uit-2), Chantal Versluis (PH/LF, 0-uit-0), Virginie Anneveld (3B, 1-uit-2), Suka Van Gurp (2B/SS, 1-uit-2), Damishah Charles (CF, 0-uit-2), Ilona Andringa (SP).


...Links: De Nederlandse fans zijn klaar voor de eerste wedstrijd tegen Hongarije...
...Rechts: Een doek met het programma van de wedstrijden die worden gespeeld in Żory...

...Een overzicht van het veld in Żory...

...Links: De dug-out van het Nederlands Team...
...Rechts: Umpires Michael Renggli, Lewis Hamilton en Luis Ignacio Pardo...

...Ilona Andringa en Mariëlle Vleugels gooiden samen een Perfect Game tegen Hongarije...

...Links: Britt Vonk wordt begroet door Hoofd Coach Connie Clark na het bereiken van het 3e honk in de 1e inning...
...Rechts: Even later wordt Eva Voortman begroet na het slaan van een 2-run homerun...

...Mariëlle Vleugels slaat een grand slam homerun in de tweede inning...

...Chantal Versluis (links) slaat een opofferingslag en Virginie Anneveld een RBI-double in de 2e inning...

...Einde wedstrijd...
(© Alle Foto's: Fred Versluis)Nederland - Hongarije 19-0 (3½ inn.)
RHE
Hongarije000 -002
Nederland(12)7X -19120
pitcher Hongarijeinn.SOBBHRER
Tamara Hazi, L (0-1)2-7121916

pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Ilona Andringa, W (1-0)26----

Mariëlle Vleugels12----
(Ilona Andringa en Mariëlle Vleugels gooien een 'combined' Perfect Game)

Homeruns: Nederland: Eva Voortman (1)(1e,2-run,0 uit,op Hazi), Mariëlle Vleugels (1)(2e,grand slam,0 uit,op Hazi).
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-Lewis Hamilton (Groot-Brittannië), 1B-Luis Ignacio Pardo (Spanje),
3B-Michael Renggli (Zwitserland).
Official Scorers-Maks Serwotka (Polen), Patryk Zając (Polen).
Technical Commissioner-Wout Isbouts (Nederland).
Aanvangstijd-9:00 uur.
Speeltijd-1:10 uur.
Locatie-Gepardy Żory Stadium, Żory (Polen).

Game Notes:
Europees Kampioenschap Softbal 2019.
Eerste wedstrijd in de historie tegen Hongarije.
Eerste overwinning in de historie tegen Hongarije.
Ilona Andringa en Mariëlle Vleugels gooien een 'combined' Perfect Game.
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, 27° C; windrichting zuidwest;
windsnelheid 18 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 28%.
Nederland vs. Ierland

Het Nederlands Team bleef in Żory, want de ploeg speelde ook de tweede wedstrijd in deze Poolse stad. In de middag stond Oranje tegenover Ierland.

De wedstrijd had een interessante start, want die blef puntloos in de eerste drie innings. Beide ploegen scoorde daarna tweemaal in de vierde slagbeurt. Maar in de 1e5 kwam Nederland tot een rally van elf punten om tot een overtuigende 13-2 overwinning te komen.

Twee jaar geleden speelde Nederland voor het eerst tegen Ierland tijdens het Europees Kampioenschap in Italië. Nederland won toen met 12-0. Echter, vorig jaar werd de Ierse Juniorenploeg samengesteld uit verschillende Amerikaanse speelsters met een Ierse achtergrond. Met deze toevoegingen won Ierland het zilver op het U19 Europees Kampioenschap in Italië waar de Finale tegen Italië met 7-3 werd verloren. Ierland won toen met 6-4 van de Nederlandse Junioren. Een week later eindigde Ierland, met vrijwel dezelfde ploeg, op de derde plaats tijdens het U22 Europees Kampioenschap in Slowakije. De meeste speelsters van deze succesvolle teams komen nu uit voor Ierland tijdens het EK van dit jaar.

In de eerste drie innings werd de Nederlandse aanval hitloos gehouden door starter Kelly Nelson. In de eerste inning bereikte alleen Dinet Oosting het honk na een fout met twee uit. De 19-jarige rechtshander zorgde eerder dit jaar voor een teamrecord tijdens het Amerikaanse college-seizoen met 208 strikeouts als pitcher voor het het team van The College of the Holy Cross.

Na tien slagvrouwen tegenover zich hebben gehad in de eerste drie innings werd Kelly Nelson opmerkelijk genoeg vervangen in de vierde inning. Mogelijk om een variatie in de pitching te hebben, maar dat was niet succesvol, want Nederland scoorde tweemaal op reliever Makenzine McGrath. Met twee uit kreeg Maxime van Dalen vier wijd en bereikte Jessie van Aalst het honk met een ground-rule double. Beiden scoorden op een hiernavolgende tweehonkslag van Wies Ligtvoet.

Oranje-starter Eva Voortman zorgde voor drie nullen op rij in de eerste drie innings, maar moest twee (onverdiende) punten toestaan in de vierde, waardoor de stand op 2-2 kwam. Met Ciara Sullivan (honkslag) op het eerste honk leidde een fout op een force play-grounder van Andreya Jarvis voor loopsters op het tweede en derde honk. Ze scoorden even later op een grounder van Teresa Griswold en een tweehonkslag van Lily Wilmot. Die strandde op het tweede honk, want Voortman sloot hierna af met twee strikeouts.

In de 1e5 kwam Nederland tot een rally van elf punten op zeven honkslagen op drie pitchers. Nederland hernam de leiding toen Suka Van Gurp opende met een homerun. Met één uit sloeg ook Britt Vonk een homerun. Hierna bereikte Eva Voortman het honk na een fout en scoorde op een honkslag van Dinet Oosting. Volgende slagvrouw Maxime van Dalen sloeg ook een honkslag en Jessie van Aalst voegde een RBI-double toe, wat zorgde voor een werpsterswissel. De honken kwamen vervolgens vol te staan toen Wies Ligtvoet op het honk kwam via velderskeus, waarop niemand werd uitgeschakeld. Een punt werd daarna gescoord toen Virginie Anneveld vier wijd kreeg. Even later waren Suka Van Gurp en Britt Vonk opnieuw productief. Van Gurp sloeg een 2-run double en Vonk een 3-run double. Vonk scoorde even later het laatste punt na een wilde worp.

Ginger de Weert nam de Nederlandse pitching over in de 2e5. Ze was aanvankelijk de aangekondigde startende pitcher, maar Eva Voortman (die de designated player was) startte in haar plaats in de eerste inning toen het Nederlands Team van tien naar negen speelsters ging. Nu keerde De Weert terug en bestond de ploeg weer uit tien speelsters, want Voortman bleef in de slagvolgorde als de DP. De Weert kreeg een lead-off double tegen van Nicole Franklin, maar schakelde de volgende twee slagvrouwen uit. Hierna werd de wedstrijd afgesloten door 'veteraan'-pitcher Rebecca Soumeru, die deelneemt aan haar tiende Europees Kampioenchap sinds 2001.

De volgende speelsters speelden in deze wedstrijd:
Britt Vonk (SS, 2-uit-4), Eva Voortman (DP/SP/DP, 1-uit-3), Laura Wissink (PH, 0-uit-1), Dinet Oosting (C, 1-uit-4), Maxime van Dalen (1B, 1-uit-2), Jessie van Aalst (RF, 2-uit-3), Wies Ligtvoet (LF, 1-uit-3), Virginie Anneveld (3B, 0-uit-2), Suka Van Gurp (2B, 2-uit-3), Damishah Charles (CF, 0-uit-2), Ginger de Weert (aangekondigde starter, RP), Rebecca Soumeru (RP).


...Links: Umpires Galip Sonmez, Michael Renggli en Lewis Hamilton...
...Rechts: Hoofd Coaches Connie Clark en Melanie Cunningham geven hun line-ups aan HP Umpire Michael Renggli...

...De speelsters van het Nederalnds Team luisteren naar de Volksliederen voor de wedstrijd...

...Eva Voortman, Ginger de Weert en Rebecca Soumeru gooiden voor Nederland...

...Links: Wies Ligtvoet zet Nederland op voorsprong met een 2-run double in de 4e inning...
...Rechts: Ciara Sullivan bereikt het 3e honk voor Ierland in de 4e inning en glijdt langs 3B Virginie Anneveld...

...Suka Van Gurp slaat een lead-off homerun in de 5e inning en wordt bij de plaat begroet...

...Britt Vonk maakt ook goed contact in de 5e inning en slaat eveneens een homerun...

...Britt Vonk wordt begroet door haar teamgenoten, terwijl Umpire Galip Sonmez kijkt of ze de plaat aanraakt...

...Links: Dinet Oosting slaat een honkslag en bereikt daarna het 2e honk in de 5e inning...
...Rechts: Maxime van Dalen slaat een honkslag in de 5e inning; Jessie van Aalst (achter) volgde met een RBI-double...
...Ook zichtbaar zijn Team Manager Gonny Farley, Assistent Coach Michelle Gromacki en Technical Commissioner Wout Isbouts...

...De speelsters van het Nederlands Team vieren de winst tegen Ierland...
(© Alle Foto's: Fred Versluis)Ierland - Nederland 2-13 (5 inn.)
RHE
Nederland0002(11) -13101
Ierland00020 -232
pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Ginger de Weert- (*)-----

Eva Voortman, W (1-0)47-22-

Ginger de Weert0.21-1--

Rebecca Soumeru0.1-----
(*) - De Weert was aangekondigd als startende pitcher, maar werd vervangen toen 2e1 begon

pitchers Ierlandinn.SOBBHRER
Kelly Nelson33----

Makenzine McGrath, L (0-1)1.1-1544

Shelbi Graifman- (*)--34-

Arianna Jarvis0.2-2252
(*) - Graifman gooide op vier slagvrouwen in de vijfde inning

Homeruns: Nederland: Suka Van Gurp (1)(5e,solo,0 uit,op McGrath), Britt Vonk (1)(5e,solo,1 uit,op McGrath).
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-Michael Renggli (Zwitserland), 1B-Galip Sonmez (Duitsland),
3B-Lewis Hamilton (Groot-Brittannië).
Official Scorers-Maks Serwotka (Polen), Patryk Zając (Polen).
Technical Commissioner-Wout Isbouts (Nederland).
Aanvangstijd-15:45 uur.
Speeltijd-1:45 uur.
Locatie-Gepardy Żory Stadium, Żory (Polen).

Game Notes:
Europees Kampioenschap Softbal 2019.
Tweede wedstrijd in de historie tegen Ierland.
Tweede overwinning in de historie tegen Ierland.
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, 34,8° C; windrichting zuidwest;
windsnelheid 19 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 24%.


...Cheerleaders en Toernooi-Mascotte 'Home Run' tijdens de Openingsceremonie in Ostrava...

...Het Nederlands Team betreedt het veld tijdens de Openingsceremonie, die goed was bezocht...

...Links: Het Nederlands Team poseert tijdens de Openingsceremonie...
...Rechts: Andrea Hoffmanová (Loco-Burgemeester van Ostrava), voormalig Olympisch turnster Adolfina Táčová,...
...voormalig 400 m loopster Tat'ána Netoličková, 400 m sprintster Jana Slaninová en Stanisłav Folwarczny (Loco-Gouverneur...
...van de Poolse regio Cieszyn Silesia) tijdens de Opening van het 21e Europees Kampioenschap...

...Tat'ána Netoličková, Adolfina Táčová en Jana Slaninová gooien de ceremoniële eerste bal...
(© Alle Foto's: Fred Versluis)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.