Grand Slam * Stats & News
Updated: 31 januari 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Fred Versluis)

Connie Clark nieuwe Hoofd Coach Nederland Softbal Team
English

NIEUWEGEIN - De succesvolle Amerikaanse coach Connie Clark is de nieuwe Hoofd Coach van het Nederlands Vrouwen Softbal Team, zo maakte de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond donderdag (31 januari) bekend. De 53-jarige Connie Clark was al interim-coach tijdens de Super6 Baseball Softball van vorig jaar in Hoofddorp, maar is nu officiëel de opvolger van Juni Francisca. In november vorig jaar werd Ferenc Jongejan al aangesteld als de nieuwe Pitching Coach van de ploeg.

...Connie Clark met Assistent Coach Saskia Kosterink...
...tijdens de Super6 in Hoofddorp (Nederland)...
(© Foto: Fred Versluis)
Het doel voor Clark en de ploeg is zich dit jaar te plaatsen voor de Olympische Spelen van 2020 in Japan. Om dat te realiseren moet Oranje in de top-6 eindigen van het Europees Kampioenschap dat van 30 juni t/m 6 juli zal worden gehouden in Ostrava (Tsjechië) en Rybnik (Polen). Nederland is de regerende Europese kampioen nadat de titel werd gepakt in 2016 in Italië. De top-6 krijgt gezelschap van de twee beste Afrikaanse landen om deel te nemen aan het Olympisch Kwalificatie Toernooi. De organisatie van dat evenement werd onlangs toegewezen aan Nederland, waar het zal plaatsvinden van 23 t/m 28 juli op het complex van UVV in Vleuten/Utrecht.

Samen met landgenote Michelle Gromacki leidde Connie Clark het Nederlands Team tijdens de inaugurele editie van de Super6 Baseball Softball afgelopen september. De twee waren toen aangesteld als interim-coaches nadat het tot een breuk was gekomen met Hoofd Coach Juni Francisca tijdens het Wereldkampioenschap in augustus in Japan. Tijdens de Super6 eindigde Nederland op de vierde plaats. Tijdens het evenement beviel de wisselwerking tussen Clark en de groep speelsters echter goed en dat resulteerde er toe dat ze nu de nieuwe Hoofd Coach is geworden.

In een persbericht stelt Connie Clark: ,,Ik ben ontzettend blij dat ik met het Koninkrijksteam en de getalenteerde staf rondom het team mag werken. Technisch directeur Tjerk Smeets heeft een duidelijk doel gesteld en ik ben trots dat ik kan aansluiten bij een team dat de lat voor zichzelf hoog legt. Samen zullen we in de komende periode alles doen om ons te plaatsen voor de Olympische Spelen''.

23 seizoenen (1995-2018) had Connie Clark de leiding over het softbalteam van The University of Texas at Austin met wie ze vijfmaal deelnam aan de College World Series (1998, 2003, 2005, 2006, 2013). Met de Longhorns nam ze ook deel aan 19 NCAA Tournaments en won ze vier Big 12 Conference Championship-titels. Clark was Hoofd Coach van de ploeg sinds het begin van het softbalprogramma van Texas in 1996. In mei vorig jaar stopte ze. Ze stelde toen: ,,Deze beslissing komt met veel emotie, omdat het een zegen was in staat te zijn dit programma vanaf dag één op te bouwen en het 23 jaar te leiden. Maar ik denk dat het een zeer goed moment is om het stokje over te geven. Het programma heeft een zeer goede fundering en het is verfrissend om deze beslissing te nemen en op eigen gelegenheid afscheid te kunnen nemen. Ik ben bijzonder trots op wat we hebben gepresteerd, maar ik denk dat het nu het juiste moment is voor een wijziging''. In haar loopbaan bij Texas wonnen Connie Clark's teams 873 wedstrijden. Clark's 'record' was 873-401 met drie gelijke spelen. Ze werd driemaal uitgeroepen tot Big 12 Coach of the Year (2002, 2006, 2010).

...Connie Clark met de toernooi-mascotte...
...tijdens de Super6 in Hoofddorp...
(© Foto: Fred Versluis)
Voor haar komst naar Texas was Clark Assistent Coach bij Florida State University (1990-1995). Als werpster speelde Connie Clark voor Cal State Fullerton, met wie ze de College World Series won in 1986. In dat seizoen was ze 20-2 met 197 strikeouts. Een jaar later was ze 33-5 voor Fullerton met 261 strikeouts en werd ze gekozen tot National Softball Player of the Year. In 1987 gooide ze ook voor Team USA. Door de jaren heen verzorgde Clark verschillende clinics in ondermeer Japan, Nieuw-Zeeland, China en Italië. Ze is gekozen in vier Halls of Fame.

Tijdens Wereldkampioenschap vorig jaar augustus in Japan begon Nederland het evenement met een aantal teleurstellende resultaten wat leidde tot een wijziging in de coaching. Oranje verloor de openingswedstrijd tegen Puerto Rico met 6-5 na een 4-0 voorsprong. De volgende dag werd een 5-0 voorsprong tegen Nieuw-Zeeland ongedaan gemaakt, maar won Nederland uiteindelijk wel met 10-5. Op de derde speeldag van het evenement werd Nederland hitloos gehouden in een 11-0 shutout tegen de USA, waarna de ploeg later op de dag een onverwachte 5-4 nederlaag leed tegen de Filippijnen na een 4-2 voorsprong na drie innings. Die nederlaag leidde tot de beslissing van KNBSB Technisch Directeur Tjerk Smeets om Hoofd Coach Juni Francisca op non-actief te zetten. Uit loyaliteit trok zijn Assistent Coach Marcel Schippers zich terug. Smeets gaf de eindverantwoordelijkheid over aan Softbal Topsport Programmamanager Gonny Farley, terwijl de coaching voor de resterende wedstrijden werd overgedragen aan Saskia Kosterink, die de Bench Coach was in de staf van Francisca. Bart Hanegraaff, de Strength & Conditioning Coach, maar ook Hitting Coach, van de ploeg, nam de coaching bij het eerste honk over, terwijl Karen Marr Pitching Coach bleef. Op 7 september werd bekend gemaakt dat Karen Marr haar positie met onmiddellijke ingang had verlaten.

(31 januari)

Gerelateerde Artikelen:
WBSC maakt locaties, data bekend van Olympische Kwalificaties. (20 januari 2019)
Ferenc Jongejan nieuwe Pitching Coach Nederlands Softbal Team. (28 november 2018)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.