Grand Slam * Stats & News
Updated: 14 november 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Jan Kruijdenberg & Henk Seppen)

Ton van Koeverden nieuwe Hoofd Coach van Hoofddorp Pioniers
English

HOOFDDORP - De ervaren softbalcoach Ton van Koeverden is volgend seizoen de Hoofd Coach van het softbalteam van Hoofddorp Pioniers, zo bevestigde hij op zaterdag (13 november). In 2022 zal Van Koeverden worden geassisteerd door Berend Mannessen, die de ploeg dit seizoen leidde als Hoofd Coach. In de voorbije drie seizoenen coachte Van Koeverden het softbalteam van UVV in de tweede hoogste afdeling.

...Ton van Koeverden...
...als Hoofd Coach...
...van UVV in 2020...
(© F: Jan Kruijdenberg)
Dit seizoen had Hoofddorp Pioniers een zwaar seizoen in de Hoofdklasse en degradeerde naar de Eerste Klasse. Na vorig seizoen op de laatste plaats te zijn geŽindigd keerde Berend Mannessen terug als Hoofd Coach. Nadat veel speelsters, maar ook de coaching-staf de ploeg hadden verlaten na het seizoen 2020 besloot Mannessen de club weer te helpen en terug te keren als coach. Mannessen heeft een lange geschiedenis als coach van softbalteams bij Pioniers en leidde dit seizoen een jonge ploeg met verschilende talentvolle speelsters. Voor aanvang van de competitie wisten zowel Mannessen als de speelstersgroep dat het een lastig seizoen worden. In hun derde Hoofdklasse-seizoen bleef Pioniers puntloos en verloor alle 42 gespeelde wedstrijden. Vorig jaar bleef de ploeg eveneens zonder winst en verloor toen 23 wedstrijden in wat niet alleen een ingekort seizoen was, maar ook een seizoen dat abrupt werd afgesloten vanwege de maatregelen tegen het coronavirus (COVID-19). Doordat de ploeg het seizoen 2019 had afgesloten met een nederlaag stond Pioniers op een 66-game losing streak toen het seizoen 2021 ten einde kwam.

Komend seizoen zou Mannessen aanvankelijk weer de Hoofd Coach zijn van Pioniers, terwijl Van Koeverden zijn Assistent Coach zou zijn. Echter, kortgeleden stelde Mannessen voor dat de twee van rol zouden wisselen, zodat hij dus de assistent zal zijn van Van Koeverden. Marianne Spaan, die dit seizoen de Pitching Coach was, keert ook weer terug.

Vooruitkijkend naar het nieuwe seizoen zegt Van Koeverden: ,,Ik denk dat we komend jaar een goede groep speelsters hebben. We willen agressief spelen en ook snelheid op de honken creŽren''.

Op dit moment heeft de ploeg zeven nieuwe speelsters aan het roster toegevoegd, terwijl vijf speelsters van dit jaar zijn gestopt of naar een andere vereniging zijn verhuisd. Komende maandag (15 november) eindigt de jaarlijkse transferperiode in het softbal. Dan zullen ook alle transfers op deze website worden gepubliceerd als ze officiŽel zijn.

Ton van Koeverden honkbalde voor het Amsterdamse Rap en later speelde hij ook voor de club nadat het de naam in 1974 had gewijzigd in Amsterdam Pirates. Later softbalde hij verschillende jaren met Thamen in de toenmalige Hoofdklasse. Daarna richtte hij zich op coachen en maakte hij deel uit van de coaching-staf van het Nederlands Herensoftbal B-Team.

In 2005 debuteerde Van Koeverden als coach in de Hoofdklasse toen hij Assistent Coach was van Glyniss Kenepa bij DSC '74 (het huidige Olympia Haarlem). Een jaar later werd hij Hoofd Coach van de Haarlemse ploeg en leidde het team twee seizoenen, waarin hij werd geassisteerd door Caroline Theunissen en Rinie Scheele in respectievelijk 2006 en 2007. Van Koeverden loodste het team naar de vijfde plaats in 2006 en de vierde plaats in 2007, die toen werd gedeeld met Twins Oosterhout. Echter, DSC '74 miste dat jaar de Play-Offs, omdat het onderling resultaat in het voordeel van Twins was.

In 2008 was Van Koeverden de Hoofd Coach van Centrals, eveneens in de Hoofdklasse, met Wendell Paula als zijn assistent. De ploeg eindigde op de zevende werd en zich handhaafde na een 'sweep' in drie wedstrijden in de Promotie/Degradatie Play-Off tegen Onze Gezellen.

...Ton van Koeverden as Head Coach of Euro Stars in 2010...
(© Photo: Henk Seppen)
In 2009 was Ton van Koeverden de Assistent Coach van Leo Buiteman bij het Hoofdklasse-team van Euro Stars. Hierna zou hij ook in 2010 weer Assistent Coach zijn, maar een week voor aanvang van de competitie stopte Buiteman en nam Van Koeverden de positie van Hoofd Coach over. Euro Stars eindigde op de zesde plaats en stelde de Hoofdklasse-plek voor het seizoen 2011 veilig tijdens de Play-Downs, maar de ploeg trok zich een maand voor aanvang van de competitie terug.

In 2011 was Van Koeverden Hoofd Coach van Hoofdklasser Twins Oosterhout, geassisteerd door oud-speelster Daisy de Peinder. Hij leidde het softbalteam naar de zesde plaats in de reguliere competitie. De ploeg eindigde vervolgens op de tweede plaats in de hiernavolgende Play-Downs, waardoor een plek in de Hoofdklasse voor het volgende seizoen werd veilig gesteld. Maar na het seizoen 2011 gingen Twins en Van Koeverden uit elkaar en werd De Peinder de nieuwe Hoofd Coach.

Hierna, in 2012, was Ton van Koeverden de Hoofd Coach van het softbalteam van Amsterdam Pirates, geassisteerd door Rob Korpel, in de toenmalige Overgangsklasse (tweede hoogste afdeling) en eindigde toen op de derde plaats. In het volgende seizoen, in mei 2013, gingen Amsterdam en Van Koeverden na acht wedstrijden uit elkaar, omdat hij zijn taak onvoldoende kon combineren met zijn werk en ook vanwege persoonlijke omstandigheden. Korpel volgde Van Koeverden op als Hoofd Coach.

Van Koeverden zou in 2014 weer terugkeren in de coachng nadat hij de Hoofd Coach was geworden van Hoofddorp Pioniers, dat uitkwam in de Eerste Klasse, wat toen de derde hoogste afdeling was. Echter, voor aanvang van het seizoen moest hij voortijdig stoppen en nam Luigi Anasagasti de coachtaak over.

Vanaf dat moment was Ton van Koeverden tot en met 2018 vijf seizoen niet actief als coach. Maar hij keerde in 2019 weer terug op het veld, dit keer als Hoofd Coach van UVV, dat toen uitkwam in de Silver League (wat de nieuwe naam was geworden voor de tweede hoogste afdeling) en voegde een aantal jongere speelsters aan de ploeg toe. In zijn drie seizoenen bij UVV werd Van Koeverden geassisteerd door Jeroen van Saaze. Dit seizoen werd de coaching-staf uitgebreid met Robin Stoevelaar die de taak van Hoofd Coach overnam toen Van Koeverden een maand voor het einde van de competitie stopte.

(14 november)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.