Grand Slam * Stats & News
Updated: 23 oktober 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Fred Versluis)

Sparks Haarlem en Olympia Haarlem delen double-header op Dag 1 Holland Series
English

HAARLEM - Sparks Haarlem en Olympia Haarlem openden de best-of-three Holland Series 2021 met een puntendeling van een double-header op zaterdag (16 oktober).

Sparks Haarlem won de opener met 8-2, waarna Olympia Haarlem laat toesloeg in Game 2 en met 6-3 won om een beslissende derde wedstrijd af te dwingen. Dat derde duel wordt op zondag gespeeld op het complex van Olympia Haarlem, vanaf 14:00 uur.

In de reguliere competitie stond Sparks Haarlem vrijwel het hele seizoen op de eerste plaats. Olympia Haarlem volgde daar dicht achter, maar ook Tex Town Tigers stond een aantal weken op de tweede plek. Bovendien bleef titelverdediger Roef! eveneens een kandidaat, ondanks het feit dat de ploeg toch wel een teleurstellend seizoen had.

Twee jaar geleden veroverde Roef! de Kampioenstitel door de best-of-three Holland Series te winnen tegen Olympia Haarlem. Vorig jaar deelde Roef! de eerste plaats met Sparks Haarlem toen het seizoen abrupt werd afgebroken vanwege nieuwe maatregelen tegen het coronavirus (COVID-19). Dat seizoen begon later vanwege de maatregelen en besloten werd dat het seizoen niet zou worden gevolgd door Play-Offs en Holland Series. In plaats daarvan zou de winnaar van de competitie worden gekroond tot kampioen. Echter, nadat het seizoen voortijdig ten einde was gekomen werd besloten dat er in het seizoen 2020 geen kampioen zou zijn. Dat betekende dat Roef! ook dit jaar de regerend landskampioen was.

...Kirsten Scheele, Maxime van Dalen, Britt Vonk,...
...Brenda Beers en Lisa Hop met de Awards voor...
...de Beste Speelsters van het seizoen 2021 die...
...werden uitgereikt tussen de twee wedstrijden...
(© Foto: Fred Versluis)
Dit seizoen waren er geen Play-Offs, maar wel een Holland Series. In plaats dat de vier beste teams doorgingen naar het 'postseason' plaatsten alleen de top-twee teams van de competitie zich en zij ontmoeten elkaar in de Kampioensfinale. Dit seizoen werd Roef! onttroond en eindigde op de vierde plaats, een plek die pas laat in het seizoen werd bereikt. Intussen had Olympia Haarlem een sterk slot en klom naar de tweede plaats en verzekerde zich van de tweede plek in de Holland Series. Door op de eerste plaats te eindigen verkreeg Sparks Haarlem het thuisvoordeel van de twee wedstrijden van vandaag.

Met de plaatsing voor de Holland Series verzekerden Sparks en Olympia zich allebei van deeelname aan een Europa Cup-toernooi. De kampioen zal deelnemen aan de Premiere Cup, de verliezende ploeg speelt om de Cup Winners Cup.

De Holland Series van dit jaar is de derde tussen Sparks Haarlem en Olympia Haarlem. De teams speelden voor het eerst om de titel in 2015 in wat toen slechts een best-of-one was en werd gewonnen door Sparks Haarlem. De teams stonden opnieuw tegenover elkaar in 2017 en Olympia kwam toen tot een 2-0 'sweep' tegen Sparks in wat een best-of-three was.

Voor Olympia Haarlem is dit de vierde Holland Series-deelname op rij. Sparks Haarlem speelt in de eerste Finale sinds 2017 en de twintigste in totaal.

Tussen de twee wedstrijden van vandaag werden de prijzen uitgereikt aan de beste speelsters van het seizoen 2021. Britt Vonk (Tex Town Tigers) ontving de Award voor Beste Slagvrouw (.538), Brenda Beers (Olympia Haarlem) had de Meeste Gestolen Honken (26) en Maxime van Dalen (Sparks Haarlem) sloeg de Meeste Homeruns (10). Kristen Scheele (Sparks Haarlem) kreeg de Award voor de Beste Pitcher (16 Wins, 1.66 ERA). KNBSB-bestuursleden Petra Arends en Peter van der Aart reikten de Award voor de Meest Waardevolle Speelster uit aan Lisa Hop (Olympia Haarlem) (44 RBI's, 6 HRs, 20 Gestolen Honken, 14 Wins als pitcher, Meeste StrikeOuts met 133). Ze won ook de Egbert van der Sluis Award voor de Meest Veelbelovende International Onder de 23 Jaar.

Vorig seizoen wonnen drie speelsters dezelfde prijs, namelijk Brenda Beers (Gestolen Honken), Maxime van Dalen (Homeruns) en Kirsten Scheele (Beste Pitcher).

(16 oktober)Game 1 - Sparks Haarlem vs. Olympia Haarlem

In de openingswedstrijd was het Olympia Haarlem dat als eerste tot scoren kwam. Brenda Beers opende met een driehonkslag in diep midveld op veteraan-rechtshander Kirsten Scheele, waarna ze scoorde toen Cindy van der Zanden volgde met een honkslag. De bezoekende ploeg kwam hierna dicht bij het scoren van een volgend punt. Jessie van Aalst werd geraakt door een worp en via een double-steal kreeg de ploeg loopsters op het tweede en derde honk. Maar zij bleven achter, want Scheele volgde met een strikeout, waarna een vangbal en groundout de slagbeurt afsloten.

Sparks Haarlem wiste de vroege achterstand uit in de eigen eerste slagbeurt en nam de leiding door tweemaal te scoren op starter Alyson Spinas-Valainis. De thuisploeg kreeg de honken snel vol, want Kimberly Jones begon met vier wijd, Suka Van Gurp volgde met een honkslag en ook Maxime van Dalen kreeg vier wijd. Jones scoorde hierna de gelijkmaker op een opofferingsslag van Riangela Flanegin, wat ook zorgde voor loopsters op het tweede en derde honk. Even later scoorde Van Gurp het leidende punt op een grounder van Lorraine Kieft. Spinas sloot daarna af met een strikeout, maar Sparks stond met 2-1 voor.

Nadat Olympia Haarlem op rij was uitgeschakeld in de 1e2 nam Sparks Haarlem meer afstand met het scoren van twee onverdiende punten in de 2e2. Lead-off hitter Bobbi Scheurkogel (die in 2018 kampioen werd met Olympia) bereikte het honk na een fout en met één uit stal ze het tweede honk. Met twee uit scoorde Scheurkogel na een honkslag van Kimberly Jones. Nadat volgende slagvrouw Suka Van Gurp vier wijd had gekregen leverde Maxime van Dalen een honkslag af die Jones binnenbracht en er een 4-1 stand van maakte.

Twee puntloze innings volgden en het was Olympia Haarlem dat een loopster in scoringspositie kreeg. Met één uit in de derde kwam Cindy van der Zanden op het honk en sloeg Jessie van Aalst een honkslag, maar een dubbelspel eindigde de slagbeurt. Sparks Haarlem liet een loopster achter op het eerste honk in haar derde beurt. Beide teams gingen op rij uit in de vierde.

Olympia strandde weer een loopster in scoringspositie in de 1e5. Machteld Rector begon met een tweehonkslag en schoof op naar het derde honk na een vangbal, maar bleef vervolgens achter.

Sparks Haarlem voegde hierna wederom een onverdiend punt toe in de 2e5 op Lisa Hop, die de pitching voor Olympia had overgenomen in de voorgaande slagbeurt. Maxime van Dalen begon met een honkslag, kwam in scoringspositie na een doorgeschoten bal en scoorde op een honkslag van Riangela Flanegin. Lisa Hop schakelde hierna de volgende drie slagvrouwen met drie slag uit en Flanegin bleef achter op het tweede honk.

Olympia Haarlem pakte een punt terug in de 1e6 om de achterstand terug te brengen naar 5-2. Jessie van Aalst opende met een driehonkslag en scoorde op een one-out grounder van Lisa Hop.

Even later nam Sparks Haarlem meer afstand met het scoren van drie 'insurance runs' in de 2e6. Denice van Dijk en Nina Oomes begonnen de rally met honkslagen. Van Dijk's pinch-runner Ismay Poot scoorde hierna op een one-out single van Suka Van Gurp. Met Oomes op het derde honk schoof Van Gurp op na een wilde worp die ook eindigde in een strikeout voor Maxime van Dalen. Met het eerste honk open werd een gedwongen loop opgezet via opzettelijk vier wijd voor Riangela Flanegin, maar nu met de honken vol volgde een normale vrije loop voor Lorraine Kieft en dat zorgde voor een punt. Hierna scoorde Van Gurp na een doorgeschoten bal. Met loopsters op het tweede en derde honk sloot Lisa Hop daarna af met haar zevende strikeout, maar Sparks Haarlem had nu een comfortabele 8-2 voorsprong.

Veteraan rechtshander Rebecca Soumeru gooide hierna de zevende inning voor Sparks Haarlem en bezegelde de openingswinst met drie nullen op rij.


...Links: Hoofd Coaches Peter van Dalen en Stanley Doney in gesprek met...
...Umpires Britt Nielandt (HP), Tommasita Pavan (1B) en Mariana Prins (3B)...
...Rechts: Kimberly Jones betreedt het veld tijdens de speelsters-introducties...

...Links: Kirsten Scheele was de startende pitcher voor Sparks Haarlem...
...Rechts: CF Nina Oomes ziet de lead-off triple van Brenda Beers voorbij gaan in de 1e inning...

...Links: Veel toeschouwers woonden de opening double-header van de Holland Series bij...
...Rechts: Uiteraard verzorgde SDTV van alle wedstrijden een multi-camera livestream...
...onder regie van Hans Vleugels en met commentaar van Cobus Oosting en André Prins...

...Bobbi Scheurkogel bereikt het honk na een fout in de 2e inning; de bal wordt buiten bereik...
...van 2B Cindy van der Zanden gegooid en een botsing volgt...

...Even later steelt Bobbi Scheurkogel het 2e honk (links) waar korte stop Machteld Rector niet bij de bal kan...
...Later scoort Scheurkogel (rechts) en rent richting catcher Brenda Beers...

...Links: Official Scorers Dieks Bannink en Jeanette van Drunen overzien de activiteiten op het veld...
...Rechts: Midveldster Nina Oomes kan de driehonkslag van Jessie van Aalst in de 6e inning niet stoppen...

...Links: Suka Van Gurp scoort na een doorgeschoten bal in de 6e inning...
...De actie wordt gevolgd door slagvrouw Dervisa Mutic en pitcher Lisa Hop...
...Rechts: Rebecca Soumeru sloot de wedstrijd af voor Sparks Haarlem...
(© Alle Foto's: Fred Versluis)


Sparks Haarlem - Olympia Haarlem 8-2
1234567RHE
Olympia Haarlem1000010-252
Sparks Haarlem220013X-881
pitchers Olympia Haarleminn.SOBBHRER
Alyson Spinas-Valainis, L (0-1)324342

Lisa Hop372542

pitchers Sparks Haarleminn.SOBBHRER
Kirsten Scheele, W (1-0)64-522

Rebecca Soumeru1-----

Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Britt Nielandt, 1B-Tommasita Pavan, 3B-Mariana Prins.
Official Scorer-Dieks Bannink.
Play-by-Play Scorer-Jeanette van Drunen.
Public Address Announcer-Coert Oomes.
Scoreboard Operator-Coert Oomes.
Aanvangstijd-13:57 uur.
Speeltijd-2:03 uur.
Locatie-Noordersportpark, Haarlem.

Game Notes:
Game 1, best-of-three Holland Series.
Sparks Haarlem leidt met 1-0.
35e Holland Series.
Derde Holland Series tussen Sparks Haarlem en Olympia Haarlem.
20e Holland Series-deelname voor Sparks Haarlem, vijfde voor Olympia Haarlem.
Quilen Dirksz, Lisa Hop, Anna Prins, Machteld Rector (allen Olympia Haarlem), Riangela Flanegin, Lorraine Kieft, Nina Oomes en Ismay Poot (allen Sparks Haarlem) spelen in hun eerste Holland Series-wedstrijd.
Umpire Tommasita Pavan neemt deel aan haar eerste Holland Series.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Halfbewolkt, 14° C; windrichting zuidwest; windsnelheid 16 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 61%.Game 2 - Sparks Haarlem vs. Olympia Haarlem

De eerste slagbeurt van de tweede wedstrijd verliep hetzelfde als in het eerste duel. Olympia Haarlem opende de score en Sparks Haarlem antwoordde weer met twee punten. Na vier innings stond Sparks met 3-1 voor, maar dit keer stopte het scoren voor de thuisploeg, terwijl de bezoekende ploeg de wedstrijd omdraaide. Olympia kwam langszij in de vijfde en sloeg daarna toe in de zevende inning. Er was ook een aantal cruciale momenten in dit duel. En er waren een paar close calls op de honken, waarvan een aantal resulteerde in wat discussies van beide teams.

Opmerkelijk genoeg gooiden beide startende pitchers slechts één inning (of minder) en dat is voor softbal zeer zeldzaam.

In de eerste helft van de eerste inning scoorde Olympia Haarlem het eerste punt van de wedstrijd op de Amerikaanse starter Rachel Henks. Met één uit kreeg de linkshander een honkslag tegen van Cindy van der Zanden, gevolgd door een stootslag-honkslag van Jessie van Aalst. Met twee uit scoorde Van der Zanden na een honkslag van Lisa Hop, maar twee loopsters bleven achter.

Sparks Haarlem scoorde daarna weer tweemaal in de eigen eerste slagbeurt op starter Alyson Spinas-Valainis. Met één uit bereikte Suka Van Gurp het honk na een fout en schoof op na een doorgeschoten bal. Om een gedwongen loop op te zetten kreeg Maxime van Dalen hierna opzettelijk vier wijd. De gedwongen actie kwam niet, want Riangela Flanegin sloeg een tweehonkslag die de stand in evenwicht bracht. Met loopsters op het tweede en derde honk was Van Dalen safe op de plaat na de aangooi die volgde op een velderskeus-grounder van Lorraine Kieft en scoorde het leidende punt. Een pitcherswissel volgde en Lisa Hop nam het over. Met loopsters 'op de hoeken' en twee uit volgde een double-steal situatie, maar Flanegin werd uitgeschakeld na een rundown in een close play bij het derde honk, wat het eerste van twee cruciale momenten bij het derde honk was in deze wedstrijd. Temporary Runner Dervisa Mutic strandde op het tweede honk, want een pop-fly eindigde de slagbeurt.

Met een 2-1 voorsprong nam Rebecca Soumeru de Sparks-pitching over in de 1e2. Zij hield Olympia puntloos in drie innings en stond in deze slagbeurten geen loopster in scoringspositie toe. In de tweede inning kreeg de rechtshander een lead-off single tegen van Quilen Dirksz, maar wij werd bij het tweede honk uitgeschakeld in een close play toen ze er een tweehonkslag van probeerde te maken. In de vierde gooide Soumeru vier wijd op lead-off hitter Mariëlle Vleugels, maar haar pinch-runner Daphne Onderwater ging gedwongen uit.

Sparks Haarlem liet een loopster achter op het eerste honk in de tweede inning en voegde daarna een punt toe in de derde, maar verzuimde meer afstand te nemen. Met één uit in de derde kregen Maxime van Dalen en Riangela Flanegin beiden vier wijd en met twee uit raakten de honken vol toen ook Dervisa Mutic vier wijd kreeg. Zoe Hicks volgde met een honkslag. Van Dalen scoorde, maar Mutic werd in een close play uitgeschakeld toen ze iets te ver doorliep over het tweede honk. Ze kon niet opschuiven, omdat Flanegin bij het derde honk werd gestopt. Zodoende bleven er loopsters achter op het eerste en derde honk.

In de vierde liet Sparks Haarlem weer een loopster achter op het derde honk. Denice van Dijk opende met een honkslag, schoof op na een wilde worp en bereikte het derde honk na een vangbal, maar bleef vervolgens achter.

De vijfde inning werd daarna cruciaal voor beide teams. Olympia Haarlem scoorde tweemaal om langszij te komen en voor Sparks Haarlem werd wederom een loopster bij het derde honk uitgeschakeld.

Olympia kwam langszij met twee uit in de 1e5. Alyson Spinas-Valainis (die in het duel was gebleven als de Offensive Player Only) opende met een honkslag. Met één uit schoof haar pinch-runner Machteld Rector op na een stootslag-honkslag van Brenda Beers, maar werd daarna gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Cindy van der Zanden. Met twee uit en loopsters op het eerste en tweede honk dreunde Jessie van Aalst de bal het rechts/midveld in voor een 2-run triple. En dat maakte er een 3-3 stand van!

In de 2e5 had Sparks Haarlem loopsters op het eerste en derde honk, maar wist niet te scoren. Maxime van Dalen begon met een honkslag. Hierna kreeg Riangela Flanegin vier wijd, maar zij werd gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Lorraine Kieft, die Van Dalen naar het derde honk bracht. Met loopsters 'op de hoeken' en Dervisa Mutic in het slagperk mislukte een squeeze-stootslag. Van Dalen, die van haar honk af was toen de stootslag werd gemist, keerde hierna te laat terug naar het derde honk en werd daar uitgeschakeld wat wederom een cruciaal moment was. Nu met twee uit en een loopster op het eerste honk sloeg Mutic een grounder en dat eindigde de slagbeurt.

Olympia Haarlem sloeg daarna toe met een 3-run rally in de 1e7. Met één uit sloeg Yindi Beekveldt een honkslag en Brenda Beers een tweehonkslag. Dat leidde tot een werpsterswissel en Kirsten Scheele nam het over van Rebecca Soumeru. De ervaren rechtshander werd begroet met een 2-run double van Cindy van der Zanden en dat bezorgde Olympia een 5-3 voorsprong. Nadat volgende slagvrouw Jessie van Aalst opzettelijk vier wijd had gekregen sloeg Mariëlle Vleugels een honkslag. En dat stelde Van der Zanden in staat haar derde punt in de wedstrijd te scoren. Met loopsters op het eerste en tweede honk en één uit sloeg Lisa Hop een grounder richting tweede honk en werd Vleugels gedwongen uitgeschakeld. Hop raakte hierna het eerste honk aan, een fractie voordat de bal in de handschoen kwam van eerste honkvrouw Maxime van Dalen, echter, er volgde een out-call en dat maakte er een 'inning-ending double play' van. Maar Olympia had een 6-3 voorsprong genomen.

In de 2e7, als pitcher, kreeg Lisa Hop drie nullen op rij om de winst te bezegelen. En dat dwong een beslissende derde wedstrijd af.


...Links: Hoofd Coaches Peter van Dalen en Stanley Doney met Umpires Mariana Prins (HP),...
...Britt Nielandt (1B) en Tommasita Pavan (3B)...
...Rechts: Rachel Henks startte als pitcher in Game 2 voor Sparks Haarlem...

...Links: Riangela Flanegin na haar RBI-double in de 1e inning; Rechts staat 2B Cindy van der Zanden...
...Rechts: Maxime van Dalen glijdt langs catcher Brenda Beers en scoort het 2e punt in de 1e inning...

...Riangela Flanegin wordt getikt in een close play door 3B Quilen Dirksz in een double-steal situatie in de 1e inning...
...Flanegin lijkt te worden getikt voordat ze het honk raakt (midden) en de out-call volgt van Umpire Tommasita Pavan...

...Quilen Dirksz wordt getikt door 2B Suka Van Gurp in de 2e inning bij een poging een tweehonkslag te lopen...

...Links: Rebecca Soumeru nam de pitching bij Sparks Haarlem over in de 2e inning...
...Recht: Outfielders Denice van Dijk, Nina Oomes en Dervisa Mutic kijken toe tijdens de...
...pitching-wissel in de 7e inning waarin Olympia Haarlem de leiding neemt door 3x te scoren...
(© Alle Foto's: Fred Versluis)


Sparks Haarlem - Olympia Haarlem 3-6
1234567RHE
Olympia Haarlem1000203-6112
Sparks Haarlem2010000-340
pitchers Olympia Haarleminn.SOBBHRER
Rachel van Veen- (*)-----

Alyson Spinas-Valainis0.1-1121

Lisa Hop, W (1-0)6.255311

(*) - Van Veen was aangekondigd als startende pitcher, maar werd vervangen door Spinas toen 2e1 begon

pitchers Sparks Haarleminn.SOBBHRER
Rachel Henks1--311

Rebecca Soumeru, L (0-1)5.161644

Kirsten Scheele0.2-1211

Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Mariana Prins, 1B-Britt Nielandt, 3B-Tommasita Pavan.
Official Scorer-Karin Pieneman.
Play-by-Play Scorer-Stefan Slinger.
Public Address Announcer-Coert Oomes.
Scoreboard Operator-Coert Oomes.
Aanvangstijd-16:48 uur.
Speeltijd-2:11 uur.
Locatie-Noordersportpark, Haarlem.

Game Notes:
Game 2, best-of-three Holland Series.
Series gelijk, 1-1.
Rachel Henks, Zoe Hicks (beiden Sparks Haarlem) en Daphne Onderwater (Olympia Haarlem) spelen in hun eerste Holland Series-wedstrijd.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Zwaarbewolkt, 14° C; windrichting zuidwest; windsnelheid 27 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 63%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.