Grand Slam * Stats & News
Updated: 22 juli 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Internationaal Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar




(Tekst: Marco Stoovelaar)

Nederland geplaatst voor Wereldkampioenschap via twee Play-Off wins
English

VALENCIA (Spanje) - Het Nederlands Softbal Team heeft zich geplaatst voor het Wereldkampioenschap, dat volgend jaar wordt georganiseerd in Italië. Oranje had een sterke slotdag in Valencia (Spanje), waar Groep B werd gespeeld, één van de drie Kwalificatie Toernooien voor het mondiale evenement van volgend jaar. Voor het eerst wordt een kwalificatieronde gespeeld om het deelnemersveld te bepalen voor het eindtoernooi. Op zaterdag (22 juli) won Nederland met 2-1 van Cuba en daarna met 2-0 van China om een ticket voor Italië te bemachtigen. Linkshandige pitchers Eva Voortman en Jessie van Aalst speelden een hoofdrol in de overwinningen.

Nederland opende het evenement in Valencia op dinsdag met een 4-3 verlies tegen Cuba, waarna op woensdag met 5-4 werd verloren van China. De ploeg boekte daarna tweemaal winst op donderdag om een plek in de Play-Offs veilig te stellen. Oranje won toen nipt met 3-2 van Spanje, waarna later op de dag een meer comfortabele, mercy-rule 11-1 winst volgde tegen Zuid-Afrika. Op vrijdag sloot de ploeg de voorronde af met een 6-1 nederlaag tegen Puerto Rico.

De slotdag van Groep B (zaterdag) begon met een 5-0 winst van Spanje tegen Zuid-Afrika in het duel om de vijfde en zesde plaats.

Hierna, in de eerste Play-Off wedstrijd, ontmoette Nederland Cuba, die respectievelijk op de vierde en derde plaats eindigden in de voorronde. Nederland won met 2-1.

Hierna werd de Finale gespeeld tussen China en Puerto Rico, de teams die in de voorronde de eerste en tweeede plaats innamen. China en Puerto Rico eindigden gelijk met Cuba, want de drie sloten de voorronde af met een 4-1 'record'. Volgens de toernooi-regels eindigde China op de eerste plaats, gevolgd door Puerto Rico en Cuba. Puerto Rico keek tegen een snelle 1-0 achterstand aan, maar kwam langszij in de tweede inning, waarna wat het beslissende punt zou zijn werd gescoord in vijfde op weg naar een 2-1 overwinning. Daarmee kwalificeerde Puerto Rico zich voor het WK van volgend jaar.

In de avond werd de laatste wedstrijd van het toernooi gespeeld, een duel dat kan worden bestempeld als tweede Finale, maar officiëel de Repechage-wedstrijd (herkansingswedstrijd) heet (in andere toernooi-systeem heet dit ook de backdoor-wedstrijd). In de Repechage stond Nederland (als winnaar van de eerste Play-Off wedstrijd) tegenover China (als verliezer van de Finale) en won met 2-0.

In de wedstrijd tegen Cuba was het opnieuw Nederland dat de score opende. Dit keer scoorde de ploeg tweemaal in de eerste helft van de derde inning. Cuba scoorde het enige punt in de zesde inning op Eva Voortman, die elfmaal drie slag gooide en slechts twee honkslagen toestond.

Oranje kreeg de eerste (en enige) scoringskans in de derde inning en sloeg toen onmiddellijk toe met twee punten. Een belangrijk moment in de wedstrijd, want dit zouden de enige gescoorde punten blijven. Met één uit kreeg Britt Vonk vier wijd en scoorde op een hiernavolgende driehonkslag van Brenda Beers, die daarna zelf scoorde op een opofferingsslag van Dinet Oosting.

In het restant van de wedstrijd zou Nederland nog slechts één honkloopster krijgen. Dat was met één uit in de 1e7 toen Cindy van der Zanden een honkslag sloeg, maar zij strandde op het eerste honk.

Eva Voortman gooide drie hitloze innings (eenmaal vier wijd) en stond haar eerste honkslag toe met twee uit in de 2e4. Maar daarna volgde een vangbal.

In de zesde inning, met een loopster op het eerste honk en één uit, kreeg Voortman een tweehonkslag tegen van Yilian Rondon, waardoor de Nederlandse voorsprong werd gehalveerd, 2-1. Met Rondon op het tweede honk maakten een vangbal en grounder een einde aan de slagbeurt.

In de 2e7 gooide Voortman vier wijd op de openingsslagvrouw. Nadat een vangbal voor de eerste uit had gezorgd schakelde de linkshander de volgende twee slagvrouwen met drie slag uit om de winst te bezegelen. Daarmee verzekerde Nederland zich van een plek in de herkansingswedstrijd.

Voor Nederland speelden tegen Cuba:
Britt Vonk (SS), Brenda Beers (CF), Dinet Oosting (3B), Maxime van Dalen (DP), Jessie van Aalst (1B), Cindy van der Zanden (RF), Laura Wissink (C), Suka Van Gurp (2B), Damishah Charles (LF), Eva Voortman (P, flex).

In de herkansingswedstrijd nam Nederland de leiding in de zevende opeenvolgende wedstrijd. Net zoals het eerder op de dag had gedaan tegen Cuba sloeg de ploeg aanvallend toe wanneer het nodig was. Nederland scoorde beide punten in de eerste helft van de eerste inning en speelde daarna verdedigend een solide wedstrijd, had sterke pitching en hield de minimale voorsprong vast. Winnende werpster Jessie van Aalst schakelde acht slagvrouwen met drie slag uit, stond slechts drie hits toe en tekende ook voor de twee Oranje-punten.

Britt Vonk opende de eerste inning met een honkslag en volgende slagvrouw Brenda Beers kreeg vier wijd. De twee schoven op naar het volgende honk via een opofferingsstootslag van Dinet Oosting. Met twee uit scoorden beiden toen Jessie van Aalst een driehonkslag afleverde. In de tweede helft van de eerste inning nam Van Aalst plaats in de pitching-cirkel en kreeg drie nullen op rij.

Nadat Nederland een loopster had achtergelaten op het tweede honk in de 1e2 kwam China dicht bij een punt in de eigen tweede slagbeurt. Met één uit sloeg Jiaxin Xie een driehonkslag. Van Aalst volgde met een strikeout, waarna een grounder de slagbeurt eindigde.

In de derde inning had Nederland loopsters 'op de hoeken', maar volgde een dubbelspel.

In de 2e3 was het China dat twee honkloopsters had op het eerste en tweede honk met twee uit. Ook zij bleven achter.

In de vierde bleven nog eens twee Oranje-loopsters achter, maar dit keer kreeg Jessie van Aalst weer drie nullen op rij in de 2e4, waaronder twee strikeouts.

Met twee uit in de 1e5 sloeg Maxime van Dalen een tweehonkslag voor Nederland, maar strandde op het tweede honk. Opnieuw schakelde Van Aalst vervolgens drie slagvrouwen op rij uit in de 2e5, waaronder ook weer een strikeout.

De spanning steeg nog wat meer in de 2e6 toen China de eerste twee slagvrouwen op de honken kreeg. Met loopsters op het eerste en tweede honk sloeg Xinyue Jiang de bal het midveld in. Die werd daar gevangen door midveldster Brenda Beers, die de bal vervolgens op tijd bij tweede honkvrouw Suka Van Gurp kreeg om een dubbelspel te completeren. Een zeer belangrijke actie op een cruciaal moment in de wedstrijd. Toen Jessie van Aalst volgde met vier wijd voor de volgende slagvrouw nam Lisa Hop de pitching over. Met loopsters op het eerste en tweede honk sloot ze de slagbeurt en deze Chinese scoringskans af met een strikeout.

Met één uit in de 2e7 kreeg Hop een honkslag tegen en met twee uit gaf ze een vrije loop weg. Maar de rechtshander eindigde daarna de inning, de wedstrijd en het toernooi met een strikeout! Nederland had het ticket voor het Wereldkampioenschap in bezit!

Voor Nederland speelden tegen China:
Britt Vonk (SS), Brenda Beers (CF), Dinet Oosting (3B), Maxime van Dalen (1B), Jessie van Aalst (DP/SP/DP), Cindy van der Zanden (RF), Laura Wissink (C), Suka Van Gurp (2B), Damishah Charles (LF), Lisa Hop (aangekondigde startende pitcher/flex/GF).

Puerto Rico en Nederland voegen zich nu bij de USA en Australië, die zich een week geleden plaatsten in Groep A, die werd gespeeld in Balbriggan (Ierland). Vandaag ging Groep C van start in Castions di Strada (Italië). De twee beste ploegen van dat toernooi brengen het totaal op zes. Het deelnemersveld voor het WK zal dan worden gecompleteerd met twee wild card-teams.

(22 juli)



Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.