Grand Slam * Stats & News
Updated: 6 november 2010
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2010
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2010 by Marco Stoovelaar


Brian Farley nieuwe Manager Nederlands Honkbal Team
English

...Brian Farley...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
NIEUWEGEIN - Brian Farley is de nieuwe Manager van het Nederlands Honkbal Team, zo maakte de KNBSB zaterdag 6 november bekend. Farley, die volgende maand 50 jaar wordt, is de opvolger van Jim Stoeckel, die eerder deze week stopte om persoonlijke redenen na de succesvolle Intercontinental Cup in Taiwan. Net als Stoeckel heeft de in Amerika geboren Farley een lange geschiedenis en band met het Nederlandse honkbal, die 22 jaar geleden begon.

Brian Farley, die werd geboren in Methuen (Massachusetts), honkbalde voor Vanderbilt University in Nashville (Tennessee) toen hij een profcontract tekende bij de St. Louis Cardinals in 1982. Later dat jaar maakte hij zijn professionele debuut als werper in het Single-A (Short Season)-team van de Cardinals in Erie, waar hij 3-4 was en 71 keer drie slag gooide in 86 innings in 14 wedstrijden, waarvan 13 als starter. Een jaar later begon hij opnieuw bij Erie, maar promoveerde tijdens het seizoen naar Single-A en sloot af met een gecombineerd 'record' van 6-5 en 95 strikeouts in 111 2/3 inning. In 1984 speelde Farley het gehele seizoen in het Single-A team in Springfield en was 8-9. Een jaar later gooide hij in slechts ťťn wedstrijd en werd toen released. Hij keerde in 1987 terug in de Cardinals-organisatie toen hij in 11 wedstrijden (2-2) gooide, maar werd opnieuw released. In zijn vijf professionele seizoenen was Brian Farley 19-21 en gooide in 71 wedstrijden.


...Brian Farley (links) geeft tekens...
...tijdens het Wereldkampioenschap...
...2007 in Taipei (Taiwan)...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Na zijn ontslag in 1987 probeerde Farley zijn geluk in de Australian Baseball League, maar ook in Nederland. In zijn eerste seizoen in AustraliŽ (1987-1988), toen hij speelde in Adelaide, werd Farley uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler. Hij maakte vervolgens in 1988 zijn debuut in het Nederlandse honkbal bij Eerste Klasser RCH, waar hij speler/coach was. Na afloop van dit seizoen keerde hij terug naar Adelaide en werd opnieuw MVP. Maar Farley keerde in 1989 ook weer terug als werper en coach bij RCH voor zijn tweede van vijf seizoenen bij de Heemsteedse ploeg, die in deze hele periode uitkwam in de Eerste Klasse.

1993 was zijn eerste van vier seizoenen bij Twins in Oosterhout. In zijn eerste jaar was Farley opnieuw speler/coach van Twins, dat toen de titel pakte in de Eerste Klasse en promoveerde naar de Hoofdklasse. Na afloop van het seizoen stopte Farley als speler en richtte de volgende jaren alleen op het coachen. Maar tijdens de seizoenen 1995 en 1996 beklom Farley toch nog zelf viermaal de heuvel in de Hoofdklasse en gooide in 19 1/3 inning.

In 1997 keerde Farley terug naar RCH, dat intussen ook was gepromoveerd naar de Hoofdklasse. Het verschil met zijn vorige seizoenen was dat hij naar Heemstede terugkeerde als speler en niet coachte. In 25 wedstrijden sloeg hij .246 en als werper was hij 1-3 en gooide in 23 2/3 inning. In hetzelfde jaar beleefde Brian Farley ook zijn eerste internationale coachervaringen, want hij werd opgenomen in de coachingstaf van toenmalig bondscoach Jan-Dick Leurs bij het Nederlands Honkbal Team, dat toen deelnam aan het World Port Tournament net het Europees Kampioenschap in Frankrijk.

Farley keerde terug naar clubcoaching in 1998, want hij werd benoemd tot Hoofd Coach van Mr. Cocker HCAW. In zijn eerste seizoen in Bussum leidde Farley de ploeg naar de Play-Offs met een 33-10 'record' en loodste HCAW naar hun tweede kampioenstitel door met 3-1 te winnen van Neptunus. Na afloop van het seizoen werd Farley utgeroepen tot Coach of the Year. Neptunus stond toen onder leiding van Robert Eenhoorn, die net zijn profloopbaan in Amerika had afgesloten en tegenwoordig Technisch Directeur is van de KNBSB en dus Farley's nieuwe 'baas'. In 1999 bereikte HCAW opnieuw de Holland Series, maar verloor nu met 3-1 van Eenhoorn's Neptunus.


...Brian Farley (midden) tijdens het Nederlands...
...volkslied na de verovering van de...
...Europese titel in Praag (TsjechiŽ) in 2005...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In 2000 had Farley opnieuw de leiding bij HCAW, dat toen de Europese Cup Winners Cup won, maar hij keerde ook terug bij het Nederlands Honkbal Team, want hij werd de 3B Coach in de staf van Pat Murphy, die was aangesteld als nieuwe bondscoach van de ploeg, die in dit jaar deelnam aan de Haarlemse Honkbal Week en de Olympische Spelen in Sydney (AustraliŽ). Na het seizoen 2000 stopte Farley als coach van HCAW. In 2001 werd Robert Eenhoorn de nieuwe Manager van Oranje en werd Farley de nieuwe Pitching Coach als opvolger van Bernie Beckman. In dit jaar veroverde Nederland de Europese titel in Duitsland en nam ook deel aan het World Port Tournament en het Wereldkampioenschap in Taiwan. In augustus 2002 werd Steve Janssen de nieuwe Pitching Coach van Oranje en verving Farley, die niet in de gelegenheid was het internationale programma te combineren met zijn werk en familie.

In 2003 en 2004 was Farley een instructional coach bij het Nederlands Dames Softbal Team, dat toen onder leiding stond van zijn vrouw en oud-international Gonny Farley-Reijnen.


...Brian Farley (nr. 11) loopt naar...
...de 'mixed-zone' met het team...
...na een wedstrijd tijdens de...
...Olympische Spelen in Peking...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In het seizoen 2005 was Farley Technisch Directeur en anderhalve maand Bench Coach bij Almere '90, maar maakte later in het jaar ook weer een comeback in de coachingstaf van de nationale ploeg en was dit keer de Bench Coach van Eenhoorn tijdens het gewonnen Europees Kampioenschap in TsjechiŽ. Na het EK volgde Farley Janssen weer op als Pitching Coach in de Oranje-staf, maar bleef ook Bench Coach tijdens het in Nederland gehouden Wereldkampioenschap. Farley was daarna alleen Pitching Coach bij Oranje in 2006, 2007 en 2008 toen de ploeg zowel de Haarlemse Honkbal Week als het World Port Tournament won, de Europese titel veroverde en deelnam aan het Wereldkampioenschap (2007) in Taiwan en de Olympische Spelen (2008) in Peking (China). Vorig jaar nam Jim Stoeckel de taak van Pitching Coach over. Stoeckel was vervolgens dit jaar Manager en haalde Steve Janssen weer terug in de staff als Pitching Coach. En zo kan het gebeuren dat Janssen, die in het verleden de opvolger was van en zelf opgevolgd werd door Farley als Pitching Coach, nu de Pitching Coach is in de staff van Manager Farley.

In 2009 en 2010 was Brian Manager Manager van Jong Oranje, maar ook manager talentontwikkeling van de KNBSB. In juli van dit jaar speelde Jong Oranje (AAA) een sterk toernooi en bereikte, na 9-8 winst op Cuba, de kwartfinale van het Wereldkampioenschap Junioren in Thunder Bay (Canada), maar werd toen uitgeschakeld voor de halve finale na 4-2 verlies tegen Taiwan. De ploeg eindigde op de zesde plaats, de hoogste klassering ooit op een Junioren WK.

Naast zijn coachingloopbaan was Brian Farley regelmatig spreker tijdens de European Baseball Coaches Convention en zal dat komend weekeinde opnieuw zijn als het evenement wordt gehouden in het Duitse Keulen.

(6 november)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2010 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.