Grand Slam * Stats & News
Updated: 24 september 2010
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2010
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2010 by Marco Stoovelaar


Roger Bernadina slaat 100ste honkslag!
English
WASHINGTON, DC (USA) - Nog meer Nederlands Major League-succes!
Op donderdag werd outfielder Greg Halman de zevende in Nederland geboren en/of opgegroeide speler die de Major League bereikte, vorige maand keerde rechtshandige werper Rick van den Hurk terug naar de 'big league'. Maar hoe gaat het eigenlijk met de derde in Nederland opgegroeide honkballer die momenteel in de Major League speelt, outfielder Roger Bernadina? Op dezelfde dag dat Halman in de Majors debuteerde sloeg de 26-jarige Bernadina zijn elfde homerun van het seizoen voor de Washington Nationals in een thuiswedstrijd tegen de Houston Astros. Voor Roger was de homerun zijn 99ste honkslag van het seizoen en dat betekent dat er nog maar één nodig heeft om de 100 te bereiken! In de tweede inning had hij al een éénhonkslag geslagen. Bernadina sloeg 2-uit-3 in deze wedstrijd, scoorde eenmaal, kreeg eenmaal vier wijd en had twee RBI's. De volgende dag, dus vrijdagavond, sloeg Roger aanvankelijk 0-uit-3 tegen de Atlanta Braves, maar bereikte in het achtste inning het honk na een stootslag-honkslag om de grens van 100 honkslagen te bereiken!


...Roger Bernadina...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Roger Bernadina, die in het duel van donderdag in het linksveld speelde, sloeg zijn 2-run homerun met twee uit in de zesde inning op Nelson Figueroa. Toen de inning begon keken de Nationals tegen een 2-1 achterstand aan. Met één uit kreeg Adam Kennedy vier wijd en sloeg Ian Desmond een honkslag, waarna beiden scoorden op een tweehonkslag van Michael Morse, die de Nationals op voorsprong zette. Hierna homerde Bernadina en bracht de stand op 5-2 in het voordeel van Washington. De Nationals wonnen uiteindelijk met 7-2. Morse had in de tweede inning een homerun geslagen om de stand in balans te brengen. In de zevende sloeg Danny Espinosa een 2-run homerun en verhoogde de stand toen naar 7-2.

Bernadina, die werd geboren in Willemstad (Curaçao), is bezig aan een prima jaar bij de Nationals. Vrijwel vanaf het begin van het seizoen maakt hij al deel uit van de Major League-ploeg. De wedstrijd van vrijdag was zijn 126ste dit seizoen. Tot en met dat duel sloeg de linkshandige slagman 100-uit-391 en dat is goed voor een .256 slaggemiddelde. Bernadina scoorde 50 punten, kreeg 47 binnengeslagen punten op zijn naam en sloeg 18 tweehonkslagen, drie triples en 11 homeruns. Bovendien stal hij ook nog 16 honken.

In de wedstrijd van vrijdag tegen de Braves ging Roger in de eerste zeven innings tweemaal uit na een grounder, kreeg eenmaal drie slag en sloeg een opofferingsslag. In de tweede helft van de achtste inning werd Billy Wagner de nieuwe werper van Atlanta en begon met vier wijd voor Danny Espinosa. Hierna stootte Roger de bal richting Wagner en dat werd zijn 100ste honkslag. Wagner gooide de bal vervolgens langs het eerste honk, waardoor Espinosa kon scoren en Bernadina twee honken kon opschuiven. Adam Dunn sloeg twee homeruns voor Washington, dat met 8-3 won vs. Atlanta, dat in de race is voor de National League Wild Card.

Op 3 november 2001 tekende Roger een contract bij de Montreal Expos, waarna hij een jaar later zijn profdebuut maakte als speler van de Gulf Coast Expos, het Rookie League-team van de Expos. Het volgende jaar promoveerde hij naar Single-A, waar hij drie seizoenen speelde. Na in het seizoen 2006 te hebben gespeeld in Single-A Advanced kwam alles de volgende jaren in een stroomversnelling voor Bernadina.

In zowel 2007 als 2008 deelde hij het seizoen tussen Double-A en Triple-A. Maar er was meer. Op 28 juni 2008 werd Bernadina opgeroepen naar het Major League-team, terwijl hij uitkwam voor het Double-A team in Harrisburg. De volgende dag maakte hij zijn debuut voor de Washington Nationals tegen de Baltimore Orioles en sloeg een honkslag in zijn eerste Major League-slagbeurt op werper Jeremy Guthrie. Oh, overigens, op 27 juni van dit jaar, dus twee jaar later, stond Roger weer tegenover Guthrie en sloeg dit keer een homerun. Na gespeeld te hebben in 10 wedstrijden keerde Bernadina terug naar de Minor League, maar in september werd hij weer toegevoegd aan het roster en speelde nog in 16 wedstrijden op het hoogste niveau. In het seizoen 2008 voerde Bernadina alle Washington minor league-spelers aan met een slaggemiddelde van .336, 151 honkslagen en 78 punten en stond op de tweede plaats met 41 gestolen honken. Het jaar ervoor, leidde hij de hele organisatie met 40 gestolen honken.

2009 was een seizoen om niet naar terug te kijken. Roger begon het seizoen in het Triple-A team in Syracuse en werd op 15 april opgeroepen. Drie dagen later, in zijn derde wedstrijd voor de Nationals, maakte Bernadina een spectaculaire vangbal in het midveld op een line drive van Dan Uggla in de achtste inning, maar brak daarbij zijn rechter enkel. Hij werd dezelfde avond geopereerd, maar zijn seizoen was ten einde. Eind augustus begon Bernadina aan zijn herstel en speelde in twee wedstrijden voor het Rookie League-team en vijf voor de Triple-A ploeg.

Op 3 april van dit jaar, twee dagen voor aanvang van het seizoen, werd Bernadina ingedeeld bij de Syracuse Chiefs (AAA), samen met de Cubaanse werper Livan Hernandez. Op 11 april werden beiden opgeroepen en op 14 april sloeg Roger 0-uit-1 tegen de Philadelphia Phillies. De volgende dag keerde hij weer terug naar Syracuse. Op 28 april werd Bernadina voor de tweede keer opgeroepen. Dezelfde dag sloeg uit 2-uit-3 en scoorde een punt tegen de Chicago Cubs en vanaf dat moment werd hij de vaste linksvelder van de Nationals en kwam hij dit seizoen tot nu toe uit in 125 wedstrijden.

12 mei was een grote dag voor Bernadina. In de wedstrijd tegen de New York Mets in New York sloeg Bernadina zijn eerste Major League-homerun. In de vierde inning, met twee uit en tegenover werper Mike Pelfrey brak Bernadina's solo-homerun een 2-2- stand en bezorgde Washington de leiding. Echter, de Mets kwamen terug en brachten de stand later in evenwicht, 4-4. In de eerste helft van de negende inning, opnieuw met twee uit, homerde Bernadino weer! Dit keer was het een 2-run klap op closer Francisco Rodriguez, die Washington een 6-4 voorsprong en de winst opleverde. In de vijfde inning maakte hij toen ook een fraaie diving catch, waarmee hij punten van de Mets voorkwam.

Roger sloeg zijn volgende homerun een maand later, op 13 juni, en zou er in de weken daarna nog zes aan toevoegen. Echter, al die acht homeruns werden geslagen in uitwedstrijden! Maar toen, op 26 augustus, sloeg Roger zijn eerste homerun voor eigen publiek. Tegenstander St. Louis Cardinals hadden via een rally van vier punten in de 1e9 een 10-8 voorspromng genomen. Maar in de tweede helft van de negende inning, met één uit, sloeg Roger een 2-run homerun die voor een gelijke stand en verlenging zorgde. Washington won het duel uiteindelijk met 11-10 in 13 innings.

Twee dagen later, 28 augustus, opnieuw tegen de St. Louis Cardinals, sloeg Roger zijn tiende homerun van het seizoen op Mike MacDougal, die zijn teamgenoot was bij Syracuse toen het seizoen van start ging. Maar tijdens het seizoen werd MacDougal 'released' en tekende een contract bij de Carinals.


...Roger Bernadina slaat raak tijdens het Europees Kampioenschap...
...van 2007 in Barcelona (Spanje)...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Bernadina debuteerde op 3 februari 2004 in het Nederlands Honkbal Team tegen een All Star Team van zijn geboorte-eiland Curaçao tijdens een oefentrip van Oranje naar het Antilliaanse eiland. Bernadina, die toen in twee wedstrijden speelde, maakte ook deel uit van de voorlopige selectie voor de World Baseball Classic in 2006, maar was toen niet beschikbaar vanwege Spring Training. Op 4 september 2007 maakte Bernadina zijn interland-debuut in de nationale ploeg in een oefenduel tegen Spanje (hetzelfde duel waarin ook Greg Halman in Oranje debuteerde). Hij nam daarna deel aan het Europees Kampioenschap/Olympisch Kwalificatie Toernooi in Barcelona en later in het jaar reisde hij met Oranje naar Taiwan voor het Wereldkampioenschap. In totaal speelde Bernadina in 18 officiële interlandwedstrijden voor het Nederlands Team. In 2008 was hij niet beschikbaar om deel te nemen aan de Olympische Spelen in Peking (China).

Naast Bernadina zijn er momenteel nog drie op Curaçao geboren spelers actief in de Major League, namelijk outfielder Andruw Jones (Chicago White Sox), pitcher Kenley Jansen (Los Angeles Dodgers) en pitcher Jair Jurrjens (Atlanta Braves). De laatste heeft op het moment last van zijn knie en zijn status is dag-voor-dag.

(24 september)

Roger Bernadina's Major League-homeruns
#datumpitcherteaminning, runs
112 meiMike PelfreyNew York Mets4e, solo
212 meiFrancisco RodriguezNew York Mets9e, 2-run
313 juniTony SippCleveland Indians8e, 2-run
416 juniJustin VerlanderDetroit Tigers2e, solo
527 juniJeremy GuthrieBaltimore Orioles4e, 2-run
622 juliBill BrayCincinnati Reds7e, solo
75 augustusSam DemelArizona Diamondbacks7e, solo
821 augustusChad DurbinPhiladelphia Phillies9e, 3-run
926 augustusRyan FranklinSt. Louis Cardinals9e, 2-run
1028 augustusMike MacDougalSt. Louis Cardinals8e, 2-run
1123 septemberNelson FigueroaHouston Astros6e, 2-run


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2010 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.