Grand Slam * Stats & News
Updated: 4 oktober 2011
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2011
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2011 by Marco Stoovelaar


Oranje wint ook van Japan
English
PANAMA CITY (Panama) - Het Nederlands Honkbal Team won dinsdagmiddag 4 oktober ook het derde duel op het Wereldkampioenschap in Panama. Dit keer versloeg de ploeg Japan met 5-2.

Met deze winst werd Nederland de tweede ploeg die ongeslagen bleef met drie overwinningen, want eerder op de middag won ook Canada hun derde duel door Griekenland met 12-2 te verslaan. De overwinning betekent ook dat Oranje weer een stap dichterbij plaatsing is voor de Play-Offs.

De Nederlandse overwinning op Japan is pas de zevende in de geschiedenis van de 37 officiële interlandwedstrijden tussen beide landen. De laatste zege werd geboekt op 18 november 2006 toen Oranje tot een 3-0 shutout kwam tegen Japan in de halve finale van de Intercontinental Cup in Taiwan. Dat duel werd toen begonnen door David Bergman, die vandaag de wedstrijd afsloot en een save op zijn naam kreeg. Sidney de Jong, de catcher van vandaag, en rechtsvelder Danny Rombley zijn de enige twee positiespelers die ook in het duel van vijf jaar geleden speelden.

Vorig jaar stond Oranje ook voor tegen Japan tijdens de Intercontinental Cup (die toen eveneens plaatsvond in Taiwan), maar toen was het slechts 1-0. In de eerste helft van de negende inning kreeg reliever Dennis Neuman een 2-out, 2-run double tegen die Japan een 2-1 zege opleverde. Rob Cordemans, de starter van vandaag, begon ook dat duel, maar vandaag werd hij de winnende werper.

Naast Bergman, Cordemans, De Jong en Rombley waren er nog vijf spelers van het huidige roster aanwezig bij de overwinning in 2006, namelijk werpers Leon Boyd, Diegomar Markwell en Tom Stuifbergen en outfielders Bryan Engelhardt en Kalian Sams. De huidige Manager Brian Farley was toen de Bench/Pitching Coach, terwijl Ben Thijssen en Wim Martinus ook in 2006 deel uitmaakten van de coachingstaf van toenmalig Manager Robert Eenhoorn. Dave Draijer, die vijf jaar geleden één van de closers was, is nu bij de ploeg als scout.

Italië deed ook goede zaken richting Play-Offs door dinsdagmiddag de tweede zege te boeken. De regerend Europees kampioen won met 6-3 vs. Nicaragua om die ploeg de tweede nederlaag toe te dienen.Het Nederlands Team sloeg slechts zes honkslagen, maar vier daarvan waren 'extra-basehits', drie doubles en een triple. Japan sloeg acht honkslagen.


...Shaldimar Daantji - 3-run double...
(© Foto: Henk Seppen)
Beide ploegen lieten in de eerste twee slagbeurten een loper in scoringspositie achter. In de eerste Japanse inning gooide Oranje-starter Rob Cordemans vier wijd op lead-off hitter Mitsugu Kitamichi, die opschoof na een opofferingsstootslag, maar strandde op het tweede honk. Oranje, dat in de eerste inning op rij werd uitgeschakeld door de Japanse starter Masamitsu Hamano, kwam in de tweede slagbeurt met twee uit op de honken. Bryan Engelhardt sloeg toen een driehonkslag en Vince Rooi kreeg vier wijd, maar er kwam een einde aan deze scoringskans toen Danny Rombley drie slag kreeg.

In de derde inning liet Oranje nog een loper in scoringspositie achter. Shaldimar Daantji begon met vier wijd en wist op te schuiven toen een stootslag-poging van Dwayne Kemp werd gevangen, maar daarna volgden twee vangballen.

Japan opende daarna wel de score in de tweede helft van de derde inning. Cordemans kreeg twee snelle nullen, maar kreeg toen back-to-back doubles tegen van Yoshinobu Kotegawa en Yuichi Tabata, resulterend in een 1-0 voorsprong voor de Aziaten.

Maar in de eerste helft van de vierde inning sloeg Oranje met vier punten toe. Met één uit sloeg Sharlon Schoop een tweehonkslag en scoorde even later de gelijkmaker toen er een foute aangooi volgde op een honkslag van Bryan Engelhardt, die zelf hierdoor naar het tweede honk kon doorgaan. Nadat de laatste opschoof naar het derde honk na een mislukte pick-off kreeg Vince Rooi vier wijd en dat leidde tot een werperswissel. Maar nieuwe werper Koichi Kotaka zag de honken volkomen toen iedereen safe was op een velderskeus-grounder van Danny Rombley. Hierna veegde Shaldimar Daantji de honken schoon toen hij een worp het outfield in dreunde voor een 3-run double en zette Oranje daarmee op een 4-1 voorsprong. Kotaka werd vervangen door Tomoyuki Kaida, die hierna uit de inning wist te komen via drie slag voor Dwayne Kemp en een vangbal van Mariekson Gregorius.

Na drie nullen in de vierde inning kreeg Cordemans een lead-off single tegen in de vijfde, maar schakelde de loper zelf gedwongen uit na een 'comeback grounder'. Met twee uit stond de veteraan nog een honkslag toe, maar ook die loper ging gedwongen uit.


...Rob Cordemans - winnende werper...
(© Foto: Henk Seppen)
Het Nederlands Team leek opnieuw te gaan scoren in de zesde inning. Nadat Engelhardt uitging na een line drive kreeg Vince Rooi vier wijd en sloeg Danny Rombley een honkslag. Rooi, die zichzelf blesseerde toen hij richting tweede honk rende, werd vervolgens vervangen door pinch-runner Jonathan Schoop en Japan bracht hun vierde werper in. Maar nadat de twee lopers een honk waren opgeschoven via een double-steal schakelde nieuwe werper Ken Togame Shaldimar Daantji en Dwayne Kemp (zijn derde keer) met drie slag uit om de inning af te sluiten.

Met een 4-1 voorsprong nam Diegomar Markwell de pitching in de zevende inning over van Cordemans. Na twee groundouts kreeg de linkshander een tweehonkslag tegen van pinch-hitter Ryoichi Adachi, die scoorde toen Mitsugu Kitamichi volgde met een honkslag. Maar Markwell sloot de inning daarna zelf af via een pick-off op het eerste honk.

In de achtste inning kreeg Oranje de honken vol met twee uit, maar verzuimde een punt toe te voegen. Met één uit bereikte Bryan Engelhardt het honk na een fout. Na drie slag voor Jonathan Schoop werd Danny Rombley geraakt door een worp en werd vervangen door pinch-runner Kalian Sams. De twee lopers schoven daarna op na een wilde worp en de honken kwamen vol toen Shaldimar Daantji vier wijd kreeg. Er volgde opnieuw een werperswissel, waarna de inning ten einde kwam toen Dwayne Kemp een 'force play-grounder' sloeg.

Oranje scoorde daarna een 'insurance run' in de eerste helft van de negende inning. Mariekson Gregorius begon met vier wijd en Sidney de Jong werd geraakt door een worp, waarna de zesde Japanse werper werd ingebracht. Maar die werd begroet met een tweehonkslag van Curt Smith, waardoor de stand op 5-2 kwam. Hierna volgden twee nullen maar ook kwam er weer een nieuwe werper in het duel, die de inning vervolgens afsloot.

In de tweede helft van de negende inning kreeg Bergman een lead-off single tegen van Keiji Ikebe en gooide vier wijd op Yohei Kawato met één uit. Maar een vangbal en een gedwongen nul stelden de winst daarna veilig en leverde Bergman een save op.

De startende line-up was als volgt:
Dwayne Kemp (LF, 0-uit-5), Mariekson Gregorius (SS, 0-uit-3, tweemaal vier wijd), Sidney de Jong (C, 0-uit-4, GW), Curt Smith (1B, 1-uit-5), Sharlon Schoop (2B, 1-uit-5), Bryan Engelhardt (DH, 2-uit-5), Vince Rooi (3B, 0-uit-0, 3x vier wijd), Danny Rombley (RF, 1-uit-3, GW) en Shaldimar Daantji (CF, 1-uit-2, 2x vier wijd).
De volgende mutaties vonden plaats:
Jonathan Schoop (0-uit-2) kwam in het duel als pinch-runner voor Rooi in de zesde inning en nam het daarna over als derde honkman en Kalian Sams (geen slagbeurt) was pinch-runner voor Rombley in de achtste inning en werd de nieuwe rechtsvelder.

Verder dinsdagmiddag:
Naast de winst van Canada op Griekenland en de zege van Italië vs. Nicaragua won de Dominicaanse Republiek ruim van Duitsland met 13-2 in zeven innings. Op de eerste twee speeldagen verloren de Duitsers beide keren met slechts één punt verschil vs. Nicaragua (5-4) en Zuid-Korea (6-5).

(4 oktober)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2011 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.