Grand Slam * Stats & News
Updated: 7 oktober 2011
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2011
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2011 by Marco Stoovelaar


Oranje verslaat USA en bereikt Play-Offs
English
AGUADULCE (Panama) - Het Nederlands Honkbal Team verbouwereerde regerend wereldkampioen USA vrijdagavond door een ruime 7-1 voorsprong te nemen in de derde inning, met 7-5 te winnen, ongeslagen te blijven in vijf wedstrijden en officiëel de eerste ploeg te worden die een plek veiligstelde voor in de Tweede Ronde van het Wereldkampioenschap. Oranje, dat werd 'outhit' met 11-7, sloeg al vroeg toe met drie runs in de eerste inning en kwam tot een spectaculaire rally van vier punten in de derde slagbeurt.

De Nederlandse zege is pas de vijfde in 33 wedstrijden tegen de USA en de eerste sinds een 9-3 winst in 2007 toen Oranhe in Durham (North Carolina) won in de afsluiter van een oefenreeks van drie wedstrijden. De winst was de eerste WK-zege tegen de USA sinds Oranje met 3-1 won in de openingswedstrijd van het WK van 1998 in Palermo (Italië). Rob Cordemans was toen de startende werper en is maakt nog altijd deel uit van de huidige selectie. Bij de ploeg was toen ook als infielder Danny Rombley, die daarna professioneel ging spelen in de organisatie van de Montreal Expos. In de volgende vijf Wereldkampioenschappen stonden Nederland en USA driemaal tegenover elkaar. Nadat ze elkaar niet troffen in 2001 (in Taiwan) werd hun duel in 2003 (in Cuba) in de vierde inning gestaakt door regen met een 2-0 voorsprong voor Oranje. Hierna volgde geen ontmoeting in 2005 (in Nederland), maar daarna verloor Oranje in 2007 (Taiwan) en 2009 (Italië).

Zo'n half uur na afloop van de wedstrijd van Oranje plaatste Panama zich als tweede ploeg voor de Tweede Ronde. Panama boekte eveneens de vijfde zege en won met 12-3 om Canada de eerste nederlaag toe te dienen. Er zijn nu nog drie ongeslagen ploegen, want in Groep 2 won Cuba met 5-1 van Italië.

In de Tweede Ronde, of Play-Offs, of Kwartfinales, zal de top-4 van de twee groepen elkaar ontmoeten. Dat betekent dat alle ploegen nog eens vier wedstrijden zullen spelen in deze Tweede Ronde. Na afloop van de Tweede Ronde zal de eindstand de combinaties bepalen voor de finaledag van het evenement. De ploegen op de eerste en tweede plaats treffen elkaar in de finale en zo verder voor de derde, vijfde en zevende plaats.

Vrijdagmiddag werden Griekenland en Taiwan de eerste twee teams in de Nederlandse groep die werden uitgeschakeld voor de Tweede Ronde. Griekenland verloor met 10-1 van Puerto Rico en Taiwan werd met 3-1 verslagen door Japan. Alle ploegen in de andere groep hebben nog altijd de kans in de top-4 te eindigen, maar een aantal alleen maar theoretisch, zoals Duitsland, dat alle vijf gespeelde wedstrijden tot nu toe heeft verloren.Het Nederlands Team sloeg vroeg toe in de eerste inning op de Amerikaanse starter Matt Shoemaker, die dit seizoen in Double-A/Triple-A gooide in de organisatie van de Los Angeles Angels of Anaheim. Met één uit gooide de rechtshander vier wijd op Kalian Sams, die in de startende line-up stond en in het rechtsveld speelde in plaats van Danny Rombley. Hierna sloeg Sidney de Jong een honkslag, waarna Curt Smith volgde met een homerun om de stand op 3-0 te brengen. Na drie slag voor Bryan Engelhardt bereikte Sharlon Schoop het honk nog via een infield-hit, maar de inning kwam ten einde toen zijn broer Jonathan Schoop een grounder sloeg.


...Manager Brian Farley...
(© Foto: Henk Seppen)
De start van Sams was één van de vier wijzigingen die Manager Brian Farley had gemaakt voor het duel van vanavond. Ook linksvelder Dwayne Kemp stond niet in de startende line-up. Zijn plek werd ingenomen door Bryan Engelhardt, die in drie van de vier voorgaande wedstrijden de designated hitter was. Op de DH-plek vandaag stond Sidney de Jong, die in alle voorgaande vier wedstrijden de catcher was. Shawn Zarraga zat vanavond achter de plaat.

Oranje's startende werper Diegomar Markwell, die drie dagen geleden in relief gooide tegen Japan, kreeg een 2-out double tegen in de eerste inning, maar sloot af met een vangbal. De linkshander kreeg daarna het eerste Amerikaanse punt tegen in de tweede slagbeurt. Met één uit gooide hij vier wijd op Brett Carroll (die dit seizoen in twee Major League-wedstrijden gooide voor de Milwaukee Brewers), maar die ging gedwongen uit op een 'double play-grounder' van Tommy Mendonca (AA, Texas Rangers). De laatste schoof op naar het tweede honk toen korte stop Mariekson Gregorius' aangooi naar het eerste honk om een dubbelspel te completeren fout ging. Mendonca scoorde daarna toen Tuffy Gosewisch (AA, Philadelphia Phillies) een honkslag sloeg. De laatste kon even later het derde honk bereiken na een mislukte pick-off van Markwell, maar bleef daar achter, want de linkshander zorgde met drie slag voor Andrew Garcia (AAA, Chicago White Sox) voor het einde van de inning.

In de derde inning verhoogde Oranje de voorsprong naar 7-1 met het scoren van vier punten. Sidney de Jong opende met vier wijd, waarna Curt Smith werd uitgevangen. De honken kwamen hierna vol te staan toen Bryan Engelhardt een honkslag sloeg en Sharlon Schoop ook een vrije loop kreeg. De honken werden daarna schoongeveegd toen rookie Jonathan Schoop een 3-run triple sloeg en vervolgens in staat was zijn rondje langs de honken af te maken en zelf te scoren toen er een foute aangooi volgde, zodat dit dus een staaltje spectaculair honklopen was van Oranje. Shawn Zarraga volgde nog met een nieuwe honkslag, maar daarna sloeg Shaldimar Daantji in een 'inning-ending double play'.

In hun derde slagbeurt pakte Team USA een punt terug toen A.J. Pollock (AA, Arizona Diamondbacks) homerde met één uit. Joe Thurston (die dit seizoen in de Majors speelde voor de Florida Marlins) sloeg hierna een honkslag, maar bleef achter.

In de vierde inning nam Justin Cassel (AAA, Chicago White Sox) de pitching over voor de USA en kreeg slechts negen slagmensen tegenover zich in de drie innings die hij gooide. Hij begon met twee strikeouts in de vierde, voegde een strikeout toe in de vijfde en nog eens twee in de zesde. In de vijfde kreeg de rechtshander een lead-off single tegen van Curt Smith, maar die werd uitgeschakeld toen Sharlon Schoop in een dubbelspel sloeg.

In de zevende en achtste inning werd de Nederlandse aanval ook tot zwijgen gebracht door Jeff Beliveau (AA, Chicago Cubs), die twee slagmensen met drie slag uitschakelde in beide innings. Na vijf slagmensen op rij uitgeschakeld te hebben gooide hij vier wijd op Sharlon Schoop met twee uit in de achtste, maar toen werd Jonathan Schoop zijn vierde strikeout-slachtoffer.


...Winnende werper Diegomar Markwell...
(© Foto: Henk Seppen)
Na de homerun in de derde inning zorgde Markwell voor drie nullen in de vierde, waarvan twee met drie slag. In de vijfde bereikten de Ameriken weer de honken, maar scoorden niet. Andrew Garcia begon met een honkslag, maar ging gedwongen uit en Joe Thurston werd geraakt door een worp, maar twee lopers bleven achter.

In de zesde inning kreeg Markwell een one-out single tegen van Brett Carroll, die in de Majors speelde voor de Florida Marlins in 2007-2010, waaronder 92 wedstrijden in het seizoen 2009 toen hij teamgenoot was van werper Rick van den Hurk. Maar na Carroll's honkslag maakten een strikeout en vangbal een einde aan de slagbeurt.

Team USA scoorde daarna tweemaal in de zevende inning om de achterstand te verkleinen naar 7-4. Andrew Garcia en Brett Jackson (AAA, Chicago Cubs) openden met honkslagen en dat betekende het einde voor Markwell. Hij werd opgevolgd door Leon Boyd, die zijn eerste optreden maakte in het toernooi. De rechtshander stelde beide lopers een honk op te schuiven, want hij begon met een wilde worp, maar volgde met een strikeout. Hierna scoorden de twee lopers op een honkslag van Joe Thurston, die zelf werd uitgeschakeld bij een poging het tweede honk te bereiken op zijn klap. Een pop-fly sloot de inning daarna af.

In de negende inning werd Scott Patterson de vierde Amerikaanse werper en zorgde voor drie nullen, waaronder drie slag voor de eerste twee slagmensen die hij tegenover zich kreeg, Bas Nooij (die zijn eerste optreden had) en Shaldimar Daantji.

Leon Boyd kwam ook tot een one-two-three inning in de achtste, waaronder een strikeout, waarna David Bergman het overnam in de negende. Er moeten wat zenuwachtige momenten zijn geweest met twee uit, want Oranje kreeg toen een punt tegen en zag drie slagmensen de honken bereiken, maar hield uiteindelijk de voorsprong en de winst vast. Met één uit gooide Bergman vier wijd op Andrew Garcia, die het tweede honk stal toen volgende slagman Brett Jackson drie slag kreeg. Hierna bracht A.J. Pollock Garcia binnen met een honkslag, stal het tweede honk en bereikte het derde honk toen ook Joe Thurston (die 4-uit-4 sloeg) een honkslag sloeg. En dat bracht het gelijkmakende punt in het slagperk, maar Chad Tracy (AAA, Texas Rangers) sloeg een grounder naar eerste honkman Curt Smith om een einde te maken aan de wedstrijd en dat leverde Bergman een save op.

De startende line-up vandaag was als volgt:
Mariekson Gregorius (SS, 0-uit-4), Kalian Sams (RF, 0-uit-3), Sidney de Jong (DH, 1-uit-3), Curt Smith (1B, 2-uit-4), Bryan Engelhardt (LF, 1-uit-3), Sharlon Schoop (2B, 1-uit-2), Jonathan Schoop (3B, 1-uit-4), Shawn Zarraga (C, 1-uit-2) en Shaldimar Daantji (CF, 0-uit-4).
Tijdens het duel was Dwayne Kemp pinch-hitter voor Engelhardt en nam het over in het linksveld, terwijl Bas Nooij in de zevende inning in het duel kwam als nieuwe catcher.

Verder op vrijdag:
's Middags won Japan hun eerste wedstrijd en versloeg Taiwan met 3-1, maar de ploeg werd officiëel uitgeschakeld toen Panama 's avonds met 12-3 van Canada won. Chun-Hsin Chen zette Taiwan op voorsprong met een homerun in de tweede inning, maar daarna bezorgde een 2-run single van Takato Kobayashi Japan de leiding in de derde slagbeurt.

Puerto Rico won met 10-1 vs. Griekenland op 14 hits, waaronder een 2-run homerun van Cesar Crespo.

Venezuela stond na twee innings met 5-2 achter vs. Duitsland, maar won met 10-5 op 18 hits, waaronder een 2-run homerun van voormalig Mr. Cocker HCAW-speler Wuillians Vasquez. Henri van Heijningen was in dit duel de umpire bij het tweede honk.

Australië stond comfortabel met 8-1 voor in de achtste inning tegen de Dominicaanse Republiek, maar verzuimde de voorsprong vast te houden. De Dominicanen scoorden drie runs in de achtste en kwamen langszij via vier punten in de negende om een verlenging af te dwingen. In de eerste helft van de 10e inning hernam Australië de leiding via een 3-run double van Mitchell Dening en won uiteindelijk met 11-9. Justin Huber (2-run) en Stefan Welch (solo) homerden voor Australië in dit duel, dat halverwege de achtste inning werd onderbroken vanwege storm.

's Avonds won Cuba met 5-1 vs. Italy.

(7 oktober)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2011 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.