Grand Slam * Stats & News
Updated: 8 oktober 2011
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2011
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2011 by Marco Stoovelaar


Canada dient Oranje eerste verlies toe in 11-inning duel!
English
PANAMA CITY (Panama) - Het Nederlands Honkbal Team heeft de eerste nederlaag geleden op het Wereldkampioenschap op zaterdagmiddah 8 oktober, want de ploeg kwam net te kort in een 11-inning duel tegen Canada, dat met 5-4 won en het derde team werd dat zich verzekerde van een plek in de Tweede Ronde. Hierdoor zijn er nu nog slechts twee ongeslagen ploegen over, Cuba in Groep 2 en in Groep 1 Panama, dat zondag de tegenstander van Oranje is in de afsluiter van de voorronde.

In Groep 1 (de 'Nederlandse' groep) valt de laatste beslissing over welke ploeg er als vierde doorgaat naar de Tweede Ronde mogelijk pas op maandag, een dag na de laatste speeldag van de voorronde. Het had ook al zaterdagavond kunnen gebeuren, want toen moesten de twee betrokken ploegen, USA en Puerto Rico, beiden in actie komen. Een Puertoricaanse nederlaag had voor plaatsing gezorgd voor de USA, maar in plaats daarvan boekte Puerto Rico een 6-0 shutout tegen Japan, terwijl het duel van de Amerikanen vs. Panama verregende na een wachtperiode van bijna twee uur. Het USA-Panama duel is opnieuw vastgesteld voor maandag en de Amerikanen zullen nu hun laatste twee wedstrijden moeten winnen op zich te plaatsen voor de Tweede Ronde.

Hoewel Nederland, Canada en Panama nu allen zijn geplaatst voor de volgende ronde, zal de eindstand worden beslist via de laatste wedstrijden op zondag.

In Groep 2 plaatste Cuba zich zaterdag als eerste ploeg voor de Tweede Ronde door met 8-2 te winnen vs. Duitsland, dat hierdoor de eerste ploeg werd die werd uitgeschakeld in deze groep. Alle overige zes teams hebben nog altijd een kans zich te plaatsen. Er is zelfs een theoretische kans dat vijf teams gelijk eindigen!

In de wedstrijd van vandaag verzuimde Oranje een 2-0 voorsprong vast te houden, maar kwam daarna tweemaal terug van een achterstand van een punt, met uitzondering van de 11e inning, zodat de ploeg met lege handen stond.

Met het verlies van vandaag kwam er een einde aan een 10-game winning streak van Oranje die afgelopen zomer begon tijdens het World Port Tournament in Rotterdam. Voordat de eerste vijf wedstrijden werden gewonnen op het WK won Oranje vier oefenwedstrijden, net als de laatste wedstrijd van het WPT, een 9-0 shutout vs. Curaçao. Oranje's laatste nederlaag kwam op 1 juli toen met 2-0 werd verloren van de Cubaanse B-ploeg in Rotterdam.Juan Carlos Sulbaran maakte zijn tweede start voor Oranje en kwam in de eerste vier innings niet in de problemen, maar kreeg toen twee runs tegen in de vijfde die voor een gelijke stand zorgden.

Voor Oranje opende Danny Rombley (terug in de line-up) in de eerste slagbeurt met een honkslag, stal het tweede honk toen Sidney de Jong drie slag kreeg (tweede nul), maar bleef toen achter toen een groundout volgde.


...Danny Rombley - 4 maal op het honk, single, punt...
(© Foto: Henk Seppen)
Nadat Oranje op rij was uitgegaan in de tweede inning opende de ploeg de score in de derde. Na Rombley's honkslag schakelde de Canadese starter Kyle Lotzkar de volgende acht slagmensen op rij uit, maar kwam toen in de derde inning in de problemen. Lotzkar begon met een strikeout en groundout, maar raakte toen ineens zijn controle kwijt, want hij raakte Danny Rombley met een worp, zorgde voor volle honken via vier wijd voor Mariekson Gregorius en Sidney de Jong, gevolgd door een nieuwe vrije loop, dit keer voor Curt Smith, en dat bracht het eerste punt binnen. Het betekende ook het einde voor Lotzkar, die werd opgevolgd door Andrew Albers. Echter, Bryan Engelhardt, de eerste slagman tegenover Albers, bereikte het honk via een fout en bezorgde Oranje het tweede punt. Hierna bleven drie lopers achter toen Sharlon Schoop een grounder sloeg.

Juan Carlos Sulbaran gooide vier wijd op zijn eerste slagman in de eerste inning en stelde hem toen in de gelegenheid het derde honk te bereiken na een mislukte pick-off. Maar de rechtshander volgde daarna met twee strikeouts en sloot de inning zelf af met het fielden van een 'comeback grounder'. In de tweede inning kreeg Sulbaran een 2-out single tegen, maar eindigde met een strikeout. In de derde gooide hij vier wijd met twee uit, maar dit keer eindigde de inning met een groundout.

Nadat Sulbaran voor drie nullen had gezorgd in de vierde kreeg hij twee runs tegen van Canada (dat een aantal Triple-A spelers op het roster heeft staan) in de vijfde inning. Eerst opende Cole Armstrong met een homerun. Daarna, met één uit, kreeg Jonathan Malo vier wijd, schoof op na een vrije loop met twee uit voor Brock Kjelgaard en scoorde de gelijkmaker toen er een fout werd gemaakt op een grounder van Tim Smith.

Sulbaran kreeg daarna weer drie nullen op rij in de zesde, maar in de zevende werd hij afgelost door Orlando Yntema, die een punt moest toestaan. Yntema begon met vier wijd voor lead-off hitter Marcus Knecht, die opschoof na een OSS en scoorde na twee wilde worpen.

Het Nederlands team kreeg twee lopers op de honken in de vierde toen Kalian Sams het honk bereikte via een fout en Shaldimar Daantji een honkslag slag (beide met één uit), maar een 'force play-grounder' en vangbal volgden daarna. In de zesde sloeg Jonathan Schoop een tweehonkslag met één uit, maar bleef achter.


...Curt Smith - 4 maal op het honk, single, double, RBI...
(© Foto: Henk Seppen)
Oranje kwam daarna langszij in de tweede helft van de zevende. Met één uit kreeg Mariekson Gregorius vier wijd en schoof op naar het tweede honk toen een pick-off mislukte. De honken kwamen daarna vol te staan toen Sidney de Jong vier wijd kreeg en Curt Smith een honkslag sloeg. Dit leidde tot een werperswissel, want Mark Hardy werd ingebracht als vierde Canadese werper. Maar de nieuwe werper gooide vier wijd op pinch-hitter Xander Bogaerts, waardoor de gelijkmaker binnenkwam (3-3). Hardy werd snel vervangen en nieuwe werper Dustin Molleken sloot de slagbeurt daarna af toen Sharlon Schoop in een dubbelspel sloeg.

Oranje liet zeven lopers in scoringspositie achter in de eerste zeven innings en daarna nog eens twee in de volgende twee slagbeurten. In de achtste, met één uit, sloeg Kalian Sams een honkslag en stal het tweede honk met twee uit, maar daarna kreeg Danny Rombley drie slag. In de negende, met twee uit, sloeg Curt Smith een tweehonkslag en dit keer volgde Bogaerts met een groundout.

In de achtste Canadese inning werd Leon Boyd de nieuwe werper voor Oranje als opvolger van Orlando Yntema. Boyd zorgde voor drie nullen in de achtste, maar zag daarna twee Canadese landgenoten het honk bereiken (Boyd heeft een Nederlands paspoort, maar is geboren en getogen in Canada). In de negende gooide hij vier wijd met één uit en kreeg een honkslag tegen met twee uit, waarna hij werd opgevolgd door Berry van Driel, die de inning afsloot met een vangbal. En omdat Oranje ook niet tot scoren kwam un hun negende beurt volgde een verlenging en dus ook een tie-break.

Beide ploegen scoorden een punt in de tiende inning. En beide deden het op dezelfde wijze. De twee tie-break lopers schoven op na een OSS, waarna de honken werden volgezet met een opzettelijke vrije loop een opofferingsslag het punt opleverde. Voor Oranje koos Manager Brian Farley om met Mariekson Gregorius te beginnen als slagman in de tiende inning en dat betekende dat de twee voorgaande slagmensen de honklopers werden, Shaldimar Daantji op het tweede honk en Danny Rombley op het eerste honk. Dwayne Kemp kwam toen in het duel als pinch-runner vor Rombley en de twee lopers schoven op na een opofferingsstootslag van Gregorius. Om een gedwongen loop te creëren kreeg Sidney de Jong opzettelijk vier wijd en daarna scoorde Daantji op een opofferingsslag van Curt Smith. Er volgde weer een werperswissel, maar de inning kwam toen ten einde toen Xander Bogaerts een pop-fly sloeg.

In de elfde inning scoorde Canada weer een punt Berry van Driel. Opnieuw schoven de tie-break lopers op na een OSS en werden de honken volgezet met een opzettelijke vrije loop, waarna een honkslag van Emerson Frostad Canada op 5-4 zette. Nederland wist dit keer niet te antwoorden met een punt en liet de honken vol achter. Dit keer wisten tie-break lopers Curt Smith en Xander Bogaerts niet op te schuiven na een stootslag. In plaats daarvan eindigde Sharlon Schoop's poging in een 'foul-fly', waarna Jonathan Schoop werd uitgevangen. De honken kwamen alsnog vol te staan toen Kalian Sams vier wijd kreeg, maar de inning (en de wedstrijd) kwam toen ten einde toen de zesde Canadese werper Jimmy Henderson Shaldimar Daantji met drie slag uitschakelde.

De startende line-up van vandaag was als volgt:
Danny Rombley (LF, 1-uit-4), Mariekson Gregorius (SS, 0-uit-3), Sidney de Jong (C, 0-uit-3), Curt Smith (1B, 2-uit-4), Bryan Engelhardt (DH, 0-uit-3), Sharlon Schoop (2B, 0-uit-5), Jonathan Schoop (3B, 1-uit-5), Kalian Sams (RF, 1-uit-4) en Shaldimar Daantji (CF, 1-uit-5).
De volgende wijzigingen vonden plaats:
Xander Bogaerts (0-uit-2) werd in de zevende inning ingezet als pinch-hitter voor Engelhardt en bleef in het duel als de nieuwe DH; Dwayne Kemp (die niet aan slag kwam) werd gebruikt als pinch-runner voor Rombley in de 10e inning en werd de nieuwe linksvelder.

Verder op zaterdag:
Australië kwam tot een 15-0 shutout tegen Venezuela in een 5-inning duel op 13 hits, waaronder homeruns van Mitchell Dening (2-run), Justin Huber (2-run) en Tom Brice (3-run), die dit seizoen in de Hoofdklasse uitkwam voor DOOR Neptunus. Voor Venezuela kwam Dirimo Enrique Chavez in actie en die speelde dit jaar eveneens in de Hoofdklasse, maar dan voor Mr. Cocker HCAW. Wuillians Martin Vasquez, die vorig seizoen voor HCAW uitkwam en dit jaar in Italië actief was, speelde eveneens voor Venezuela.

Duitsland nam een 2-0 voorsprong in de eerste inning via een 2-run homerun van Donald Lutz tegen Cuba, maar verloor uiteindelijk met 8-2. De Cubanen kwamen tot 14 honkslagen, waaronder een solo-homerun van José Dariel Abreu. Henri van Heijningen was de umpire in de omgeving van het derde honk.

De wedstrijd tussen Griekenland en Taiwan werd in de 1e3 gestaakt vanwege hevige regen. Op het moment van stoppen stond Taiwan met 7-0 voor en had lopers op het eerste en tweede honk met één uit. Een inhaaldatum is nog niet vastgesteld.

's Avonds haalde de Dominicaanse Republiek in zes innings met 16-1 uit tegen Nicaragua op 18 hits, terwijl Nicaragua er slechts twee sloeg.

(8 oktober)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2011 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.