Grand Slam * Stats & News
Updated: 9 oktober 2011
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2011
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2011 by Marco Stoovelaar


Oranje wint ook van Panama!
English
PANAMA CITY (Panama) - Het Nederlands Honkbal Team blijft de internationale honkbalwereld verbazen, want de ploeg van Manager Brian Farley sloot de voorronde zondag af met een 7-3 overwinning vs. Panama en diende die ploeg de eerste nederlaag toe. Met de winst eindigt Oranje op de tweede plaats in Groep 1, zelfs wanneer Panama maandag de inhaalwedstrijd wint tegen de USA. Het was een dag vol verrassingen, zowel in uitslagen als in comebacks. Het was ook een dag van beslissingen. En de laatste zal maandag vallen in een inhaalduel.

Zondagmiddag won Canada met 6-1 vs. de USA. Canada nam een 3-0 voorsprong in de tweede inning via een 3-run homerun van Brock Kjeldgaard. De Amerikanen pakten een punt terug in de zevende toen Matt Clark homerde, maar daarna voegde Canada drie runs toe in de negende, waaronder één op een double van Kjeldgaard. Het verlies betekende dat de Amerikanen op de drempel van uitschakeling voor de Play-Offs kwamen te staan. De enige redding voor de regerend wereldkampioen om door te gaan was een nederlaag van Puerto Rico 's avonds tegen Taiwan in combinatie met een eigen overwinning maandag in het inhaalduel tegen Panama. Het eerste deel van dat scenario werd inderdaad gerealiseerd toen Puerto Rico verrassend met 3-1 onderuit ging tegen Taiwan, dat hiermee de eerste zege boekte. Kuan-Wei Yang sloeg een 2-run homerun in de tweede inning en de Aziaten hielden de voorsprong hierna vast. Hiermee werd de uitschakeling van de USA (en hun onttroning als wereldkampioen) in elk geval nog een dag voorkomen. De beslissing valt nu op maandag in het inhaalduel tussen de USA en Panama. Wanneer de Amerikanen winnen gaan ze naar de Tweede Ronde, een nederlaag betekent uitschakeling.

Verder 's middags won Japan met 9-4 vab Griekenland met umpire Henri van Heijningen achter de plaat.

In Groep 2 bleef een gelijke stand tussen vijf ploegen een mogelijkheid zolang de twee middagwedstrijden aan de gang waren, maar toen de laatste wedstrijd ten einde kwam, wijzigde één en ander heel snel. Australië won met 9-6 van Duitsland en een overwinning van Italië tegen Venezuela had kunnen leiden tot de gelijke stand van vijf teams als de Dominicaanse Republiek 's avonds won vs. Zuid-Korea. Maar Italië verzuimde tweemaal een voorsprong vast te houden in een thriller vs. Venezuela. Italië stond met 4-3 voor in de 2e9, maar toen kwam Venezuela langszij. In de tiende inning hernam Italië de leiding door tweemaal te scoren, 6-4. Maar toen liep het alsnog mis. De twee Venezolaanse tie-break lopers kregen gezelschap toen een geraakt werper volgde, maar daarna leverde een binnenhoog de eerste nul op. Maar even later zorgden een vrije loop en een wilde worp voor een nieuwe gelijke stand en een honkslag volgde om Venezuela een 7-6 zege te bezorgen. Hierdoor werd Venezuela de tweede ploeg in deze groep die zich plaatst voor de Tweede Ronde, terwijl Italië werd uitgeschakeld. Hierdoor was gelijke stand tussen vijf ploegen niet meer mogelijk, maar wel nog één tussen drie teams.

Maar die gelijke stand van drie teams verdween 's avonds ook in wederom een verrassende ontwikkeling. De Dominicaanse Republiek leek een comfortabele 4-0 voorsprong te hebben vs. Zuid-Korea. Maar in de 1e9 scoorden de Aziaten ineens vier punten. Na eenmaal te hebben gescoord zorgde Hae-Min Park met een 3-run homerun voor een gelijke stand. De Koreanen scoorden daarna een punt in de tiende op een vrije loop met volle honken om met 5-4 te winnen en zich te plaatsen voor de Tweede Ronde, terwijl de Dominicanen waren uitgeschakeld.

Cuba werd de enige ongeslagen ploeg door met 6-0 te winnen vs. Nicaragua.

Op zondag maakte de Technische Commissie bekend dat besloten was dat vier wedstrijden die voor dinsdag en woensdag in de Tweede Ronde op het schema staan van speelveld wijzigen. De vier wedstrijden moesten allen worden gespeeld in Estadio Rod Carew in Panama City, maar de weersvoorspellingen spreken van veel regen in dat gebied op de genoemde dagen. De wedstrijden nu in Chitre en Santiago gespeeld. Vanaf donderdag zal er weer in Panama City worden gespeeld.Voor aanvang van de wedstrijd gooide de linkshandige werper Bruce Chen van de Kansas City Royals, die is geboren in Panama City, de ceremoniële eerste bal. Dit seizoen was Chen 12-8 in 25 starts voor de Royals.

In Estadio Rod Carew in Panama City leek het Nederlands Team een taaie werper te treffen in Alberto Acosta, die niet alleen drie strikeouts gooide in de eerste twee innings, maar ook twee lopers op het honk uitschakelde met een pick-off. Maar in de derde beurt kwam Oranje tot een rally op deze werper. In de eerste inning kreeg Danny Rombley drie slag, maar daarna kreeg Mariekson Gregorius vier wijd. Vervolgens volgde ook drie slag voor Sidney de Jong, waarna Acosta zelf de inning afsloot door Gregorius met een pick-off uit te schakelen op het eerste honk.

In de tweede inning, met een 1-0 achterstand, kreeg Oranje twee snelle nullen toen Curt Smith drie slag kreeg en Bryan Engelhardt een grounder sloeg, maar hierna volgde Sharlon Schoop een tweehonkslag en scoorde de gelijkmaker na een honkslag van zijn broer Jonathan Schoop. Even later volgde opnieuw een pick-off van Acosta en werd de laatste uitgetikt toen hij richting tweede honk rende.

Panama, dat Oranje 'outhitte' met 12-8, opende de score in de eerste inning op Oranje-starter Rob Cordemans. De rechtshander begon met een strikeout en een groundout, maar kreeg toen een tweehonkslag tegen van Angel Chavez, die daarna scoorde toen Fernando Seguinol volgde met een honkslag. Een gedwongen nul eindigde de slagbeurt af.

Nadat Oranje langszij was gekomen in de tweede inning hernam Panama de leiding in de eigen tweede slagbeurt. Met één uit gooide Cordemans vier wijd op Joel Vega en kreeg toen een honkslag tegen van Jeffer Patiño. Cordemans kwam hierna met een strikeout, maar die werd gevolgd door een RBI-single van Luis Castillo, die zelf werd uitgeschakeld bij een poging op te schuiven op de aangooi richting thuis, maar catcher Sidney de Jong kreeg de bal op tijd op het tweede honk om de inning af te sluiten.


...Sidney de Jong (24) en Curt Smith (30) scoren in de 3e inning...
...op een tweehonkslag van Bryan Engelhardt...
Het Nederlands Team sloeg daarna toe in de derde inning en scoorde vier onverdiende punten met twee uit. Kalian Sams (die weer in het rechtsveld speelde) opende met vier wijd, waarna Shaldimar Daantji het honk bereikte toen er een fout werd gemaakt op zijn opofferingsstootslag. De twee lopers schoven daarna op na een OSS met twee slag van Danny Rombley. Sams scoorde even later de gelijkmaker na een grounder van Mariekson Gregorius en dat zou de derde nul zijn geweest als de fout niet was gemaakt. Hierna zorgde Sidney de Jong met een honkslag voor een Nederlandse voorsprong. Curt Smith volgde ook met een honkslag, waarna de twee lopers scoorden toen Bryan Engelhardt een tweehonkslag sloeg en de stand op 5-2 bracht.

Panama pakte een punt terug in de tweede helft van de derde inning toen Cordemans drie opeenvolgende honkslagen moest toestaan met twee uit. Na twee vangballen sloegen Fernando Seguinol en Conception Rodriguez honkslagen, net als Carlos Quiroz. De eerste scoorde hierop, maar de inning werd opnieuw afgesloten toen een loper werd uitgegooid bij een poging op te schuiven. Rodriguez werd uitgeschakeld op het derde honk via een aangooi van De Jong die bal vanuit het linksveld had ontvangen en sloot de inning af met opnieuw een fraaie verdedigende actie van Oranje. In de vierde inning moest Cordemans opnieuw een honkslag incasseren met twee uit, maar dit keer volgde een vangbal op fout gebied.

Nadat er drie nullen op rij kwamen in de vierde bereikte Oranje weer de honken in de vijfde. Met één uit sloeg Mariekson Gregorius een honkslag en met twee uit bereikte Curt Smith het honk na een fout en dat leidde tot een werperswissel. De twee lopers bleven vervolgens achter toen Bryan Engelhardt een grounder sloeg op nieuwe werper Gilberto Mendez.


...Danny Rombley - OSS, homerun...
...5 nullen, 2 assists...
(© Foto: Henk Seppen)
In de zesde inning voegde Oranje weer een punt toe. Sharlon Schoop kreeg vier wijd en schoof op naar het derde honk na een honkslag van Jonathan Schoop. Een 'double steal' van de twee broers leidde toen tot een punt, maar even later werd Jonathan het slachtoffer van een pick-off op het tweede honk.

Met een 6-3 voorsprong werd Oranje even het zwijgen opgelegd door de derde Panamese werper in de volgende tweede innings, maar bracht de stand daarna in de negende inning op 7-3 toen Danny Rombley homerde met twee uit.

Cordemans zorgde voor drie nullen op rij in de vijfde en zesde inning. Na 10 uit de 11 slagmensen sinds de vierde inning te hebben uitgeschakeld en de laatste acht op rij kreeg Cordemans twee honkslagen tegen met één uit in de zevende en werd afgelost door Berry van Driel, die twee vangballen kreeg om de inning af te sluiten. De eerste honkslag miste Cordemans net met fielden, terwijl de tweede honkslag via het been van Cordemans richting korte stop Gregorius ging en die maakte nog een uitstekende play, maar miste net de nul. De twee vangballen in deze slagbeurten werden gemaakt door linksvelder Danny Rombley, de eerste op fout gebied, de tweede een 'shoestring catch'.

In de achtste kreeg Van Driel twee honkslagen tegen, maar schakelde ook twee slagmensen met drie slag uit van de gevaarlijke Panamese slagploeg. Lead-off hitter Fernando Seguinol sloeg een honkslag, maar werd op het tweede honk uitgegooid door linksvelder Danny Rombley toen hij er een tweehonkslag van probeerde te maken. Er volgde een strikeout en een honkslag, maar daarna sloot Van Driel af met zijn tweede strikeout. In de negende kwam David Bergman weer op de heuvel om het duel te 'closen' en dat deed hij wederom prima, want hij zorgde voor drie nullen, waaronder een strikeout. De laatste nul was een vangbal van linksvelder Danny Rombley, zijn vijfde nul in het duel.

Oranje opent de Tweede Ronde op dinsdag.

De startende line-up van vandaag was als volgt:
Danny Rombley (LF, 1-uit-4), Mariekson Gregorius (SS, 1-uit-3), Sidney de Jong (C, 1-uit-4), Curt Smith (1B, 1-uit-4), Bryan Engelhardt (DH, 1-uit-4), Sharlon Schoop (2B, 1-uit-2), Jonathan Schoop (3B, 2-uit-4), Kalian Sams (RF, 0-uit-3) en Shaldimar Daantji (CF, 0-uit-4).
Er werden geen positie-wijzigingen gemaakt.

(9 oktober)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2011 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.