Grand Slam * Stats & News
Updated: 10 oktober 2011
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2011
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2011 by Marco Stoovelaar


Team USA voorkomt uitschakeling en onttroning; Oranje opent vs. Koreanen!
English
PANAMA CITY (Panama) - Team USA voorkwam maandagmiddag een beschamende uitschakeling en dus onttroning as regerend wereldkampioen door hun inhaalduel vs. Panama met 5-0 te winnen in wat de laatste wedstrijd was in de voorronde van het Wereldkampioenschap in Panama. Eerder op de dag boekte Taiwan een 15-0 shutout-zege tegen Griekenland in zes innings in een ander inhaalduel. Nu de voorronde is afgesloten eindigde Nederland officiŽel op de tweede plaats en dat zou het ook hebben gedaan wanneer Panama had gewonnen. In het laatste scenario zou Oranje gelijk zijn geŽindigd met Canada en Panama. Omdat de onderlinge resultaten een nieuwe gelijke stand zou hebben opgeleverd had de Team Quality Balance uitkomst moeten brengen. In dat geval was Panama eerste geworden, met Oranje als tweede en Canada op de derde plaats. Maar door het verlies van Panama eindigt Canada nu op de eerste plek, gevolgd door Nederland en Panama. Canada en Nederland delen nu de eerste plaats, maar omdat Canada het onderlinge duel heeft gewonnen kregen zij de koppositie.

Het Nederlands Team opent op dinsdag tegen Zuid-Korea, in de daaropvolgende dagen gevolgd door ontmoetingen met AustraliŽ, Cuba en Venezuela.

Team USA kroop de laatste twee dagen door het bekende oog van de naald en zijn veel dank verschuldigd aan Taiwan dat ze nog steeds in het toernooi zitten. Bij het begin van de slotdag van de groepsfase moesten de Amerikanen hun laatste twee wedstrijd winnen om door te gaan naar de Tweede Ronde. Maar na 6-1 verlies tegen Canada op zondag was Team USA's enige kans voor plaatsing een nederlaag van Puerto Rico 's avonds tegen Taiwan en dus lag hun lot nu in de handen van de Aziaten. In geval van een gelijke stand met Puerto Rico zou Amerika zijn uitgeschakeld, omdat het onderlinge duel tegen de Midden-Amerikanen werd verloren.

's Avonds werden de kansen voor Team USA in elk geval voor nog een dag gered, omdat Taiwan, dat in vijf wedstrijden puntloos was, verraste met een 3-1 zege tegen Puerto Rico. Dat bracht de bal terug in de handen van de Amerikanen, want zij moesten nu op maandag winnen van Panama om alsnog door te gaan naar de Tweede Ronde.


...Winnende werper Andy Van Hekken...
En dat deden de Amerikanen.
In de derde inning bezorgden een tweehonkslag van Brett Jackson en een honkslag van Joe Thurston Team USA een 2-0 voorsprong. In de vierde werd de voorsprong verdubbeld toen Tommy Mendonca opende met een homerun en Thurston een RBI-double toevoegde. In de zesde verhoogde Jackson de stand naar 5-0 met een one-out homerun. Intussen had startende werper Andy Van Hekken een prima optreden. In acht innings had hij geen strikeout, maar gaf ook geen vrije lopen weg en stond slechts vijf honkslagen toe. Scott Patterson sloot het duel af voor Team USA en gooide een one-two-three negende inning.

Joe Thurston is ťťn van de zes spelers op het Amerikaanse roster met Major League-ervaring. Hij werd in 1997 gedraft door de Boston Red Sox en daarna door Los Angeles Dodgers in 1999, het jaar waarin hij zijn profdebuut maakte. Tussen 2002 en dit seizoen speelde Thurston in 184 Major League-wedstrijden door de Dodgers (2002-2004), Philadelphia Phillies (2006), Boston Red Sox (2008), St. Louis Cardinals (2009) en Florida Marlins (dit seizoen). Met de Marlins dit jaar speelde hij in slechts ťťn wedstrijd en sloeg 1-uit-4. De rest van het seizoen kwam de tweede honkman uit voor de New Orleans Zephyrs, het AAA-team van de Marlins. In 126 wedstrijden sloeg Thurston .300 (136-uit-453) met 13 homeruns.

Andy Van Hekken speelde dit seizoen in het Triple-A team van de Houston Astros, maar speelde ook op Major League-niveau voor de Detroit Tigers in het seizoen 2002 toen hij 1-3 was in vijf starts. De 32-jarige Van Hekken, die werd geboren in Holland (Michigan), speelt professioneel sinds 1998 toen hij werd gedraft door de Seattle Mariners. Met de Oklahoma City RedHawks was de linkshander dit seizoen 9-6 in 35 wedstrijden (19 starts).

En nu dat Team USA hun laatste duel in winst omzette kwam het toernooi voor Puerto Rico ten einde.

Wanneer Team USA zou zijn uitgeschakeld was dat de tweede keer geweest, want de ploeg miste ook de Play-Offs in 1998 toen het Wereldkampioenschap plaatsvond in ItaliŽ. In dat jaar verloor de USA ook van Nederland, dat zich toen wel kwalificeerde voor de top-8. In 2005, toen het WK in Nederland werd gehouden, werd de USA bijna uitgeschakeld, maar wist zich toen op het laatste moment alsnog te plaatsen voor de top-8 en eindigde uiteindelijk op de zevende plaats. In 2007 (Taiwan) en 2008 (acht Europese landen) veroverde Team USA de wereldtitel.

Team USA maakt het deelnemersveld van acht ploegen compleet dat zal deelnemen aan de Tweede Ronde, die dinsdag van start gaat. De ploegen nemen de resultaten van de onderlinge wedstrijden tegen de andere drie teams uit hun poule mee naar de Tweede Ronde, waarin zij het moeten opnemen tegen de top-4 van de andere poule. Vrijdag zal de eindstand bepalen hoe de combinatie van wedstrijden is op de finaledag van zaterdag, waarbij de nummers ťťn en twee elkaar ontmoeten in de finale.

Cuba begint de Tweede Ronde ongeslagen (3-0) en wordt gevolgd door Canada en Nederland (2-1). De vijf overige teams hebben allen een 1-2 'record'. Omdat Groep 2 een aantal verrassende uitslagen had komen drie van de vier ploegen naar de Tweede Ronde met een 1-2 'record'. Doordat Oranje begint met een gedeelde tweede plaats heeft de ploeg niet alleen uitzicht op evenaring van hun beste klassering ooit (vierde plaats), maar is zelfs een serieuze kandidaat voor een medaille.

De ranglijst van de acht ploegen bij de start van de Tweede Ronde is als volgt.

#teamWLVoorTegen
1Cuba (1B)30323
2Canada (1A)211417
Nederland (2A)211813
4AustraliŽ (4B)121522
Panama (3A)121515
Zuid-Korea (3B)12139
USA (4A)121113
Venezuela (2B)12732

(10 oktober)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2011 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.