Grand Slam * Stats & News
Updated: 11 september 2011
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2011
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2011 by Marco Stoovelaar


L&D Amsterdam Pirates verovert 90ste Nederlandse titel
English
AMSTERDAM - L&D Amsterdam Pirates is 90ste honkbalkampioen van Nederland. Precies 90 jaar nadat Quick Amsterdam de allereerste titel won in 1922 was het alleen maar toepasselijk dat een andere Amsterdamse ploge de 90ste in de geschiedenis veroverde. Op zondag domineerde Amsterdam in Game 5 van de Holland Series tegen Vaessen Pioniers en won met 10/2 om de best-of-seven overtuigend met 4-1 af te sluiten. Het was het tweede jaar op rij dat de finale bestond uit een best-of-seven na in voorgaande jaren een best-of-five te zijn geweest, behalve in 1989. Dat was ook tevens het enige jaar waarin alle zeven wedstrijden noodzakelijk waren om de kampioen te kronen.


...Charles Urbanus...
...zesde titel...
(© Foto: Henk Seppen)
Quick Amsterdam is de oudste honkbalvereniging in de Europese geschiedenis en viert volgend jaar het 99-jarig bestaan, terwijl de KNBSB dan 100 jaar zal worden.

Het was de eerste keer sinds 2007 dat een kampioenschap werd gewonnen door het thuisspelende team. Voor Pirates betekende het de eerste keer dat het de titel op eigen veld won sinds het kampioen werd in 1987 toen de eerste Holland Series werd gespeeld. In 1990 en 2008 won Amsterdam het kampioenschap in een uitwedstrijd.

Voor Pioniers was het de vierde keer sinds 2006 dat het met lege handen stond in de Holland Series. In 1997 bereikte Pioniers voor het eerst de finale en pakte toen ook gelijk het kampioenschap. De ploeg keerde daarna pas in 2006 weer voor het eerst terug naar de finale. In dat jaar en het volgende werd Pioniers verslagen door Kinheim, waarna ook van Neptunus werd verloren in 2009, voordat er dit jaar opnieuw verlies was.

Voor Amsterdam's Hoofd Coach Charles Urbanus was dit zijn zesde Nederlandse kampioenschap, waaronder drie als speler. Als speler van Amstel Tijgers werd Urbanus driemaal kampioen. 25 jaar nadat hij voor het laatst kampioen werd (1986) met deze Amsterdamse club won Urbanus zijn volgende titel met een Amsterdamse ploeg, dit keer als coach. Tussendoor leidde hij het Rotterdamse Neptunus ook tweemaal naar de titel als hun Hoofd Coach.

Met de 10-2 overwinning onderstreepte Amsterdam Pirates de gestroomlijnde vorm van de afgelopen weken. De ploeg toonde aan dat het veroveren van de titel een echt teamgebeuren was, want het domineerde in de Series in pitching, hitting en verdediging en dan vooral in de laatste drie wedstrijden.

In de Series werden door beide ploegen totaal acht homeruns geslagen en dat is het hoogste totaal sinds er acht werden geslagen in de Series van 1999. Het record voor meeste homeruns is elf en dat werd gerealiseerd tijdens de 1996 Series tussen HCAW en Kinheim.
...Startende Werpers...
...Rogers Kops & Ben Grover...
(© Foto's: www.reni-foto.nl)
Na twee puntloze innings deelde Amsterdam Pirates de eerste klap uit in de derde inning toen Wesley Connor een 3-run line drive homerun sloeg in het diepste deel van het veld in midveld. Pionier-starter Roger Kops zag eerste Bas Nooij het honk bereikte na een veldfout van derde honkman Nik Gumeson, die pas 30 minuten voor aanvang naar die positie verhuisde. Aanvankelijk stond Mervin Gario in de startende line-up als derde honkman en was Gumeson de rechtsvelder. Maar een half uur voor aanvang van de wedstrijd wijzigde Pioniers de line-up en werd Gario (die zaterdag een enkelblessure opliep) vervangen door Randy Reiphy, die de nieuwe rechtsvelder werd en verschoof Gumeson naar het derde honk. Met Nooij op het eerste honk bereikte Rashid Gerard het honk na een fraaie stootslag-honkslag richting eerste honk en daarna volgde Connor met zijn 3-run homerun en bezorgde Amsterdam een vroege voorsprong.

Uiteindelijk was de homerun de beslissende klap in het duel, want het zette de toon voor de dingen die gingen komen. De drie runs waren aanvankelijk de enige punten die in de eerste zes innings werden gescoord. Na vier wijd voor lead-off hitter Vince Rooi in de vierde inning werd Roger Kops vervangen door de Tsjech Jan Rehacek, die hierna werd gesteund met een dubbelspel. De linkshander zorgde hierna voor drie nullen in de vijfde, maar kreeg weer twee honklopers in de zesde inning. Na drie slag voor Roelie Henrique en Sidney de Jong in de zesde kreeg Rehacek een infield-hit tegen van Bas de Jong, gevolgd door een honkslag van Vince Rooi, maar sloot af met drie slag voor Kenny Berkenbosch. Maar hierna nam Pirates meer afstand met een 3-run zevende.

Amsterdam-starter Ben Grover zorgde voor drie nullen in de eerste, tweede en vierde inning en nam een No-Hitter mee de vijfde inning in. Maar met één uit sloeg Kevin Dirksen een honkslag. Die ging daarna gedwongen uit en Grover kreeg vervolgens weer drie nullen op rij in de zesde. En zo kreeg de rechtshander in zijn eerste zes innings dus slechts één honkslag tegen van Pioniers en kwam daarin tot vijf strikeouts.


...In de 7e inning begon het te regenen...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In de zevende inning opende Mark-Jan Moorman voor Pioniers met een homerun en verkleinde de achterstand naar 3-1. Hierna kreeg Norbert Lokhorst vier wijd, maar vervolgens schakelde Grover de volgende drie slagmensen uit.

In de tweede helft van de zevende inning, toen het inmiddels begon te regenen, pakte Amsterdam het punt onmiddellijk terug toen Percy Isenia opende met een line drive homerun in het linksveld. Voor Isenia was dit zijn vijfde Series-homerun ooit, maar zijn eerste sinds hij er één sloeg voor Neptunus op 1 oktober 2005. Rehacek kreeg hierna twee nullen, maar moest toen een honkslag toestaan aan Wesley Connor en zorgde met vier wijd voor Roelie Henrique en Sidney de Jong vooor volle honken. De Tsjechische werper werd vervangen door Shane Gnade, maar die werd begroet met een 2-run single van Bas de Jong en liet de honken weer volkomen via vier wijd voor Vince Rooi. De inning kwam hierna ten einde toen de laatste gedwongen uitging na een grounder van Kenny Berkenbosch.

Na de nul leek het duel aanvankelijk verder te gaan, hoewel het stevig regende, maar toen het ineens heviger begon te regenen was de umpire crew toch wel gedwongen de wedstrijd te onderbreken. Het was een korte, maar hevige regenbui en genoeg om het veld even onder water te zetten. Echter, buienradars toonden dat het weer zou opklaren en dus begon de groundscrew aan het veld te werken. De groundscrew werd hierbij geassisteerd door voormalig Hoofdklasser en oud-international Jacky Jakoba, die nog altijd de recordhouder is van de meeste homeruns in één seizoen en dat realiseerde hij in 1984 toen hij er als speler van Neptunus 24 sloeg. Tegenwoodig is Jakoba een regelmatig bezoeker van honkbalwedstrijden. En na een onderbreking van één uur en 24 minuten werd de wedstrijd weer vervolgd.

In de eerste helft van de achtste inning nam Jurrian Koks het werpen over van Ben Grover. De rechtshandige closer, die zijn eerste seizoen bij Pirates afsloot, kreeg een lead-off single tegen van Jefferson Muzo, maar die werd hierna uitgeschakeld in een dubbelspel nadat Michael Duursma werd uitgevangen via een line drive naar tweede honkman Roelie Henrique. Een infield-hit van Mark Duursma volgde, maar de inning kwam ten einde toen Tim Vermij, die in deze inning in het duel was gekomen als de nieuwe korte stop, een line drive ving van Nik Gumeson.


...L&D Amsterdam Pirates - Kampioen 2011...
(© Foto: Henk Seppen)
In de tweede helft van de achtste inning stuurde ook Pioniers een nieuwe werper naar de heuvel en dat was Dave Draijer, die ook de Pitching Coach van de ploeg is. Maar de veteraan kon niet imponeren, want hij zou nog eens vier hits en vier punten moeten toestaan en zag Pirates het duel bijna met een verschil van 10 punten via de mercy-regel afsluiten. Met één uit zag Draijer Bas Nooij het honk bereiken na een fout, maar daarna volgden vier honkslagen. Rashid Gerard en Wesley Connor (die 3-uit-5 sloeg) zorgden met een honkslag voor volle honken, waarna een honkslag van Roelie Henrique de thuisploeg een extra punt opleverde. Hierna toonde Amsterdam hoe dominant het was en gaf het publiek tevens een staaltje van spectaculair honklopen, want Sidney de Jong volgde met een 'baseclearing, 3-run double' waarbij de snelle Henrique (die vanaf het eerste honk kwam) Connor dicht op de hielen zat om de plaat te passeren. Het leidde tot een staande ovatie en Amsterdam had de voorsprong opgevoerd naar 10-1, slechts één punt af van de mercy-regel. Na een vangbal raakte Draijer Tim Vermij met een worp, maar voorkwam toen wat een beschamende 10-punten nederlaag zou zijn geweest toen Kenny Berkenbosch een grounder sloeg. In 2008 sloot Amsterdam de Series wel af met een 10-punten verschil, 7-inning wedstrijd toen Corendon Kinheim met 12-0 werd verslagen om een 3-game sweep te completeren.

In de negende inning opende Mark-Jan Moorman voor Pioniers met een honkslag en bereikte het derde honk toen eerste honkman Percy Isenia een fout maakte na een grounder richting derde honk van Norbert Lokhorst. Moorman scoorde toen Randy Reiph volgde met een opofferingsslag, maar daar bleef het bij voor de Hoofddorpse ploeg. Kevin Dirksen tekende vervolgens voor de laatste honkslag in het seizoen 2011, want hierna werd Zerzinho Croes uitgevangen door midvelder Wesley Connor en sloeg Jefferson Muzo een pop-fly naar korte stop Tim Vermij om het duel af te sluiten. En zo kwam het Hoofdklasse-seizoen 2011 om 16:56 uur ten einde en renden spelers en stafleden van Amsterdam Pirates het veld op om het veroveren van de Nederlandse titel te vieren. Hiermee kwalificeerde de ploeg zich ook weer voor deelname aan het Europa Cup-toernooi van volgend jaar. Eerder kwalificeerde DOOR Neptunus zich al door op de eerste plaats te eindigen in de reguliere competitie. Op 7 april opende Neptunus het seizoen met een 2-0 shutout vs. Amsterdam Pirates, maar uiteindelijk is het de laatste wedstrijd die telt.

Na de eerste feestvreugde was het tijd om aan te kondigen dat Wesley Connor was uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van de Holland Series van dit jaar. Hierna reikte Frits Mulder, Bondsbestuurslid Honkbalzaken, de zilveren medailles uit aan de spelers en stafleden van Pioniers en vervolgens de gouden medailles aan Amsterdam Pirates en de Kampioensbeker (de Bleesing Beker) aan Amsterdam-captain Sidney de Jong.

De Amsterdamse ploeg had hierna nog één traditie af te werken. Alle rookies van het team (of eerste jaars Piratesspelers), namelijk Percy Isenia, Tim Vermij, Jurrian Koks en Ian Delamarre, maar ook bullpen-catcher Jelmer Witteveen, werden in de sloot gegooid achter het rechtsveld. Clubvoorzitter en hoofdsponsor John Witte belandde ook in de sloot.

(11 september)

Standen & Programma


...Van het duel werd verslag gedaan door NOS Studio Sport...
(© Foto: Marco Stoovelaar)

...Wesley Connor wordt begroet na zijn 3-run homerun in de 3e inning...
(© Foto: Henk Seppen)

...Het duel in Amsterdam werd bijgewoond door zo'n 1400 toeschouwers...
(© Foto: www.reni-foto.nl)

...Onder de toeschouwers...
...Oranje Bondscoach Brian Farley en Technisch Directeur Robert Eenhoorn...
...Achter hen zit softbal-international Meike Witteveen...
(© Foto: Marco Stoovelaar)

...Meer gezichten in het publiek...
...Boven: voormalige Pirate-1B Jan van Wieringen; oud-bondscoach Cees Herkemij,...
...oud-Pirates bestuurders Henk van Ede (voorzitter) en Jaap van der Zee (secretaris)...
...en Gryphons-catcher/3B Claudia Kranendonk...
...Onder: Alcmaria Victrix-speelsters Anne en Maaike Blaauwgeers; Terrasvogels-2B Meike Witteveen...
...en Gryphons-1B Kim Donkers...
(© Foto's: Marco Stoovelaar)

...Een kijkje op het veld...
(© Foto: Marco Stoovelaar)

...Mede-cluboprichter en 'Mr. Pirates' Loek Loevendie volgt het duel nauwlettend...
(© Foto: Marco Stoovelaar)

...Catcher Bas Nooij maakte een fraaie vangbal in de 4e inning...
...Pioniers-coach Peter Barentsen en Amsterdam 1B Percy Isenia kijken toe...
(© Foto: www.reni-foto.nl)

...Kevin Dirksen gaat gedwongen uit door Vince Rooi in de 5e inning...
(© Foto: Henk Seppen)

...Korte stop Vince Rooi maakt een nul in de zesde inning...
(© Foto: Henk Seppen)

...Links: Umpire Roy van de Wateringen nam deel aan zijn eerste Holland Series...
...Rechts: Veteraan ump Fred van Groningen Schinkel werkte zijn 22e Series af...
(© Foto's: Henk Seppen)

...3B Rashid Gerard verwerkt een bal in de zevende inning...
(© Foto: Henk Seppen)

...Seventh Inning Stretch - Take Me Out To The Ball Game...
(© Foto: Marco Stoovelaar)

...3B Coach Randell Hannah 'high-fives' met Percy Isenia na zijn 7e inning homerun...
...Rechts staat Home Plate Umpire Johan Brandsma...
(© Foto: Henk Seppen)

...Regen onderbreekt het duel voor bijna anderhalf uur na zeven innings...
(© Foto: Marco Stoovelaar)

...Fans houden zich warm met hete koffie, maar blijven zitten ondanks de regen...
(© Foto: Marco Stoovelaar)

...Amsterdam Hoofd Coach Charles Urbanus en werper pitcher Rob Cordemans kijken toe...
...terwijl aan het veld wordt gewerkt tijdens de 'rain-delay'...
(© Foto: www.reni-foto.nl)

...Technisch Commissioner Willem Broertjes bekijkt het speelveld...
...Op de achtergrond werkt de ground crew hard aan het veld...
(© Foto: Henk Seppen)

...Voormalig Hoofdklasser en ex-international Jacky Jakoba helpt de field crew...
...Jakoba is nog altijd recordhouder met meeste homeruns in één seizoen: 24 in 1984...
(© Foto: Henk Seppen)

...Na een onderbreking van 1 1/2 uur gaat het duel verder met een team-yell door de Pirate-spelers...
(© Foto: Henk Seppen)

...Roelie Henrique rent dicht achter Wesley Connor bij het scoren in de 8e inning...
(© Foto: www.reni-foto.nl)

...Jurrian Koks sluit het duel voor Amsterdam Pirates af in de ninth inning...
(© Foto: Henk Seppen)

...Rechtsvelder Bas de Jong maakt de eerste nul in de negende inning...
(© Foto: Henk Seppen)

...Jeroen Bockweg en Piet Sterk van de KNBSB leggen de medailles vast uit...
(© Foto: Marco Stoovelaar)

...Grand Slam-webmaster en De Telegraaf-journalist Marco Stoovelaar...
...met Official Scorer Francis Speters...
(© Foto: Henk Seppen)

...Met donkere regenwolken op de achtergrond rennen de spelers van Pirates...
...het veld op nadat de laatste nul is gemaakt...
(© Foto: www.reni-foto.nl)

...Celebration Time! L&D Amsterdam Pirates verovert het Nederlands kampioenschap...
(© Foto: Henk Seppen)

...Vince Rooi doucht winnende werper Ben Grover met champagne...
(© Foto: www.reni-foto.nl)

...Vuurwerk wordt ontstoken door de fieldcrew na winst van de titel...
(© Foto: www.reni-foto.nl)

...Tim Vermij, Jelmer Witteveen, Frank van Heijst, Bas de Jong (achter Van Heijst),...
...en Jos de Jong luisteren naar ex-international Jacky Jakoba...
(© Foto: Henk Seppen)

...Coaches en spelers van Pioniers bedanken hun aanhang en applaudiseren voor de nieuwe kampioen...
(© Foto: www.reni-foto.nl)

...De Kampioensbeker en de Medailles...
(© Foto: www.reni-foto.nl)

...Wesley Connor na uitgeroepen te zijn tot Series MVP...
(© Foto: Henk Seppen)

...KNBSB-bestuurder Frits Mulder en Pioniers Vice-Voorzitter Maarten Broersen...
...delen de Zilveren Medailles uit aan speler en staf van Vaessen Pioniers...
(© Foto: www.reni-foto.nl)

...KNBSB-bestuurder Frits Mulder reikt de Kampioensbeker uit...
(© Foto: Henk Seppen)

...Amsterdam-captain Sidney de Jong met de Kampioensbekers...
(© Foto: Henk Seppen)

...Amsterdam Pirates wint de vierde titel in de clubhistorie...
...en is de 90ste landskampioen in de Nederlandse honkbalgeschiedenis...
(© Foto: www.reni-foto.nl)

...Amsterdam bat-boys Cas en Mathijs tonen trots hun Medailles en de Beker...
(© Foto: www.reni-foto.nl)

...Percy Isenia klimt uit de sloot na er te zijn ingegooid...
(© Foto: www.reni-foto.nl)

...Amsterdam-voorzitter en sponsor John Witte landt in de sloot achter het veld...
(© Foto: Henk Seppen)

...maar heeft plezier na zijn tweede kampioenschap als verenigingsvoorzitter...
(© Foto: Henk Seppen)

...John Witte met Percy Isenia na hun modderbad in de sloot...
(© Foto: Henk Seppen)

...Werper Jurrian Koks en 1B Percy Isenia na hun duik in de sloot...
(© Foto: Henk Seppen)

...Bullpen Catcher Jelmer Witteveen belandde ook in de sloot...
(© Foto: Henk Seppen)

...De kampioenstaart...
(© Foto: Marco Stoovelaar)

Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2011 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.