Grand Slam * Stats & News
Updated: 15 oktober 2011
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2011
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2011 by Marco Stoovelaar


ORANJE HONKBALLERS WERELDKAMPIOEN !!!
English

...Wereldkampioen...
PANAMA CITY (Panama) - NEDERLAND is de nieuwe WERELDKAMPIOEN HONKBAL en heeft daarmee geschiedenis geschreven!!!
In de historische finale van het 39ste Wereldkampioenschap in Panama won Oranje met 2-1 een mega-thriller van Cuba, dat in voorgaande jaren 25 wereldtitels veroverde, maar de laatste in 2005.

In de finale toonde het Nederlands Team opnieuw zijn dominantie en de combinatie van sterke pitching, uitstekende verdediging en 'timely hitting'. De verovering van de kampioenstitel is een echte teamprestatie met elke wedstrijd weer nieuwe hoofdrolspelers of helden. Vandaag leverde startende werper Rob Cordemans opnieuw een uitstekende prestatie af en gooide een 2-hitter, terwijl er cruciale verdedigende plays werden gemaakt door tweede honkman Sharlon Schoop en korte stop Mariekson Gregorius.

En zo, na verlies in de finales tegen Cuba tijdens de Intercontinental Cup in 2006 en 2010 (beide in Taiwan) stond Oranje vandaag eindelijk aan de goede kant van de score. 73 jaar nadat Groot-Brittannië de allereerste wereldtitel veroverde is Nederland het tweede Europese land dat wereldkampioen is geworden!

Voor het Nederlands Team was dit de elfde zege in twaalf wedstrijden, waarin alleen van Canada werd verloren met 5-4 in 11 innings. Wanneer de vier oefenwedstrijden hierbij worden gerekend won Oranje 15 van de 16 gespeelde wedstrijden in een periode van 20 dagen! Maar de mooiste van deze overwinningen kwam vandaag, zaterdag 15 oktober (net voor middernacht) waarmee het Nederlands Team de wereldtitel veroverde. En dat deed de ploeg onder leiding van Manager Brian Farley, die nog niet eens een jaar de scepter zwaait bij het team! Farley werd in november vorig jaar aangesteld als bondscoach en minder dan een jaar later loodste hij Oranje naar de wereldtitel. 'How about that for a rookie Manager?' De ploeg verdient het diepste respect voor hun optreden in Panama!

Drie individuele prijzen ging naar Oranje. Curt Smith werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler, Tom Stuifbergen kreeg de prijs voor Beste Werper gebaseerd op ERA en Smith kreeg ook de trofee voor Meeste Binnengeslagen Punten.

Een verrassende keuze waren de spelers voor het All Star Team van het toernooi, waarin daarin waren GEEN Nederlanders geselecteerd! En leidde tot toch wat verbazing, want een aantal Oranje-spelers had toch zeker gekozen moeten worden in het All Star Team. Maar hee, WIJ verlieten wel het veld met de beste en mooiste trofee van allemaal!


...Het infield van Estadio Rod Carew in Panama City...
...wordt vaak afgedekt vanwege aanhoudende regen...
Maar in hoofdstad Panama City begon de dag met regen en onweer, waardoor het Bronzen Duel tussen Canada en de USA niet kon beginnen op de vastgestelde tijd van 11 uur (18:00 uur Nederlandse tijd). Na uitstel van bijna drie uur besloten de Technische Commissie en IBAF Officials het duel te schrappen vanwege de weersomstandigheden en de conditie van het speelveld. De beslissing werd gebaseerd op het feit dat de conditie van het veld dusdanig was dat er geen twee wedstrijden op konden worden gespeeld die van belang waren, die om het brons en die om het goud. Aanvankelijk werden Canada en de USA beide uitgeroepen tot winnaars van het brons, maar later werd bericht dat een beslissing over wie het brons heeft gewonnen nog aanstaande was. Het lijkt er dan ook op dat, gebaseerd op het onderlinge duel, de Bronzen Medaille waarschijnlijk zal worden toegekend aan Canada.

En daarna was het 'fingers crossed' voor het restant van de avond of de regen stopte, de weersomstandigheden beter werden en of het veld weer bespeelbaar werd, zodat de voorbereidingen van start konden gaan voor de Finale tussen Nederland en Cuba, die om 17:00 uur (middernacht Nederlandse tijd) moest beginnen. De ploeg, die drie uur voor de vastgestelde aanvangstijd in het stadion arriveerde, bereidde zich ondertussen met batting practice en losgooien voor in de slagtunnels van Estadio Rod Carew, net zoals Cuba dat overigens ook deed. Ondanks de erbarmelijke weersomstandigheden toonden beide ploegen hun wil om te willen spelen, maar uiteindelijk werd het een hele lange avond. Maar zo'n 30 minuten voor aanvang werd de starttijd een half uur uitgesteld. En het zag er niet goed uit, want er was voor de hele avond regen verwacht met zelfs de mogelijkheid van onweersbuien, maar de temperatuur bleef goed, zo'n 28 graden. Echter, het bleef regenen (en soms erg hard) en dus werd de aanvangstijd verschoven naar 19:30 uur (2:30 uur Nederlandse tijd), maar dat bleek ook al snel niet haalbaar. Uiteindelijk, nadat spelen bijna onmogelijk bleek, nadat het infield regelmatig wel en niet werd afgedekt en na een onderbreking van vier uur en twee minuten kon het duel van start gaan om 21:02 uur (lokaal, 4:02 uur Ned. tijd).




...Rob Cordemans domineerde...
Hoewel het nog altijd licht regende startte heuveltroef Rob Cordemans voor de Nederlandse ploeg en zorgde onmiddellijk voor drie nullen in de eerste slagbeurt, waarbij hij afsloot met een strikeout op powerhitter Frederich Cepeda. Het was het begin van een dominant optreden. De Nederlandse aanval daarentegen bereikte gelijk het honk op linkshander Yulieski Gonzalez, want lead-off hitter Dwayne Kemp bereikte het honk via een infield-hit, waarbij de bal richting derde honk-lijn rolde, maar uiteindelijk stil bleef liggen, vrijwel zeker door de natte veldcondities. Gonzalez gooide toen drie slag op Mariekson Gregorius, waarna Kemp het tweede honk stal. Nadat ook Sidney de Jong met drie slag was uitgeschakeld kreeg Curt Smith vier wijd, maar beide lopers bleven achter, want Gonzalez volgde met zijn derde strikeout, dit keer voor Bryan Engelhardt. Gonzalez voegde zijn vierde strikeout een inning later toe en zorgde toen voor drie nullen op rij.

In de tweede inning bereikte de eerste Cubaan het honk toen Cordemans José Dariel Abreu met twee uit met een worp raakte, maar daarna sloot een pop-fly op fout gebied de slagbeurt af. In de volgende inning maakte Cordemans eigenhandig korte metten met de Cubaanse aanval, want hij gooide driemaal op rij drie slag en verhoogde zijn totaal naar vijf.

En zo leek de wedstrijd (die vanaf de tweede inning zonder regen werd gespeeld) zich te gaan ontwikkelen in een pitchingduel tussen Cordemans (die eind deze maand 37 wordt) en Gonzalez (31), maar in de vierde opende Cuba de score. Aanvankelijk begon Cordemans met zijn vierde strikeout op rij (en zesde totaal), maar toen sloeg Frederich Cepeda een tweehonkslag in rechts-midveld voor de eerste Cubaanse hit, schoof op na een wilde worp en scoorde via een opofferingsslag van Alfredo Despaigne.


...Sidney de Jong (24) scoort de gelijkmaker...
Het Nederlands Team reageerde onmiddellijk met twee eigen punten en onderstreepte daarmee opnieuw de kracht om gelijk terug te kunnen komen. Sidney de Jong begon met een vrije loop, waarna Curt Smith volgde met een honkslag. Hierna sloeg ook Bryan Engelhardt een honkslag en bracht zo De Jong binnen en dat leidde tevens tot een werperswissel. Maar nieuwe werper Freddy Alvarez zag de twee lopers opschuiven via een perfecte opofferingsstootslag van Jonathan Schoop en kreeg vervolgens een RBI-single tegen van Jonathan Schoop die Smith in staat stelde het 'go-ahead run' te scoren en dat bleek uiteindelijk ook het beslissende punt te zijn. Hierna kwamen de honken vol te staan toen Kalian Sams werd geraakt door een worp. Maar de drie lopers bleven achter toen Danny Rombley drie slag kreeg en Dwayne Kemp uitging via een line drive naar Alvarez.

Cordemans zorgde weer voor drie nullen in de vijfde, maar daarna kwam Oranje wederom op de honken in de eigen vijfde beurt toen Curt Smith een honkslag sloeg met twee uit, maar hij strandde toen er een foul-fly volgde.

Een verdedigend hoogtepunt volgde in de eerste helft van de zesde toen tweede honkman Sharlon Schoop hoog opsprong op een line drive van Rusney Castillo te vangen voor de tweede nul in de inning. Cordemans gooide hierna vier wijd op Alexei Bell, maar een vangbal sloot deze cruciale slagbeurt af.


...Toernooi MVP Curt Smith scoort het 2e punt...
Oranje was daarna weer dreigend in de zesde. Lead-off hitter Sharlon Schoop werd geraakt door een worp en schoof op na opnieuw een fraaie OSS van zijn broer Jonathan Schoop, waarna Kalian Sams vier wijd kreeg. Sams ging vervolgens gedwongen uit op een grounder van Danny Rombley, die zelf het honk bereikte, omdat korte stop Barbaro Arruebarruena de bal liet vallen bij de transfer voor de aangooi om een dubbelspel te completeren. Maar de twee lopers strandden hierna toen Dwayne Kemp een pop-fly sloeg op de eerste worp van Alvarez.

In de eerste helft van de zevende bereikte Cuba's lead-off hitter Alfredo Despaigne het tweede honk toen linksvelder Dwayne Kemp een geslagen bal verkeerd beoordeelde (pas het vijfde foutje van Oranje dit toernooi). Maar hierna zorgde Cordemans weer voor drie nullen en ontsnapte Oranje ongeschonden en redde de voorsprong van één punt.

In hun zevende kwam Oranje weer dicht bij een punt. Met één uit kreeg Sidney de Jong vier wijd en bereikte het derde honk op een 2-out single van Bryan Engelhardt. Maar opnieuw bleven twee lopers achter toen Sharlon Schoop ook achter de eerste worp aanging en werd uitgevangen.

In de eerste helft van de achtste inning, met één uit, kreeg Cordemans een one-out double tegen van pinch-hitter Rudy Reyes en dat was pas de tweede (!) Cubaanse honkslag in dit duel. En dat betekende het einde voor de ervaren rechtshander, die werd opgevolgd door Juan Carlos Sulbaran. Die kreeg een infield-hit tegen van Rusney Castillo, die uitstekend werd gestopt door korte stop Mariekson Gregorius, want die hield Reyes op het tweede honk. Dit was zonder twijfel de meest cruciale en belangrijke actie van de wedstrijd. Hoe belangrijk dat was werd even later bewezen toen er een vangbal in het linksveld volgde en dat zou zeker het gelijkmakende punt hebben opgeleverd. De inning kwam toen ten einde toen linksvelder Dwayne Kemp de volgende bal ving.

In de negende inning keerde Sulbaran terug op de heuvel en kreeg een one-out single tegen van Yulieski Gourriel, waarna hij werd opgevolgd door David Bergman. Een vangbal volgde en vervolgens een honkslag van veteraan Michel Enriquez, zodat er twee lopers op de honken stonden. En Cubanen blijven altijd gevaarlijk in de late innings en zeker nadat Oranje sinds de vijfde inning vier lopers in scoringspositie had achtergelaten. En net toen iedereen zijn positie had ingenomen in deze twee-lopers-op-de-honken-situatie eindigde het duel met één swing. Pinch-hitter Hector Olivera raakte bal voor een line drive richting derde honkman Jonathan Schoop en de rookie stond op de juiste plek om de bal te vingen om één minuut voor middernacht op zaterdag 16 oktober 2011. ORANJE HAD DE GOUDEN MEDAILLE!

Oh, overigens verdiende Bergman zijn derde save!

Oh, en we konden hierna ook allemaal weer normaal adem halen. Pfoeh!

De webmaster van Grand Slam * Stats & News feliciteert alle spelers en stafleden met de titel en deze meer dan uitstekende en historische prestatie!

(15 oktober)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2011 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.