Grand Slam * Stats & News
Updated: 19 september 2011
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2011
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2011 by Marco Stoovelaar


WK-selectie bekend; 3 steden aangewezen voor EK 2012
English

...De s.s. Rotterdam...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
ROTTERDAM - Op maandag 19 september maakte Nederlands Team Manager Brian Farley bekend dat hij 26 spelers, waaronder 10 actieve profs, in zijn selectie heeft opgenomen voor het komende Wereldkampioenschap in Panama. Ook vandaag presenteerde de KNBSB Rotterdam, Haarlem en Utrecht als speelsteden voor het Europees Kampioenschap 2012. Het EK vormt de afsluiting van het jubileumjaar 2012, waarin de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB) het 100-jarig bestaan viert.

In de fraaie Grand Ballroom aan boord van de s.s. Rotterdam werd vandaag eerst bekend gemaakt dat Rotterdam de speelstad zal zijn van alle wedstrijden van het Nederlands Honkbal Team, waaronder de finales, tijdens het Europees Kampioenschap 2012. Tijdens dit evenement zal Italië alle wedstrijden (met uitzondering van ontmoetingen tegen Nederland) in Haarlem afwerken, terwijl België en Duitsland het leeuwendeel van hun wedstrijden zal spelen in Utrecht (Vleuten).

Rotterdam en Haarlem hebben inmiddels een lange historie wat intenationale honkbal-evenementen betreft. Haarlem organiseert de Haarlemse Honbkbal Week in even jaren, terwijl Rotterdam gastheer is van het World Port Tournament in oneven jaren. Daarnaast werden er vele wedstrijden gespeeld tijdens Europese en Wereldkampioenschappen, maar ook tijdens Europa Cup-toernooien die er werden gehouden. In 2009 werden op beide locaties wedstrijden gespeeld tijdens het Wereldkampioenschap. Utrecht maakt een rentree op het internationale toneel, want de laatste keer dat daar werd gespeeld was tijdens het Wereldkampioenschap 1986 toen het één van de vier speelsteden was tijdens het eerste WK dat in Nederland werd georganiseerd.

,,Het jubileumjaar begint op 17 maart met een jubileumcongres in de Erasmus-Universiteit in Rotterdam'', opende KNBSB-directeur Hans Meijer de bijeenkomst vandaag in de fraaie Grand Ballroom op het Upper Promenade Deck van de s.s. Rotterdam, die tussen 1959-2000 in de vaart was voor de bekende Holland-Amerika Lijn. ,,In het jaar dat we ons 100-jarig bestaan vieren zullen er vele activiteiten zijn. Het Europees Kampioenschap vormt daarbij het sluitstuk'', vervolgde Meijer.


...Het logo van...
...het EK 2012...
(© Foto: MS)

...Robert Eenhoorn & Brian Farley...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Om het uit 43 wedstrijden bestaande speelschema te kunnen organiseren benaderde de KNBSB verschillende steden, waarvan de accomodaties voldeden aan de internationale (prof)eisen, waaronder Amsterdam, dat in 1905 de bakermat was van het honkbal in Nederland. Het was in de hoofdstad waar op 16 maart 1912 de Nederlandsche Honkbal Bond werd opgericht. Maar Amsterdam haakte af voor het Europees Kampioenschap, waarna Rotterdam, Haarlem en Utrecht werden geselecteerd als speelstad.

,,We zijn ontzettend trots om deze wedstrijden in onze stad te kunnen organiseren'', stelde de Rotterdamse wethouder Antoinette Laan. ,,Ik was kortgeleden in Chicago en honkbal is één van de gaafste sporten om met het hele gezin van te kunnen genieten.''

Robert Eenhoorn, sinds 2009 de Technisch Directeur van de KNBSB, vulde aan: ,,Het doel is de beste honkballanden van Europa te tonen. Het is altijd goed dit soort evenementen in eigen land te organiseren. Het thuispubliek werkt motiverend en het zal meer belangstelling en publiciteit opleveren. Daarnaast is de periode positief, omdat we dan de ploeg kunnen versterken met actieve profspelers.''

Het Europees Kampioenschap wordt georganiseerd onder auspiciën van de KNBSB, dat een leidende rol zal vervullen. Frits Mulder, KNBSB-bestuurlid voor honkbalzaken, is de voorzitter van het Organisatie-Comité.

Volgens het voorlopige speelschema van het Europees Kampioenschap opent het Nederlands Team op 7 september vs. België, gevolgd door wedstrijden tegen Frankrijk, Tsjechië, Duitsland en Groot-Brittannië in de daaropvolgende dagen, waarna de poules worden gesplitst vor de tweede ronde.

Oranje-Manager Brian Farley informeerde vervolgens de aanwezigen dat hij 26 spelers had opgenomen in de selectie voor het Wereldkampioenschap. Deze 26 spelers reizen aanstaande zaterdag af naar Panama City. Daar zal de ploeg twee dagen trainen en minimaal drie oefenwedstrijden spelen tegen Panama, Taiwan en Australië. ,,Maar we hopen nog een vierde wedstrijd toe te kunnen voegen'', aldus Farley. Op 27 september moet het definitieve roster van 24 spelers worden ingediend bij de International BAseball Federation. Dat betekent dat twee spelers dus nog zullen afvallen tijdens het verblijf in Panama. Zij zullen huiswaarts keren als het WK op 1 oktober van start gaat.


...Robert Eenhoorn wordt...
...geïnterviewd door RTV Rijnmond...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
,,Ik denk dat we in de moeilijkste poule zitten'', stelde Farley. ,,Het lijkt er op dat ze de top-5/6 van de wereld, waar wij er één van zijn, bij elkaar hebben geplaatst in één poule.'' In de voorronde ontmoet Oranje Canada, Griekenland, Japan, Panama, Puerto Rico, Taiwan en titelverdediger USA. ,,Maar in het verleden hebben we van al deze landen gewonnen, dus ik heb er vertrouwen in dat we het goed zullen doen.''

Wat betreft de samenstelling van het roster zegt Farley: ,,Ik ben heel blij met dit roster. Het is een goede mix van jeugd en ervaring''. Op het roster staan tien spelers, die momenteel professioneel actief zijn in Amerikaanse minor league-teams, namelijk de broers Jonathan en Sharlon Schoop, Curt Smith, Mariekson Gregorius, Shawn Zarraga, Kalian Sams, Tom Stuifbergen, Shairon Martis, Juan Carlos Sulbaran en Xander Bogaerts. Farley hoopte ook rechtshandige werper Rick van den Hurk, rechtshandige werper Loek van Mil en infielder Hainley Statia in zijn ploeg op te nemen. Echter, Van den Hurk promoveerde eerder deze maand weer terug naar de Major League, waaronder hij niet gerechtigd werd voor de nationale ploeg. Spelers die op 40-man Major League-rosters staan zijn niet beschikbaar voor nationale teams. Van Mil staat eveneens op het 40-man roster, terwijl Statia twee weken geleden zijn enkel brak.

Jonathan Schoop en Xander Bogaerts zijn de twee debutanten in Oranje. Schoop werd onlangs uitgeroepen tot Minor League Player of the Year van de Baltimore Orioles. Farley: ,,Hij krijgt daarvoor maandag een onderscheiding voor aanvang van de wedstrijd tussen de Orioles en de Boston Red Sox. Hij is pas 19 jaar, maar hij is iemand voor de toekomst voor het team''. Bogaerts, die 18 jaar is, staat te boek als één van de top-3 talenten in de organisatie van de Boston Red Sox. Farley: ,,Hij heeft een goed seizoen gehad en ik ga er van uit dat hij er ook klaar voor is''.

De op Curaçao geboren Jonathan Schoop, die in oktober 20 jaar wordt, speelde dit seizoen in de Single-A en Single-A-Advanced teams van de Orioles, waar hij in 2009 zijn profdebuut maakte. In 128 wedstrijden sloeg de infielder (hij speelde als 2B, 3B en SS) .290 (148-uit-567) met 24 doubles, vijf triples en 13 homeruns, scoorde 82 punten en had 71 RBI's.

Xander Bogaerts, die afkomstig is van Aruba en op 1 oktober 19 wordt, speelde dit jaar in zijn tweede profseizoen voor de Red Sox. Voor Greenville Drive, het Single-A team van de BoSox, speelde Bogaerts in 72 games, sloeg .260 (69-uit-265) met 14 doubles, twee triples en 16 homeruns, scoorde 38 punten en had 45 binnengeslagen punten.

Het Wereldkampioenschap in Paname begint met het duel tussen gastheer Panama en Griekenland op 1 oktober in Estadio Rod Carew in Panama City. De volgende dag komen de overige ploegen in actie. Op 2 oktober speelt Oranje het eerste duel tegen Taiwan in Estadio Remón Cantera in de stad Aguadulce, waar het ook de volgende dag zal spelen tegen Griekenland. Het Nederlands Team speelt vervolgens twee wedstrijden in Estadio Rod Carew tegen Japan en Puerto Rico. Hierna ontmoet men regerend wereldkampioen USA in Aguadulce op 7 oktober en sluit de voorronde daarna af op 8 en 9 oktober in Panama City tegen Canada en Panama.

Groep 2 bestaat uit Australië, Cuba, Dominicaanse Republiek, Duitsland, Italië, Nicaragua, Venezuela en Zuid-Korea. Deze ploegen spelen hun wedstrijden in Estadio Rico Cedeño in Chitré en Estadio Omar Torrijos in Santiago.

De selectie ziet er als volgt uit:

Pitchers:
Arshwin Asjes, Berry van Driel, Diegomar Markwell (allen DOOR Neptunus), David Bergman, Nick Stuifbergen (beiden Corendon Kinheim), Leon Boyd (geen team), Rob Cordemans (L&D Amsterdam Pirates), Shairon Martis (Washington Nationals-AA), Tom Stuifbergen (Minnesota Twins-A), Juan Carlos Sulbaran (Cincinnati Reds-A) en Orlando Yntema (UVV).

Catchers:
Sidney de Jong, Bas Nooij (beiden L&D Amsterdam Pirates) en Shawn Zarraga (Milwaukee Brewers-A).

Infielders:
Xander Bogaerts (Boston Red Sox-A), Michael Duursma (Vaessen Pioniers), Mariekson Gregorius (Cincinnati Reds-AA), Jonathan Schoop (Baltimore Orioles-A), Sharlon Schoop (San Francisco Giants-AA) en Curt Smith (Lincoln Salt Dogs, independent).

Outfielders:
Shaldimar Daantji (DOOR Neptunus), Danny Rombley (UVV) en Kalian Sams (Minnesota Twins-A).

Utility Players:
Dwayne Kemp (DOOR Neptunus) en Vince Rooi (L&D Amsterdam Pirates).

Designated Hitter:
Bryan Engelhardt (Corendon Kinheim).

(19 september)


...De Grand Ballroom van de s.s. Rotterdam...
(© Foto: Marco Stoovelaar)

...De bekende Euromast in de buurt van de haven...
(© Foto: Marco Stoovelaar)

...Hans Meijer, Frits Mulder, Antoinette Laan,...
...Robert Eenhoorn en Brian Farley...
(© Foto: Marco Stoovelaar)

...EK-voorzitter Frits Mulder...
...spreekt de aanwezigen toe...
(© Foto: Marco Stoovelaar)

...Frits Mulder, Antoinette Laan en...
...Hans Meijer samen na de bijeenkomst...
(© Foto: Marco Stoovelaar)

...Frits Mulder en Wethouder Antoinette Laan...
...bewonderen de skyline van Rotterdam...
(© Foto: Marco Stoovelaar)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2011 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.