Grand Slam * Stats & News
Updated: 26 oktober 2011
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2011
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2011 by Marco Stoovelaar


Breaking News: Rob Cordemans naar ADO!
English
DEN HAAG / AMSTERDAM - Werper Rob Cordemans zal in het nieuwe seizoen uitkomen voor ADO! Het nieuws over de opmerkelijke transfer circuleerde deze dagen, minder dan een week voor het eindigen van de transferperiode.

Met de transfer keert Cordemans terug naar de club waar hij eerder speelde in 2006 en 2007. Iets meer dan een week geleden, op 15 oktober, was Cordemans de startende en winnende werper voor het Nederlands Honkbal Team in de finale van het Wereldkampioenschap tegen Cuba in Panama, resulterende in de allereerste en historische wereldtitel voor Nederland.


...Rob Cordemans...
(© Foto: Henk Seppen)
Amsterdam's Hoofd Coach Charles Urbanus bevestigde de transfer woensdagavond. ,,Ik ben er niet blij mee'', stelde hij. ,,Dit kwam voor ons ook onverwacht. Rob was ontzettend tevreden bij ons en heeft een ongelooflijk goed seizoen gehad, één van de beste, misschien wel het beste, van zijn loopbaan''.

,,Ik ben enorm teleurgesteld om twee redenen'', reageerde Amsterdam's voorzitter en sponsor John Witte. ,,De eerste is dat ik het sportief niet begrijp en dat het niet overeenkomt met eerdere uitlatingen. De tweede is de later termijn, waardoor wij op een achterstandpositie komen, tenzij wij hetzelfde doen om nu nog werpers te benaderen, maar dat past niet bij ons beleid. Natuurlijk is dit een tegenslag, maar we raken niet in paniek, we hebben volgend jaar weer een goede ploeg staan''.

Bart Volkerijk, voorzitter van ADO, bevestigde de transfer eveneens woensdagavond. ,,We zijn bezig ons topsportdeel een aparte vorm te geven. Daar hebben we een aantal sponsors voor gevonden, waardoor het mogelijk was om Cordemans aan te trekken en die wil met ons de kar trekken ADO weer op een hoger plan te brengen. Het succes van het Nederlands Team heeft een aantal bedrijven weer geïnteresseerd gemaakt in sponsoring.''

Dit seizoen was Cordemans de heuveltroef van L&D Amsterdam Pirates, met wie hij landskampioen werd. Cordemans, die deze week 37 jaar wordt, sloot de competitie af met een 9-1 'record' en een bijzonder laag ERA van 0.31, het beste in de Hoofdklasse. In 88 innings kwam de rechtshander tot 127 strikeouts (het meeste in de Hoofdklasse) en gooide slechts tienmaal vier wijd, terwijl hij maar 40 honkslagen en vijf punten (drie verdiend) toestond. Dit was Cordemans' tweede seizoen in Amsterdam. Voor zijn komst naar Amsterdam speelde Cordemans twee seizoenen voor het Rotterdamse Sparta-Feyenoord.

Rob Cordemans begon zijn loopbaan bij The Hawks in Dordrecht, maar ging daarna spelen voor Neptunus in Rotterdam. Daar maakte hij zijn debuut in de Hoofdklasse in 1994 en speelde er het leeuwendeel van zijn 18-jarige carrière op het hoogste niveau. Cordemans werd de heuveltroef in de pitchingstaf van Neptunus, waar hij 12 seizoenen (1994-2005) speelde. Hierna gooide hij in 2006 voor het Haagse ADO en probeerde toen zijn geluk om profwerper te worden in de Taiwanese profcompetitie. Hij kreeg een contract en speelde voor de President Lions, maar werd halverwege het seizoen 'released', waarna hij terugkeerde naar Nederland en het seizoen hier afmaakte bij ADO. In 2008 en 2009 keerde hij weer terug naar Rotterdam en speelde voor Sparta-Feyenoord. Als speler van Neptunus won Cordemans acht nationale titels, zeven Europa Cups, drie CupWinners Cups en zeven Super Cups.

Op 7 juni 1995 debuteerde Cordemans in het Nederlands Honkbal Team tijdens een oefenwedstrijd in Wijk bij Duurstede, waarna hij zich ontwikkelde tot een solide starter die aan bijna 50 internationale evenementen deelnam. Met Oranje nam Cordemans deel aan vier Olympische Spelen (Atlanta, 1996; Sydney, 2000; Athens, 2004; Beijing, 2008) en beide edities van de World Baseball Classics (2006, 2009), maar ook zeven Europese Kampioenschappen (1995, 1999, 2001, 2003, 2005, 2007, 2010), zeven Wereldkampioenschappen (1998, 2001, 2003, 2005, 2007, 2009, 2011) en vijf Intercontinental Cups (1995, 1999, 2002, 2006, 2010). Met zijn deelname aan zijn zevende Wereldkampioenschap werd Cordemans pas de tweede speler in de geschiedenis die aan zowel zeven EK's als zeven WK's heeft deelgenomen. De andere is werper Bart Volkerijk, die recordhouder is met negen EK's en zeven WK's en tegenwoordig voorzitter is van ADO. In 2009 Cordemans een record van Volkerijk, want hij werd de werper met de meeste interlands op zijn naam in de nationale ploeg. Volkerijk was recordhouder met 71, maar Cordemans heeft er nu inmiddels 81. Cordemans werd vijfmaal uitgeroepen tot Beste Werper van de Hoofdklasse, in 1999, 2002, 2003, 2005 en 2008 en is ook dit seizoen weer een serieuze kandidaat.

Met de transfer zal Cordemans verhuizen van de club die landskampioen werd naar de club die dit seizoen bijna degradeerde. Met een 5-37 'record' eindigde ADO op de laatste plaats in de Hoofdklasse en moest daarom (opnieuw) deelnemen aan de Promotie/Degradatie Play-Off. In deze best-of-five won ADO met 3-1 van Euro Stars om de Hoofdklasse-plek voor volgend seizoen veilig te stellen. Tijdens het seizoen waren er regelmatig berichten dat ADO in financiële problemen zou verkeren en er mogelijk van sprake zou zijn van terugtrekking uit de hoogste afdeling. ,,Dat klopt, dat waren feiten die we ook zelf naar buiten hebben gebracht'', bevestigde Volkerijk. ,,En we zijn er nog niet helemaal uit, maar er zijn positieve wendingen. ADO is nu een fusieproces met Losdun Lakers, een andere honkbal- en softbalvereniging uit Den Haag. Volkerijk: ,,Dat zal onze basis versterken, waardoor we straks 22 teams krijgen en een financiëel gezonde vereniging kunnen worden''.

(26 oktober)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2011 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.