Grand Slam * Stats & News
Updated: 28 september 2011
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2011
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2011 by Marco Stoovelaar


Enerverende en bizarre ontknoping Major League-seizoen
English
BALTIMORE, Maryland / ST. PETERSBURG, Florida / ATLANTA, Georgia, Pennsylvania / HOUSTON, Texas / PHOENIX, Arizona / MILWAUKEE, Wisconsin / DETROIT, Michigan / ANAHEIM, California (USA) - Op een bizarre laatste dag van het reguliere seizoen in de Major League ware acht wedstrijden nog van belang voor de combinaties van de Division Series, die vrijdag van start gaan. Alle beslissingen vielen woensdag en dus zijn er donderdag geen beslissingswedstrijden nodig.

De zes Divisie-kampioenen waren al enige dagen bekend, namelijk de New York Yankees (AL East), Detroit Tigers (AL Central) and Texas Rangers (AL West), Philadelphia Phillies (NL East), Milwaukee Brewers (NL Central) en Arizona Diamondbacks (NL West). Maar wie de Wild Card zouden winnen bleef tot op de laatste speeldag een groot vraagteken.

In de American League stonden de Boston Red Sox en Tampa Bay Rays gelijk (90-71), terwijl de Atlanta Braves en St. Louis Cardinals gelijke 'records' hadden (89-72) en aan het strijden waren om de NL Wild Card. Maar niet alleen deze vier teams speelden woensdag beslissende wedstrijden. Er waren nog eens vier wedstrijden waarvan de uitslag bepalend zou zijn voor vier teams. In de American League speelden de Tigers en Rangers voor het tweede beste 'record' en hetzelfde scenario was er in de National League voor de Brewers en Diamondbacks. De uitslagen van deze wedstrijden belisten welke ploeg er naar New York of Philadelphia moest vliegen en wie er op eigen veld zou beginnen tegen de Wild Card-ploeg. De Yankees en Phillies waren woensdag de enige twee ploegen die hun speelschema wisten voor de eerste ronde van de Play-Offs. Zij verdienden het thuisvoordeel en dat hebben ze ook als ze doorgaan naar de League Championship Series. De Yankees en Phillies beginnen vrijdag dus voor eigen publiek, maar het was tot de laatste dag niet bekend wie de tegenstander zou worden.

Woensdagavond speelden de Red Sox vs. de Baltimore Orioles in Baltimore, terwijl de Rays op eigen veld speelden in St. Petersburg tegen de New York Yankees. De Red Sox namen een vroege voorsprong tegen de O's, maar wisten die niet vast te houden. Maar in de vijfde inning homerde Dustin Pedroia om de BoSox een 3-2 voorsprong te geven. Maar om nog een extra stukje dramatiek toe te voegen werd het duel in de zevende inning onderbroken vanwege een hevige regenbui die door het gebied trok. Het duel werd voor één uur en 26 minuten onderbroken en in die tijd zagen de spelers van de Red Sox in hun kleedkamer een opmerkelijke comeback van de Rays. Aanvankelijk namen de Yankees ruim afstand tegen de Rays op ondermeer een grand slam homerun van Mark Teixeira in de tweede inning. Teixeira sloeg daarna ook nog een solo-homerun in de vierde, waarna Andruw Jones ook nog homerde voor de Yankees. Maar met een 7-0 achterstand kwamen de Rays plotseling terug in de wedstrijd, scoorden zesmaal in de achtste inning om de stand op 7-6 te brengen ondermeer via een 3-run homerun van Evan Longoria. Hierna, in de 2e9, sloeg Dan Johnson een 2-out, pinch-hit homerun om de stand in evenwicht te brengen en een verlenging af te dwingen. Toen het duel werd hervat in Baltimore verzuimde Boston een 'insurance run' te scoren en kreeg toen een enorme dreun uitgedeeld in de negende inning. Closer Jonathan Papelbon begon met twee strikeouts, maar kreeg toen 'back-to-back doubles' tegen van Chris Davis en Nolan Reimold die voor een gelijke stand zorgden, waarna Robert Andino volgde met een line drive single die de Orioles een 4-3 winst opleverde. Misschien een minuut of 10 na afloop van de Baltimore-Boston wedstrijd sloegen de Rays op eigen veld in Tropicana Field toe toen Evan Longoria een walk-off homerun sloeg in de 12e inning, waardoor de Rays met 8-7 wonnen en de Wild Card pakten! Toen september begon stonden de Rays negen wedstrijden achter de Red Sox, maar kwamen terug en bereikten de Play-Offs, omdat Boston hun slechtste maand september had sinds 1952 en daarin 20 wedstrijden verloor!

In de National League namen de Braves een 3-1 voorsprong tegen de Philadelphia Phillies in de derde inning, dankzij een 2-out, 2-run homerun van Dan Uggla, terwijl de Cards een comfortabele 5-0 voorsprong namen tegen de Houston Astros en uiteindelijk met 8-0 wonnen. De Phillies scoorden in de zevende en negende inning om de stand in balans te brengen tegen Atlanta (3-3) en ook dat duel moest worden verlengd. De Phillies wonnen uiteindelijk met 4-3 in de 13e inning op een honkslag van Hunter Pence, waardoor het seizoen van de Braves ten einde kwam, want de Cardinals veroverden de Wild Card door zelf te winnen. Voor de Cards kwam hiermee ook een einde aan een opmerkelijke comeback, want de ploeg stond een maand geleden nog 10 1/2 wedstrijd achter op Atlanta!

Wat de nummer 2 'overall record' betreft in de American League deden de Tigers wat ze moesten doen: winnen. De Tigers versloegen de Cleveland Indians met 5-4 dankzij een homerun van Jhonny Peralta. Maar ze hadden een nederlaag nodig van de Rangers om het tweede-beste 'record' te krijgen en de Play-Offs thuis te openen. En dat gebeurde niet. De Rangers wonnen met 3-1 van de Los Angeles Angels of Anaheim op een 2-out, 2-run homerun in de eerste helft van de negende inning van Mike Napoli. En dat betekende dat de Rangers met het tweede beste 'record' eindigden. En hierdoor zullen de Tigers moeten afreizen naar New York om te openen bij de Yankees, terwijl de Rangers op eigen veld openen tegen American League Wild Card-winnaar Tampa Bay.

De tweede plek in de National League werd ook beslist. De Brewers wonnen met 7-3 vs. de Pittsburgh Pirates en boekten hun clubrecord 96ste overwinning. De Brewers hadden ook een clubrecord wat toeschouwers betreft, ruim drie miljoen dit seizoen. De Diamondbacks scoorden vijf runs in de negende inning, maar verloren met 7-5 van de Los Angeles Dodgers en dat betekende dat Milwaukee met het tweede beste 'record' eindigde en het thuisvoordeel verdiende voor de Play-Offs. Omdat de Wild Card-winnaar Cardinals in dezelfde divisie spelen als de Brewers zullen zij de Division Series zaterdag openen in Philadelphia, terwijl de Diamondbacks moeten afreizen naar Milwaukee.

Het was de eerste keer in de geschiedenis dat het reguliere seizoen werd afgesloten op een woensdag. En dat resulteerde in de eerste keer in de geschiedenis dat acht wedstrijden op de laatste speeldag nog belangrijk waren voor de eindstanden. En dat betekende dus dat de 162ste competitiewedstrijd voor de acht betrokken ploegen beslissend was over het resultaat van hun jaar.

En het werd me het dagje wel! WAUW!

Oh, nog wat anders, de beslissing wie beste slagman werd in de National League viel ook op de laatste speeldag. José Reyes van de New York Mets sloeg een stootslag-honkslag in zijn eerste slagbeurt en verliet toen de wedstrijd om het seizoen af te sluiten met een .337 slaggemiddelde. Ryan Braun van de Brewers, zijn enige concurrent, sloeg 0-uit-4 en sloot af met een .332 gemiddelde, waardoor Reyes de eerste Mets-speler in de geschiedenis werd die beste slagman werd.

(28 september)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2011 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.