Grand Slam * Stats & News
Updated: 28 november 2011
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2011
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2011 by Marco Stoovelaar


Nederlands HB Team, Brian Farley genomineerd voor prijs
English
HILVERSUM - Het Nederlands Honkbal Team en hun Manager Brian Farley zijn genomineerd voor de sportprijzen die jaarlijks worden uitgereikt tijdens het Sportgala, dat wordt georganiseerd door de NOS en het NOC*NSF. Vanaf dit jaar wordt dat in samenwerking met De Lotto gedaan. Het Sportgala zal plaatsvinden op maandag 12 december in het World Forum in Den Haag. De rechtstreekse uitzending begint om 20:30 uur.


...Sidney de Jong & Rob Cordemans...
...met de Wereldbeker...
(© Foto: Henk Seppen)
Het Nederlands Honkbal Team, dat vorige maand in Panama geschiedenis schreef door voor het eerst wereldkampioen te worden, is één van de drie ploegen die is genomineerd voor Sportploeg van het Jaar. De andere genomineerde ploegen zijn het Vrouwen Aflossingsteam Shorttrack, dat Europees kampioen werd en zilver pakte op het Wereldkampioenschap, en de Vrouwen Estafette Zwemploeg, dat de wereldtitel won op de 4x100 m.

Brian Farley, die de honkbalploeg naar de wereldtitel leidde, is genomineerd voor Coach van het Jaar. Ook genomineerd is Jacco Verhaeren, de zwembondscoach, die zijn team twee gouden, een zilveren en drie bronzen medailles zag winnen tijdens het Wereldkampioenschap. De derde genomineerde is Roel Verwijlen, de coach van zijn zoon Bas, die het zilver won op het Europees en Wereldkampioenschap schermen.

Genomimeerd voor Sportman van het Jaar zijn Bob de Jong (wereldkampioen 5000 en 10.000 m schaatsen), Bas Verwijlen (zilver Europees/Wereldkampioenschap schermen) en Epke Zonderland (turnen, Europees kampioen rekstok, Europees zilver brug).

Genomineerd voor Sportvrouw van het Jaar zijn Ranomi Kromowidjojo (zwemmen, zilver op Wereldkampioenschap 50m, brons 100m, wereldteam team-estafette, driemaal goud korte baan), Marianne Vos (wielrennen, wereldkampioen veldrijden, wereldkampioen scratch, zilver WK op de weg) en Ireen Wüst (schaatsen, wereldkampioen allround, wereldtitel 3 km, 1500 m, wereldtitel teamachtervolging).

Genomineerd voor Gehandicapte Sporter van het Jaar zijn Esther Vergeer (rolstoeltennis, won individueel of dubbel op Australian Open, Roland Garros, US Open, Wimbledon, wereldtitel met team), Maikel Scheffers (rolstoeltennis, won individueel of dubbel op Roland Garros, Australian Open, Wimbledon, WK teams) en Thierry Schmitter (zeilen, wereldkampioen, winnaar Wereldbeker).

Genomineerd voor de Young Talent Award zijn Jeffrey Herlings (motocross), Sharon van Rouwendaal (zwemmen) en Dafne Schippers (atletiek).


...Manager Brian Farley met de Wereldbeker...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In 1951 werden de eerste sporters gehuldigd. Nadat een enkele sporter een prijs won tot en met 1958 worden vanaf 1959 jaarlijks een sportman en sportvrouw gehuldigd. De eerste sportploeg die een prijs kreeg was in 1968. Sinds 2002 worden de Gehandicapte Sporter van het Jaar en de Coach van het Jaar gehuldigd. Dit jaar wordt voor het eerst de Young Talent Award uitgereikt. De prijs had vorig jaar al een eerste winnaar, maar dat was toen geen onderdeel van het Sportgala. Tijdens het komende Sportgala wordt ook weer een Fanny Blankers-Koen Carričreprijs uitgereikt. De winnende Sportman, Sportvrouw en Gehandicapte Sporter van het Jaar ontvangen de Jaap Eden Award, net als de aanvoeder van de winnende Sportploeg van het Jaar. De Coach van het Jaar krijgt de NOC*NSF Coach Award, terwijl het talent de Young Talent Award krijgt.

In 1951 was voetballer Abe Lenstra de eerste die werd uitgeroepen tot Sporter van het Jaar. In 1954 was zwemster Geertje Wielema de eerste vrouwelijk winnares van de prijs.

Toen er twee prijzen werden geďntroduceerd in 1959 waren Arie van Houwelingen (wielrennen) en Sjoukje Dijkstra (kunstrijden) de eerste winnaars. De laatste won de prijs voor Sportvrouw van het Jaar toen zesmaal op rij en dat is nog altijd een record. De nu genomineerde Marianne Vos won de prijs in 2008 en 2009, terwijl Ireen Wüst in 2006 won. Wat de mannen betreft won Epke Zonderland de prijs in 2009. De winnaars van vorig jaar waren Mark Tuitert (schaatsen) en Nicolien Sauerbreij (snowboarden).

De eerste Sportploeg van het Jaar in 1968 was het voetbalteam van Ajax. Vorig jaar ging de prijs naar het Nederlands Voetbalteam. De genomineerde Vrouwen Zwemestafetteploeg won ook in 2009.

In 2002 was de nu ook genomineerde Esther Vergeer de eerste die de prijs voor de Gehandicapte Sporter van het Jaar won. Ze won ook vorig jaar en dat was haar vijfde keer.

Guus Hiddink (voetbal) was de eerste Coach van het Jaar in 2002. Vorig jaar ging de prijs naar Bert van Marwijk (voetbal). In 2007, deelde toenmalig Oranje-Manager Robert Eenhoorn de prijs met Foppe de Haan (voetbal).

De eerste winnaar van de Young Talent Award was vorig jaar Dimi de Jong (snowboarding).

De Fanny Blankers-Koen Carričreprijs is vijfmaal uitgereikt. In 2004, werden de eerste uitgereikt aan vijf voormalige sporters: Johan Cruijff (voetbal), Sjoukje Dijkstra (kunstrijden), Anton Geesink (judo), Nico Rienks (roeien) en Ard Schenk (schaatsen). Hierna werd de onderscheiding uitgereikt aan Leontien Zijlaard-van Moorsel (2006, wielrennen), Peter Blangé (2007, volleyball), Inge de Bruijn (2009, zwemmen) en Pieter van den Hoogenband (2010, zwemmen).

Tussen 1973 en 1995 kreeg het Talent van het Jaar de Tom Schreursprijs toen het evenement werd georganiseerd door de AVRO. Het NOC*NSF reikt de Junior uit aan hun Talent van het Jaar sinds 1999, maar deed dat niet in 2010 en 2011.

(28 november)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2011 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.