Grand Slam * Stats & News
Updated: 30 september 2011
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2011
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2011 by Marco Stoovelaar


Rays winnen; Yankees vs. Tigers verregend
English
ARLINGTON, Texas / NEW YORK, New York (USA) - De Tampa Bay Rays wonnen de openingswedstrijd van hun best-of-five American League Division Series, want ze kwamen tot een ruime 9-0 shutout tegen de Texas Rangers. De openingswedstrijd tussen de New York Yankees en Detroit Tigers werd halverwege de tweede inning gestaakt vanwege hevige regen met een 1-1 stand en werd een opgeschorte wedstrijd. Het restant van het duel werd uitgesteld naar zaterdagavond en zal dan worden hervat in de tweede inning. De geplande tweede wedstrijd werd hierdoor opgeschoven naar zondag en dat betekent dat er geen vrije dag zal zijn in deze Series, want die wordt maandag in Detroit voortgezet. De Rangers en Rays spelen hun tweede wedstrijd op zaterdag en dat is ook de dag waarop de National League Division Series van start gaat.


...Ozzie Guillen...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Intussen zijn de Boston Red Sox en hun Manager Terry Francona uit elkaar gegaan. Afgelopen woensdag verloren de Red Sox van de Baltimore Orioles, waarna de Rays even later de New York Yankees versloegen na een aanvankelijke 7-0 achterstand. Hierdoor werden de Red Sox uitgeschakeld voor de Play-Offs en veroverden de Rays de Wild Card. Vorig jaar bereikten de Red Sox de Play-Offs ook niet, maar werden toen geplaagd door veel blessures. Dit jaar had Boston een comfortabele voorsprong op de Rays, maar stortten in september in elkaar en verloren 20 wedstrijden. In zijn acht seizoenen in Boston leidde Francona de ploeg naar hun eerste twee World Series-titels sinds 1918 en brak daarmee de legendarische 'Curse of the Bambino'. De Red Sox bereikten de Play-Offs vijfmaal onder Francona. In een bespreking op vrijdagochtend stelde Francona zelf dat het tijd was voor een nieuwe stem en dat het tijd was voor hem om een andere richting op te gaan. Het club-management bevestigde hierna dat het inderdaad het beste voor Boston was geen gebruik te maken van de opties voor de komende twee jaren in Francona's contract voor 2012 en 2013, samen goed voor bijna 9 miljoen dollar. De Red Sox waren 744-552 onder leiding van Francona, die de afgelopen dagen werd genoemd als mogelijke kandidaat voor de opvolger van Ozzie Guillen, die vertrok bij de Chicago White Sox en de nieuwe Manager werd van de Florida Marlins, of eigenlijk Miami Marlins, zoals de ploeg in het nieuwe seizoen zal gaan heten. Bij de Marlins is Guillen de opvolger van de 80-jarige interim Manager Jack McKeon, die na het seizoen stopte. Afgelopen maandag verzocht Guillen de White Sox zijn contract te ontbinden. Twee dagen later maakten de Marlins bekend dat hij hun nieuwe Manager was. De White Sox kregen twee Minor League-spelers van de Marlins ter compensatie.

Verder op vrijdag werd bij de Atlanta Braves Hitting Coach Larry Parrish ontslagen na hun teleurstellende seizoen. Net als de BoSox hadden de Braves een ruime voorsprong op de St. Louis Cardinals, maar ook zij werden op de laatste competitie-dag uitgeschakeld en zagen de Cards er met de Wild Card vandoor gaan.Texas Rangers vs. Tampa Bay Rays
In Arlington sloegen de Rays als eerste en al vroeg toe in de tweede inning op starter C.J. Wilson. De linkshander raakte lead-off hitter Ben Zobrist met worp, waarna hij een 2-run homerun tegen kreeg van Johnny Damon. Hierna sloeg Kelly Shoppach een honkslag, schoof op na een grounder en scoorde op een honkslag van Matt Joyce om de stand op 3-0 te brengen.

De Rays voegden daarna drie runs toe in de derde inning. Met één uit sloegen Evan Longoria en Ben Zobrist een honkslag en scoorden daarna op een 2-out, 3-run homerun van catcher Kelly Shoppach.

In de vijfde inning brachten de Rays de stand op 8-0. Wilson gooide drie slag op Longoria en Zobrist, maar daarna bereikte Damon het honk na een fout en volgde Shoppach met zijn tweede homerun.

Het negende punt werd gescoord in de negende inning toen B.J. Upton vier wijd kreeg met één uit, opschoof na een honkslag van Longoria en een wilde worp en daarna, na een werperswissel, scoorde na een honkslag van Damon.

De 22-jarige linkshander Matt Moore startte voor de Rays en de rookie gooide zeven sterke innings. Pas drie weken geleden werd Moore opgeroepen vanuit de Minor League en hij gooide voor vandaag in slechts drie Major League-wedstrijden. Op 22 september startte Moore zijn eerste ML-duel en kwam toen tot elf strikeouts in vijf innings vs. de New York Yankees. Dus vandaag was pas zijn tweede ML-start en hij gooide zesmaal drie slag en stond slechts twee honkslagen toe, de enige die de Rangers sloegen. Brandon Gomes gooide daarna de achtste (hitloze) inning met twee strikeouts. Wade Davis gooide de negende inning voor de Rays. Geen enkele speler van de Rangers bereikte in dit duel het derde honk.

Moore is één van vier rookie-pitchers op het roster van de Rays in deze Divsion Series. Niet op het roster staat Dan Johnson, die woensdag een pinch-hit homerun sloeg vs. de Yankees in de negende inning om een verlenging af te dwingen. In plaats van Johnson koos Manager Joe Maddon voor drie catchers in de 5-game series.New York Yankees vs. Detroit Tigers
In New York openden de Tigers de score in de eerste inning. Yankee-starter C.C. Sabathia begon met drie slag op Austin Jackson en Magglio Ordoñez, maar kreeg toen een homerun tegen van Delmon Young. De Yankees pakten het punt gelijk terug in hun eerste slagbeurt. Tiger-starter Justin Verlander gooide drie slag op lead-off hitter Derek Jeter, maar de derde slagbal was een wilde worp en daarna kreeg Curtis Granderson vier wijd. De twee lopers schoven hierna op na een grounder van Robinson Cano en deden hetzelfde op een grounder van Alex Rodriguez, waardoor de stand in balans kwam.

Ondanks some hevige regen schakelde Sabathia drie slagmensen uit in de eerste helft van de tweede inning (opnieuw met twee strikeouts), maar hierna onderbrak de umpire-crew de wedstrijd.

Na een lange onderbreking en een vergadering met officials, waaronder (voormalig Yankee-Manager) Joe Torre (die nu Executive Vice President van MLB is), werd besloten het duel definitief te staken en op zaterdag te hervatten. Echter, voor zaterdag wordt meer regen verwacht, zodat er zondag misschien wel een double-header gespeeld moet worden.

(30 september)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2011 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.