Grand Slam * Stats & News
Updated: 17 januari 2012
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2012
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2012 by Marco Stoovelaar


Acteur (en honkballiefhebber) Piet Römer overleden
English
AMSTERDAM - Acteur Piet Römer is in de nacht van maandag 16 op dinsdag 17 januari op 83-jarige leeftijd overleden. De geboren en getogen Amsterdammer Römer heeft een indrukwekkende loopbaan en speelde in vele televisieseries, waaronder bekende reeksen als Stiefbeen en Zoon, 't Schaep met de 5 pooten en Baantjer. Hij speelde ook in zo'n 20 films en meer dan 60 theaterstukken/musicals. In 2007 werd Römer benoemd tot Ereburger van Amsterdam.

Het was zijn rol als rechercheur De Cock (met cee-ooo-cee-kaa) in de serie Baantjer die hem in recente jaren enorm populair maakte. De serie, gebaseerd op de karakters van voormalig rechercheur en later schrijver Appie Baantjer, liep elf seizoenen (1995-2006) op >b>RTL 4, bestond uit 124 afleveringen en werd de meest succesvolle Nederlandse politieserie ooit.

IN MEMORIAM


...Piet Römer...
(1928 - 2012)

Römer had al een lange en imponerende loopbaan achter de rug voor de start van Baantjer, want hij was 55 jaar lang op televisie te zien. Piet Römer werd acteur toen hij 24 jaar was. Hij speelde in zo'n 20 films, waaronder klassiekers als De Overval (1962), Wat Zien Ik (1971) en De Lift (1983).

Maar hij speelde voornamelijk in televisie-series, waarvan verschillende series eveneens klassiekers werden. In 1963 speelde hij zoon Dirk in de comedyserie Stiefbeen en zoon tegenover Rien van Nunen, die vader speelde in de reeks gebaseerd op de Engelse series Steptoe & Son. Met deze serie won hij zijn eerste Televizier-Ring voor het meest populaire televisieprogramma van het jaar. De winnaar van de Televizier-Ring wordt gekozen door het publiek.

In 1969-1970, speelde Römer, die ook zanger was, de rol van Kootje de Beer in de uit negen afleveringen bestaande sitcom 't Schaep met de 5 Pooten in een cast die verder bestond uit Leen Jongewaard, Adèle Bloemendaal, Cor Witschge en Piet Hendriks. Opnieuw maakte Römer hiermee deel uit van een serie die de prestigieuze Televizier-Ring won.

Hierna speelde Römer is vele andere series, zowel comedy als drama, waaronder populaire series als Citroentje met suiker (1973-1974), Merijntje Gijzen's Jeugd (1974) en De Kip en het Ei (1985-1987). Hij assisteerde ook Sinterklaas zestien jaar lang tijdens de jaarlijkse (televisie)aankomst in Nederland.

Van 1995 tot en met 2006 speelde Piet Römer de rol van Rechercheur Jurriaan de Cock in Baantjer, waarmee hij zijn derde Televizier-Ring won en de enige persoon werd die deze ring driemaal om de vinger mocht schuiven. In de reeks speelde Römer een sympathieke en warme Amsterdamse politieman, die op menselijke wijze en zonder wapens moordzaken oploste. De vaste cast bestond verder uit Victor Reinier, Martin Schwab, Marian Mudder, Serge-Henri Valcke, Hans Karsenbarg en Nienke Sikkema. Andere reguliere castleden waren Freek van Muiswinkel (die overigens in de jaren zeventig deel uitmaakte van het Organisatie-Comité van de Haarlemse Honkbal Week), Wimie Wilhelm, Kirsten van Dissel en Piet Kamerman.

Piet Römer speelde zijn rol in de reeks Levenslied (2011) als Leendert Besting.

Piet Römer werd geboren op 2 april 1928 samen met zijn tweelingbroer Paul. Zijn broer, die aanvankelijk ook acteur was, maar televisie-sportregisseur werd, overleed op 30 oktober 2007.

Zowel Piet als Paul Römer waren ook betrokken bij het Nederlandse honkbal. Paul Römer regisseerde vele honkbalwedstrijden voor televisie, zowel uit de competitie als wedstrijden van het Nederlands team tijdens internationale toernooien, zoals de Haarlemse Honkbal Week als het Wereldkampioenschap in Nederland in 1986.

Piet Römer raakte in de jaren zestig gefascineerd in honkbal toen de finale van het Europees Kampioenschap van 1962 tussen Nederland en Italië in Amsterdam rechtstreeks op televisie werd uitgezonden. Römer keek naar die wedstrijd en kreeg interesse in het honkbal. Hij ging honkbalwedstrijden in Amsterdam bekijken, maar bezocht ook de Haarlemse Honkbal Week. Aanvankelijk bezocht hij wedstrijden van het Amsterdamse OVVO. Toen een deel van die club zich afscheidde en Amstel Tijgers in 1976 werd opgericht werd Römer lid van die club, die in 1979, 1980 en 1986 landskampioen werd. Tijdens het laatste seizoen verzorgde Römer de public relations rondom de ploeg en was ook de team manager. ,,Honkbal is een zalige sport'', zei Römer ooit eens in een interview.

Eind 2010 werd Römer geveld door een zware longontsteking, maar tijdens zijn herstel stelde hij vorig jaar dat hij weer van plan was te gaan acteren.

Veel van Römer's kinderen en kleinkinderen kwamen ook in het acteursvak of het televisievak terecht. De afscheidsplechtigheid zal aanstaande maandag in familiekring plaatsvinden.

(17 januari)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2012 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.