Grand Slam * Stats & News
Updated: 24 april 2012
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2012
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2012 by Marco Stoovelaar


Oud-international Fokke Jelsma overleden
English

IN MEMORIAM


...Fokke Jelsma...
(1943 - 2012)

SCHARSTERBRUG - Voormalig honkbal-international en Hoofdklasse-speler Fokke Jelsma is op dinsdag 24 april op 68-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van de Ziekte van Alzheimer. De afscheidsbijeekomst zal plaatsvinden op zaterdag 28 april vanaf 10:30 uur in Hotel Restaurant 'De Oorsprong' aan Huisterheide 7 in Sint Nicolaasga, dat is gelegen in de provincie Friesland waar Fokke ook overleed in het nabij gelegen dorp Scharsterbrug (Skarsterbrêge). Na de afscheidsbijeenkomst is er gelegenheid voor condoleren van de familie en is er een gezamenlijke broodmaaltijd. Vervolgens zal er een besloten crematieplechtingheid volgen.

Fokke Evert Jelsma werd op 23 december 1943 in Den Haag geboren waar hij na zijn schooltijd leraar lichamelijke opvoeding werd. Op 11-jarige leeftijd begint hij met voetbal bij de lokale club VCS en op 16-jarige leeftijd begint hij met honkbal in het juniorenteam van Storks. Drie jaar later (1962) debuteert Jelsma in het eerste team van Storks, dat dan uitkomt in de Eerste Klasse, de tweede hoogste afdeling.


...Fokke als speler van Storks...
1962 is ook het jaar waarin Fokke Jelsma wordt uitgenodigd voor centrale trainingen van het Nederlands Jeugdteam (Jong Oranje). De immer gepassioneerde Jelsma besluit te stoppen met voetbal en gaat zich alleen op honkbal richten. Zijn kennis en interesses van en in de honkbalsport, in combinatie met zijn docenten-capaciteit, leiden er toe dat hij op slechts 20-jarige leeftijd wordt aangesteld als assistent van toenmalig bondscoach Charles Urbanus Sr.. En zo behoort hij sinds 1964 tot de staf die de jaarlijkse jeugdtrainingskampen in Eindhoven organiseert, die jarenlang met veel succes plaatsvinden. Ruim 10 jaar is hij jeugdcoach van de KNBSB.

In zijn eerste seizoen bij Storks eindigt de ploeg op de tweede plaats in de Eerste Klasse, die in die tijd uit twee afdelingen bestaat. In de hiernavolgende jaren blijft Storks in de top eindigden. Een derde plaats in 1963 en opnieuw tweede in 1964 en 1965. In 1966 verovert de ploeg eindelijk de kampioenstitel en moet het opnemen tegen HCAW, de kampioen van de andere Eerste Klasse-afdeling. Storks verliest tweemaal in de best-of-three en dat betekent dat HCAW promoveert naar de Hoofdklasse. Maar begin 1967 beslist het bondsbestuur dat Storks alsnog naar de hoogste afdeling mag promoveren, nadat het Amsterdamse HVA (dat net was gefuseerd) te kennen geeft in de Eerste Klasse te willen uitkomen. En zo maakt Fokke Jelsma in 1967 zijn Hoofdklasse-debuut als speler van Storks.

In 1963 maakt Jelsma zijn international debuut als hij met Jong Oranje deelneemt aan een wedstrijd tegen België. In 1964, 1965 en 1966 maakt Jelsma deel uit van het Nederlands B-team, maar op 17 juli 1966 debuteert hij in het Nederlands Team, dat dan een wedstrijd speelt tegen België met een split-squad, terwijl een ander team tegelijkertijd in actie komt in Amsterdam.


...Fokke in zijn 'comeback season'...
...in 1974 spelend voor Nicols...
Na zijn debuut in de nationale ploeg in 1966 behoort hij in hetzelfde jaar niet tot het team dat deelneemt aan de Haarlemse Honkbal Week, maar een jaar later wordt hij wel geselecteerd als Oranje naar Curaçao en Aruba reist voor een reeks van zes wedstrijden. In 1968 en 1969 neemt Jelsma met het Nederlands Team wel deel aan de Haarlemse Honkbal Week en verovert de Europese titel in 1969 wanneer Oranje het Europees Kampioenschap in het Duitse Wiesbaden wint. De outfielder reist voor een tweede keer naar de Nederlandse Antillen in november 1970 waar de nationale ploeg een aantal oefenwedstrijden speelt ter voorbereiding op het hiernavolgende Wereldkampioenschap in Colombia. In de hiernavolgende jaren wordt Jelsma niet geselecteerd voor Oranje, maar in 1975 maakt hij een comeback en neemt deel aan het Europees Kampioenschap in Barcelona (Spanje). Jelsma speelt in totaal in 25 officiële interlandwedstrijden.


...Fokke tijdens de 1994...
...Senior World Series...
...in Phoenix (USA)...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Na drie seizoenen in de Hoodfklasse te hebben gespeeld voor Storks (1967-1969) besluit Fokke Jelsma naar Haarlem Nicols te gaan na verhuizing naar Krommenie. Terwijl hij daar woont en werkt merkt hij op dat er slechts één honkbalvereniging in de Zaanstreek is, namelijk Odiz Frogs in Zaandam. Jelsma toont dan opnieuw zijn enthousiasme en gedrevenheid voor de honkbalsport. Met zijn vrouw Anneke onderzoekt hij de mogelijkheden om tot oprichting van een club in deze omgeving te komen. Begin 1971 organiseert en verzorgt hij een succesvolle promotiebijeenkomst in Krommenie, laat een World Series-film zien en paar gepassioneerd over honkbal. Aan het einde van de avond melden alle 85 aanwezigen zich aan als lid van een vereniging in oprichting en dat wordt op 13 april 1971 Cromtigers. In latere jaren blijft Jelsma betrokken bij Cromtigers waar hij helpt met trainingen, maar ook organiseert hij clinics en bijeenkomst in omliggende plaatsen.

Intussen speelt Jelsma voor Haarlem Nicols, met wie hij 1970, 1975 en 1976 landskampioen wordt en in 1974 en 1975 de Europa Cup wint. De rechtshandige Fokke Jelsma staat bekend om zijn aanvallende slagkracht en hij eindigt dan ook regelmatig in de top van de slaglijsten. In 1968 slaat hij negen homeruns, goed voor een tweede plaats achter Hamilton Richardson, die er elf slaat, maar Fokke voert wel de Hoofdklasse aan met 25 binnengeslagen punten. In 1972 en 1973 heeft Fokke Jelsma een paar mindere seizoenen. Later zegt hij daar zelf over dat de oorzaak was dat hij meer bezig was met zichzelf te coachen dan plezier te hebben in het spel. Hij verandert zijn benadering het volgende seizoen en wordt de beste slagman van Nicols met een .359 slaggemiddelde. Hij wordt Homerun King en uitgeroepen tot tweede Meest Waardevolle Speler en zijn 'comeback-season' levert hem een jaar later ook wee een plek in Oranje op. In deze jaren wordt Fokke ook vader. Zijn zoon Wilfred wordt later eveneens een enthousiaste honkballer, bereikte de Hoofdklasse en gaat ook verder in coachen. Na het seizoen 1976 verandert Fokke Jelsma van club en speelt hij in 1977 in de Hoofdklasse voor Schoten. In 1978 sluit hij zijn Hoofdklasse-loopbaan af bij Kinheim, met wie hij opnieuw landskampioen wordt. In 1980 speelt hij nog één seizoen voor Cromtigers, waarna hij zijn actieve spelersloopbaan op topniveau afsluit. Hij blijft echter in latere jaren wel uitkomen voor veteranenteams van Kinheim, met wie hij deelneemt aan de Senior Baseball World Series in de USA.

In latere jaren richt Jelsma zich meer en meer op het coachen. In oktober 1976 en januari 1977 organiseert de Nederlandse Vereniging van Baseball Coaches een reeks clinics in verschillende delen van het land en behoort Jelsma tot een groep coaches die verder bestaat uit Cees Herkemij, Hamilton Richardson, Leen Volkerijk, Cees Santifort, Jan Prins en Max Rietbergen. Ook wordt hij docent tijdens de coachopleiding A- en B-cursus voor zowel honkbal als softbal. In hiernavolgende jaren blijft Fokke Jelsma zijn honkbalkennis overbrengen op andere coaches en (jeugd)spelers op de gepassioneerde en enthousiaste wijze, waarvoor hij bij velen bekend stond.

Langs deze weg condoleert de webmaster van Grand Slam * Stats & News Fokke's familie en vrienden en wenst hen veel sterkte toe.

(24 april)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2012 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.