Grand Slam * Stats & News
Updated: 2 maart 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Oranje opent WBC met shutout-zege tegen Koreanen
English
TAICHUNG (Taiwan) - Het Nederlands Honkbal Team is de derde editie van de World Baseball Classic begonnen met een 5-0 shutout-zege tegen Zuid-Korea. Het was een duel tussen kampioenen, want het Nederlands Team is de regerend wereldkampioen na verovering van de titel in Panama in 2011, terwijl Zuid-Korea de regerend Olympisch kampioen is na winst van het evenement in 2008 in Peking (China). Het laatste gebeurde in het laatste Olympische honkbaltoernooi, want de sport maakt momenteel geen deel uit van het Olympische programma. Het was de eerste ontmoeting tussen beide landen tijdens een WBC.

Zondag speelt het Nederlands Team tegen Taiwan, dat zaterdag begon met een 4-1 zege vs. Australië.

Voor aanvang van de Classic van dit jaar stond Zuid-Korea te boek als favoriet in Poule B, dus de winst van vandaag was een opmerkelijke prestatie aan het begin van het evenement. Vier jaar geleden bereikten de Aziaten de finale van de tweede WBC, maar verloren toen van Japan, dat toen opnieuw WBC-kampioen werd. Japan had ook een lastige openingsdag op zaterdag en won slechts met 5-3 van Brazilië in de opener van Poule A in Fukuoka (Japan).


...Een glunderende winnende werper Diegomar Markwell...
...na afloop van het duel tijdens de persconferentie...
(© Foto: Henk Seppen)
Op een koude en vochtige avond (het had eerder op de dag geregend) kreeg het Nederlands Team uitstekende pitching en was ook aanvallend de betere ploeg, 'outhitting' Zuid-Korea met 10-4. Bovendien zorgde de verdediging voor een aantal fraaie momenten.

Het Nederlands Team kwam tot 10 honkslagen in de drie uur en 24 minuten durende wedstrijd, waaronder drie van lead-off hitter Andrelton Simmons en twee elk van Andruw Jones en Dashenko Ricardo. Simmons scoorde ook tweemaal, terwijl Roger Bernadina twee binnengeslagen punten had.

Oranje-starter Diegomar Markwell gooide de eerste vier innings, stond slechts twee hits toe en kwam tot twee strikeouts om de winnende werper van dit duel te worden. Orlando Yntema nam het over in de vijfde, voegde drie sterke innings toe en stond eveneens slechts twee honkslagen toe. Hierna sloten Leon Boyd en Mark Pawelek het duel af voor Nederland. Zuid-Korea gebruikte zeven werpers in dit duel, die hun verdediging vier fouten zagen maken, die één punt tot gevolg hadden.

Het Nederlands Team opende de score in de tweede inning. Andruw Jones opende de slagbeurt met een tweehonkslag langs de linksveldlijn en schoof op na een opofferingsstootslag van Xander Bogaerts. Even later scoorde de voormalige Major Leaguer op een opofferingsslag van Curt Smith en zorgde voor een vroege Nederlandse voorsprong.

Hierna controleerde de Nederlandse pitching en verdediging de wedstrijd. De Koreanen bereikten verschillende keren de honken, maar wisten hun lopers niet 'over te brengen'. In de eerste helft van de vierde inning gaf Markwell een vrije loop weg met één uit, waarna een honkslag volgde. De voorste loper bereikte het derde honk na een vangbal, maar een grounder naar eerste honkman Curt Smith sloot de inning toen af.

Nederland voegde twee runs toe in de tweede helft van de vijfde inning. Met één uit sloeg Dashenko Ricardo een honkslag en Andrelton Simmons volgde eveneens met een honkslag. De honken kwamen vol te staan toen Jonathan Schoop vier wijd kreeg. Hierna eindigde een grounder van Roger Bernadina in een gedwongen nul, waarbij Schoop werd uitgeschakeld, maar Ricardo kon wel het tweede punt scoren. Een honkslag van Wladimir Balentien bracht de stand even later op 3-0.

Yntema zorgde voor drie nullen op rij in de vijfde, waarna hij een lead-off single moest toestaan in de zesde slagbeurt. Maar toen draaide derde honkman Xander Bogaerts een fraai dubbelspel op een hiernavolgende grounder.

In de zevende inning leek ZUid-Korea iets terug te gaan doen, want een vrije loop en een honkslag brachten de eerste twee slagmensen op de honken. Maar hierna volgden een gedwongen nul, strikeout en pop-fly.

Oranje verhoogde de voorsprong naar 5-0 in de 2e7. Andrelton Simmons opende met een tweehonkslag en schoof op na een doorgeschoten bal, waarna Jonathan Schoop werd geraakt door een worp. Simmons scoorde even later na een tweehonkslag van Roger Bernadina en dat bracht Schoop naar het derde honk. Na een werperswissel kreeg Wladimir Balentien vier wijd. Andruw Jones sloeg de bal vervolgens naar werper Taehyon Chong, die Schoop op de plaat uitgooide. Bij zijn sliding richting de plaat raakte Schoop catcher Minho Kang, die een foute aangooi maakte richting eerste honk bij een poging Jones uit te schakelen en een dubbelspel te completeren. De bal eidigde in het rechtsveld en daardoor kon Balentina het vijfde Nederlandse punt scoren.

Leon Boyd gooide hierna een 'perfect' achtste inning. Een productieve Nederlandse slagbeurt volgde, maar er werd niet meer gescoord. Kalian Sams bereikte het honk na een fout, waarna Dashenko Ricardo een honkslag sloeg. Even later ging Sams uit bij een steelpoging. Een tweehonkslag van Andrelton Simmons zorgde voor lopers op het tweede en derde honk, maar na een nieuwe Koreaanse werperswissel maakten twee strikeouts een einde aan de slagbeurt.

In de eerste helft van de negende kreeg Boyd twee snelle nullen, waarna hij vier wijd gooide en werd afgelost door linkshander Mark Pawelek, die het duel afsloot met een strikeout.

Oranje Manager Hensley Meulens maakte geen wijzigingen in de startende line-up van vandaag. ,,We speelden verdedigend een goede wedstrijd en kregen een hele goede start van Diego. De 'big boys' deden hun job vandaag'', stelde Meulens na afloop.

Pitching Stats
pitcherINNSOBBH
Diegomar Markwell, W4212
Orlando Yntema, H3122
Leon Boyd1.2010
Mark Pawelek0.1100

De volgende spelers kwamen in actie:
Andrelton Simmons (SS, 3-uit-5), Jonathan Schoop (2B, 0-uit-3, 4 wijd), Roger Bernadina (CF, 1-uit-5), Wladimir Balentien (RF, 1-uit-3, 4 wijd), Andruw Jones (DH, 2-uit-4), Xander Bogaerts (3B, 0-uit-2, 4 wijd), Curt Smith (1B, 1-uit-2, 4 wijd), Kalian Sams (LF, 0-uit-4), Dashenko Ricardo (C, 2-uit-4).


...Oranje-starter Diegomar Markwell stond slechts 2 hits toe...

...2B Jonathan Schoop completeert een dubbelspel...

...Xander Bogaerts plaatst een stootslag...

...Manager Hensley Meulens en Bench Coach Robert Eenhoorn hebben lol...

...Andruw Jones zal worden uitgetikt...


...Jonathan Schoop gaat uit op thuis, maar raakt het rechterbeen...
...van de Koreaanse catcher, resulterend in een fout en een punt...

...Leon Boyd nam het over in de 8e inning...

...De eerste overwinning staat in de boeken...
(© Alle Foto's: Henk Seppen)

(2 maart)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.