Grand Slam * Stats & News
Updated: 4 maart 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Happy Birthday, Quick Amsterdam viert 100-jarig bestaan!
English
AMSTERDAM - Op vrijdag 1 maart werd Quick Amsterdam de eerste club in de Nederlandse honkbalhistorie die honderd jaar bestaat. Hiermee werd de club niet alleen de oudste honkbal- en softbalvereniging in ons land, maar zelfs in heel Europa. Het jubileum werd 's avonds gevierd met een gala-bal, waarna de volgende dag een receptie volgde. Zowel het gala als de receptie vonden plaats in het Park Hotel in Amsterdam, dezelfde locatie waar de club 100 jaar geleden werd opgericht.

Op 1 maart 1913 zaten zes jonge mannen rond een tafel in was toen Hotel Café Restaurant 'Parkzicht' heette. De zes waren allen oud-leden van de Amsterdamse honkbalclub Excelsior, die twee jaar eerder was ontstaan, maar korte tijd daarna alweer ter ziele was gegaan. Aanwezig bij wat de oprichtingsvergadering zou worden waren Chris Knip, Kieft, Egbert Poster, J.D. Prior, Wim Rijke (die later een voorname werper van de ploeg werd) en G.A. Leih. Niet aanwezig bij de bijeekomst, maar wel vanaf het begin lid was Gerrit Stam. Op de vergadering werd besloten tot de oprichting van een nieuwe honkbalclub, die op dat moment nog geen naam had. Knip werd benoemd tot eerste voorzitter en Leih werd de eerste secretaris. Korte tijd later werd de club Quick gedoopt.

Voorzitters van Quick Amsterdam
periodeVoorzitter
1913 - 1914Chris Knip
1914 - 1917L. Stark, Jr.
1917 - 1946Emile Bleesing
1946 - 1952Pim Adriaansz
1952 - 1955Dick Vonk
1955 - 1969Pim Adriaansz
1969 - 1989Ben van Wattingen
1989 - 1999Tom Helmers
1999 - 2005Rob Woudstra
2005 - hedenJoost Comperen
Het was het begin van iets dat Nederlandse honkbalgeschiedenis werd. En het was en is een rijke geschiedenis, want Quick had verschillende personen binnen de club die de pioniers waren van het honkbal in Nederland. Naast de al genoemde oprichters waren dat ondermeer Emile Bleesing, Wim Drilling en M.C. (Maarten) Bakker. Allen waren zeer gedreven bij de ontwikkeling van de sport, niet alleen in Amsterdam, maar door het hele land. En ze waren allen ook nauw betrokken in de Nederlandsche Honkbal Bond (NHB), die een jaar eerder in 1912 was opgericht en vorig jaar als KNBSB het 100-jarig bestaan vierde. Bleesing, Drilling en Bakker maakten allen lang deel uit van het bondsbestuur. Vooral Bleesing heeft enorm veel gedaan ter promotie van de sport. Hij was 32 jaar bondsvoorzitter (maart 1915-maart 1946), nadat hij al twee jaar secretaris was geweest (maart 1913-maart 1915). Tegelijkertijd werd Bleesing de derde voorzitter van Quick in 1917, een positie die hij eveneens vervulde tot begin 1946. Bakker was 14 jaar bondsbestuurslid als secretaris en vice-voorzitter, terwijl Drilling 13 jaar als commissaris deel uitmaakte van het bestuurd van de honkbalbond. In de jaren zestig werden de jeugdcompetities vernoemd naar Bleesing en Bakker.

De 30 jaar dat Bleesing voorzitter van Quick is geweestt zijn nog altijd een clubrecord. Wat zelfs nog opmerkelijker is, is het feit dat Quick in het honderdjarig bestaan slechts negen verschillende voorzitters heeft gehad (één persoon leidde de club in twee periodes). Andere langzittende voorzitters waren Pim Adriaansz, die Bleesing in 1946 opvolgde en de club toen zeven jaar leidde. In 1955 keerde Adriaansz terug als voorzitter en had toen 15 jaar lang in deze positie zitting in het bestuur. Ben van Wattingen, Quick's zevende voorzitter, leidde de club 21 jaar. Dat betekent dat Bleesing, Adriaansz en Van Wattingen samen 73 van de 100 jaar clubvoorzitter zijn geweest! De vijf nog levende voorzitters waren vandaag allemaal aanwezig.

In de eerste jaren van het bestaan waren er nog maar weinig clubs en was er geen competitie. In 1922 werd de allereerste competitie georganiseerd door de honkbalbond. Hieraan werd deelgenomen door vier Amsterdamse clubs, die maar een handvol wedstrijden speelden, tweemaal tegen elkaar. Quick bleef ongeslagen, won vijf wedstrijden, speelde eenmaal gelijk en werd de eerste Nederlandse honkbalkampioen. In dat eerste seizoen speelden ook Blauw-Wit en Ajax, die in de daaropvolgende jaren succesvolle honkbalclubs werden op het hoogste niveau. Hercules, de vierde club, hield na het seizoen 1922 op te bestaan. Twee jaar later debuteerde de eerste Haarlemse club in de hoogste afdeling.

In 1925 vierde Quick het tweede landskampioenschap. Tien jaar later, in 1935, veroverde Quick de derde en laatste kampioenstitel.

In hun 100-jarig bestaan kende Quick verschillende ups en downs. Het veranderde regelmatig van thuisveld, maar vond in 1989 een permanent onderkomen op Sportpark Sloten. Daar wordt momenteel de laatste hand gelegd aan een renovatie van het veld, dat op 25 mei word geopend.

Op zaterdag 2 maart werd de jubileumreceptie bijgewoond door huidige en voormalige clubleden en vertegenwoordigers van andere verenigingen, de gemeente en bonden.


...Voorzitter Joost Comperen met de foto van Emile Bleesing...
...die hij zojuist heeft ontvangen van Karin Vroonhof namens de KNBSB...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Karin Vroonhof, die de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond vertegenwoordigde, overhandigde huidige Quick-voorzitter Joost Comperen met een cheque van 500 Euro. Daarnaast bood ze namens de bond ook een fraaie, grote foto aan van Emile Bleesing, één van de slechts weinige foto's van hem als actief speler.

Jan Esselman, President van de European Baseball Confederation, presenteerde Comperen met een aandenken namens de CEB.

Andrée van Es, wethouder van de Gemeente Amsterdam, sprak de aanwezigen op de receptie ook toe. Ze overhandigde Quick de Jubileumpenning van de Stad Amsterdam, die wordt uitgereikt aan bedrijven, instellingen, stichtingen en verenigingen, die in Amsterdam zijn gevestigd sinds de oprichting en 50 of meer jaar bestaan.

Namens het Stadsdeel Nieuw-West overhandigde Ronald Mauer de club een cheque en sprak over de renovatie van het speelveld van de vereniging.

Naast deze officiële vertegenwoordigers keken oud-voorzitters Ben van Wattingen en Pim Adriaansz, maar ook voormalig secretaris Joke Lammen terug op de geschiedenis van Quick. Pim Adriaansz hield een zeer humoristische speech, waarin hij ondermeer vertelde van zijn eerste ontmoeting met de legendarische Emile Bleesing. Hij vertelde ook hoe hij bij de club was gekomen, er voorzitter werd en onderstreepte het familie-gevoel bij Quick. Adriaansz complimenteerde ook het huidige bestuur voor hun activiteiten. Joke Lammen overhandigde een herinnering die ze 40 jaar geleden won aan voorzitter Comperen.

Ook werd teruggeblikt op de geschiedenis van Quick door Joop Köhler, de eindredacteur van het Jubileumboek ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de KNBSB.

Het eerste exemplaar van het zeer fraaie en rijk geïllustreerde jubileumboek van 100 jaar Quick werd door Jos Schoonis, de ontwerper van het boek, overhandigd aan voorzitter Joost Comperen, die het op zijn beurt overhandigde aan oud-voorzitter Pim Adriaansz.

Voorzitter Joost Comperen sloot het officiële deel van de receptie af. Hij vertelde een verhaal over hoe hij anderhalf jaar geleden een e-mail kreeg van iemand die een medaille met de inscriptie 'Quick' had gevonden op een markt. Toen Comperen een afspraak maakte om naar de medaille te komen kijken, bleek het te gaan om de Kampioensmedaille van 1925, die destijds was uitgereikt aan de spelers van Quick voor het behalen van hun tweede landskampioenschap.


...Het Park Hotel in Amsterdam, waar de club werd opgericht...
...De jubileumfestiviteiten vonden hier ook plaats...

...Speciaal gemaakte jubileum-gebakjes...


...Quick-lid Eva Schram was de gastvrouw van het officiële gedeelte...

...Karin Vroonhof vertegenwoordigde de KNBSB...

...Karin Vroonhof feliciteert Quick met het jubileum...

...Joost Comperen met een kado van de KNBSB...

...CEB-President Jan Esselman is de volgende spreker...

...Esselman presenteert Comperen met een kado van de CEB...

...Wethouder Andrée van Es was er namens de Gemeente Amsterdam...

...Zij reikte Quick de Jubileum Penning uit...

...Joop Köhler praat over de historie van Quick...

...Oud-voorzitter Ben van Wattingen vertelt verhalen...

...Oud-voorzitter Pim Adriaansz hield een humoristische speech...

...en kreeg regelmatig de lachers op zijn hand met zijn anecdotes...

...Jubileumboek-ontwerper Jos Schoonis...

...Schoonis overhandigt het eerste exemplaar aan Comperen...

...Ronald Mauer sprak namens Stadsdeel Nieuw-West...

...en overhandigde Quick een cheque...

...Voormalig club-secretaris (1971-1983) Joke Lammen...

...Joost Comperen met de gift van Joke Lammen...

...De receptie was goed bezocht...

...Joost Comperen toont de Kampioensmedaille uit 1925...

...De foto van Emile Bleesing als slagman...


...Jan Esselman (CEB), Karin Vroonhof (KNBSB)...
...met Quick-voorzitter Joost Comperen...

...De Kampioensmedaille uit 1925...

...Historische foto's hingen in de zaal...

...TV-regisseur Martijn Lindenberg (midden) speelde voor Quick...
...en was ook aanwezig op de receptie...
...Lindenberg is regisseur bij o.a. Studio Sport...

...Vijf Quick-voorzitters samen op één foto...
...Joost Comperen, Rob Woudstra, Tom Helmers,...
...Ben van Wattingen en Pim Adriaansz...

...Iedereen vermaakte zich op de receptie...


...Quick-bestuurders Sylvia Blommestein-Smit...
...en Hanneke Ederveen...

...Oud-bestuursleden Wim en Tiny van der Poel kijken naar de kado's...
...Wim was secretaris, Tiny penningmeester in 1958-1960...

...Historische foto's werden getoond op een groot scherm...

(© Alle Foto's: Marco Stoovelaar)

(4 maart)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.