Grand Slam * Stats & News
Updated: 4 april 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Leon Boyd gaat gooien voor Corendon Kinheim
English
HAARLEM - Leon Boyd keert dit seizoen terug in de Hoofdklasse, want hij gaat gooien voor Corendon Kinheim, zo heeft de regerend landskampioen bekend gemaakt.


...Leon Boyd tijdens de World Baseball Classic...
(© Foto: Henk Seppen)
De 29-jarige in Canada geboren rechtshandige werper speelde eerder in Nederland voor DOOR Neptunus. Daar debuteerde hij in de Hoofdklasse in 2007 na een jaar eerder te hebben gegooid voor het Belgische Hoboken Pioneers. In zijn eerste seizoen was hij 9-0 met 61 strikeouts in 66 2/3 inning en sloot af met een 1.22 ERA, en dat leverde hem een nominatie op voor de Beste Pitcher-prijs. Hij won niet, want David Bergman werd toen gekozen als Beste Pitcher. In 2007 gooide Bergman voor Konica Minolta Pioniers, maar zal nu Boyd's teamgenoot zijn bij Kinheim.

In 2008 keerde Boyd terug op de heuvel voor Neptunus en was 10-2 met 86 strikeouts en een 1.64 ERA. Opnieuw werd Boyd genomineerd voor Beste Pitcher, maar dit keer ging de prijs naar Rob Cordemans, die toen uitkwam Sparta-Feyenoord.

In november 2006 maakte Boyd zijn debuut in het Nederlands Honkbal Team en nam toen deel aan de Intercontinental Cup in Taiwan. Een jaar later nam hij met Oranje deel aan het World Port Tournament, het Europees Kampioenschap/Olympisch Kwalificatie Toernooi in Barcelona (Spanje) en het Wereldkampioenschap in Taiwan. En in 2008 maakte hij deel uit van de ploeg die deelnam aan de Haarlemse Honkbal Week en de Olympische Spelen in Peking (China).

En zo was Boyd er ook bij toen Oranje deelnam aan de tweede World Baseball Classic in 2009. Na afloop van dat evenement zou hij terugkeren naar Rotterdam en weer gaan gooien voor Neptunus, maar de situatie veranderde, omdat hij door zijn goede prestaties tijdens de WBC een Minor League-contract verdiende bij de Toronto Blue Jays.

In het seizoen 2009 gooide Boyd professioneel voor de Dunedin Blue Jays in Single-A en New Hampshire Fisher Cats in Double-A. Voor deze twee teams samen was hij 1-6 met 51 strikeouts in 64 1/3 inning. Na zijn eerste profseizoen werd hij weer 'released', waarna hij in 2010 terugkeerde bij Neptunus. Hij was 9-0, had 83 strikeouts in 69 1/3 inning en sloot af met een 0.39 ERA. Dit keer won Boyd de prijs voor Beste Pitcher en versloeg David Bergman en Rob Cordemans, de twee andere genomineerde werpers die toen inmiddels uitkwamen voor respectievelijk Corendon Kinheim en L&D Amsterdam Pirates.

Na het seizoen 2010 keerde Boyd terug naar Canada en ging daar spelen voor de Burnaby Bulldogs.

Na de WBC 2008 bleef Boyd op het roster staan van het Nederlands Team en sindsdien nam hij nog deel aan twee Haarlemse Honkbal Weken (2010, 2012), één World Port Tournament (2011), één Europees Kampioenschap (2010), Intercontinental Cup (2010) en twee Wereldkampioenschappen (2009, 2011). In 2011 maakte hij deel uit van de ploeg die in Panama de wereldtitel veroverde, waarvoor hij een Koninklijke Onderscheiding kreeg. Vorig jaar was Boyd er niet bij op het Europees Kampioenschap, maar vorige maand keerde hij weer terug op de heuvel voor Oranje tijdens de World Baseball Classic en bereikte toen de halve finale van het evenement.

(4 april)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.