Grand Slam * Stats & News
Updated: 5 maart 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Oranje naar 2e Ronde na winst op Australië
English
TAICHUNG (Taiwan) - Het Nederlands Honkbal Team heeft zich geplaatst voor de Tweede Ronde van de World Baseball Classic door dinsdagavond met 4-1 te winnen van Australië. Het is de tweede keer op rij dat Oranje zich plaatst voor de Tweede Ronde. Hierdoor is de ploeg ook weer automatisch gekwalificeerd voor de volgende Classic in 2017. Australië moest vandaag niet alleen winnen, maar moest ook veel punten scoren om een kans te hebben naar de volgende ronde te gaan. Tijdens het duel liet de Technische Commissie weten dat Oranje vandaag aan een overwinning genoeg had en WBC-officials bevestigde na afloop van het duel aan het team dat plaatsing een feit was.

Op het moment dat Zuid-Korea twee dagen geleden van Australië won was het scenario eigenlijk al bekend dat Nederland vandaag aan een overwinning genoeg had om door te gaan. Later op de dag zouden Zuid-Korea en Taiwan elkaar ontmoeten in de laatste wedstrijd om te bepalen wie het tweede team werd dat naar de Tweede Ronde ging. Wat de uitslag ook zou worden, het zou geen invloed hebben op de status van Nederland. Het was de Team Quality Balance dat tot dit resultaat leidde. De TQB wordt als volgt berekend: het aantal gescoorde punten gedeeld door de aanvallende inning min het aantal tegenpunten gedeeld door de verdedigende innings. Voor vandaag was het TQB van Taiwan .667, van Nederland .000 en van Zuid-Korea -.625. Met de Nederlandse winst op de Aussies werd de mogelijkheid van een gedeelde eerste plaats tussen drie teams realiteit. Taiwan moest alleen maar winnen om door te gaan. Maar de Koreanen moesten zes of meer punten scoren om de TQB zo te verhogen dat het boven dat van Taiwan kwam. Als dat het geval zou zijn, zou Taiwan's TQB onder dat van het Nederlands Team komen. Dus met de winst tegen Australië was Oranje veilig in wat voor scenario er ook zou komen in de laatste wedstrijd. Zuid-Korea won het duel vs. Taiwan met 3-2, maar kwalificeerde zich hierdoor dus niet. Taiwan, Nederland en Zuid-Korea eindigden gelijk met een 2-1 record, waardoor de TQB-formule gehanteerd moest worden om de volgorde te bepalen. Taiwan eindigde op .255, Nederland bleef op .000 staan en de Koreanen hadden -.245, waardoor Nederland dus officiëel tweede werd achter Taiwan. En zo werd Taiwan het tweede team dat zich kwalificeerde voor de Tweede Ronde, die wordt gespeeld in Tokyo (Japan). En het betekende ook dat Zuid-Korea, dat in 2009 de finale bereikte, nu is uitgeschakeld.

De acht punten tegen Taiwan zouden alleen van belang zijn wanneer zowel Nederland als Zuid-Korea vandaag zouden verliezen. In dat scenario zouden Nederland, Zuid-Korea en Australië allen een 1-2 record hebben en dat betekende dat de punten deel gingen uitmaken van een formule om de eindstand te bepalen. Maar dat was uiteindelijk allemaal niet nodig.

Het Nederlands Team vliegt woensdagochtend naar Tokyo waar de ploeg vrijdag de volgende wedstrijd speelt in de Tokyo Dome en het dan moet opnemen tegen de winnaar van Poule A. Dat wordt of Japan of Cuba, die beide ongeslagen zijn en elkaar woensdag treffen in de slotwedstrijd van Poule A in Fukuoka (Japan). De aanvangstijd is nog niet zeker. Op het moment staat de starttijd op 19:00 uur lokale tijd (11 uur 's morgens Ned. tijd) wanneer Japan poule-winnaar wordt en dus de tegenstander van Oranje is. Maar wanneer Japan tweede wordt zal het hun wedstrijd ook om 19:00 uur spelen en dat betekent dan dat het Nederlands Team (dat in dat geval tegen Cuba speelt) om 12 uur in actie zal komen (4 uur 's morgens Ned. tijd). Taiwan komt vrijdag ook in actie en ontmoet dan de nummer 2 uit Poule A. Zaterdag treffen de twee verliezende ploegen van deze wedstrijden elkaar, terwijl de winnaars van deze wedstrijden elkaar zaterdag treffen. De Tweede Ronde is een 'double elimination' en dat betekent dat een ploeg na een tweede nederlaag is uitgeschakeld.


...Winnende werper Rob Cordemans...
(© Foto: Henk Seppen)
Oranje-Manager Hensley Meulens maakte één wijziging in zijn startende line-up, want Randolph Oduber speelde in het linksveld in plaats van Kalian Sams, die daar in de eerste twee wedstrijden speelde. Rechtshander Rob Cordemans had (opnieuw) een prima optreden en gooide vijf solide innings, terwijl Oduber voor het verdedigende hoogtepunt zorgde met schitterende diving catch en Jonathan Schoop bijdroeg met een 2-run homerun.

Tegenover de 38-jarige heuvelveteraan Rob Cordemans was Australië ietwat dreigend in de eerste inning. Met één uit sloeg Mitch Dening een line drive honkslag langs de rechtsveldlijn. Met twee uit stal hij het tweede honk en kon ook het derde honk bereiken toen de aangooi van catcher Dashenko Ricardo in het midveld eindigde. Maar met Dening op het derde honk maakte een pop-fly naar korte stop Andrelton Simmons een einde aan de inning.

Het Nederlands Team was even later een stuk productiever in hun eerste slagbeurt op voormalig DOOR Neptunus-pitcher Dushan Ruzic. Andrelton Simmons begon met een tweehonkslag en dat was de eerste Nederlandse honkslag, nadat de ploeg in de voorgaande 26 slagbeurten hitloos bleef tegen Taiwan. Simmons schoof hierna op na een perfecte opofferingsstootslag van Jonathan Schoop en opende de score toen Roger Bernadina een line drive honkslag sloeg in het midveld. Andruw Jones volgde ook met een honkslag om lopers op de 'corners' te zetten, maar beiden bleven achter.

In de tweede inning sloeg Mike Walker een honkslag voor Australië met één uit, maar bleef eveneens op het honk achter.

Oranje kwam hierna tot een 3-run rally in de tweede inning om de voorsprong op te voeren naar 4-0. Curt Smith opende met een honkslag, waarna Dashenko Ricardo een zachte grounder richting derde honk-lijn. Pitcher Dushan Ruzic verwerkte de bal, maar had die daarna beter kunnen vasthouden, want Ricardo had het eerste honk toch wel bereikt. Maar Ruzic gooide de bal alsnog en die ging langs de eerste honk fout gebied in, waardoor de twee lopers respectievelijk konden opschuiven naar het derde en tweede honk. Smith en Ricardo konden niet opschuiven toen Randolph Oduber een grounder sloeg op de eerste worp die hij zag. Even later scoorde Smith wel toen ook Andrelton Simmons uitging op een grounder. Hierna dreunde Jonathan Schoop de bal diep het linksveld in voor een 2-run homerun en bracht de stand op 4-0.

Het Nederlands Team leek hierna meer punten toe te gaan voegen in de 2e3, want men kreeg de honken vol met één uit op nieuwe werper Chris Oxspring. Wladimir Balentien begon met een tweehonkslag, waarna Andruw Jones werd geraakt door een worp. Nadat de twee waren opgeschoven via een opofferingsstootslag van Xander Bogaerts, kwamen de honken vol toen Oxspring om Curt Smith heen gooide en hem vier wijd gaf. Maar hierna sloeg Dashenko Ricardo in een 'inning-ending double play'.


...Randolph Oduber maakte een schitterende vangbal in het linksveld...
(© Foto: Henk Seppen)
Nederland liet opnieuw twee lopers achter in de vierde slagbeurt. Oxspring gooide vier wijd op lead-off hitter Randolph Oduber, waarna hij een fout maakte op een comeback-grounder van Andrelton Simmons. Vervolgens werd er opnieuw voor gekozen de lopers op te schuiven via een opofferingsstootslag, maar dit keer eindigde de bunt van Jonathan Schoop in een gedwongen nul op het derde honk. Oxspring volgde met drie slag voor Roger Bernadina en Wladimir Balentien maakte met een pop-fly een einde aan de inning.

Intussen deed Rob Cordemans het uitstekend op de Nederlandse heuvel. Nadat hij in de tweede inning een honkslag had tegen gekregen met één uit schakelde de rechtshander de volgende elf slagmensen op rij uit en gooide vijf complete innings. Drie van de laatste vier slagmensen die hij tegenover zich zag kregen drie slag, waarna hij de heuvel moest verlaten, omdat hij het maximum toegestane totaal van 65 pitches had bereikt.

In de 2e5 werd Andruw Jones de vijfde Nederlandse openingshitter op rij die het honk bereikte, want hij kreeg vier wijd, maar daarna volgde een dubbelspel.

David Bergman nam de pitching bij Oranje over in de zesde inning en kreeg de steun van een verdedigend hoogtepunt. Met één uit kreeg hij een honkslag tegen, waarna een vangbal volgde, maar de inning werd afgesloten toen linksvelder Randolph Oduber een fraaie diving catch maakte op een line drive van Luke Hughes.

Nadat het Nederlands Team voor het eerst op rij was uitgeschakeld in de zesde inning kreeg Bergman een lead-off double tegen van Stefan Welch in de zevende slagbeurt. Twee pop-outs volgden, waarna Bergman werd vervangen door linkshander Jonathan Balentina om het op te nemen tegen de linkse slagman Corey Adamson, die de inning ervoor in het duel was gekomen als nieuwe rechtsvelder. Balentina's eerste worp raakte Adamson, waardoor die naar het eerste honk kon, waarna Leon Boyd werd ingebracht als nieuwe werper. Boyd werd begroet met een RBI-single van Brad Harman waardoor Welch scoorde en er een einde kwam aan een streak van 17 puntloze innings van de Aussies. Hierna sloot Boyd de inning af met een strikeout. In de achtste inning werd Boyd gesteund met een dubbelspel, nadat hij vier wijd had gegooid op de openingsslagman.

In de 2e8 opende Xander Bogaerts met een tweehonkslag, maar hij strandde op het tweede honk.

In de 1e9 sloot Loek van Mil de wedstrijd af. Met één uit kreeg hij twee honkslagen tegen, waarna Brad Harman de bal diep het linksveld indreunde, maar daar ving Randolph Oduber de bal net voor de muur. Van Mil sloot het duel hierna af met een strikeout.

Pitching Stats
pitcherINNSOBBH
Rob Cordemans, W5302
David Bergman1.2002
Jonathan Balentina- (*)000
Leon Boyd1.1112
Loek van Mil, SV1102
(*) - Balentina gooide op één slagman in de 7e inning

Vandaag kwamen in actie:
Andrelton Simmons (SS, 1-uit-4), Jonathan Schoop (2B, 1-uit-3), Roger Bernadina (CF, 1-uit-4), Wladimir Balentien (RF, 1-uit-3, 4 wijd), Andruw Jones (DH, 1-uit-2, geraakt werper, 4 wijd), Xander Bogaerts (3B, 1-uit-3), Curt Smith (1B, 1-uit-3, 4 wijd), Dashenko Ricardo (C, 1-uit-4), Randolph Oduber (LF, 0-uit-3, 4 wijd).


...Met de startende line-up opgesteld op de foutlijn...
...luistert het team naar het Volkslied...

...Rob Cordemans gooide vijf solide innings...


...Spelers volgen de slagbeurt van Andruw Jones...

...David Bergman nam de pitching over in de 6e inning...

...Randolph Oduber maakt zijn diving catch in de 6e inning...

...Jonathan Balentina gooide slechts één bal in de 7e inning...

...Korte Stop Andrelton Simmons completeert...
...een dubbelspel in de 8e inning...

...Xander Bogaerts duikt head first naar het 2e honk...
...na zijn tweehonkslag in de 8e inning...

...Closer Loek van Mil pompt zijn vuist na drie slag...
...voor de laatste Australische slagman in de 9e inning...

...De spelers feliciteren elkaar met de winst...
...en de plaatsing voor de Tweede Ronde...
(© All Photos: Henk Seppen)

(5 maart)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.