Grand Slam * Stats & News
Updated: 8 maart 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Oranje opent 2e ronde met winst vs. Cuba
English
TOKYO (Japan) - In hun eerste duel van de Tweede Ronde van de World Baseball Classic onderstreepte het Nederlands Honkbal Team dat winnen (tweemaal) van Cuba tijdens het Wereldkampioenschap van 2011 in Panama geen uitzondering was. Vandaag versloeg de ploeg van Manager Hensley Meulens overtuigend de ooit dominerende Cubaanse ploeg met 6-2. Hiermee opende Oranje de Tweede Ronde sterk en zette de eerste stap richting de finaleronde, die wordt gespeeld in het Amerikaanse San Francisco.


...Curt Smith en Andrelton Simmons...
...vieren de winst...
(© Foto: Henk Seppen)
In het duel van vandaag kwam Jonathan Schoop tot vier binnengeslagen punten, waarvan drie met een homerun. Het veelgeroemde talent uit de organisatie van de Baltimore Orioles sloeg ook een single en double, waardoor hij alleen de (lastige) driehonkslag miste om tot een 'cycle' te komen. Schoop sloeg 3-uit-6 in het duel, dat drie uur en 38 minuten duurde. Het Nederlands Team toonde opnieuw goed slagwerk (14 honkslagen) en had goede pitching, maar het was (wederom) de verdediging die de grootste bijdrage leverde en liefst vijf (!) dubbelspelen draaide. Aanvallend liet de ploeg wel 14 lopers op de honken achter, waarvan negen in scoringspositie en driemaal volle honken. De Cubanen kwamen tot 12 honkslagen op drie werpers, die overigens geen strikeouts gooiden.

,,We sloegen goed vandaag'', stelde Manager Hensley Meulens tijdens de persconferentie. ,,We hadden veel meer punten kunnen scoren. We hadden de honken vol met nul uit in de zevende en we scoorden niet. Line drive, harde klap, recht op de derde honkman, daarna een popup en toen een ground ball.''

De Cubaanse Manager Victor Mesa was niet onder de indruk. ,,Ik denk niet dat ze een goed team zijn, om eerlijk te zijn'', zei hij tijdens de persconferentie. ,,Ik denk dat we meer hadden kunnen scoren. Ik denk dat we vier of vijf punten hadden moeten scoren.''


...Curt Smith wordt begroet...
...na zijn homerun...
(© Foto: Henk Seppen)
Het Nederlands Team was gelijk vanaf het begin dreigend, want het kreeg de honken vol in de eerste slagbeurt op startende werper Ismel Jimenez. Met twee uit kreeg Roger Bernadina vier wijd, sloeg Wladimir Balentien een honkslag en ook Andruw Jones kreeg vier wijd. Maar hierna maakte een grounder van Xander Bogaerts een einde aan de slagbeurt.

Oranje deelde hierna de eerste dreun uit in de tweede inning toen Curt Smith opende met een homerun. Hierna sloeg Kalian Sams een tweehonkslag, schoof op na een opofferingsstootslag van Dashenko Ricardo en scoorde op een hierna volgende honkslag van Andrelton Simmons. Jonathan Schoop volgde met een nieuwe honkslag, maar Simmons werd uitgegooid bij een poging het derde honk te bereiken op de klap. Schoop's klap was het einde voor Jimenez, die werd opgevolgd door Freddy Alvarez. Hij zag Roger Bernadina het honk bereiken na een fout, maar toen sloeg Wladimir Balentien een vangbal en kwam de inning ten einde.

Oranje-starter Diegomar Markwell trof een agressief slaande Cubaanse ploeg, maar hield de meervoudig wereldkampiooen op slechts één punt. In de eerste inning kreeg Markwell een lead-off single tegen van Guillermo Heredia, maar hierna sloeg Alexei Bell in het eerste Nederlandse dubbelspel. José Fernandez volgde met een tweehonkslag en daarna kreeg Frederich Cepeda vier wijd, maar beiden bleven achter.

In de tweede inning begon Alfredo Despaigne met een homerun om de achterstand te verkleinen naar 2-1. Met één uit sloeg Eriel Sanchez een honkslag, waarna het tweede dubbelspel werd gemaakt toen volgende slagman Erisbel Arruebarruena een pop-fly sloeg.

Oranje werd op rij uitgeschakeld in de derde, waarna een loper achterbleef in de vierde inning. Kalian Sams bereikte toen het honk na een fout, stal het tweede honk en schoof op na de tweede opofferingsstootslag van Dashenko Ricardo, maar hierna volgden twee nullen. In de derde en vierde Cubaanse slagbeurt draaide de Nederlandse verdediging opnieuw twee dubbelspelen en dat betekende dat er ze één maakte in elk van de eerste vier innings.

In de vijfde inning sloeg Andruw Jones een honkslag met twee uit, maar ging gedwongen uit, waarna Cuba een punt dreigde te scoren in hun helft van de vijfde slagbeurt. Yulieski Gourriel opende met een honkslag, maar ging gedwongen uit op een grounder voor de thuis plaat van volgende slagman Eriel Sanchez. Arruebarruena volgde met een nieuwe honkslag, waarna twee 'force out-grounders' de slagbeurt afsloten.


...Roger Bernadina...
(© Foto: Henk Seppen)
Nederland nam meer afstand in de zesde inning door driemaal te scoren. Met één uit sloeg Kalian Sams zijn tweede tweehonkslag en bereikte het derde honk na een vangbal van Dashenko Ricardo. Andrelton Simmons kreeg vier wijd en dat leidde tot een Cubaanse werperswissel. Yadier Pedroso nam het over en moest het opnemen tegen Jonathan Schoop, die zijn tweede worp over de link-midveld omheining dreunde voor een 3-run homerun en de voorsprong opvoerde naar 5-1.

In de Cubaanse zesde opende José Fernandez met een honkslag. Maar na een vangbal draaide Nederland het vijfde dubbelspel in deze wedstrijd.

Het Nederlands Team kreeg drie lopers op de honken in de zevende inning met nul uit, maar allen bleven achter. Wladimir Balentien en Andruw Jones begonnen met honkslagen, waarna Yander Guerrera de nieuwe Cubaanse werper werd. Hij moest een honkslag incasseren van Xander Bogaerts en zo kwamen de honken vol te staan. Curt Smith sloeg hierna een line drive naar het derde honk, Kalian Sams een pop-fly op fout gebied en Dashenko Ricardo kreeg drie slag en zo bleven de honken vol achter.

Cuba pakte een punt terug in de tweede helft van de zevende op nieuwe werper Leon Boyd, die het overnam van Diegomar Markwell, die zes goede innings gooide met prima steun van zijn verdediging. Met één uit kreeg Boyd een homerun tegen van Yulieski Gourriel, waarna Frank Morejon volgde met een honkslag. Hierna kwam een vangbal, waarna pinch-hitter Yosmany Tomas een honkslag sloeg en er lopers op het eerste en tweede honk kwamen. Het leek er op dat Cuba wat meer schade ging aanrichten, maar de ervaren Alexei Bell sloeg toen een grounder naar derde honkman Xander Bogaerts voor een gedwongen nul.

In de achtste inning voegde Oranje nog een 'insurance run' toe. Andrelton Simmons begon met een honkslag en scoorde toen Jonathan Schoop volgde met een tweehonkslag, waarmee hij zijn vierde punt binnensloeg. Veteraan Norberto Gonzalez werd hierna de volgende Cubaanse werper. Die zag Roger Bernadina succesvol een opofferingsstootslag plaatsen om Schoop op te schuiven en werd vervangen door Raciel Iglesias. De laatste sloot de inning af, want er volgden een pop-foul en een strikeout.

In de negende inning liet Oranje opnieuw de honken vol achter. Met één uit sloeg Curt Smith een tweehonkslag en kreeg Kalian Sams vier wijd. De twee schoven op na een grounder, waarna de honken vol kwamen te staan toen Andrelton Simmons werd geraakt door een worp. Dat bracht de zevende Cubaanse werper in, Diosdany Castillo. Jonathan Schoop sloeg even later een grounder en dus bleven de honken vol achter.

Cuba ging op rij uit in de achtste en negende inning. In de achtste gebeurde dat door Leon Boyd en in de negende door closer Loek van Mil. De achtste inning eindigde met een controversiële beslissing. Met twee uit sloeg José Abreu op pop-fly in het fout gebied achter het eerste honk. Eerste honkman Curt Smith ging achter de bal aan in een poging die te vangen. Smith miste de bal, reikte over het muurtje van de fotografen en duwde daarbij bijna de Nederlandse fotograaf Henk Seppen van zijn stoel. Terwijl hij over het muurtje hing pakte Smith de bal met zijn handschoen, kwam weer terug op het veld en begon terug te lopen richting eerste honk met de gedachte dat een foutbal was. Maar toen maakte de ervaren umpire Alfonso Marquez, een Major League Umpire sinds 1999, de out-call en dus draaide Smith zich om en ging naar de dug-out. 1B Umpire Gerry Davis, Major League Umpire sinds 1984, stond langs de eerste honk-lijn in fout gebied in rechtsveld en kon de call niet maken.

Pitching Stats
pitcherINNSOBBH
Diegomar Markwell, W6019
Leon Boyd2003
Loek van Mil1000

Vandaag speelden de volgende spelers:
Andrelton Simmons (SS, 2-uit-4, 4 wijd), Jonathan Schoop (2B, 3-uit-6), Roger Bernadina (CF, 0-uit-3, 4 wijd), Wladimir Balentien (RF, 2-uit-5), Andruw Jones (DH, 2-uit-4, 4 wijd), Xander Bogaerts (3B, 1-uit-5), Curt Smith (1B, 2-uit-5), Kalian Sams (LF, 2-uit-4, 4 wijd), Dashenko Ricardo (C, 0-uit-3).


...Opstellen voor de Volksliederen...

...De wedstrijd op het scorebord...

...Startende werper Diegomar Markwell...

...3B Ben Thijssen begroet Curt Smith nadat hij...
...de 2e inning begon met een homerun...

...Kalian Sams glijdt naar 2e honk met een double...
...in de 2e inning, 2B José Fernandez heeft geen 'play'...

...Andrelton Simmons gaat uit op het 3e honk in de 2e inning...
...3B Yulieski Gourriel heeft de bal op tijd......Korte stop Andrelton Simmons vangt een pop-up...
...het begin van een dubbelspel in de 2e inning...
...Jonathan Schoop en Roger Bernadina kijken toe...

...3B Xander Bogaerts duikt naar een line drive...
...in de vierde inning...

...Yulieski Gourriel gaat uit in de 5e inning...
...Andrelton Simmons maakt de tik...

...3B Yulieski Gourriel doet een aangooi,...
...maar LF Alfredo Despaigne hindert hem...

...Jonathan Schoop singled, doubled en homerde...
...scoorde eenmaal en had vier RBI's...

...Kalian Sams na zijn 2e tweehonkslag in de 6e inning...

...Loek van Mil gooide de 9e inning...

...Alexei Bell gaat gedwongen uit in...
...de 3e inninng en Andrelton...
...Simmons start het 3e DS...

...Cubaanse Manager Victor Mesa...
...heeft wat te zeggen tegen...
...catcher Eriel Sanchez...

...Leon Boyd gooide...
...de 7e en 8e...
...voor Oranje...

...Einde wedstrijd, Oranje verslaat Cuba (opnieuw)...

...De drukbezochte persconferentie...
(© Alle Foto's: Henk Seppen)

(8 maart)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.