Grand Slam * Stats & News
Updated: 13 mei 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Flanegin evenaart uniek record; 4 shutouts op één dag
English
DORDRECHT / AMSTERDAM / HAARLEM / DEN HAAG - Op donderdag evenaarde veteraan Dè Flanegin van Vaessen Pioniers een uniek all-time record. Toen hij in de tweede helft van de zesde inning in het duel tegen Mampaey The Hawks werd ingezet als nieuwe eerste honkman, nam hij deel aan zijn 691e Hoofdklasse-wedstrijd voor Pioniers. Hiermee evenaarde hij het all-time record van meeste gespeelde Hoofdklasse-wedstrijden voor één ploeg. Flanegin deelt het record nu met Jurjan Koenen, die al zijn 691 Hoofdklasse-wedstrijden speelde voor Mr. Cocker HCAW, waarvan de laatste in 2009. Flanegin kan recordhouder worden op zaterdag als Pioniers de volgende wedstrijd speelt tegen The Hawks in Dordrecht.

Verder op donderdag eindigden alle vier gespeelde wedstrijden in een shutout en dat is een zeldzaamheid. Vorig jaar, op 26 juni, eindigden alle drie gespeelde wedstrijden in een shutout. In 2011 waren er twee dagen waarop drie van de vier gespeelde wedstrijden in een shutout eindigden.

De top-3 verlengde hun winning streaks. Corendon Kinheim won met 8-0 vs. Mr. Cocker HCAW, DOOR Neptunus versloeg ADO Lakers met 9-0 en L&D Amsterdam Pirates was te sterk voor UVV met 15-0. Vaessen Pioniers shutout Mampaey The Hawks, 13-0.Mampaey The Hawks vs. Vaessen Pioniers
In Dordrecht stond Vaessen Pioniers met 5-0 voor toen het tot een 7-run rally kwam in de vijfde inning in de opener van hun 3-game series tegen Mampaey The Hawks. Pioniers kwam tot 13 honkslagen, waaronder drie van catcher Mark Duursma. De Amerikaanse linkshander Josh Rickards stond slechts twee honkslagen toe in zes innings, waarna hij werd opgevolgd door Daley Paalvast, die de zevende en laatste inning gooide, waarin hij nog één honkslag toestond aan The Hawks.

Pioniers opende de score in de eerste inning na een fout, maar liet ook de honken vol achter. Twee runs werden toegevoegd in de tweede slagbeurt, ook het gevolg van een fout, want twee lopers scoorden toen een vangbal in het outfield werd gemist. Honkslagen van Kevin Dirksen en Jefferson Muzo brachten nog eens twee punten binnen in de derde inning om de stand op 5-0 te brengen.

Pioniers besliste het duel vervolgens met een 7-run rally in de vijfde slagbeurt. Na een lead-off single van Duursma volgde een werperswissel. Hoewel nieuwe werper Tim Sloots met een vrije loop begon voor Mark-Jan Moorman, leek hij ongeschonden uit de inning te komen, omdat twee vangballen volgden. Maar de honken kwamen vol te staan toen ook Jefferson Muzo vier wijd kreeg. Nog een vrije loop volgde, dit keer voor Chris Williams, zodat werd gescoord, en dat leidde tot het inbrengen van een nieuwe werper. Rick van Dijck nam het over en werd begroet met een 2-run single van Phil Ortez. Danny Rombley en Vince Rooi ontvingen vervolgens ook een vrije loop en dat zorgde voor het volgende punt. Hierna sloeg Mark Duursma twee punten binnen met een honkslag en was een hierna volgende tweehonkslag van Mark-Jan Moorman het zevende punt binnen in deze slagbeurt om de stand op te voeren naar 12-0. In de zesde inning scoorde Pioniers opnieuw een punt na een honkslag van Ortez.

In de tweede helft van de zesde inning kwam Dè Flanegin in het duel als de nieuwe eerste honkman voor Pioniers en evenaarde op dat moment een uniek all-time record. De ervaren speler nam deel aan zijn 691e Hoofdklasse-wedstrijd voor Pioniers en daarmee evenaarde hij het all-time record voor meeste gespeelde wedstrijden voor één team tijdens een hele Hoofdklasse-loopbaan. Flanegin deelt het record nu met Jurjan Koenen, die al zijn 691 Hoofdklasse-wedstrijden speelde voor Mr. Cocker HCAW, waarvan de laatste in 2009.

Mampaey The Hawks - Vaessen Pioniers 0-13 (7)
RHE
Vaessen Pioniers1220710-13130
Mampaey The Hawks0000000-032
pitchers Pioniersinn.SOBBHRER
Josh Rickards, W (2-2)6922--
Daley Paalvast1211--
pitchers The Hawksinn.SOBBHRER
Kevin van Veen, L (1-4)4 (*)-2863
Tim Sloots0.2-3-33
Rick van Dijck- (**)-2333
Ronald de Bont2.1-2211
(*) - Van Veen gooide op één slagman in de vijfde inning
(**) - Van Dijk gooide op vijf slagmensen in de vijfde inning
Box Score
Play-by-Play
Stand
Programma
Umpires: HP-Peter Brink, 1B-Edwin Louisa, 3B-Henri van Heijningen.
Official Scorer-Maaike Houtkamp.
Play-by-Play-Harry Wedemeijer.
Umpire Beoordelaar-Gerben Hardeveld.
Speeltijd-2:33 uur.L&D Amsterdam Pirates vs. UVV
In Amsterdam diende L&D Amsterdam Pirates UVV een ruime 15-0 shutout-nederlaag toe in de opener van hun 3-game series.

De thuisploeg zette de toon met een 5-run rally op UVV-starter Jurjen van Zijl, die zes honkslagen moest incasseren. Lead-off hitter Michael Duursma werd geraakt door worp, waarna de honken vol kwamen te staan toen Jesse Aussems en Percy Isenia volgden met honkslagen. Een doorgeschoten bal leidde vervolgens tot een punt, net als een grounder van Bas de Jong. Pirates kreeg lopers op het eerste en derde honk toen volgende slagman Kenny Berkenbosch een honkslag sloeg. Bas Nooij en Kevin Weijgertse volgden met back-to-back RBI-singles en met twee uit tekende Björn Hato voor de zesde honkslag in deze inning, waarmee hij het vijfde punt binnenbracht. De ploeg was op dat moment door de hele slagvolgorde gegaan en de slagbeurt eindigde toen Duursma werd uitgevangen in zijn tweede beurt in de openings-inning.

Amsterdam voegde een punt toe in de tweede inning. Met één uit sloeg Percy Isenia een honkslag, maar tijdens zijn slagbeurt raakte hij catcher Joris van Ballegooy tweemaal met zijn knuppel met een follow-through. Een strikeout volgde, waarna ook Berkenbosch een honkslag sloeg. Hierna verliet Van Ballegooy het duel en werd vervangen door Giovanni Samboe, waarna Bas Nooij volgde met een honkslag en de stand op 6-0 bracht. Maar Pirates liet ook de honken vol achter.

Een opofferingsslag van Jesse Aussems maakte er 7-0 van in de derde inning, waarna een 8-run rally in de vierde op twee werpers het duel buiten bereik brachten van UVV. De acht punten werden gescoord op slechts vier honkslagen, want de UVV-verdediging droeg bij met drie fouten. Oscar Meuris nam de pitching over van Van Zijl en werd begroet met een honkslag van Bas de Jong. Met één uit raakte hij Bas Nooij met een worp. Een honkslag van Kevin Weijgertse werd gevolgd door een foute aangooi, resulterend in een punt en een honkslag van Rashid Gerard produceerde het volgende Amsterdamse punt. Björn Hato kreeg hierna vier wijd en met twee uit zorgde een wilde worp voor lopers op het tweede en derde honk. De honken kwamen vol te staan toen Jesse Aussems vier wijd kreeg, gevolgd door een vrije loop voor Percy Isenia, resulterend in een punt en het einde voor Meuris. Jeroen de Haas nam het over en zag een fout gemaakt worden op een 'force play-grounder' van Bas de Jong, wat de derde nul zou zijn geweest. In plaats daarvan werd een punt gescoord en bleven de honken vol. De Haas, die vier seizoenen in Rookie League/Single-A Short Season gooide voor de Seattle Mariners (2008-2011) kreeg hierna een honkslag tegen van pinch-hitter Raoell Kortstam, die werd gevolgd door een fout in het outfield, waardoor de honken vrijkwamen en driemaal werd gescoord. Kortstam probeerde zelf het derde honk te bereiken, maar werd daar uitgeschakeld, zodat er een einde aan de inning kwam.

UVV kwam tot slechts drie honkslagen in vijf inning op veteraanp-rechtshander Rob Cordemans, die tot negen strikeouts kwam en zijn 'league-leading' vijfde winst van het seizoen verdiende. Eén van de hits die Cordemans tegen kreeg was een lead-off single van Nick Peels in de derde inning, die debuteerde in de Hoofdklasse en dat dus deed met een honkslag in zijn eerste slagbeurt. Ben Grover gooide de laatste twee innings en hield UVV hitloos.

L&D Amsterdam Pirates - UVV 15-0 (6 1/2)
RHE
UVV0000000-034
L&D Amsterdam Pirates511800X-15130
pitchers UVVinn.SOBBHRER
Jurjen van Zijl, L (3-2)331976
Oscar Meuris0.2-3374
Jeroen de Haas0.1--11-
Jerremyh Angela111---
Hylke van Viersen11----
pitchers Piratesinn.SOBBHRER
Rob Cordemans, W (5-0)5923--
Ben Grover213---
Box Score
Play-by-Play
Stand
Programma
Umpires: HP-Olav Steijger, 1B-Jan-Willem van der Paauw, 3B-Henny Jansen.
Official Scorer-Alex van den Berg (debuut).
Play-by-Play-Linda Steijger.
Umpire Beoordelaar-Willem Broertjes.
Speeltijd-2:25 uur.Corendon Kinheim vs. Mr. Cocker HCAW
In Haarlem versloeg Corendon Kinheim Mr. Cocker HCAW met 8-0 op acht honkslagen, terwijl de HCAW-verdediging bijdroeg met drie fouten.

Kinheim opende de score in de eerste inning, nadat René Cremer begon met een honkslag. Met één uit stal hij het tweede honk, waarna hij scoorde op twee opeenvolgende wilde worpen van pitcher Sander Helmendach. Het volgende punt werd gescoord in de tweede inning toen Rachid Engelhardt opende met vier wijd en ging scoren op een 2-out single van Remco Draijer.

Kinheim verdubbelde de voorsprong door tweemaal te scoren in de derde slagbeurt. Met één uit sloeg Bryan Engelhardt een honkslag en stal het tweede honk, waarna Jeffrey Arends vier wijd kreeg en Rachid Engelhardt volgde met een honkslag om de honken vol te zetten. Een opofferingsslag van Roy Seltenrijch werd hierna gemist in het outfield, resulterend in een punt, gevolgd door een 'gewone' opofferingsslag van Björn Henrichs, waardoor de stand op 4-0 kwam, maar Kinheim strandde ook drie lopers.

Na twee puntloze innings voegde Kinheim drie runs toe in de zesde inning via een 2-run double van Ramiro Balentina en een foute aangooi. Het laatste punt werd gescoord in de achtste. Kinheim kreeg de honken vol toen René Cremer en Dirk van 't Klooster vier wijd kregen, waarna Bryan Engelhardt met één uit vier wijd kreeg na een werperswissel. Jeffrey Arends ging hierna uit na een binnenhoog, maar Cremer verliet het derde honk en scoorde.

HCAW sloeg slechts drie honkslagen op starter David Bergman, die zes innings gooide en viermaal drie slag gooide. Hij werd opgevolgd door drie relievers, die elk één inning gooide en nog maar één honkslag aan HCAW toestonden. Bergman schakelde de eerste 10 slagmensen die hij zag op rij uit, waarna hij een tweehonkslag tegen kreeg van Jorin van Amstel met één uit in de vierde inning. Kinheim draaide in het duel van vandaag drie dubbelspelen.

Corendon Kinheim - Mr. Cocker HCAW 8-0
RHE
Mr. Cocker HCAW000000000-043
Corendon Kinheim11200301X-881
pitchers HCAWinn.SOBBHRER
Sander Helmendach, L (1-2)325443
Jasper de Heus3--432
Marco Schel1.112-11
Bob Klaarenbeek0.2-1---
pitchers Kinheiminn.SOBBHRER
David Bergman, W (3-1)6413--
Jean-Paul Gulinck11-1--
Pim Walsma112---
Arshwin Asjes1-1---
Box Score
Play-by-Play
Stand
Programma
Umpires: HP-Roy van de Wateringen, 1B-Johan Brandsma, 3B-Rudsel Schoobaar.
Official Scorer-Fred Haak.
Play-by-Play-Eddy van Loon.
Umpire Beoordelaar-Arnold Verbrugge.
Speeltijd-2:37 uur.ADO Lakers vs. DOOR Neptunus
In Den Haag kwam DOOR Neptunus tot een 9-0 shutout tegen ADO Lakers, maar verzuimde tot een verschil van 10 punten te komen, zodat de volledige negen innings moesten worden gespeeld.

Neptunus scoorde het eerste punt in de eerste inning toen Shaldimar Daantji begon met een honkslag, het derde honk bereikte na een mislukte pick-off en scoorde op een grounder van Gianison Boekhoudt. Neptunus kwam hierna tot een rally van vier runs in de tweede slagbeurt om een comfortabele voorsprong te nemen. Benjamin Dille bereikte het honk na een fout en schoof op naar het derde honk na een honkslag van Mourik Huijser, die zelf opschoof op de aangooi. De honken vol te staan toen Stephen Henson een infield-hit richting kort sloeg. Hierna werd tweemaal gescoord op een honkslag met twee uit van Gianison Boekhoudt. Een tweehonkslag van Raily Legito verhoogde de stand even later naar 5-0.

Neptunus voegde het volgende punt toe in de vierde inning toen Shaldimar Daantji vier wijd kreeg met twee uit, het tweede honk stal, opschoof na een wilde worp en scoorde op een daarop volgende foute aangooi van de catcher. In de vijfde maakte Neptunus er 7-0 van, maar verzuimde de stand op te voeren tot een verschil van 10 punten, want men liet de honken vol achter. Het punt werd gescoord door Benjamin Dille, die een honkslag sloeg met twee uit en scoorde via een wilde worp.

Neptunus scoorde de laatste twee runs in de eerste helft van de negende inning op 'back-to-back doubles' van Rafaël Jozefa en Benjamin Dille.

Linkshander Diegomar Markwell gooide het hele duel voor Neptunus en had in zijn negen innings slechts 93 pitches nodig. Hij kwam tot zes strikeouts en stond maar drie honkslagen toe. Dit was Markwell's eerste complete wedstrijd sinds 24 juni van vorig jaar toen hij ook het hele duel gooide tegen ADO Lakers en zes hits toestond in een 2-1 overwinning. In 2011 gooide de linkshander ook slechts één complete wedstrijd en ook dat deed hij toen tegen ADO in een 7-inning, 12-0 winst op 6 augustus.

ADO Lakers - DOOR Neptunus 0-9
RHE
DOOR Neptunus140110002-9112
ADO Lakers000000000-033
pitcher Neptunusinn.SOBBHRER
Diegomar Markwell, W (3-1)96-3--
pitchers ADO Lakersinn.SOBBHRER
Timo van Ancum, L (0-5)4.213872
Rick van der Post4.112322
Box Score
Play-by-Play
Stand
Programma
Umpires: HP-Fred Groenewegen, 1B-Rob Has, 3B-Jos van Eijsden.
Official Scorer-Stefan Slinger.
Play-by-Play-Francis Speters.
Umpire Beoordelaar-Paul Bokern.
Speeltijd-2:40 uur.

(9 mei)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.