Grand Slam * Stats & News
Updated: 10 maart 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Grote nederlaag Oranje tegen Japan
English
TOKYO (Japan) - Het Nederlands Honkbal Team liep zondag tegen een mercy-rule nederlaag aan, want Japan won met 16-4 in zeven innings. De tweevoudig World Baseball Classic-kampioen kwam tot 17 honkslagen, waaronder 10 extra basehits met zes homeruns. De zes homeruns zijn een evenaring van het WBC-wedstrijdrecord, dat in 2009 werd gerealiseerd door Cuba. Met de overwinning kwalificeerde Japan zich voor de finaleronde in San Francisco.


...Het immense scorebord toont de stand...
(© Foto: Henk Seppen)
Het Nederlands Team moet het nu weer opnemen tegen Cuba in de volgende wedstrijd, die maandagavond om 18:00 uur lokale tijd (11 uur 's morgens Ned.tijd) wordt gespeeld. De winnaar van deze wedstrijd zal Japan vergezellen naar San Francisco voor de finalewedstrijden van het WBC, die op het programma staan voor 17-19 maart. De wedstrijd is weer live te zien bij ESPN America of via internet op www.nos.nl.

Dinsdag gaat Poule 2 van de Tweede Ronde van start in Miami. Regerend Europees kampioen Italië is al zeker voor deze ronde na winst tegen Mexico en Canada. Team USA stond aanvankelijk met 2-0 ook achter tegen de Italianen, maar wonnen en treffen zondagavond Canada in een eliminatie-wedstrijd. De winnaar van dit duel gaat door, voor de verliezer komt het toernooi ten einde.

In hun voorgaande vier wedstrijden zorgden de aanval en verdediging van het Nederlands Team voor het succes tot nu toe en ondersteunde de goede pitching. Het was een goede, prima werkende combinatie die leidde tot drie overwinningen en een indrukwekkend toernooi tot nu toe. Maar vandaag waren de verdediging, aanval en pitching uit balans tegen Japan.

De locatie zou mogelijk wat van invloed kunnen zijn geweest: een uitverkochte Tokyo Dome met 55.000 toeschouwers. En uiteraard een locatie die voor vrijwel alle spelers nieuw is, namelijk binnen spelen. De eerste wedstrijd van Oranje tegen Cuba was de allereerste ooit die door een Nederlands Team binnen werd gespeeld. Hun enige andere indoor-wedstrijd was een oefenduel tegen het Nederlands Dames Softbal Team, de Europees Kampioen, in februari van 2012. Het binnen spelen creëert andere omstandigheden en spelers moest zich ondermeer aanpassen aan het dak met licht-installaties en andere mogelijke obstructies. Maar de nederlaag van vandaag was simpelweg te groot om dat toe te schrijven aan de indoor-faciliteit. In hun eerste duel hier speelde Oranje immers een sterke wedstrijd en versloeg Cuba, dat toen al drie indoor-wedstrijden had gespeeld in hun Eerste Ronde in Fukuoka (Japan).

Japan zette de toon op de tweede worp van de wedstrijd toen lead-off hitter Takashi Toritani de worp van startende werper Rob Cordemans in de tribunes achter het rechtsveld dreunde voor een homerun. Cordemans gooide hierna vier wijd op de volgende slagman, maar herstelde en volgde met een strikeout. Een vangbal in het linksveld was hierna goed voor de tweede nul, maar een fout bezorgde Japan een nieuwe loper, die even later gedwongen uitging.

Cordemans stond dus maar één punt toe in de eerste inning, maar het zette de toon voor een productieve aanvallende avond voor Japan. De aanval steunde startende werper Kenta Maeda, die vijf sterke innings gooide. De rechtshander schakelde negen slagmensen met drie slag uit en stond slechts één Nederlandse speler tot de honken toe. Dat gebeurde in de tweede inning toen Curt Smith een 2-out single sloeg. Maar daarna schakelde Maeda de volgende 10 slagmensen op rij uit, waarvan zeven met een strikeout.

Japan kwam tot een rally van vijf runs in de tweede inning. Met één uit sloeg Atsunori Inaba een honkslag, waarna Nobuhiro Matsuda homerde om de stand op 3-0 te brengen. Takashi Toritani, die homerde in de eerste inning, volgde met een tweehonkslag en Hirokazu Ibata kreeg vier wijd. Seiichi Uchikawa sloeg hierna de derde Japanse homerun op Cordemans, dit keer een 3-run klap, waardoor het 6-0 werd. Het betekende het einde voor Cordemans, die sterk had gegooid tegen Australië de laatste wedstrijd van de Eerste Ronde in Taiwan. Tom Stuifbergen nam het over, kreeg een vangbal, stond een honkslag toe, maar sloot de inning af toen een grounder volgde.

In de derde inning kreeg Stuifbergen een one-out homerun tegen van Atsunori Inaba. Japan was nog niet klaar met scoren en voegde weer drie runs toe in de vierde inning. Met één uit bereikte Seiichi Uchikawa het honk na een fout en sloeg Shinnosuke Abe een honkslag. Volgende slagman Yoshio Itoi sloeg hierna Japan's vijfde homerun en die was eveneens goed voor drie runs. Toen volgende slagman Hayato Sakamoto een honkslag sloeg werd Stuifbergen afgelost door Kevin Heijstek, die zijn eerste optreden in het toernooi maakte. De rechtshander schakelde de volgende twee slagmensen af om de inning te beëindigen.


...Takashi Toritani zet de toon met zijn...
...eerste inning homerun op Cordemans...
(© Foto: Henk Seppen)
Japan voegde punten toe in de vijfde en zesde inning om de stand op te voeren naar 12-0. In de vijfde begon Heijstek met twee strikeouts, maar kreeg toen een tweehonkslag tegen van Hirokazu Ibata, die opschoof na een fout en scoorde op een double van Shinnosuke Abe. In de zesde sloeg Sho Nakata een honkslag met één uit en scoorde later op een 2-out double van Nobuhiro Matsuda.

Met een 12-0 achterstand wist Oranje eindelijk iets terug te doen in de tweede helft van de zesde inning. De ploeg scoorde vier punten met twee uit om de achterstand te verkleinen naar 12-4 en daarmee ook het verschil van 10 punten uit te wissen. In de zesde werd Tetsuya Utsumi de nieuwe werper voor Japan en hij begon met vier wijd voor lead-off hitter Kalian Sams. Pinch-hitter Bas Nooij (die ook zijn eerste optreden had) sloeg hierna een pop-fly, maar Andrelton Simmons volgde met een honkslag. Hainley Statia, die in de 1e6 de nieuwe tweede honkman was geworden, kreeg hierna drie slag, maar de honken kwamen vol te staan toen Roger Bernadina werd geraakt door een worp. Bernadina werd vervangen door pinch-runner Randolph Oduber, waarna de drie lopers scoorden toen Wladimir Balentien een tweehonkslag sloeg. Tetsuya Yamaguchi werd hierna ingebracht als nieuwe werper, maar die kreeg een honkslag tegen van Andruw Jones, waarop Balentien scoorde. Kort nadat de laatste had gescoord werd Jones uitgetikt op de aangooi vanuit het linksveld.

Met de vier punten was het verschil van 10 punten dus gewist, maar Japan hernieuwde dat puntenverschil en scoorde er zelfs nog twee extra in de eerste helft van de zevende inning om de stand op 16-4 te brengen. Berry van Driel werd de nieuwe Nederlandse werper en ook hij was nog niet eerder in actie gekomen in dit toernooi. Hij kreeg een lead-off single tegen van Hirokazu Ibata, waarna een vangbal volgde. Maar de honken kwamen vol te staan toen Shinnosuke Abe ook een honkslag sloeg en Yoshio Itoi werd geraakt door een worp. Hierna raakte Hayato Sakamoto een worp van Van Driel goed en sloeg een grand slam homerun, die voor 16-4 zorgde. Na vier wijd voor volgende slagman Sho Nakata was Van Driel's avond afgelopen en nam Jonathan Balentina het over. Die begon met vier wijd, maar daarna sloten een vangbal en groundout de inning af.

In de 2e7 kon Oranje een mercy-rule nederlaag niet voorkomen. Met één uit sloegen Yurendell de Caster (hij speelde ook voor het eerst) en Kalian Sams beiden een honkslag, maar hierna kreeg Bas Nooij drie slag en werd Andrelton Simmons uitgeschakeld om een einde aan de wedstrijd te maken.

Pitching Stats
pitcherINNSOBBHRER
Rob Cordemans, L1.112566
Tom Stuifbergen230543
Kevin Heijstek2.220421
Berry van Driel0.101344
Jonathan Balentina0.201000

Vandaag speelde de volgende spelers:
Andrelton Simmons (SS, 1-uit-4), Jonathan Schoop (2B, 0-uit-2), Hainley Statia (2B, 0-uit-1), Roger Bernadina (CF, 0-uit-2, geraakt werper), Randolph Oduber (PR-CF, niet aan slag geweest), Wladimir Balentien (RF, 1-uit-3), Andruw Jones (DH, 1-uit-3), Curt Smith (1B, 1-uit-3), Xander Bogaerts (3B, 0-uit-1), Yurendell de Caster (3B, 1-uit-2), Kalian Sams (LF, 1-uit-2, 4 wijd), Dashenko Ricardo (C, 0-uit-1), Bas Nooij (PH-C, 0-uit-2).


...In de ochtend heeft Manager Hensley Meulens een meeting...
...met spelers en scout Calvin Maduro (rechts)...
...Rechts staat Coach Tjerk Smeets...

...Jonathan Schoop en Wladimir Balentien delen...
...handtekeningen uit voor de wedstrijd...
...Balentien speelt in Japan...

...De Volksliederen...

...De Japanse starter Kenta Maeda had 9 strikeouts...

...Oranje-starter Rob Cordemans gooide maar 1 1/3 inning...
...en moest drie homeruns incasseren...

...Tom Stuifbergen nam het over in de 2e inning...
...Hij kreeg twee homeruns tegen van Japan...

...Kevin Heijstek was de 3e Oranje-werper...
...en kreeg drie doubles tegen...

...Andruw Jones wordt uitgetikt in de 6e inning...
...door 2B Takashi Toritani na zijn honkslag...

...Berry van Driel zag 6 slagmensen in de 7e...
...5 bereikten het honk, één sloeg een grand slam homerun...

...Terwijl Japan op de achtergrond de winst viert...
...loopt een teleurgestelde Kalian Sams richting dug-out...
(© Alle Foto's: Henk Seppen)

(10 maart)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.