Grand Slam * Stats & News
Updated: 11 maart 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Oranje naar 'Frisco' na winst op Cuba!
English
TOKYO (Japan) - Het Nederlands Honkbal Team heeft zich geplaatst voor de finaleronde van de World Baseball Classic na (opnieuw) winst tegen Cuba, dit keer met 7-6 na een 'walk-off' opofferingsslag van Kalian Sams. Oranje speelt nu dinsdag tegen Japan om te bepalen wie eerste en tweede wordt in deze poule van de tweede ronde. En daarna is het op weg naar San Francisco waar Manager Hensley Meulens een thuiswedstrijd zal spelen, want hij is de Hitting Coach van World Series-kampioen San Francisco Giants.

Voor aanvang van de wedstrijd vandaag was er een moment van stilte. Vandaag is het een dag van herinnering in Japan voor de slachtoffers van de verwoestende aardbeving, gevolgd door een tsunami aan de oostkust van het land bij Sendai precies twee jaar geleden.


...Kalian Sams viert feest na zijn 'game-winning sac-fly'...
(© Foto: Henk Seppen)
Na de grote 16-4 nederlaag tegen Japan op zondag herstelde het Nederlands Team goed en draaide weer om in de winnende vorm die het in de voorgaande wedstrijden had getoond. Oranje stond tweemaal voor, maar Cuba kwam beide keren langszij. Daarna, in de achtste inning, stond het Nederlands Team voor het eerst achter, maar kwam vervolgens zelf op gelijke hoogte via een 2-out, 2-run homerun van Kalian Sams, wat leidde tot een spannende negende inning. Nadat Cuba twee lopers achterliet, kreeg Nederland de honken vol, waarna Kalian Sams het duel besliste met een opofferingsslag. En dat zorgde voor een spectaculaire Nederlandse zege in één van de beste wedstrijden die Oranje ooit speelde, misschien wel de beste (tot nu toe).

Het Nederlands Team won op karakter, want het moest voor en tijdens de wedstrijd een paar dompers incasseren. Het Nederlands Team moest het doen zonder vaste midvelder en nummer-3 slagman Roger Bernadina, die gisteren op zijn pols werd geraakt door een worp tegen Japan. Tijdens het duel verloor Manager Hensley Meulens nog twee spelers, want Wladimir Balentien en Yurendell de Caster vielen uit vanwege blessure. Dat betekende dat Oranje het vanaf de derde inning moest doen zonder hun derde (Bernadina) en vierde (Balentien) slagman uit de slagvolgorde. Naast de vervanging van Balentina maakte Meulens nog een andere wijziging in zijn startende line-up, want Yurendell de Caster was de derde honkman, in plaats van Xander Bogaerts. Kalian Sams, de reguliere linksvelder in de voorgaande wedstrijden, nam de taak van Bernadina over in het midveld, terwijl Randoloph Oduber de linksvelder was.

Orlando Yntema maakte zijn eerste start voor het Nederlands Team. Hij gooide in relief in het eerste duel tegen Zuid-Korea op 2 maart in Taichung (Taiwan). De rechtshander gooide een aantal goede inning en stond slechts één honkslag toe in de eerste drie slagbeurten. Hij zorgde voor drie nullen in de eerste, waarna hij een lead-off single tegen kreeg van Frederich Cepeda, maar die ging even later uit bij een steelpoging. Na een strikeout gooide hij vier wijd op Alfrede Despaigne, maar die bleef achter. Yntema zorgde hierna weer voor drie nullen in de derde.

De Cubaanse starter Vladimir Garcia hield de Nederlandse aanval op twee hits in de eerste twee innings. In de eerste slagbeurt sloeg Wladimir Balentien een honkslag, maar verrekte toen een spier in zijn lies. Balentien bleef aanvankelijk in het duel, maar werd in de derde inning vervangen door Hainley Statia, die de nieuwe derde honkman werd, terwijl Yurendell de Caster naar het rechtsveld verhuisde. In de tweede inning sloeg De Caster een honkslag met één uit, maar bleef achter.


...Andrelton Simmons wordt begroet na zijn...
...2-run homerun, goed voor 6-6, in de 8e...
(© Foto: Henk Seppen)
Nederland scoorde hierna tweemaal in de derde slagbeurt. Randolph Oduber opende met een tweehonkslag, waarna Andrelton Simmons een honkslag naar kort sloeg, die Oduber op het tweede honk hield. De twee lopers schoven op na een OSS van Jonathan Schoop, waarna de honken vol kwamen toen Hainley Statia werd geraakt door een worp. Hierna scoorde Oduber op een opofferingsslag van Andruw Jones en Curt Smith volgde met een RBI-single om de stand op 2-0 te brengen.

Cuba kwam onmiddellijk terug en bracht de stand in balans in de vierde inning. Yulieski Gourriel begon met een tweehonkslag en scoorde toen José Fernandez volgde met een honkslag. De Nederlandse verdediging draaide hierna een dubbelspel op een grounder van powerhitter Frederich Cepeda, maar José Abreu volgde met een homerun om de stand op 2-2 te brengen. Yntema raakte volgende slagman Alfredo Despaigne met een worp en werd daarna vervangen door Shairon Martis, die met drie slag voor Yasmany Tomas de inning afsloot.

Oranje nam weer gelijk de leiding in de 2e4. Kalian Sams opende met vier wijd en schoof op na een grounder van Dashenko Ricardo. Iedereen was hierna safe op een grounder naar kort van Randolph Oduber, waarop Sams het derde honk bereikte. Oduber stal hierna het tweede honk en een hierna volgende opofferingsslag van Andrelton Simmons hernieuwden de Nederlandse voorsprong, 3-2. Hierna stal Oduber ook het derde honk en scoorde toen daar een foute aangooi op volgde.

Opnieuw wist Cuba gelijk weer langszij te komen in hun volgende slagbeurt. De Cubaanse Manager Victor Mesa gebruikte drie opeenvolgende pinch-hitters en dat wierp vruchten af. Pinch-hitter Luis Rivera opende met een honkslag, waarna volgende pinch-hitter Yosbany Peraza werd uitgevangen, maar de derde pinch-hitter Alexei Bell zorgde hierna met een honkslag voor lopers op het eerste en tweede honk. Veteraan Yulieski Gourriel dreunde de bal hierna over midvelder Kalian Sams, waarop Rivera scoorde. Omdat Sams de bal niet gelijk onder controle kon krijgen kon Bell scoren en was de stand weer gelijk. Gourriel schoof hierna op naar het derde honk op een grounder en Frederich Cepeda kreeg vier wijd, maar Shairon Martis sloot de inning af met een strikeout.

In de tweede helft van de vijfde inning opende Andruw Jones met een honkslag, maar ging gedwongen uit op een grounder van Curt Smith. Hierna sloeg Yurendell de Caster in een dubbelspel, maar liep daarbij ogenschijnlijk een hamstring-blessure op, op weg naar het eerste honk. Hij was duidelijk in pijn op de grond en moest op een stretcher van het veld worden gedragen. En zo verloor Hensley Meulens nog een speler. Xander Bogaerts werd ingebracht als vervanger van De Caster en nam het over als derde honkman, terwijl Hainley Statia de derde Oranje-rechtsvelder werd in dit duel. En Bogaerts de derde derde honkman. Overigens had Cuba op dit moment in de wedstrijd nog maar één speler over, omdat Victor Mesa al vijf wijzigingen had gemaakt.


...Celebration time...
(© Foto: Henk Seppen)
Cuba werd hierna op rij uitgeschakeld in de zesde inning, terwijl Oranje een loper achterliet in hun zesde beurt. In de zevende opende Alexei Bell met vier wijd voor Cuba, maar hierna stootte Yulieski Gourriel de bal omhoog bij een OSS-poging en José Fernandez sloeg in een dubbelspel om de inning af te sluiten.

In de 2e7 was Oranje weer dreigend. Jonathan Schoop begon met een honkslag, maar ging uit bij een steelpoging. Hainley Statia werd hierna uitgeschakeld op een fraaie actie van de Cubaanse verdediging, maar Andruw Jones en Curt Smith volgden daarna met honkslagen. Maar Norberto Gonzalez schakelde hierna Xander Bogaerts met drie slag uit om de inning af te sluiten.

De achtste inning was hierna productief voor beide ploegen. In de 1e8 kreeg Frederich Cepeda vier wijd en sloeg José Abreu een honkslag, waarna een vangbal volgde die Cepeda naar het derde honk bracht. Leon Boyd nam het werpen hierna over van Shairon Martis, maar kreeg een RBI-single tegen van Yasmany Tomas, waarna Eriel Sanchez volgde met een opofferingsslag om de stand op 6-4 te brengen voor Cuba. Een pop-fly sloot de beurt daarna af.

In de 2e8 begon Kalian Sams met vier wijd, maar hierna kregen Dashenko Ricardo en Randolph Oduber beiden drie slag. Maar hierna dreunde Andrelton Simmons een homerun in het linksveld om de stand weer in evenwicht te brengen, 6-6.

Closer Loek van Mil werd de nieuwe werper in de negende inning en begon met drie slag voor Alexei Bell. De lange rechtshander kreeg hierna honkslagen tegen van Yulieski Gourriel en José Fernandez, waardoor er lopers 'op de hoeken' kwamen. Maar Van Mil volgde met drie slag voor Frederich Cepeda, waarna de inning ten einde kwam toen José Abreu werd uitgevangen.

In de 2e9 opende Hainley Statia met een vangbal, waarna Yander Guevara werd ingebracht als nieuwe werper. Andruw Jones was vervolgens safe op een fout en Curt Smith volgde met een honkslag en dat leidde tot een nieuwe werperswissel. Raciel Iglesias werd begroet met een honkslag van Xander Bogaerts, die de honken volzette. Hierna werd Diosdany Castillo de nieuwe Cubaanse werper. Kalian Sams sloeg hierna aan 1 wijd-2 slag worp naar het midveld voor een 'walk-off sacrifice fly', waardoor Jones het winnende punt kon scoren!

Pitching Stats
pitcherINNSOBBHRER
Orlando Yntema3.211422
Shairon Martis3.223544
Leon Boyd0.200100
Loek van Mil, W120200

In actie kwamen de volgende spelers:
Andrelton Simmons (SS, 2-uit-4), Jonathan Schoop (2B, 1-uit-3, 4 wijd), Wladimir Balentien (RF, 1-uit-1), Hainley Statia (3B-RF, 0-uit-3, geraakt werper), Andruw Jones (DH, 2-uit-4), Curt Smith (1B, 2-uit-4), Yurendell de Caster (3B-RF, 1-uit-3), Xander Bogaerts (3B, 1-uit-2), Kalian Sams (CF, 0-uit-2, 2x 4 wijd), Dashenko Ricardo (C, 0-uit-3, 4 wijd), Randolph Oduber (LF, 1-uit-4).


...Op naar San Franscisco!...

...Minuut stile voor aanvang ter herinnering van de slachtoffers...
...van de aardbeving en tsunami die Japan in 2011 trof...

...Oranje starter Orlando Yntema...
...gooide de eerste 3 2/3 innings...

...Shairon Martis nam het over in de vierde inning...

...Randolph Oduber stal drie honken...

...Yurendell de Caster wordt weggedragen in de 5e inning...

...Randolph Oduber steelt het 2e honk in de 6e inning...

...Leon Boyd kwam op de heuvel in de 8e inning...

...Oranje-spelersvrouwen/vriendinnen op het scorebord...

...Andrelton Simmons zorgt voor een gelijke stand in de 8e inning...
...met zijn 2-out, 2-run homerun...

...Andruw Jones kwam op het honk in de 9e inning...
...en ging even later het winnende punt scoren...

...Bench Coach Robert Eenhoorn en Manager Hensley Meulens...
...feliciteren elkaar...

...Manager Hensley Meulens krijgt een douche...
...van Quintin de Cuba...

...De spelers bedanken de toeschouwers...


...Andrelton Simmons, Hensley Meulens en Kalian Sams...
...tijdens de persconferentie...
(© Alle Foto's: Henk Seppen)

(11 maart)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.