Grand Slam * Stats & News
Updated: 13 mei 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Top-3 voert winning streak op
English
HAARLEM / AMSTERDAM / DORDRECHT / DEN HAAG - Op zaterdag voegde de top-3 weer een nieuwe overwinning toe om hun winning streaks te verlengen en nog meer afstand te nemen van de bodemclubs.

Achter de eerste start van Leon Boyd won Corendon Kinheim met 8-4 vs. Mr. Cocker HCAW en heeft nu een winning streak van negen wedstrijden. Dat hadden er tien kunnen zijn, maar één overwinning van Kinheim is uit de stand geschrapt, als gevolg van de toewijzing van een protest. Op 20 april won Kinheim met 7-4 van L&D Amsterdam Pirates, maar de Amsterdam ploeg speelde vanaf de eerste helft van de zesde inning onder protest. In die slagbeurt had Kinheim de honken vol met één uit en was de stand gelijk, 2-2. Een honkslag van Björn Henrichs raakte toen een honkloper na het passeren en via een infielder. Kort hierna gaf één van de umpires het 'stop-teken', hoewel de bal op dat moment nog in het spel was, wat betekent dat het spel niet gestopt had mogen worden in deze situatie. Pirates diende tegen deze situatie een protest in en dat werd afgelopen week toegewezen. En dat heeft tot gevolg dat de wedstrijd moet worden overgespeeld vanaf de eerste helft van de zesde inning met een 2-2 stand, één uit, de honken vol voor Kinheim en één slag-nul wijd op de slagman. Regel 5.10 h stelt dat 'geen enkele scheidsrechter 'stop' mag roepen terwijl er een spelsituatie gaande is, behalve in het geval wanneer een ongeluk/blessure het aan een speler of scheidsrechter (5.10 c.1) niet mogelijk maakt om verder te spelen'. Het restant van de wedstrijd zal worden uitgespeeld op zondag 14 juli voor aanvang de reguliere competitiewedstrijd op die dag tussen Amsterdam en Kinheim.

L&D Amsterdam Pirates won zaterdag met 5-4 vs. UVV en boekte de achtste winst op rij, terwijl UVV nu vijfmaal op rij heeft verloren. Amsterdam leidde comfortabel met 4-0 achter sterke pitching van Kevin Heijstek. Maar in de achtste inning kreeg reliever Kyle Ward vier punten tegen, waarvan drie op een homerun van Ferd van Stekelenburg, die de stand in balans bracht. In de 2e9 won Amsterdam uiteindelijk toch nog na een walk-off single van Björn Hato.

Vaessen Pioniers won met 12-4 vs. Mampaey The Hawks, dat nu de laatste acht wedstrijden heeft verloren. Dè Flanegin kwam vandaag niet in actie voor Pioniers en dat betekent dat hij vrijwel zeker zijn recordzettende 692e Hoofdklasse-wedstrijd voor één team op zondag zal spelen als Pioniers thuis speelt.

DOOR Neptunus shutout ADO Lakers met 13-0 om hun tiende wedstrijd op rij te winnen. Voor ADO Lakers was dit de 12e nederlaag op rij.Corendon Kinheim vs. Mr. Cocker HCAW
In Haarlem maakte Leon Boyd zijn eerste start in een Kinheim-uniform en gooide 67 pitches in zijn tweede optreden in de Nederlandse competitie sinds 12 juni 2011. Op die dag gooide hij in zijn enige wedstrijd voor DOOR Neptunus tegenover Kinheim in een 5-2 nederlaag. Boyd gooide toen 1 2/3 inning in relief en kreeg vier hits en twee runs tegen, waardoor hij verliezende werper werd. Een jaar eerder, in 2010, was hij de heuveltroef voor Neptunus, was 9-0 met een ERA van 0.39 en werd uitgeroepen tot Beste Werper. Vorige week, op 5 mei, maakte Boyd zijn comeback in de Hoofdklasse en gooide toen twee innings in relief voor Kinheim vs. UVV.

Vandaag was Boyd de winnende werper in de 8-4 winst van Corendon Kinheim vs. Mr. Cocker HCAW. Boyd kreeg de steun van drie runs in de eerste slagbeurt en dat verschil was later in het duel voldoende voor Kinheim. René Cremer opende de eerste inning met de eerste Hoofdklasse-homerun in zijn loopbaan, waarna Dirk van 't Klooster en Ramiro Balentina volgden met honkslagen. Nadat de twee lopers waren opgeschoven via een doorgeschoten bal kwamen de honken vol te staan toen Bryan Engelhardt vier wijd kreeg. De laatste ging even later gedwongen uit op een grounder van Jeffrey Arends, maar dat leverde ook een punt op. Een grounder van Quintin de Cuba bracht de stand op 3-0 op Kaj Timmermans, die aanvankelijk was genoemd als starter voor het duel van zondag.

HCAW verkleinde de achterstand tot 3-2 met het scoren van punten in de vierde en zesde inning. In de vierde opende Linoy Croes met een honkslag en ging scoren op een opofferingsslag van Arjan Elshof. In de zesde begon Jesus Latte met vier wijd en scoorde op een grounder van Dylan de Mello. Het punt in de zesde werd gescoord op Steven van Groningen, die tot nu toe de Game 2 starter was in de rotatie van Kinheim. Maar nu Boyd is gearriveerd en zijn plek in de startende rotatie heeft ingenomen verhuisde Van Groningen naar de bullpen.

De drie runs in de eerste inning bleken genoeg te zijn voor Kinheim, dat in de zesde slagbeurt meer afstand nam via een 4-run rally. Met één uit sloeg Mervin Gario een honkslag, maar ging gedwongen uit op een klap van Roy Seltenrijch. Even later scoorde de laatste toen een foute aangooi volgde op een stootslag-honkslag van Remco Draijer, die hierdoor zelf het derde honk bereikte. De honken kwamen vol te staan toen René Cremer werd geraakt door een worp en (na een werperswissel) Dirk van 't Klooster vier wijd kreeg. Een hierna volgende tweehonkslag van Ramiro Balentina maakte de honken schoon en verhoogde de voorsprong naar 7-2.

Kinheim voegde een punt toe in de zevende op een groundout van Roy Seltenrijch. HCAW wist hierna nog tweemaal te scoren in de achtste slagbeurt. De Bussumers kregen de honken vol toen Jasper Keijzer vier wijd kreeg, Jesus Latte een honkslag sloeg en Kevin Nieveld (met één uit) ook een vrije loop kreeg. Een grounder van Dylan de Mello zorgde hierna voor een punt. Hierna kreeg pinch-hitter Jorin van Amstel drie slag, maar bereikte het honk toen de derde slagbal in een wilde worp eindigde, waardoor Latte kon scoren en de stand op 8-4 bracht.

Corendon Kinheim - Mr. Cocker HCAW 8-4
RHE
Mr. Cocker HCAW000101020-463
Corendon Kinheim30000410X-8112
pitchers HCAWinn.SOBBHRER
Kaj Timmermans, L (1-3)5.2311066
Gijs van Els0.1-1111
Sedley Karel1---1-
Bob Klaarenbeek1-1---
pitchers Kinheiminn.SOBBHRER
Leon Boyd, W (1-0)55-511
Steven van Groningen, H (1)334133
Dion Steijl1-1---
Homerun: Kinheim: René Cremer (1)(solo,1st,op Timmermans).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Programma
Umpires: HP-Henny Jansen, 1B-René Ras, 3B-Olav Steijger.
Official Scorer-Linda Steijger.
Play-by-Play-Jeroen Landsman.
Speeltijd-2:42 uur.L&D Amsterdam Pirates vs. UVV
In Amsterdam leek L&D Amsterdam Pirates een comfortabele 4-0 voorsprong in handen te hebben achter de sterke pitching van Kevin Heijstek tegen UVV, maar die ploeg kwam langszij in de achtste beurt op een reliever. Amsterdam herstelde zich en won met 5-4 na een 'walk-off single' in de negende inning.

Kevin Heijstek gooide zeven solide innings voor Amsterdam en kwam alleen in de vijfde inning in de problemen, maar kwam ongeschonden uit een volle honken-nul uit-situatie. De rechtshander schakelde 10 slagmensen met drie slag uit en stond maar vier honkslagen toe in zeven innings. Nadat hij openingsslagman Norbert Jongerius had geraakt met een worp in de eerste inning schakelde Heijstek de volgende 12 slagmensen op rij uit. In de vijfde inning opende Giovanni Samboe met een klap richting tweede honkman Jesse Aussems, die de bal met een back-hand probeerde te fielden, maar net te kort kwam, waardoor het een honkslag werd. Hierna bereikte Daan Cornelissen het honk na een stootslag-honkslag en zorgde Ricky Daal voor volle honken met een volgende honkslag. Maar hierna sloeg Jirka Bliek in een 1-2-3 dubbelspel en kwam er een einde aan de dreiging toen Brennan Nijhof werd uitgevangen. Heijstek zorgde vervolgens voor drie nullen op rij in de zesde, kreeg een one-out single van Samboe tegen in de zevende en werd in de achtste inning met een 4-0 voorsprong afgelost.

Ian Delemarre was de starter voor UVV tegen zijn voormalige teamgenoten, want hij stond vorig seizoen voor Pirates op de heuvel. Hij kreeg drie runs op vier hits tegen in de eerste slagbeurt, kwam toen wat beter in vorm en stond nog maar twee hits en één punt toe in de volgende vier innings. In de eerste slagbeurt dreunde lead-off hitter Michael Duursma de bal het rechtsveld. Daar beoordeelde rechtsvelder Norbert Jongerius de bal duidelijk verkeerd, had daardoor geen ruimte meer voor een vangkans en dus kreeg Duursma een tweehonkslag, waarna hij opschoof na een grounder van Jesse Aussems. Even later scoorde Duursma het eerste punt toen Jongerius opnieuw een verkeerde inschatting maakte op een klap van Percy Isenia. Ook nu was de bal daardoor net buiten bereik en dus kreeg ook Isenia een tweehonkslag op zijn naam. Isenia kreeg even later het derde honk na schijn en scoorde toen Bas de Jong een honkslag door het midden sloeg. Kenny Berkenbosch volgde met een nieuwe honkslag en een wilde worp bracht de lopers een honk verder. Een grounder van Kevin Weijgertse stelde De Jong vervolgens in de gelegenheid te scoren, maar hield Berkenbosch op het tweede honk. Hierna maakte Jongerius een fraaie vangbal op een line drive van volgende slagman Rashid Gerard, maar die werd geschrapt, omdat Home Plate Umpire Henri van Heijningen opnieuw schijn had geconstateerd bij Delemarre. Berkenbosch kreeg hierdoor het derde honk en Gerard kwam terug aan slag, maar sloot de inning even later af met een grounder.

Pirates voegde het vierde punt toe in de derde inning. Jesse Aussems opende met een honkslag en stal het tweede honk. Voor de derde keer werd toen schijn afgeroepen op Delemarre en dat bracht Aussems op het derde honk, waarna hij even later scoorde op een 2-out single van Berkenbosch, die 3-uit-4 sloeg.

Met een 4-0 voorsprong nam linkshander Kyle Ward het werpen over van Heijstek in de achtste inning, maar kwam in de problemen. Jirka Bliek opende met een tweehonkslag en volgende slagman Brennan Nijhof werd geraakt door een worp. Hierna sloeg Norbert Jongerius een mogelijke 'double play-grounder' naar tweede honkman Jesse Aussems, maar die gooide bal over het hoofd van korte stop Michael Duursma het linksveld in. Nadat een binnenhoog voor de eerste nul zorgde dreunde Ferd van Stekelenburg de bal het rechtsveld in voor een 3-run homerun en bracht de stand in balans. Jurrian Koks nam het hierna over van Ward en sloot de inning af.

In de negende inning gooide Koks vier wijd op Bliek met twee uit, maar sloot de slagbeurt daarna af met een strikeout. In de 2e9 besliste Pirates het duel. Roelie Henrique, die een inning eerder defensief in het duel was ingezet, begon met vier wijd. Hierna nam veteraan-closer Duko Jansen het werpen over van Dennis Burgersdijk, die Delemarre had vervangen in de zesde inning en slechts één honkslag had toegestaan in de voorgaande drie innings. Henrique schoof op na een opofferingsstootslag van Rashid Gerard, waarna pinch-hitter Bas Nooij opzettelijk vier wijd kreeg om een gedwongen loop te creëren. Maar volgened slagman Björn Hato sloeg vervolgens een line drive langs de rechtsveldlijn voor een 'walk-off single', waarop Henrique vanaf het tweede honk het winnende punt scoorde.

L&D Amsterdam Pirates - UVV 5-4
RHE
UVV000000040-460
L&D Amsterdam Pirates301000001-581
(one out when winning run was scored in the ninth inning)
pitchers UVVinn.SOBBHRER
Ian Delemarre54-644
Dennis Burgersdijk, L (0-1)3 (*)22111
Duko Jansen0.1-11--
(*) - Burgersdijk gooide op één slagman in de negende inning
pitchers Piratesinn.SOBBHRER
Kevin Heijstek710-4--
Kyle Ward0.1--243
Jurrian Koks, W (2-0)1.221---
Homerun: UVV: Ferd van Stekelenburg (2)(3-run,8th,op Ward).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Programma
Umpires: HP-Henri van Heijningen, 1B-Edwin Louisa, 3B-Stenar van Groningen Schinkel.
Official Scorer-Marco Stoovelaar.
Play-by-Play-Fred Haak.
Speeltijd-2:25 uur.Mampaey The Hawks vs. Vaessen Pioniers
In Dordrecht kwam Vaessen Pioniers nauwelijks in de problemen in hun tweede duel tegen Mampaey The Hawks en won met 12-4 op 17 honkslagen, waaronder vier van Vince Rooi.

In de eerste inning begonnen Zerzinho Croes en Phil Ortez met honkslagen en schoven op na een wilde worp. Met één uit leidde een nieuwe wilde worp van starter Kevin Noordzij tot het eerste punt. Vince Rooi volgde met een 2-run single om Pioniers een snelle 3-0 voorsprong te bezorgen.

Het volgende punt werd toegevoegd in de derde inning toen Rooi een honkslag sloeg met één uit en scoorde op een 2-out single van Kevin Dirksen, maar Pioniers liet ook de honken vol achter.

Met een 4-0 achterstand pakte The Hawks twee runs terug in de vierde inning Kevin Miner. Erwin Bonis begon met een tweehonkslag en Frans van den Heuvel volgde met een honkslag. Een tweehonkslag van Bob de Bruijn en opofferingsslag van Thomas Soederhuijsen zorgden hierna voor de punten, maar Miner volgde met twee strikeouts om de inning af te sluiten.

Pioniers hernam een voorsprong van vier punten in de vijfde inning. Vince Rooi opende met een driehonkslag, wat leidde tot een werperswissel, waarna hij scoorde toen een fout werd gemaakt op een grounder van Kevin Dirksen. De laatste scoorde even later op een honkslag van Michael Pluijmers. Het volgende punt werd toegevoegd in de zesde inning na vier wijd met volle honken voor Kevin Dirksen, die vier binnengeslagen punten had, maar Pioniers liet opnieuw drie lopers achter in deze beurt.

Een 4-run rally in de achtste inning verhoogde de stand naar 11-2. Een opofferingsslag van Mark Duursma, tweehonkslag van Kevin Dirksen en pinch-hit, 2-run single van Djewi Appelman zorgden voor de punten. The Hawks wist nog tweemaal te scoren in de 2e8 op een fout in het outfield en een tweehonkslag van Bob de Bruijn. Pioniers maakte er 12-4 van via een punt in de negende inning op een ground-rule double van Skip Visser, maar liet voor de derde keer drie lopers achter.

Dè Flanegin kwam vandaag niet in actie voor Pioniers en dat betekent dat hij vrijwel zeker zijn recordzettende 692e wedstrijd zondag op eigen veld zal spelen.

Mampaey The Hawks - Vaessen Pioniers 4-12
RHE
Vaessen Pioniers301021041-12172
Mampaey The Hawks000200020-4121
pitchers Pioniersinn.SOBBHRER
Kevin Miner, W (2-3)7.19-1144
Shane Gnade1.2221--
pitchers The Hawksinn.SOBBHRER
Kevin Noordzij, L (1-2)4 (*)12854
Henk van Heijningen1 (**)11221
Pim Swinkels3.244755
Ronald de Bont0.1-----
(*) - Noordzij gooide op één slagman in de vijfde inning
(**) - Van Heijningen gooide op één slagman in de zesde inning
Box Score
Play-by-Play
Stand
Programma
Umpires: HP-Rob Has, 1B-Fred Groenewegen, 3B-Fred van Groningen Schinkel.
Official Scorer-Feiko Drost.
Play-by-Play-Leo van den Brun.
Speeltijd-3:20 uur.ADO Lakers vs. DOOR Neptunus
In Den Haag kwam DOOR Neptunus tot een 13-0 shutout tegen ADO Lakers op 13 honkslagen. Orlando Yntema gooide het hele duel in deze 7-inning wedstrijd en stond slechts twee honkslagen toe.

Neptunus opende de score met twee runs in de eerste inning. Ricky Voorn begon met vier wijd voor Gyenuar Lopez, die het tweede honk kreeg na schijn. De honken kwamen vol te staan toen ook Gianison Boekhoudt en Raily Legito een vrije loop kregen. Een tweehonkslag van Dwayne Kemp zette Neptunus vervolgens op 2-0.

Neptunus bleef hierna punten toevoegen in de volgende innings, behalve in de vijfde. In de tweede inning sloeg Shaldimar Daantji een driehonkslag met één uit en scoorde na een wilde worp. In de derde slagbeurt kreeg Dwayne Kemp vier wijd met één uit, schoof op na een grounder, stal het derde honk en scoorde op een tweehonkslag van Benjamin Dille.

Twee runs werden gescoord in de vierde inning. Daniel Fernandes, die vandaag in de Hoofdklasse debuteerde, opende met een driehonkslag en scoorde toen Shaldimar Daantji volgde met een honkslag. De laatste stal hierna het tweede honk en scoorde op een double van Gianison Boekhoudt om de stand op 6-0 te brengen.

Een 5-run rally in de zesde inning bezorgde Neptunus het benodigde verschil van 10 punten om het duel af te kunnen sluiten via de 'mercy-rule'. Daantji begon met vier wijd en scoorde toen Lopez volgde met een driehonkslag, die op zijn beurt scoorden op een hierna volgende honkslag van Boekhoudt. Eerste honkman Odion Gouverneur nam vervolgens de pitching over voor ADO Lakers en werd begroet met een honkslag van Raily Legito. Een dubbelspel volgde, maar daardoor kon Boekhoudt wel scoren. Hierna kwamen de honken vol te staan toen Rafaël Jozefa werd geraakt door een worp en Benjamin Dille en Adrian Anthony beiden vier wijd kregen. Een tweehonkslag van Fernandes zorgde hierna voor nog eens twee runs en maakte er een 11-0 stand van.

De laatste twee runs werden toegevoegd in de zevende inning via een 2-run single van Benjamin Dille.

The Hawks bereikte slechts eenmaal het derde honk op Yntema, die 13 van de laatste 14 slagmensen uitschakelde. He was Yntema's eerste complete wedstrijd van het seizoen en die kwam bijna precies een jaar na zijn laatste complete wedstrijd. Op 10 mei 2012 gooide Yntema een complete wedstrijd in een 8-0 zege tegen Mr. Cocker HCAW toen hij gooide voor UVV in een duel dat na 7 1/2 inning werd gestaakt wegens regen.

ADO Lakers - DOOR Neptunus 0-13 (7)
RHE
DOOR Neptunus2112052-13130
ADO Lakers0000000-021
pitcher Neptunusinn.SOBBHRER
Orlando Yntema, W (4-0)7332--
pitchers ADO Lakersinn.SOBBHRER
Ricky Voorn, L (0-3)5 (*)35999
Odion Gouverneur214444
(*) - Voorn gooide op drie slagmensen in de zesde inning
Box Score
Play-by-Play
Stand
Programma
Umpires: HP-Mario Blaauw, 1B-Johan Brandsma, 3B-Niek Elshof.
Official Scorer-Huub Nelissen.
Play-by-Play-Fred van der Kade.
Speeltijd-2:21 uur.

(11 mei)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.