Grand Slam * Stats & News
Updated: 12 maart 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Oranje verliest opnieuw van Japan, ondanks late comeback
English
TOKYO (Japan) - De dag na de spectaculaire winst tegen Cuba op weg naar de halve finale van de World Baseball Classic stond het Nederlands Honkbal Team opnieuw tegenover Japan om uit te maken wie eerste en tweede ging worden in Poule 1 van de Tweede Ronde. Na een aanvankelijke 1-0 voorsprong voor Oranje in de eerste inning kwam Japan tot een rally van acht punten in de tweede slagbeurt. Het leek er op dat moment op dat deze wedstrijd met groot verschil zou eindigen, maar de Nederlandse pitching hield Japan puntloos na de tweede inning en wist tegen het einde van het duel terug te komen. Met de comeback voorkwam Oranje een nieuwe mercy-rule nederlaag tegen het sterke Japanse team en verloor met 10-6, maar 'outhit' Japan met 10-9. Door het verlies eindigde Nederland op de tweede plaats in deze Poule en speelt nu de volgende wedstrijd in de WBC op maandag 18 maart in San Francisco waar het de winnaar treft van Poule 2 van de Tweede Ronde, die vanavond van start gaat. De finale van de WBC wordt de volgende dag gespeeld.

Na de wedstrijd was het voor beide ploegen op weg naar het vliegveld voor de lange vlucht naar de USA. Beide ploegen reizen naar Arizona waar ze de komende dagen twee oefenwedstrijden zullen spelen ter voorbereiding op de halve finales. Oranje reist naar Peoria. Daar speelde de ploeg al een oefenduel tijdens het trainingskamp ter voorbereiding op de WBC, voordat werd afgereisd naar Taiwan voor de Eerste Ronde. In Peoria speelt Oranje twee wedstrijden, één tegen de Seattle Mariners, de andere tegen San Diego Padres. Japan speelt tegen de San Francisco Giants en Chicago Cubs. Daarna vliegen de twee ploegen naar San Francisco voor de finaleronde.

Oranje-Manager Hensley Meulens moest vandaag weer een aantal wijzigingen maken in zijn line-up, want Roger Bernadina, Wladimir Balentien (tweevoudig homerun-king in de Japanse Major League) en Yurendell de Caster waren allen niet inzetbaar vanwege blessures. Indien nodig is het mogelijk geblesseerde spelers op een roster te vervangen tussen speelrondes, zo lang de nieuwe spelers maar op de voorlopige rosters staan, die in januari moesten worden ingediend.


...Andrelton Simmons wordt begroet na zijn 1e inning HR...
(© Foto: Henk Seppen)
Het Nederlands Team begon goed, want Andrelton Simmons opende het duel met een homerun in links-midveld op de tweede worp van de Japanse starter Kenji Otonari. Maar hierna schakelde de 28-jarige linkshander van Fukuoka SoftBank Hawks volgende slagmensen Hainley Statia, Jonathan Schoop en Andruw Jones met drie slag uit.

David Bergman maakte zijn eerste start in het toernooi voor Nederland. De rechtshander gooide in relief op 5 maart tegen Australië, maar warmde ook volledig op en gooide een aantal innings in de bullpen gisteren tijdens het duel tegen Cuba. Bergman begon goed, want hij kreeg drie nullen in de eerste inning, maar moest daarna zeven punten toestaan in de tweede slagbeurt.

In de tweede Nederlandse inning begon Otonari met een nieuwe strikeout, gevolgd door een po-fly, gooide vervolgens vier wijd op Xander Bogaerts, maar sloot af met zijn vijfde strikeout.

Japan sloeg hierna toe in hun helft van de tweede inning. Eerst begon Shinnosuke Abe met een homerun, die de stand in balans bracht, waarna Bergman vier wijd gooide op Yoshio Itoi, Sho Nakata met een worp raakte en een stootslag-honkslag moest incasseren van Katsuya Kakunaka, zodat de honken vol kwamen te staan. Het was duidelijk dat hij in de problemen zat, maar herstelde zich kort en volgde met een strikeout voor volgende slagman Ginjiro Sumitani. Echter, Nobuhiro Matsuda volgde met een honkslag, die Japan op een 2-1 voorsprong zette. Hierna veegde Hisayoshi Chono de honken schoon met een tweehonkslag in het linksveld en verhoogde de stand naar 5-1. En het was nog niet afgelopen. Een grounder van Kazuo Matsui bracht Chono naar het derde honk, waarna Bergman vier wijd gooide op Hirokazu Ibata en werd afgelost door Jonatan Isenia. De 19-jarige rechtshander werd begroet met de tweede homerun in deze inning van Shinnosuke Abe en dat bracht de stand op 8-1. Een nieuwe vrije loop volgde, waarna een vangbal eindelijk een einde maakte aan de lange, productieve slagbeurt van Japan.

De Nederlandse slagploeg werd op rij uitgeschakeld in de derde inning en Kenji Otonari voegde weer een strikeout toe. In de vierde inning werd hij opgevolgd door Hirokazu Sawamura en die kreeg een 2-out single tegen van Curt Smith, maar die ging even later gedwongen uit.


...Oranje-starter David Bergman kreeg 7 runs tegen...
(© Foto: Henk Seppen)
Jonatan Isenia kreeg drie snellen nullen in de 2e3 en schakelde ook de eerste twee slagmensen in de vierde inning uit. Hij kwam vervolgens op 2 slag en 1 wijd op Hirokazu Ibata, maar blesseerde zijn schouder bij zijn volgende worp. Isenia verliet het duel en werd vervangen door Mark Pawelek, die het overnam met een 2-2 count en Ibata een vangbal zag slaan om een einde aan de inning te maken.

De vijfde inning was eveneens puntloos. Voor de tweede keer in dit duel ging Oranje op rij uit, dit keer tegenover nieuwe werper Masahiro Tanaka. Japan kreeg een slagman op het honk na geraakt werper en die bereikte het tweede honk na een wilde worp, maar Mark Pawelek gooide ook twee striekouts.

Beide ploegen kregen lopers in de zesde inning, maar ook nu werd niet gescoord. Voor Oranje kreeg Hainley Statia vier wijd van nieuwe werper Takeru Imamura met één uit, maar ging gedwongen uit. Voor Japan sloeg Nobuhiro Matsuda een tweehonkslag met één uit op nieuwe werper Kevin Heijstek, maar die strandde, want er volgden twee vangballen.

De zevende inning zag weer een aantal punten. Met Masahiko Morifuku bracht Japan hun vijfde inning in om de zevende inning te gooien. Hij begon met vier wijd voor Curt Smith, waarna Kalian Sams een tweehonkslag (zijn derde in het toernooi) sloeg langs de linksveldlijn. Smith scoorde vervolgens het tweede Nederlandse punt toen Xander Bogaerts een infield-hit sloeg. Morifuku volgde met een strikeout voor Quintin de Cuba, die in het vijfde inning in het duel kwam als catcher en zijn eerste optreden in het toernooi maakte. Hierna volgde Randolph Oduber met een opofferingsslag, waardoor Smith kon scoren en de achterstand verkleinde naar 8-3. Met Bogaerts op het eerste honk zorgde volgende slagman Michael Duursma met een grounder voor het einde van de inning. Duursma kwam in het duel in de zesde inning als pinch-hitter voor Andrelton Simmons en speelde ook in zijn eerste duel van het toernooi. Duursma werd de 28e en laatste Oranje-speler die in actie kwam tijdens de Classic.

In de 2e7 hield Kevin Heijstek Japan puntloos. Hij kreeg een lead-off single tegen, maar daarna volgden een dubbelspel en een groundout.

Oranje kwam hierna nog meer terug in de eerste helft van de achtste inning, scoorde drie punten met twee uit en verkleinde de achterstand naar 8-6. Nieuwe pitcher Tetsuya Yamaguchi kreeg een lead-off single tegen van Hainley Statia en gooide vier wijd op Jonathan Schoop. De twee schoven op na een grounder van Andruw Jones, waarna Statia scoorde op een grounder van Curt Smith. Hierna sloeg Kalian Sams een honkslag door het midden om Schoop binnen te brengen. Dat leidde tot een nieuwe werperswissel. Hideaki Wakui nam het over, maar werd begroet met een tweehonkslag van Xander Bogaerts. Met lopers op het tweede en derde honk volgde Quintin de Cuba met een honkslag om de stand op 8-6 te brengen. Maar hierna kreeg Randolph Oduber drie slag en kwam de inning ten einde.

In de 2e8 pakte Japan twee runs terug en scoorde voor het eerst sinds de 8-run rally in de tweede slagbeurt. Heijstek kreeg een lead-off single tegen, maar daarna volgde een gedwongen nul. Met twee uit gooide de rechtshander vier wijd op de volgende slagman, gevolgd door een honkslag van Hisayoshi Chono. Daarop werd gescoord door voorste loper Katsuya Kakunaka, die werd gevolgd door loper Nobuhiro Matsuda. Intussen gooide linksvelder Kalian Sams de bal richting thuis, waar Quintin de Cuba in positie was om de bal te ontvangen. Maar werper Kevin Heijstek onderschepte de bal en dus kon Matsuda ook scoren. En zo zal dus nooit bekend zijn of hij gescoord zou hebben wanneer De Cuba de bal zou hebben ontvangen om een 'play' op de plaat te maken.

In de 1e9 sloegen Hainley Statia en Jonathan Schoop een honkslag met één uit. Een gedwongen nul volgde, waarna een strikeout een einde aan de wedstrijd maakte.

Pitching Stats
pitcherINNSOBBHRER
David Bergman, L1.212477
Jonatan Isenia201111
Mark Pawelek1.120000
Kevin Heijstek2.201421
Jonathan Balentina0.100000

Vandaag speelden de volgende spelers:
Andrelton Simmons (SS, 1-uit-2), Michael Duursma (PH-SS, 0-uit-3), Hainley Statia (RF, 2-uit-4, 4 wijd), Jonathan Schoop (2B, 1-uit-4, 4 wijd), Andruw Jones (DH, 0-uit-5), Curt Smith (1B, 1-uit-4, 4 wijd), Kalians Sams (LF, 2-uit-4), Xander Bogaerts (3B, 2-uit-3, 4 wijd), Dashenko Ricardo (C, 0-uit-2), Quintin de Cuba (C, 1-uit-2), Randolph Oduber (CF, 0-uit-3).


...Andrelton Simmons homert in de 1e inning...

...Jonathan Isenia nam het werpen over in de 2e inning...

...Mark Pawelek kwam in de 4e inning op de heuvel...
...en had twee strikeouts in de 5e slagbeurt...

...Katsuya Kakunaka steelt het 2e honk in de 8e inning...
...Jonathan Schoop kan dat niet voorkomen...

...Quintin de Cuba speelde in zijn eerste wedstrijd...
...en sloeg een RBI-single...

...Michael Duursma maakte ook zijn eerste optreden...


...CF Randolph Oduber maakt een vangbal...

...Nobuhiro Matsuda scoort het 10e Japanse punt...
(© All Photos: Henk Seppen)

(12 maart)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.