Grand Slam * Stats & News
Updated: 12 april 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Brian Farley en Oranje uit elkaar
English
NIEUWEGEIN - Manager Brian Farley en het Nederlands Honkbal Team zijn definitief uit elkaar. Vrijdag werd bekend dat Farley zich om persoonlijke redenen heeft teruggetrokken.


...Brian Farley...
(© Foto: Henk Seppen)
In februari verliet de 52-jarige in Amerika geboren Farley de nationale ploeg al tijdens het trainingskamp in Taiwan, kort voor het begin van de World Baseball Classic. Eerder die maand was Farley bij Oranje in Arizona voor de laatste voorbereidingen op de WBC en reisde met het team mee naar Taiwan. Maar op 23 februari kwam er een verklaring dat meldde dat Farley de ploeg had verlaten en dat 'privť-redenen (en geen honkbal-gerelateerde zaken) ten grondslag lagen aan zijn vertrek'.

Farley nam de taak van Oranje-Manager in november 2010 over van de Amerikaan Jim Stoeckel. In zijn eerste jaar als bondscoach in 2011 leidde hij de ploeg in oktober van dat jaar naar de Wereldtitel in Panama. In de daaropvolgende weken werd Farley viermaal uitgeroepen tot Coach of the Year voor deze prestatie.

Vorig jaar moest het Nederlands Team genoegen nemen met het zilver op het Europees Kampioenschap, dat toen in Nederland plaatsvond. In oktober vorig jaar werd bekend gemaakt dat Hensley Meulens, voormalig speler en coach van Oranje, was aangesteld als Manager van de ploeg tijdens de World Baseball Classic. Meulens, die in de Major League speelde en de huidige Hitting Coach is van World Series-winnaar San Francisco Giants, zou worden geassisteerd door Farley als Bench Coach. Nadat Farley Taiwan had verlaten nam Robert Eenhoorn, Technisch Directeur van de KNBSB en oud-Manager van het Nederlands Team, de taak van Bench Coach over tijdens de resterende oefenwedstrijden en tijdens de WBC.

Brian Farley, die werd geboren in Methuen (Massachusetts), honkbalde voor Vanderbilt University in Nashville (Tennessee) toen hij een profcontract tekende bij de St. Louis Cardinals in 1982. Later dat jaar maakte hij zijn professionele debuut als werper in het Single-A (Short Season)-team van de Cardinals in Erie, waar hij 3-4 was en 71 keer drie slag gooide in 86 innings in 14 wedstrijden, waarvan 13 als starter. Een jaar later begon hij opnieuw bij Erie, maar promoveerde tijdens het seizoen naar Single-A en sloot af met een gecombineerd 'record' van 6-5 en 95 strikeouts in 111 2/3 inning. In 1984 speelde Farley het gehele seizoen in het Single-A team in Springfield en was 8-9. Een jaar later gooide hij in slechts ťťn wedstrijd en werd toen released. Hij keerde in 1987 terug in de Cardinals-organisatie toen hij in 11 wedstrijden (2-2) gooide, maar werd opnieuw released. In zijn vijf professionele seizoenen was Brian Farley 19-21 en gooide in 71 wedstrijden.

Na zijn ontslag in 1987 probeerde Farley zijn geluk in de Australian Baseball League, maar ook in Nederland. In zijn eerste seizoen in AustraliŽ (1987-1988), toen hij speelde in Adelaide, werd Farley uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler. Hij maakte vervolgens in 1988 zijn debuut in het Nederlandse honkbal bij Eerste Klasser RCH, waar hij speler/coach was. Na afloop van dit seizoen keerde hij terug naar Adelaide en werd opnieuw MVP. Maar Farley keerde in 1989 ook weer terug als werper en coach bij RCH voor zijn tweede van vijf seizoenen bij de Heemsteedse ploeg, die in deze hele periode uitkwam in de Eerste Klasse.

1993 was zijn eerste van vier seizoenen bij Twins in Oosterhout. In zijn eerste jaar was Farley opnieuw speler/coach van Twins, dat toen de titel pakte in de Eerste Klasse en promoveerde naar de Hoofdklasse. Na afloop van het seizoen stopte Farley als speler en richtte de volgende jaren alleen op het coachen. Maar tijdens de seizoenen 1995 en 1996 beklom Farley toch nog zelf viermaal de heuvel in de Hoofdklasse en gooide in 19 1/3 inning.

In 1997 keerde Farley terug naar RCH, dat intussen ook was gepromoveerd naar de Hoofdklasse. Het verschil met zijn vorige seizoenen was dat hij naar Heemstede terugkeerde als speler en niet coachte. In 25 wedstrijden sloeg hij .246 en als werper was hij 1-3 en gooide in 23 2/3 inning. In hetzelfde jaar beleefde Brian Farley ook zijn eerste internationale coachervaringen, want hij werd opgenomen in de coachingstaf van toenmalig bondscoach Jan-Dick Leurs bij het Nederlands Honkbal Team, dat toen deelnam aan het World Port Tournament net het Europees Kampioenschap in Frankrijk.


...Brian Farley vorig jaar tijdens het Europees Kampioenschap...
(© Foto: Henk Seppen)
Farley keerde terug naar clubcoaching in 1998, want hij werd benoemd tot Hoofd Coach van Mr. Cocker HCAW. In zijn eerste seizoen in Bussum leidde Farley de ploeg naar de Play-Offs met een 33-10 'record' en loodste HCAW naar hun tweede kampioenstitel door met 3-1 te winnen van Neptunus. Na afloop van het seizoen werd Farley utgeroepen tot Coach of the Year. Neptunus stond toen onder leiding van Robert Eenhoorn, die net zijn profloopbaan in Amerika had afgesloten en tegenwoordig Technisch Directeur is van de KNBSB en dus Farley's nieuwe 'baas'. In 1999 bereikte HCAW opnieuw de Holland Series, maar verloor nu met 3-1 van Eenhoorn's Neptunus.

In 2000 had Farley opnieuw de leiding bij HCAW, dat toen de Europese Cup Winners Cup won, maar hij keerde ook terug bij het Nederlands Honkbal Team, want hij werd de 3B Coach in de staf van Pat Murphy, die was aangesteld als nieuwe bondscoach van de ploeg, die in dit jaar deelnam aan de Haarlemse Honkbal Week en de Olympische Spelen in Sydney (AustraliŽ). Na het seizoen 2000 stopte Farley als coach van HCAW. In 2001 werd Robert Eenhoorn de nieuwe Manager van Oranje en werd Farley de nieuwe Pitching Coach als opvolger van Bernie Beckman. In dit jaar veroverde Nederland de Europese titel in Duitsland en nam ook deel aan het World Port Tournament en het Wereldkampioenschap in Taiwan. In augustus 2002 werd Steve Janssen de nieuwe Pitching Coach van Oranje en verving Farley, die niet in de gelegenheid was het internationale programma te combineren met zijn werk en familie.

In 2003 en 2004 was Farley een instructional coach bij het Nederlands Dames Softbal Team, dat toen onder leiding stond van zijn vrouw en oud-international Gonny Farley-Reijnen.

In het seizoen 2005 was Farley Technisch Directeur en anderhalve maand Bench Coach bij Almere '90, maar maakte later in het jaar ook weer een comeback in de coachingstaf van de nationale ploeg en was dit keer de Bench Coach van Eenhoorn tijdens het gewonnen Europees Kampioenschap in TsjechiŽ. Na het EK volgde Farley Janssen weer op als Pitching Coach in de Oranje-staf, maar bleef ook Bench Coach tijdens het in Nederland gehouden Wereldkampioenschap. Farley was daarna alleen Pitching Coach bij Oranje in 2006, 2007 en 2008 toen de ploeg zowel de Haarlemse Honkbal Week als het World Port Tournament won, de Europese titel veroverde en deelnam aan het Wereldkampioenschap (2007) in Taiwan en de Olympische Spelen (2008) in Peking (China).

In 2009 en 2010 was Brian Manager van Jong Oranje, maar ook manager talentontwikkeling van de KNBSB. In juli van dit jaar speelde Jong Oranje (AAA) een sterk toernooi en bereikte, na 9-8 winst op Cuba, de kwartfinale van het Wereldkampioenschap Junioren in Thunder Bay (Canada), maar werd toen uitgeschakeld voor de halve finale na 4-2 verlies tegen Taiwan. De ploeg eindigde op de zesde plaats, de hoogste klassering ooit op een Junioren WK.

(12 april)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.