Grand Slam * Stats & News
Updated: 15 maart 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Nederlands Team verslaat ook Seattle Mariners
English
PEORIA, Arizona (USA) - Het Nederlands Honkbal Team boekte opnieuw een overwinning, want het versloeg vrijdagavond ook de Seattle Mariners. Het was de tweede van twee oefenmwedstrijden tegen Major League-teams in de aanloop naar de Finaleronde van de World Baseball Classic, die zondag begint in San Francisco. Nederland speelt de tweede halve finale op maandag en ontmoet dan de winnaar van Poule 2 van de Tweede Ronde, die zaterdag wordt afgesloten. Op vrijdag won Puerto Rico met 4-3 vs. de USA, dat hierdoor werd uitgeschakeld voor de Finaleronde. Puerto Rico ontmoet nu de Dominicaanse Republiek op zaterdag om te beslissen wie eerste en tweede wordt in de poule. De winnaar van die wedstrijd staat tegenover het Nederlands Team, terwijl de verliezende ploeg zondag Japan ontmoet in de eerste halve finale. De twee winnaars van de halve finales plaatsen zich voor de Finale, die dinsdag wordt gespeeld.

Onder een bewolkte lucht, maar met temperaturen rond de 28 graden Celsius, won Oranje vrijdag met 8-1 van een split-squad team van de Seattle Mariners. Tien van de 15 spelers gebruikt door de Mariners staan op hun 40-man Major League-roster, de andere vijf waren non-roster players. Vrijwel onmiddellijk na afloop van de wedstrijd reisde de ploeg naar het vliegveld van Phoenix voor de twee uur durende nachtvlucht naar San Francisco. Daar, in AT&T Park, het stadion van de San Francisco Giants, traint Oranje zaterdagmiddag om 14:15 uur en zondagochtend om 9:45 uur.


...Greg Halman wordt herdacht voor de wedstrijd...
(© Foto: Henk Seppen)
Voor aanvang van de wedstrijd was er een moment ter herinnering aan outfielder Greg Halman, die helaas in november 2011 overleed, een paar weken nadat hij opnieuw had deelgenomen aan de jaarlijkse European Big League Tour van werper Rick van den Hurk. Een ook een paar weken nadat het Nederlands Team de verovering van het Wereldkampioenschap in Panama had gevierd. Halman, geboren en opgegroeid in Nederland, nam met het Nederlandse Team deel aan de World Baseball Classic van 2009. Na in de Hoofdklasse te hebben gespeeld voor het Haarlemse Kinheim tekende Halman een profcontract. De zeer gerespecteerde en geliefde Halman speelde sinds 2005 voor de Seattle Mariners en kwam uit in 44 wedstrijden van het Major League-team van de Mariners. In 2011 speelde hij in 35 wedstrijden voor Seattle, sloeg 20 honkslagen met twee homeruns, scoorde zevenmaal en had zes binnengeslagen punten. Met zijn optreden op het Major League-niveau in 2011 toonde Halman aan dat hij kon presteren op het hoogste niveau. Velen voorspelden dan ook dat hij in 2012 weer terug zou keren in de Majors, maar helaas sloeg het noodlot na het seizoen toe.

Manager Hensley Meulens gaf zijn reguliere korte stop Andrelton Simmons en designated hitter Andruw Jones vandaag vrij. Hierdoor schoof hij Jurickson Profar naar de lead-off plek, die in de voorgaande wedstrijden werd ingenomen door Simmons. Profar was ook vandaag weer de tweede honkman, terwijl Xander Bogaerts dit keer de startende korte stop was. Als DH werd vandaag de naam opgeschreven van Wladimir Balentien, die weer in staat was te spelen, nadat hij zijn linkerlies verrekte in het duel tegen Cuba afgelopen maandag in Tokyo (Japan). Hiermee heeft het Nederlands Team de nummer 3 (Roger Bernadina) en 4 (Wladimir Balentien) hitter uit de slagvolgorde weer 'back in business'. Hoe waardevol Balentien in de slagvolgorde is werd vandaag bewezen, want hij sloeg drie honkslagen, waaronder een homerun, en had vijf binnengeslagen punten.

De Nederlandse slagploeg trof de 33-jarige rechtshander Jon Garland, die een plek in de starting rotation van de Mariners probeert te bemachtigen. Garland, die een non-roster speler is, onderging in 2011 een schouder-operatie en kwam het hele vorig jaar niet in actie.

Het Nederlands Team sloeg gelijk in de eerste inning toe met drie runs. Jurickson Profar opende met een honkslag, waarna Jonathan Schoop vier wijd kreeg. Nadat de twee waren opgeschoven na een doorgeschoten bal kreeg Roger Bernadina drie slag, maar hierna sloeg Wladimir Balentien de tweede worp die hij zag over de omheining in het midveld voor een 3-run homerun. Curt Smith en Xander Bogaerts volgden met nog eens twee honkslagen, maar hierna herstelde Jon Garland zich en gooide drie slag op Kalian Sams en Dashenko Ricardo om de inning af te sluiten.

De Mariners pakten een punt terug in hun eerste slagbeurt op Kevin Heijstek. De rechtshander begon met vier wijd voor lead-off hitter Jason Bay, de 34-jarige veteraan met 10 jaar Major League-ervaring. Bay, die speelde voor de San Diego Padres, Pittsburgh Pirates, Boston Red Sox en New York Mets, tekende in december vorig als Free Agent een contract bij Seattle. Een wilde worp bracht Bay naar het tweede honk, waarna hij scoorde toen Dustin Ackley volgde met een tweehonkslag. Heijstek volgde hierna met een strikeout, waarna een lineout en groundout een einde aan de inning maakten.

Oranje voegde weer twee runs toe in de tweede inning. Jon Garland begon eerst met drie slag voor Randolph Oduber en Jurickson Profar, maar gooide daarna vier wijd op Jonathan Schoop en kreeg een tweehonkslag tegen van Roger Bernadina. Wladimir Balentien volgde met een honkslag en die stelde beide lopers in de gelegenheid te scoren om de stand op 5-1 te brengen. En het betekende ook dat Balentien alle vijf gescoorde punten had binnengeslagen in de eerste twee Nederlandse slagbeurten.

Kevin Heijstek begon de tweede inning met drie slag voor Eric Thames en kreeg vervolgens een honkslag tegen van Robert Andino, maar die bleef achter. Nadat Oranje in de 1e3 op rij was uitgeschakeld dreigde Seattle tot scoren te komen in de eigen helft van de slagbeurt. Heijstek schakelde opnieuw de eerste slagman met drie slag uit en dat was dit keer Jason Bay. Een fout op een grounder van Dustin Ackley volgde en die bereikte even later het derde honk na een 2-out double van Carlos Peguero. Maar hierna gooide Heijstek drie slag op Kelly Shoppach, die acht Major League-seizoenen achter zijn naam heeft staan, en kwam de inning ten einde.

Beide ploegen werden op rij uitgeschakeld door twee nieuwe werpers in de vierde inning. Logan Bawcom kreeg drie groundouts, terwijl Tom Stuifbergen de eerste slagman die hij zag (Eric Thames) met drie slag uitschakelde en toen ook twee groundouts kreeg.

Oranje voegde een punt toe in de vijfde inning. Roger Bernadina en Wladimir Balentien openden met honkslagen, maar daarna sloeg Curt Smith in een dubbelspel. Een hierna volgende honkslag van Xander Bogaers bracht even later Bernadina over de plaat.

In de 2e5 moet Oranje eerder naar de bullpen gaan dan de bedoeling was. Tom Stuifbergen kreeg twee snelle nullen, maar moest toen worden vervangen door David Bergman vanwege een blessure. Bergman werd begroet met een honkslag van Dustin Ackley en gooide vier wijd op volgende slagman Casper Wells. De twee schoven op toen Bergman schijn maakte, maar een vangbal sloot de slagbeurt hierna af. Bergman kreeg hierna drie nullen op rij in de zesde en zevende inning en schakelde zodoende de laatste zeven slagmensen op rij uit.

In de achtste inning nam rookie Jonathan Balentina de pitching over en zorgde ook voor drie nullen op rij, waaronder een strikeout voor Carlos Peguero.

Oranje verhoogde de voorsprong naar 8-1 in de eerste helft van de negende inning op nieuwe werper Tom Wilhelmsen, één van de pitchers op het 40-man roster van de Mariners. Randolph Oduber en Jurickson Profar begonnen met honkslagen en schoven op na een wilde worp. Even later scoorden de twee op een honkslag van Michael Duursma, die in de vijfde inning het derde honk had overgenomen.

Berry van Driel sloot de wedstrijd voor Nederland af en zette de prima Oranje-pitching voort, wat ook hij kreeg drie achtereenvolgende nullen. Dat betekende dat de laatste 13 slagmensen van de Mariners op rij werden uitgeschakeld. Slechts twee van de laatste 21 slagmensen bereikten het honk. Seattle's linksvelder Eric Thames kreeg viermaal drie slag.

Pitching Stats
pitcherINNSOBBHRER
Kevin Heijstek, W341311
Tom Stuifbergen1.210000
David Bergman2.111100
Jonathan Balentina110000
Berry van Driel110000

De volgende spelers kwamen vandaag in actie:
Jurickson Profar (2B, 2-uit-4, 4 wijd), Jonathan Schoop (3B, 0-uit-1, 2x 4 wijd), Michael Duursma (3B, 1-uit-2), Roger Bernadina (CF, 2-uit-3), Hainley Statia (RF, 0-uit-2), Wladimir Balentien (DH, 3-uit-5), Curt Smith (1B, 1-uit-3), Quintin de Cuba (1B, 0-uit-2), Xander Bogaerts (SS, 2-uit-4), Kalian Sams (LF, 0-uit-3, 4 wijd), Dashenko Ricardo (C, 0-uit-3), Bas Nooij (C, 0-uit-1), Randolph Oduber (RF-CF, 1-uit-4).


...Een overzicht van Peoria Stadium...

...De picnic-area in het outfield...

...Manager Hensley Meulens tekent één van zijn plaatjes...

...Jonathan Schoop begroet Wladimir Balentien na zijn homerun...

...Fysiotherapeut Rob Tamminga begeleidt de geblesseerde werper...
...Tom Stuifbergen van de heuvel in de 5e inning...
...Manager Hensley Meulens geeft het teken voor een reliever...

...Bench Coach Robert Eenhoorn, Hitting Coach Tjerk Smeets...
...en Manager Hensley Meulens kijken toe vanuit de dug-out......Jonathan Balentina gooit de achtste inning inning...


...Jurickson Profar duikt naar het 2e honk in de 1e inning...
...2B Dustin Ackley ontvangt de bal te laat...
(© All Photos: Henk Seppen)

(15 maart)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.