Grand Slam * Stats & News
Updated: 17 januari 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Oranje-roster World Baseball Classic bekend
English
AMSTERDAM - Zes spelers die in 2012 in de Major League speelden, maken deel uit van het 28-man roster van het Nederlands Honkbal Team voor de komende World Baseball Classic. Op het voorlopige roster staan zes spelers (allen werpers) die uitkomen in de Hoofdklasse. Alle overige 22 spelers zijn actieve profs. De voorlopige selecties van de 16 deelnemende ploegen werden op donderdag 17 januari bekend gemaakt. De definitieve selecties moeten op 20 februari worden ingediend.


...Rob Cordemans => 3e World Baseball Classic...
(© Foto: Henk Seppen)
David Bergman (Corendon Kinheim), Rob Cordemans (L&D Amsterdam Pirates), Bayron Cornelissen (Vaessen Pioniers), Berry van Driel, Diegomar Markwell en Orlando Yntema (allen DOOR Neptunus) zijn de zes spelers, die uitkomen in de Hoofdklasse.

Roger Bernadina (Washington Nationals), Kenley Jansen (Los Angeles Dodgers), Andruw Jones (New York Yankees), Jair Jurrjens, Andrelton Simmons (both Atlanta Braves) en Jurickson Profar (Texas Rangers) speelden vorig seizoen allen in de Major League. Van dit zestal tekende Jones in december een contract in Japan, terwijl Jurrjens momenteel Free Agent is.

Voordat hij prof werd speelde ook Bernadina in de Hoofdklasse, net als Loek van Mil (Cincinnati Reds), Tom Stuifbergen (Minnesota Twins), Kalian Sams (Seattle Mariners) en Nick Urbanus (Texas Rangers), die eveneens deel uitmaken van het Nederlandse WC-roster.

Vier spelers zullen in het Nederlands Team debuteren, namelijk pitcher Jonatan Isenia, catcher Spencer Kieboom, infielder Jurickson Profar en outfielder Randolph Oduber. Outfielder Wladimir Balentien maakt een comeback in de ploeg, want kwam voor het laatst voor Oranje uit tijdens de Olympische Spelen van 2004 in Athene (Griekenland).

De op Curaçao geboren rechtshandige werper Jonatan Isenia, die op 31 maart 20 jaar wordt, beleefde in 2012 zijn profdebuut en gooide in 13 wedstrijden voor het Rookie League-team van de Baltimore Orioles in de Dominicaanse Republiek. Daar was hij 0-1 als reliever en kwam tot 10 strikeouts in 18 1/3 inning.


...Kenley Jansen...
...catcher in 2009; pitcher in 2013...
(© Foto: Henk Seppen)
Catcher Spencer Kieboom, die op 16 maart 22 jaar wordt, werd geboren in Marietta (Georgia, USA) en debuteerde eveneens vorig seizoen op professioneel niveau en speelde in 41 wedstrijden voor Auburn Doubledays (Single-A Short Season, Washington Nationals). Daar sloeg hij .258 (33-uit-128), scoorde 13 punten en had 20 binnengeslagen punten. Spencer, die in juni vorig jaar vanuit Clemson University werd gekozen in de Amateur Draft, is de zoon van Alswinn Kieboom (eveneens een catcher), die in het verleden in de Nederlandse competitie speelde voor Twins en HCAW, ondermeer in de Hoofdklasse.

Outfielder Randolph Oduber, die op 28 maart 24 jaar wordt, speelde sinds 2010 professioneel in de organisatie van de Washington Nationals. Vorig jaar kwam hij uit voor Potomac Nationals (Single-A Advanced), speelde in 80 wedstrijden en sloeg .252 (69-uit-274) met 35 gescoorde punten, vijf homeruns en 27 binnengeslagen punten.

Infielder Jurickson Profar, die net als Isenia en Oduber afkomstig is van Curaçao, wordt op 20 februari 20 jaar, maar speelt ook al sinds 2010 professioneel in de organisatie van de Texas Rangers. Vorig jaar speelde hij voor Frisco RoughRiders (Double-A) in 126 wedstrijden, sloeg .281 (135-uit-480), scoorde 76 punten, sloeg 14 homeruns en kreeg 62 binnengeslagen punten op zijn naam. Begin september werd hij opgeroepen in het Major League-team van de Texas Rangers, waarna hij op 2 september op 19-jarige leeftijd zijn Major League-debuut maakte. Het werd een memorabel debuut, want hij sloeg een homerun in zijn eerste slagbeurt. Hij opende de derde inning tegen de Cleveland Indians, waarna hij goed contact had op de vierde worp die hij zag van werper Zach McAllister. De homerun was het eerste punt dat werd gescoord door de Rangers, die uiteindelijk met 8-3 wonnen.

Dertien van de geselecteerde spelers maakten deel uit van de ploeg die in 2011 de wereldtitel veroverde in Panama. Korte stop Mariekson 'Didi' Gregorius behoorde ook tot die ploeg, maar staat nu niet op het roster vanwege een blessure.

In oktober werd Hensley Meulens, de Hitting Coach van World Series-kampioen San Francisco Giants, benoemd tot Manager van Oranje tijdens de Classic.

Het Nederlands Team speelt de Eerste Ronde van de Classic van 2-5 maart in in Taichung (Taiwan). Daar, spelend in Poule B, opent Oranje tegen Zuid-Korea op 2 maart, gevolgd door Chinese Taipei en Australië. De winnaar en de runner-up van deze poule plaatsen zich voor de Tweede Ronde, die van 8-12 maart zal plaatsvinden in Tokyo (Japan).

Met deze selectie zou je kunnen zeggen dat Nederland vanaf nu twee verschillende nationale ploegen heeft, in navolging van de meeste andere landen die deelnemen aan de Classic. De USA heeft al enige jaren twee verschillende nationale ploegen. De nationale amateur-ploeg (samengesteld uit college-spelers) neemt deel aan bijvoorbeeld regionale toernooien en de Haarlemse Honkbal Week of World Port Tournament, terwijl een nationale profploeg wordt gevormd voor toernooien als de World Baseball Classic, Olympische Spelen, Intercontinental Cup en Wereldkampioenschap.

Het roster ziet er als volgt uit:

Pitchers (13):
David Bergman (Corendon Kinheim), Rob Cordemans (L&D Amsterdam Pirates), Bayron Cornelissen (Vaessen Pioniers), Berry van Driel, Diegomar Markwell, Orlando Yntema (allen DOOR Neptunus), Jonatan Isenia (Baltimore Orioles), Kenley Jansen (Los Angeles Dodgers), Jair Jurrjens (Atlanta Braves), Shairon Martis, Tom Stuifbergen (beiden Minnesota Twins), Loek van Mil (Cincinnati Reds) en Juan Carlos Sulbaran (Kansas City Royals).

Catchers (2):
Spencer Kieboom (Washington Nationals) en Shawn Zarraga (Milwaukee Brewers).

Infielders (8):
Xander Bogaerts (Boston Red Sox), Yurendell de Caster (Winnipeg Goldeyes, Independent League), Jurickson Profar, Nick Urbanus (beiden Texas Rangers), Jonathan Schoop (Baltimore Orioles), Andrelton Simmons (Atlanta Braves), Curt Smith (Miami Marlins) en Hainley Statia (Milwaukee Brewers).

Outfielders (5):
Wladimir Balentien (Yakult Swallows, Japan), Roger Bernadina (Washington Nationals), Andruw Jones (Tohoku Rakuten Golden Eagles, Japan), Randolph Oduber (Baltimore Orioles) en Kalian Sams (Seattle Mariners).

(17 januari)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2012 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.