Grand Slam * Stats & News
Updated: 17 maart 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Cubaanse werper Yadier Pedroso dodelijk verongelukt
English

IN MEMORIAM


...Yadier Pedroso González...
(1986 - 2013)

HAVANA (Cuba) - Op zondag kwam er triest nieuws uit Cuba met het bericht dat de Cubaanse werper Yadier Pedroso González dodelijk was verongelukt in een aanrijding in Havana op zaterdag 16 maart. Het tragische ongeluk vond plaats rond 22:30 uur 's avonds, waarbij de auto waarin de 26-jarige Pedroso zat in aanrijding kwam met een vrachtwagen op een snelweg richting Artemis, niet ver van de Cubaanse hoofdstad Havana. De autoriteiten hebben nog niet bekend gemaakt of Pedroso achter het stuur zat of passagier was. Twee andere personen kwamen ook om bij de aanrijding. Pedroso was pas net een paar dagen terug uit Japan, nadat Cuba was uitgeschakeld in de Tweede Ronde van de World Baseball Classic. Pedroso had iets van een link met het Nederlandse honkbal, want hij gooide verschillende keren tegen Oranje en reisde ook regelmatig Nederland voor deelname aan zes verschillende toernooien.

Hoewel hij herstellende was van een armblessure werd Pedroso geselecteerd voor de Cubaanse om deel te nemen aan de Classic van dit jaar. Op 4 maart gooide Pedroso 1 1/3 inning tegen China in de Eerste Ronde in Fukuoka (Japan). Hierna, op 7 maart, gooide hij in wat nu zijn laatste optreden is geweest voor de nationale ploeg en stond 1/3 inning op de heuvel in de 6-2 nederlaag tegen Nederland in de Tweede Ronde in Tokyo. Tegen Oranje kwam Pedroso in het duel in de zesde inning met lopers op het eerste en derde honk en twee uit. Pedroso werd begroet met een 3-run homerun van Jonathan Schoop, die werd gevolgd door een inning-afsluitende vangbal. Pedroso keerde in de zevende inning terug op de heuvel en moest toen honkslagen toestaan aan Wladimir Balentien en Andruw Jones, waarna hij werd vervangen.


...Pedroso in actie op 7 maart...
...tegen Nederland in de...
...World Baseball Classic...
(© Foto's: Henk Seppen)
Yadier Pedroso González, die op 9 juni 1986 werd geboren in Guanajay, nam met Cuba ook deel aan de eerste editie van de World Baseball Classic in 2006. Hij gooide toen vijf innings in drie wedstrijden voor Cuba.

Pedroso, die als bijnaam 'Pedrosito' had, was altijd goedgehumeurd en nam deel aan vele, en meestal succesvolle, evenementen met de Cubaanse nationale ploeg. In totaal gooide hij in 26 wedstrijden voor de Cubaanse ploeg, meestal als reliever.

Yadier Pedroso speelde voor La Habana en in de laatste jaren voor Artemis en kwam uit in de hoogste competitie, de Series Nacionales de Beisbol Cuba, sinds het seizoen 2004-2005. In zijn acht seizoenen won hij 76 wedstrijden en verloor er 45. De rechtshander stond te boek als één van de meest getalenteerde spelers in het Cubaanse honkbal en was de laatste zeven seizoenen een sterwerper. In zijn rookie-seizoen in 2004-2005 was hij 11-4 voor La Habana.

In 2005 debuteerde hij in de nationale ploeg van Cuba en nam toen deel aan het Wereldkampioenschap, dat plaatsvond in Nederland. Cuba versloeg Zuid-Korea met 3-0 in de finale om de titel te veroveren. Pedroso was daarna 1-0 met elf strikeouts tijdens de Central American and Caribbean Games in 2006 in Colombia. Twee jaar later keerde Pedroso terug naar Nederland om met Cuba deel te nemen aan de Haarlemse Honkbal Week. Later in 2008 maakte hij deel uit van de Cubaanse ploeg die het zilver won op de Olympische Spelen in Peking (China). In het Olympische toernooi startte Pedroso tegen Nederland en kreeg toen zes honkslagen en twee runs tegen in drie innings. Pedroso verliet de heuvel met een 2-1 voorsprong voor Oranje, maar Cuba won uiteindelijk met 14-3. Pedroso nam ook deel aan het World Port Tournament in Rotterdam in 2009 and 2011. In 2009 verbleef Pedroso ook in Nederland voor de eerste ronde van het Wereldkampioenschap, dat werd voortgezet in Italië, waar Cuba in de finale werd verslagen door de USA. Hierna, in 2010, nam hij met Cuba deel aan het toernooi om de Intercontinental Cup in Taiwan. In de finale van dat evenement stond Cuba tegenover Nederland en gooide Pedroso kort, stond drie hits toe en ook een punt. Het was het enige Nederlandse punt, want Cuba won met 4-1.

In het Wereldkampioenschap van 2011 in Panama stond Pedroso niet tegenover Oranje, verdiende drie saves, kwamm tot 17 strikeouts in 10 2/3 inning en werd gekozen in het All Star Team van het toernooi als Relief Pitcher. Nederland won tweemaal van Cuba in dit evenement, waaronder in de finale.

Vorig jaar reisde Pedroso opnieuw naar Nederland, dit keer wederom voor de Haarlemse Honkbal Week, die door Cuba werd gewonnen.

Pedroso viel internationaal voor het eerst op als pitching-ster tijdens het Wereldkampioenschap Junioren van 2004 in Taiwan, waar hij 2-0 was. In de finale gooide hij een 1-0 shutout tegen Japan, waar Yu Darvish de verliezende werper was. Pedroso werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van het evenement.

Met het overlijden van Yadier Pedroso heeft de internationale honkbalwereld een zeer getalenteerde speler verloren.

(17 maart)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.