Oranje met lege handen in halve finale
English
SAN FRANCISCO, California (USA) -
De derde World Baseball Classic eindigde maandagavond 18 maart voor het Nederlands Honkbal Team.
De ploeg van Manager Hensley Meulens nam een vroege 1-0 voorsprong in de eerste inning tegen de Dominicaanse Republiek, maar stond met lege handen, want de Dominicanen kwamen tot een 4-run rally in de vijfde inning om met 4-1 te winnen.
Met de winst werd de Dominicaanse Republiek de tweede finalist en zal nu dinsdagavond Puerto Rico ontmoeten in een finale tussen twee Caribbische landen, die beide speelden in Poule D in San Juan (Puerto Rico).
Met de nederlaag eindigde het evenement voor Oranje, dat zich voor het eerst kwalificeerde voor de Finaleronde van de WBC.
En zo verliet Oranje het veld met opgeheven hoofd en onderstreepte opnieuw dat het in de top van de internationale honkbalwereld thuishoort.
Een felicitatie voor alle betrokkenen is dan ook zeker op zijn plaats!
Voor de Dominicanen was dit hun recordzettende zevende overwinning op rij en bleven ongeslagen.
Infielder Jurickson Profar en closer Kenley Jansen waren bij het Nederlands Team voor hun eerste WBC-wedstrijd, als vervangers van de geblesseerde Yurendell de Caster en Jonatan Isenia.
Profar sloeg 0-uit-3 met een vrije loop.
Jansen arriveerde zondagavond laat pas in San Francicso.
Hij zou aanvankelijk zaterdagavond aankomen, maar hij is vader geworden en was bij zijn vrouw voordat hij afreisde naar San Francisco.
Jansen gooide niet in het duel van vandaag.
Oranje was vandaag niet in staat hun aanvallende kracht te stonden en sloeg slechts vier honkslagen op de sterke pitching van de Dominicanen.
In de voorgaande wedstrijden was het juist de aanval, in combinatie met de verdediging en goede startende pitching, die leidde tot succes.
Maar vandaag was Oranje simpelweg na de eerste inning niet in staat voldoende op de honken te komen om te kunnen scoren.
Het was een winderige, frisse avond in San Francisco, en dat is niet ongewoon.
Candlestick Park, het vorige stadion van de San Francisco Giants, was eveneens gesitueerd dicht bij de Baai en stond bekend om de soms koude avonden, zelfs in de zomer.
De wind kwam altijd het stadion binnen vanuit de Baai, net als de befaamde mist die regelmatig de beroemde Golden Gate Bridge afdekt.
En ook in AT&T Park, het nieuwe stadion van de Giants sinds 2000, zijn er regelmatig koele avonden.
...Felipe Alou en Hensley Meulens gooien de eerste bal... (© Foto: Henk Seppen) |
Voor de wedstrijd werd één van de ceremoniële eerste ballen gegooid door Felipe Alou, die speelde voor de San Francisco Giants in 1958-1963.
De Dominicaan was ook de Manager van de Giants in 2003-2006, waar hij tweemaal werd gekozen tot Manager of the Year.
Alou was in gezelschap van Hensley Meulens, de Hitting Coach van de Giants en uiteraard de Manager van het Nederlands Team.
Meulens gooide eerste bal als vertegenwoordiger van Nederland en natuurlijk ook zijn binding met de Giants.
Het Nederlands Team moest het opnemen tegen rechtshander Edinson Vólquez, een veteraan met acht jaar Major League-ervaring, die vorig seizoen gooide voor de San Diego Padres.
Vólquez maakte zijn big league-debuut in 2005 bij de Texas Rangers, waar hij drie seizoenen speelde.
Van 2008-2011 stond hij op de heuvel voor de Cincinnati Reds.
Overall is Vólquez 44-40 in 126 wedstrijden.
Vorig jaar was hij 11-11 voor de Padres en leidde de National League met 105 vrije lopen, maar kwam ook tot 174 keer drie slag in 182 2/3 innings.
In zijn laatste WBC-start gooide Vólquez tegen Italië en gaf toen de eerste drie slagmensen vier wijd.
Hij moest toen ook drie hits en vier runs toestaan, maar de Dominicanen draaaiden het duel later om en wonnen uiteindelijk toch nog.
Op 7 maart 2009 was Vólquez ook de startende werper tegen Nederland in de eerste wedstrijd tussen de twee ploegen tijdens de vorige World Baseball Classic.
Hij gooide toen drie innings, had drie strikeouts, gooide tweemaal vier wijd en kreeg drie (onverdiende) punten tegen en die bleken beslissend.
Oranje won toen met 3-2 en Vólquez was de verliezende werper.
Drie dagen later stuntte Oranje opnieuw tegen de Dominicanen, dit keer met 2-1 in elf innings om de ploeg uit te schakelen en zich de plaatsen voor de Tweede Ronde.
Vanavond begon Vólquez met vier wijd voor de eerste twee slagmensen die hij zag, waarvan er één scoorde.
Andrelton Simmons begon eerst met vier en schoof op na een wilde worp, waarna ook Jurickson Profar vier wijd kreeg in zijn eerste WBC-slagbeurt.
De twee schoven op naar het volgende honk via een grounder van Roger Bernadina, die de bal niet echt goed raakte.
Hij sloeg de bal terug richting Vólquez, die misschien een kans op het tweede honk zou hebben gehad, maar ervoor koos Bernadina op het eerste honk uit te schakelen.
Met lopers nu op het eerste en tweede honk stelde een volgende grounder van Wladimir Balentien hierna Simmons in staat de score te openen.
De inning werd afgesloten met een fraaie vangbal van linksvelder Moises Sierra op een foul-fly van Andruw Jones.
Oranje-starter Diegomar Markwell kreeg een 2-out single tegen van Major League-veteraan Robinson Canó in de eerste inning, maar die ging daarna gedwongen uit.
Een belangrijk moment volgde in de tweede Dominicaanse slagbeurt.
Markwell gooide vier wijd op lead-off hitter Hanley Ramirez, maar even later toonde de linkshander zijn uitstekende pick-off beweging en Ramirez werd uitgeschakeld.
Ramirez is eveneens een ervaren spelers met acht dienstjaren in de Majors, die vorig jaar uitkwam voor de Los Angeles Dodgers.
Een groundout en flyout sloten de inning vervolgens af.
Een andere belangrijke 'play' volgde in de derde slagbeurt.
Na twee vangballen kreeg Markwell een honkslag tegen van José Reyes.
Hierna koos Major League-veteraan (15 jaar) Miguel Tejada voor een stootslag, maar popte de bal omhoog naar catcher Dashenko Ricardo.
Markwell kreeg hierna weer drie nullen op rij in de vierde inning.
Aan de Nederlandse kant bereikten de slagmensen het honk niet meer sinds de eerste twee slagmensen vier wijd hadden gekregen in de eerste inning.
Edinson Vólquez schakelde vanaf dat moment elf slagmensen op rij uit.
Wladimir Balentien, de laatste hiervan, dreunde de bal diep het linksveld in voor een lange foutbal en kreeg daarna drie slag.
Maar met twee uitn in de vierde inning sloeg Andruw Jones de bal door het midden voor de eerste Nederlandse honkbal, maar ging daarna gedwongen uit.
En zo ontrolde er dus een waar pitching-duel in de tweede halve finale van de Classic.
...Spelers van Kinheim's 'Driemteam' waren er ook... ...ze droegen speciale sweaters ter herinnering aan Greg Halman... (© Photo: Henk Seppen) |
In de eerste helft van de vijfde inning werd de tweede Nederlandse honkslag geslagen (op dat moment hadden de Dominicanen er ook pas twee).
Met twee uit sloeg Dashenko Ricardo een honkslag in het rechtsveld en dat bracht Andrelton Simmons aan slag, die voor aanvang van het duel de ploeg leidde met negen gescoorde punten en tien honkslagen, plus ook nog eens .370 sloeg.
Maar hij kreeg drie slag en dus kon er opnieuw een puntloze inning in de boeken worden bijgeschreven.
De Dominicaanse Republiek was eindelijk in staat iets terug te doen op Markwell met één uit in de vijfde inning.
Carlos Santana sloeg toen een tweehonkslag langs de linksveld-lijn, net buiten bereik van derde honkman Jonathan Schoop.
En zo werd Santana de eerste Dominicaanse speler die in dit duel het tweede honk bereikte.
Even later sloeg ook Moises Sierra een tweehonkslag in het linksveld, waarbij de bal net in goed gebied landde.
Sierra, die pas kort voor de wedstrijd in de opstelling werd geplaatst door Manager Tony Pena, had al een fraaie vangbal gemaakt in de eerste inning en leverde nu een belangrijke klap af die de stand in evenwicht bracht.
Het punt was pas het tweede tijdens de WBC op Markwell, die eerder sterk gooide in de twee gewonnen wedstrijden tegen Zuid-Korea in de Eerste Ronde en Cuba in de Tweede Ronde.
Hierna scoorde Sierra het leidende punt toen José Reyes met een full count een honkslag in het midveld sloeg.
Markwell bleef in het duel en kreeg vervolgens ook een honkslag tegen van veteraan Miguel Tejada die Reyes naar het derde honk bracht.
Dat betekende het einde voor Markwell, die werd opgevolgd door Tom Stuifbergen.
Terwijl Reyes vanaf het derde honk begon te lopen eindigde Stuifbergen's eerste worp helaas in de backstop voor een wilde worp en dat leidde tot het derde Dominicaanse punt.
Met Tejada nu op het tweede honk kreeg Robinson Canó opzettelijk vier wijd om een gedwongen loop op te zetten, maar hierna sloeg Edwin Encarnacion een honkslag door het midden.
Tejada scoorde het vierde punt, maar de inning eindigde toen Canó werd uitgegooid op het derde honk bij een poging op te schuiven.
Maar de Dominicanen hadden een 4-1 voorsprong genomen.
In de zesde inning, op nieuwe werper Kelvin Herrera, sloeg Wladimir Balentien en werd de eerste Nederlandse speler die het tweede honk bereikte sinds de eerste inning.
Met twee uit sloeg hij de bal in rechts-midveld voor wat mogelijk een driehonkslag had kunnen zijn.
Maar de powerhitter is nog steeds herstellende van zijn liesblessure en toonde karakter door vandaag gewoon te spelen.
Maar Balentien strandde op het tweede honk, want Andruw Jones kreeg drie slag.
In de 2e7 kreeg Tom Stuifbergen een lead-off infield-hit tegen van Hanley Ramirez, maar hierna zorgde rechtsvelder Wladimir Balentien voor twee vangballen.
Ramirez bleef achter op het eerste honk, want de inning eindigde toen Moises Sierra een grounder sloeg op de tiende worp naar hem van Stuifbergen.
En zo, met een 4-1 achterstand, begon Oranje zonder innings te raken toen de zevende slagbeurt begon.
In de zevende kreeg Kalian Sams vier wijd met twee uit, maar strandde.
De Dominicanen kregen weer een scoringskans in de 2e7 op nieuwe werper Leon Boyd.
Met twee uit kreeg hij een honkslag tegen van Miguel Tejada, die werd gevolgd door een foute aangooi van tweede honkman Jurickson Profar.
Hierna kreeg Robinson Cano, die een 7-game hitting streak heeft in de WBC, voor de tweede keer vanavond opzettelijk vier wijd.
De twee lopers bleven achter, want hierna volgde een vangbal.
In de achtste inning werd Pedro Strop de nieuwe werper voor de Dominicaanse Republiek.
Omdat Strop een Nederlandse achtergrond heeft was hij ook gerechtigd om voor Oranje te gooien, maar hij koos ervoor om uit te komen voor de Dominicaanse Republiek.
Strop's status is hetzelfde als die van Orlando Yntema, die ook in de Dominicaanse Republiek werd geboren en een Nederlandse vader heeft.
Strop schakelde de eerste twee slagmensen uit met comeback-grounder, maar kreeg toen een honkslag tegen van Roger Bernadina.
Strop maakte hierna ook de derde nul op een grounder van Wladimir Balentien.
In de negende inning sloot Fernando Rodney van de Tampa Bay Rays de wedstrijd af voor de Dominicanen.
Rodney, die zijn 36ste verjaardag vierde, schakelde alle drie slagmensen die hij zag uit, de laatste twee met een strikeout, en verdiende zijn recordzettende zesde save van het toernooi.
Pitching Stats |
pitcher | INN | SO | BB | H | R | ER |
Diegomar Markwell | 4.2 | 0 | 1 | 6 | 4 | 4 |
Tom Stuifbergen | 1.1 | 0 | 1 | 2 | 0 | 0 |
Leon Boyd | 1 | 1 | 1 | 1 | 0 | 0 |
Loek van Mil | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
De spelers vandaag waren:
Andrelton Simmons (SS, 0-uit-3, 4 wijd), Jurickson Profar (2B, 0-uit-3, 4 wijd), Roger Bernadina (1-uit-4), Wladimir Balentien (1-uit-4), Andruw Jones (DH, 1-uit-4), Curt Smith (1B, 0-uit-4), Jonathan Schoop (3B, 0-uit-4), Kalian Sams (LF, 0-uit-2, 4 wijd), Dashenko Ricardo (C, 1-uit-3).
...Luisteren naar het Volkslied... | | ...Andrelton Simmons scoort het enige Nederlandse punt... |
...Startende werper Diegomar Markwell... | | ...Jurickson Profar verwerkt een bal... |
...Wladimir Balentien na zijn tweehonkslag in de 6e inning... | | ...Loek van Mil sluit het duel af voor Oranje... |
(© All Photos: Henk Seppen) |
(18 maart)
|