Grand Slam * Stats & News
Updated: 22 februari 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Definitief WBC-roster Nederlands Team bekend
English
TAICHUNG (Taiwan) - Manager Hensley Meulens en zijn coachingstaf hebben de definitieve selectie van 28 spelers samengesteld voor de komende World Baseball Classic. De rosters moesten op woensdag 20 februari worden ingediend bij Major League Baseball.

Op 17 januari werd een voorlopige selectie van elk van de 16 deelnemende landen bekend gemaakt, maar de ploegen hadden nog tot woensdag om daarin wijzigingen te maken.

Acht van de spelers die werden genoemd in de voorlopige selectie van het Nederlands Team in januari maken geen deel uit van de definitieve ploeg. Eén daarvan is de geblesseerde catcher Shawn Zarraga (Milwaukee Brewers) die reeds was vervangen door Dashenko Ricardo (San Francisco Giants). De overige zeven spelers zijn pitchers Bayron Cornelisse (Vaessen Pioniers), Kenley Jansen (Los Angeles Dodgers), Jair Jurrjens (Baltimore Orioles), Juan Carlos Sulbaran (Kansas City Royals), catcher Spencer Kieboom (Washington Nationals) en infielders Jurickson Profar en Nick Urbanus (beiden Texas Rangers). Jansen, Jurrjens, Profar en Sulbaran waren niet bij de ploeg in het trainingskamp in Arizona.

De vervangers van deze zeven spelers zijn LHP Jonathan Balentina, RHP Leon Boyd, RHP Kevin Heijstek, LHP Mark Pawelek, catchers Quintin de Cuba en Bas Nooij en infielder Michael Duursma.

In de definitieve selectie zijn nu negen spelers opgenomen die uitkomen in de Nederlandse Hoofdklasse. Dat zijn David Bergman, Quintin de Cuba (beiden Corendon Kinheim), Rob Cordemans, Michael Duursma, Kevin Heijstek, Bas Nooij (allen L&D Amsterdam Pirates), Berry van Driel, Diegomar Markwell en Orlando Yntema (allen DOOR Neptunus). In de voorlopige ploeg kwamen zes spelers (allen werpers) uit de Hoofdklasse. Maar die krijgen nu gezelschap van drie positiespelers met de toevoeging van De Cuba, Duursma en Nooij. Hierdoor heeft L&D Amsterdam Pirates nu nog eens drie spelers op het Oranje-roster staan. Naast pitcher Rob Cordemans zijn dat Duursma, Heijstek en Nooij.

Alle toegevoegde spelers, behalve catcher Quintin de Cuba, maakten sinds 10 februari deel uit van de Nederlandse ploeg die zich in Arizona voorbereiddde op de WBC.

Twee van de nu toegevoegde spelers zijn vrijwel onbekend, namelijk Jonathan Balentina en Mark Pawelek.

In 2012 gooide de linkshandige reliever Jonathan Balentina in 16 wedstrijden (3 starts) voor de Black Bears, het honkbalteam van de University of Maine en was 3-2 met een 7.06 ERA en 23 strikeouts. In het seizoen 2011 startte hij vier van de 17 wedstrijden die hij gooide en was 3-1 met een 5.31 ERA en 42 strikeouts in 42 1/3 inning. Na afloop van het college-seizoen in juni 2012 werd Balentina gekozen in het America East All-Academic Team. Voor zijn indrukwekkende studie-resultaten kreeg Balentina verschillende onderscheidingen, waaronder de Presidential Achievement Award van de University of Maine. Voor zijn komst naar Maine was Balentina 6-1 met een 2.43 ERA voor Santa Maria Pirates in honkbalcompetitie op Curaçao in 2007. Santa Maria was de kampioen van Curaçao in 2005, 2006 and 2007. Balentina miste het seizoen 2010 vanwege een 'medical redshirt', maar nam later in het jaar met de Nederlandse Antillen deel aan de Central American and Caribbean Games. Een 'medical redshirt' is een term die gebruikt wordt om een 4-jarige studie mogelijk te verlengen in een 5-jarige of zelfs 6-jarige studie, maar kan ook te maken hebben met een blessure. Atleten met een 'redshirt' mogen dan wel deelnemen aan trainingen en bij wedstrijden aanwezig zijn, maar er niet aan deelnemen.

De 26-jarige linkshander Mark Pawelek speelt professioneel sinds 2005, maar heeft momenteel geen club. In dat jaar begon de in Amerika geboren Pawelek zijn professionele loopbaan bij de Chicago Cubs, waar hij speelde tot en met het seizoen 2008. In die periode spelede Pawelek voornamelijk in Single-A Short Season en Rookie League, maar bereikte Single-A in 2007. In 2009 speelde hij in Single-A Advanced in de organisatie van de Cincinnati Reds, waar hij 0-2 was en in 18 wedstrijden gooide, allen als reliever. In 2010 gooide hij in drie wedstrijden voor Gateway Grizzlies in de Independent Frontier League. In zes profseizoenen was Pawelek 6-15 met een 4.33 ERA en 176 strikeouts in 185 innings.

Het Nederlands Team reisde op woensdag naar Taichung in Taiwan en verliet Arizona precies op tijd, want een dag later lagen de velden onder een laag sneeuw, nadat een stevige winterstorm over het gebied was getrokken. In de komende dagen speelt de ploeg nog eens vier oefenwedstrijden voor de start van de World Baseball Classic. In Taiwan voegen de profspelers die niet in Arizona waren zich bij de ploeg. Dat zijn Wladimir Balentien, Roger Bernadina, Xander Bogaerts, Andruw Jones, Shairon Martis, Jonathan Schoop en Andrelton Simmons. Dwayne Kemp is bij de ploeg als 'alternate'. De teams mogen voor aanvang van het toernooi nog één wijziging maken in geval van blessures.

De definitieve WBC-selectie is als volgt:

Pitchers (13):
Jonathan Balentina (University of Maine Black Bears/Baltimore Orioles), David Bergman (Corendon Kinheim), Leon Boyd (Burnaby Bulldogs, Canada), Rob Cordemans, Kevin Heijstek (beiden L&D Amsterdam Pirates), Berry van Driel, Diegomar Markwell, Orlando Yntema (allen DOOR Neptunus), Jonatan Isenia (Baltimore Orioles), Shairon Martis, Tom Stuifbergen (beiden Minnesota Twins), Loek van Mil (Cincinnati Reds) en Mark Pawelek (geen club).

Catchers (3):
Quintin de Cuba (Corendon Kinheim), Bas Nooij (L&D Amsterdam Pirates) en Dashenko Ricardo (Free Agent, San Francisco Giants in 2012).

Infielders (7):
Xander Bogaerts (Boston Red Sox), Yurendell de Caster (Winnipeg Goldeyes, Independent League), Michael Duursma (L&D Amsterdam Pirates), Jonathan Schoop (Baltimore Orioles), Andrelton Simmons (Atlanta Braves), Curt Smith (Free Agent, Miami Marlins in 2012) en Hainley Statia (Milwaukee Brewers).

Outfielders (5):
Wladimir Balentien (Yakult Swallows, Japan), Roger Bernadina (Washington Nationals), Andruw Jones (Tohoku Rakuten Golden Eagles, Japan), Randolph Oduber (Baltimore Orioles) en Kalian Sams (Seattle Mariners).

De begeleiding ziet er als volgt uit:

Coaching Staff:
Hensley Meulens (Manager), Brian Farley (Bench Coach), Ben Thijssen (1B Coach), Wim Martinus (3B Coach), Tjerk Smeets (Hitting Coach), Bert Blyleven (Pitching Coach), Steve Janssen (Bullpen Coach).

Supporting Staff:
Pepijn van Ingen (Fysiotherapeut), Ton Meiresonne (Equipment Manager), Peter Meijers (Team Manager), Duco Abspoel (Media Officer), Robert Eenhoorn (Technisch Directeur).

(22 februari)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2012 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.