Grand Slam * Stats & News
Updated: 23 februari 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Oranje verliest van All Stars; Farley vertrekt uit Taiwan
English
TAICHUNG (Taiwan) - Het Nederlands Honkbal Team vervolgde zaterdag de voorbereidingen op de komende World Baseball Classic en speelde de eerste van vier oefenwedstrijden in Taichung (Taiwan). In de voorgaande twee weken speelde Oranje zes wedstrijden in Arizona (USA) en won er vijf, waaronder drie tegen de nationale ploeg van China. Vandaag verloor Nederland met 10-5 van de Taichung University All Stars. Op woensdag verloor dezelfde ploeg met 7-1 van Australië, dat daarna nipt met 3-2 verloor van Japan, de winnaar van de eerste twee World Baseball Classics.


...Brian Farley...
(© Foto: Henk Seppen)
In breaking news op zaterdag werd bekend gemaakt dat Brian Farley de ploeg heeft verlaten en uit Taiwan is vertrokken. In een verklaring van de KNBSB werd gesteld dat Farley het trainingskamp heeft verlaten en dat 'privé-redenen (en geen honkbal-gerelateerde zaken) ten grondslag liggen aan zijn vertrek'. Farley is sinds 2011 Manager van het Nederlands Team en loodste de ploeg naar de wereldtitel in oktober van dat jaar in Panama. Vorig jaar moest Nederland genoegen nemen met het zilver op het Europees Kampioenschap, dat in eigen land plaatsvond. In oktober vorig jaar werd bekend gemaakt dat Hensley Meulens, voormalig speler en coach van Oranje, was aangesteld als Manager van de ploeg tijdens de World Baseball Classic. Meulens, die in de Major League speelde en de huidige Hitting Coach is van World Series-winnaar San Francisco Giants, zou worden geassisteerd door Farley als Bench Coach. Robert Eenhoorn, Technisch Directeur van de KNBSB en oud-Manager van het Nederlands Team, neemt de taak van Bench Coach met onmiddellijke ingang over en keert hierdoor terug in uniform. Eenhoorn, die al bij de ploeg was in Arizona en meereisde naar Taiwan, was al in de dug-out als Bench Coach tijdens het duel van vandaag. Eenhoorn zal ook de Bench Coach zijn tijdens de Classic.

In de wedstrijd van vandaag opende het Nederlands Team de score in de derde inning met één punt, maar kreeg er twee tegen in de tweede helft van deze beurt. In de vierde inning kwamen de Taichung All Stars tot een rally van acht runs om een comfortabele 10-1 voorsprong te nemen. Oranje pakte drie punten terug in de vijfde en voegde nog een punt toe in de zevende, maar kwam uiteindelijk te kort.

Voormalige Major League-outfielders Wladimir Balentien en Andruw Jones hebben zich inmiddels bij de ploeg gevoegd en kwamen vandaag in actie. Voor Balentien was het zijn eerste wedstrijd in Oranje sinds de Olympische Spelen van 2004 in Athene (Griekenland), terwijl Jones zijn laatste wedstrijd in het Nederlands Team speelde tijdens de World Baseball Classic van 2006. Beiden spelen dit seizoen in Japan.

Na op rij te zijn uitgeschakeld in de eerste inning bereikte Oranjde de honken in de tweede slagbeurt. Met één uit sloegen Andruw Jones en Kalian Sams een honkslag, maar beiden bleven achter. Nederland opende hierna de score in de derde toen Michael Duursma begon met een tweehonkslag, opschoof na een opofferingsstootslag van Randolph Oduber en scoorde op een grounder van Hainley Statia.

Taichung antwoordde hierna met twee onverdiende punten in de 2e3 op David Bergman, die het werpen had overgenomen van Orlando Yntema. In de volgende slagbeurt kwamen de All Stars tot een rally van acht punten, allen verdiend. Met één uit kreeg Bergman vier honkslagen (waaronder drie doubles) te verwerken en gooide eenmaal vier wijd, resulterend in vijf runs, waarna hij werd opgevolgd door Jonatan Isenia. Die werd begroet met een nieuwe RBI-single, waardoor het 8-1 werd. De honken kwamen vervolgens vol te staan via vier wijd en geraakt werper, gevolgd door een 2-run single die de stand opvoerde naar 10-1.

In de laatste vier Taiwanese slagbeurten werden de All Stars puntloos gehouden en sloegen nog maar vier honkslagen. In de vijfde stond Isenia één hit toe, in de zesde kreeg Berry van Driel de honken vol na tweemaal vier wijd met twee uit en een honkslag, maar toen volgde een grounder. In de zevende kreeg Mark Pawelek een lead-off single tegen, maar kreeg toen de steun van een dubbelspel en in de achtste moest Loek van Mil nog één honkslag toestaan.

Het Nederlands Team pakte drie runs terug in de vijfde inning. Curt Smith begon met vier wijd en Dashenko Ricardo volgde met een honkslag. Na een vangbal kwamen de honken vol toen ook Randolph Oduber een honkslag sloeg. Vier wijd voor Hainley Statia, een wilde worp en een groundout van Yurendell de Caster zorgden hierna voor de punten.

Het Nederlands Team scoorde het vijfde punt in de zevende inning. Quintin de Cuba opende met een tweehonkslag en scoorde even later op een 'force play-grounder' van Oduber.

Pitching Stats
pitcherINNSOBBH
Orlando Yntema2111
David Bergman1.2127
Jonatan Isenia1.1013
Berry van Driel1021
Mark Pawelek1001
Loek van Mil1001

Vandaag kwamen de volgende spelers in actie:
Randolph Oduber (1-uit-4), Hainley Statia (0-uit-3, 4 wijd), Yurendell de Caster (0-uit-4), Wladimir Balentien (0-uit-3), Dwayne Kemp (0-uit-1), Andruw Jones (2-uit-4), Kalian Sams (2-uit-4), Curt Smith (0-uit-3, 4 wijd), Dashenko Ricardo (1-uit-2), Quintin de Cuba (1-uit-2), Michael Duursma (2-uit-4).

(23 februari)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2012 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.