Grand Slam * Stats & News
Updated: 24 januari 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Major League-wedstrijden mogelijk in Nederland in 2014/15
English
HOOFDDORP - Twee ploegen uit de Major League zullen drie reguliere competitiewedstrijden gaan spelen in Hoofddorp in juni 2014 of 2015 als het nieuwe stadion van Vaessen Pioniers gereed is. Althans, dat is de intentie. Het doel is de 3-game series, die Amsterdam Series 2014 is gedoopt, volgend jaar te realiseren. Wanneer dat niet realiseerbaar is zal 2015 de volgende optie zijn. ItaliŽ had aanvankelijk ook ingeschreven voor de wedstrijden, maar Nederland werd gekozen vanwege de centrale ligging. Ook is het nieuwe stadion dicht bij Schiphol. Het nieuws werd bekend gemaakt tijdens een persconferentie op donderdag 24 januari in het Raadhuis van Haarlemmermeer in Hoofddorp.

Uiteraard moet de Amsterdam Series nog worden goedgekeurd door de internationale commissie en andere instanties (zoals de Players Association) van Major League Baseball en zullen nog de nodige besprekingen volgen om de details uit te werken. ,,Dit is de eerste stap'', stelde Jason Holowaty, Manager for Game Development of Major League Baseball International. ,,De plannen zullen nu verder moeten worden uitgewerkt. Internationale wedstrijden vormen een groot deel van het business plan van Major League Baseball voor de internationale ontwikkeling van de sport, de publiciteit en het bewustzijn van de sport'', voegde Holowaty toe. ,,Dit creŽert de mogelijkheid in Europa een faciliteit te hebben die voldoet aan Major League-eisen. Het toont aan hoe de sport is gegroeid en zal voor verdere ontwikkeling zorgen in Europa. Het presenteert de mogelijkheid om grote evenementen in Europa te organisaren, want faciliteiten waren altijd het grootste vraagteken.''

Het is nog te vroeg om de teams te benoemen die naar Nederland zullen afreizen, want dat wordt pas in een later stadium besproken. Maar wanneer de reeks daadwerkelijk wordt bekrachtigd is het vrijwel zeker dat het ploegen van de Amerikaanse oostkust zullen zijn, gezien de reisafstand naar Amsterdam. Dat betekent dat ploegen als de New York Yankees, Boston Red Sox, New York Mets, Baltimore Orioles, Washington Nationals, Philadelphia Phillies, Toronto Blue Jays, Miami Marlins en Tampa Bay Rays tot de kandidaten behoren. Maar mogelijk ook de Atlanta Braves, Cincinnati Reds en Pittsburgh Pirates.

In 2011 dienden de Gemeentes Amsterdam en Haarlemmermeer (waarvan Hoofddorp deel uitmaakt) in samenwerking met de KNBSB officiŽel een bid in om de wedstrijden te organiseren en werken al twee jaar samen om de wedstrijden naar Nederland te halen.

Michel Bezuijen, Sportwethouder van Haarlemmermeer, stelde dat de bouw van het stadion van start kan gaan, zo gauw de nodige bouwvergunningen zijn verleend. Bezuijen: ,,Het project kost 11.9 miljoen Euro. Er zal in Europa geen andere accomodatie zijn aan deze Major League-eisen voldoet. De volgende fase is de gesprekken te starten voor de organisatie van de wedstrijden in 2014 of 2015.'' Er is al begonnen met het grondwerk op de locatie waar het stadium gerealiseerd zal worden, een gebied dat naar de naam Park21 luistert. Zodra de bouw van de nieuwe accomodatie van Pioniers begint en voldoet aan de eisen van Major League Baseball kunnen de wedstrijden voor 2014 en 2015 worden gepland. Wanneer de bouw begint opent MLB onmiddellijk gesprekken met alle relevante partijen. Deze toezegging is voor het college van burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer aanleiding om het project ten uitvoer te laten brengen. Een herhaling van een dergelijke reeks wedstrijden behoort tot de mogelijkheden. Wanneer het stadion gereed is is MLB ook van plan in de toekomst andere activiteiten te organiseren, zoals wedstrijden in het kader van de World Basebal Classic en initiatieven op het gebied van talentontwikkeling en breedtesport. De Amsterdam Series biedt de Metropoolregio Amsterdam en het bedrijfsleven een grote kans zich aan de wereld te presenteren.

De nieuwe accomodatie krijgt ook nog een andere functie, want de KNBSB wil afspraken met Hoofddorp Pioniers maken om het complex de thuishaven te maken voor de nationale selectieteams. Op het nieuwe complex komen zes velden, waarvan ťťn het hoofdveld met tribunes, clubgebouw en press/scoring-box. De zitcapaciteit kan worden uitgebreid naar 30.000 toeschouwers voor de 3-game Major League series. Verder komt er op het complex een tweede honkbalveld, twee softbalvelden, ťťn multifunctioneel veld en een Beeball-veld. Het doel is het nieuwe complex gereed te hebben op 1 maart 2014, waarna Hoofddorp Pioniers zal verhuizen van de huidige locatie op Sportpark Toolenburg. Het stadion, maar ook het aangrenzende Huis voor de Sport, zal worden gebouwd door Vaessen Algemeen Bouwbedrijf, dat ook de hoofdsponsor is van Hoofddorp Pioniers. Tom Haagmans, directeur van Vaessen, zei dat hij verwacht dat de bouw in maart zal starten en in februari volgend jaar gereed zal zijn. ,,We zijn er trots op een bijdrage te mogen leveren in dit project'', aldus Haagmans.

,,Dit is zeker een droom die uitkomt'', reageerde Robert Eenhoorn, technisch directeur van de KNBSB, die zelf ook in de Major League speelde en tussen 1994-1997 uitkwam voor de New York Yankees en California/Anaheim Angels. Eenhoorn: ,,Dit is fantastisch. Het is gigantisch voor de honkbalsport, van klein tot de top. Niet alleen voor het honkbal in Nederland, maa in heel Europa. Het is ook belangrijk voor de sport in het algemeen in Nederland, want de kracht en de grootte van Major League Baseball is enorm, het is een enorm gerespecteerde organisatie. Het creŽert mogelijkheden voor de hele Nederlandse sport.'' Eenhoorn voegde toe dat er de afgelopen twee jaar vele gesprekken zijn geweest. ,,Dit gaat niet over ťťn nacht ijs, je moet geduld hebben. Niemand had voor mogelijk gehouden dat dit ooit waarheid zou worden, maar zo'n 20 jaar geleden had niemand ook verwacht dat Nederland wereldkampioen zou worden. Je moet dromen hebben en doelen stellen. We hebben veel capabele mensen om honkbal hoog te laten staan. We willen altijd vooraan staan voor het Europese honkbal en nieuwe initiatieven creŽren om de sport verder te ontwikkelen.''

(24 januari)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2012 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.