Grand Slam * Stats & News
Updated: 27 januari 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Oud-speler/coach Jersey van Doornspeek overleden
English

IN MEMORIAM


...Jersey van Doornspeek...
(1947 - 2013)

(© Foto: BB Academy Kennemerland)

VELSEN-ZUID - Januari 2013 is een erg trieste maand, want we moeten opnieuw afscheid nemen van een gerespecteerd en geliefd lid van de Nederlandse honkbal- en softbal-familie. Op zaterdag 26 januari overleed oud-speler en voormalig coach Jersey van Doornspeek op 65-jarige leeftijd aan de gevolgen van een ernstige ziekte, waaraan hij al enige tijd leed.

Deze maand hebben we helaas ook al afscheid moeten nemen van Co Pikee (voormalig team manager en 'allesdoener' van Hoofddorp Pioniers), Pierre Wesselink (voormalig districtsbestuurder en zeer actief bij DSS), Cees Rietkerk (voormalig rayonbestuurder in Den Haag), Ron Fraser (voormalig bondscoach Nederlands Honkbal Team) en Joop Knegt (oud-umpire en actief in de scheidsrechterscommissies in de Rotterdamse regio).

Donderdag 31 januari is er van 19:00 uur tot 19:45 uur gelegenheid tot afscheid nemen van Jersey in het uitvaartcentrum van Uitvaartverzorging IJmond aan de Waalstraat 101 te IJmuiden. De afscheidsceremonie vindt plaats op vrijdag 1 februari om 16:00 uur in de aula van crematorium Westerveld aan de Duin en Kruidbergerweg 2-6 te Driehuis.

Jersey Andrew Claudio van Doornspeek (geboren op 30 oktober 1947 in Willemstad, Curaçao) begon zijn honkbal-loopbaan in Nederland bij Terrasvogels. Daar was hij één van de outfielders van de ploeg en beleefde een aantal succesvolle seizoenen. In 1969 speelde Van Doornspeek een belangrijke rol in het succes van de ploeg dat jaar. Terrasvogels werd kampioen in de Eerste Klasse en promoveerde daardoor naar de Hoofdklasse. In 1970 speelde Terrasvogels voor het eerst in de clubhistorie op het hoogste niveau. Het was het enige seizoen voor het team in de Hoofdklasse, maar de ploeg uit Santpoort behoort daardoor wel tot de clubs die in de hoogste afdeling heeft gespeeld.

Op 3 mei 1970 debuteerde Jersey in de Hoofdklasse. In zijn rookie-seizoen speelde hij in alle 28 competitiewedstrijden en sloeg .240 met drie homeruns, 15 gescoorde punten en acht binnengeslagen punten. Hoewel Terrasvogels gelijk weer degradeerde naar de Eerste Klasse bleef Jersey aanvankelijk bij deze club spelen.

In 1974 kwam hij een seizoen uit voor Birds uit Zoetermeer, waarna hij werd gevraagd om te komen spelen voor Haarlem Nicols. Het was bij Haarlem Nicols waar Jersey van Doornspeek zijn meeste seizoenen en wedstrijden in de Hoofdklasse speelde (1975-1980). Het was ook een periode waarin Haarlem Nicols zich ontwikkelde tot één van de meest succesvolle ploegen in het Nederlandse honkbal.


...Jersey van Doornspeek in actie als werper...
...tijdens de Senior World Series...
...van 1994 in Phoenix (Arizona)...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In 1975, zijn eerste seizoen bij Nicols, sloeg Van Doornspeek .295 met vier homeruns en 22 gescoorde punten. Bij Nicols vierde hij dat jaar niet alleen het landskampioenschap, maar veroverde ook de Europa Cup. In 1976 en 1977 veroverde Nicols opnieuw de kampioenstitel. Van Doornspeek, die soms ook als werper werd ingezet, had in 1979 opnieuw een goed seizoen bij Nicols toen hij .300 sloeg.

In 1981 en 1982 speelde Van Doornspeek in het outfield voor het Utrechtse UVV. In 1982, zijn laatste jaar in de Hoofdklasse, sloeg Jersey .342 met 50 honkslagen en scoorde 39 punten, slechts drie achter koploper Marcel Joost van Haarlem Nicols.

Jersey van Doornpeek is altijd ietwat bescheiden geweest, zowel op als buiten het veld, maar zijn gezicht was altijd getooid met een lach. Als speler was hij een solide velder en slagman. Hij deed wat hij moest doen en was een uitstekende teamspeler. Het was zijn karakter, inzet en enthousiasme die van Jersey een gerespecteerd en geliefd persoon maakten in het Nederlandse honkbal.

Nadat hij zijn Hoofdklasse-loopbaan had afgesloten bleef Van Doornspeek nog op een lager niveau doorspelen. Dat deed hij ondermeer een aantal seizoenen bij Kinheim, waar hij in een lager team speelde met voormalige Hoofdlasse-spelers. Met deze ploeg nam hij een paar keer deel aan de Senior World Series in de USA, samen met spelers als Jan Smidt, Wim Crouwel, Ruud Zijlstra, Ricky Placidus, Hans van Driel Krol, Fokke Jelsma en Ed Halman onder leiding van coach Simon Heemskerk.


...Jersey en zijn zoon Robin...
(© Foto: baseballclinic.nl)
Van Doornspeek had een enorme kennis van het spel en het was dan ook een logisch vervolg dat hij na zijn spelersloopbaan ging coachen. Jersey had oog voor detail en dat toonde hij in zijn jaren als coach, clinician en instructeur. Hij deelde zijn kennis ook met sponsors en hun genodigden tijdens de Haarlemse Honkbal Week, waar hij de sponsorboxen tijdens het evenement bezocht. Ook fungeerde hij als instructeur tijdens regionale trainingskampen van de KNBSB.

Een paar jaar geleden keerde Van Doornspeek terug naar Terrasvogels. Daar leidde hij in 2009 en 2010 de trainingen van het honkbalteam. In 2010 promoveerde de ploeg naar de Eerste Klasse en in 2011 nam Van Doornspeek de coaching over. Dat werd een speciaal seizoen, want één van Jersey's spelers was zijn zoon Robin, die eveneens vele jaren in de Hoofdklasse had gespeeld als werper en ook een aantal jaar uitkwam voor het Nederlands Honkbal Team, met wie hij ondermeer deelnam aan de Olympische Spelen van 2004 in het Griekse Athene. Het seizoen 2011 kreeg na afloop een nog grotere betekenis. In 1971 introduceerde Terrasvogels een wisselbeker voor de beste slagman van de ploeg. Destijds was Jersey de eerste winnaar en nu, 40 jaar later, won zijn zoon Robin deze prijs. Jersey's dochter Carola kwam in 1997 eveneens in de Hoofdklasse uit en deed dat ook als speelsters van Terrasvogels.

Voor zijn terugkeer naar Terrasvogels coachte Van Doornspeek ook nog bij Rooswijk en Sparks Haarlem en in recente jaren was hij met Robin actief op clinics bij verschillende clubs. In 2009 werd hij één van de eerste instructors van de National Baseball and Softball Clinic, dat jaarlijks een aantal jeugdclinics organiseert. Vanwege zijn ziekte was hij vorig jaar niet in de gelegenheid als instructor actief te zijn. Sinds het begin in 2009 was Jersey ook verbonden aan het Future Stars Programma van Baseball Academy Kennemerland Rabbits, waar hij één van de coaches en instructors was. Daar was hij ook Hoofd Coach van Kennemerland Rabbits, het Little League honkbalteam van de Academy.

Jersey van Doornspeek zal enorm worden gemist door zijn vele vrienden en iedereen die hem heeft gekend. Langs deze weg condoleert de Grand Slam * Stats zijn familie en wenst hen heel veel sterkte toe.

(27 januari)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2012 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.