Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar

(Tekst: Marco Stoovelaar)

Didi Gregorius viert 10.000e zege en PO-plaatsing met NY Yankees
English
NEW YORK CITY, New York (USA) - De New York Yankees schreven donderdagavond (1 oktober) geschiedenis met het winnen van hun 10.000e Major League-wedstrijd! De Yankees wonnen voor eigen publiek met 4-1 van de Boston Red Sox in de laatste van vier wedstrijden tegen hun rivalen uit de American League East Division. Met de winst, die werd geboekt in de laatste thuiswedstrijd van de reguliere competitie, verzekerden de Yankees zichzelf ook van een plek in de Play-Offs. Het is de 52e keer dat de Yankees in het 'postseason' zullen uitkomen.

10.000New York Yankees17.6551903
De Yankees spelen aanstaande dinsdag in de American League Wild Card-wedstrijd. Tegenstander wordt Houston Astros, Minnesota Twins of Los Angeles Angels of Anaheim. Houston staat momenteel op de plek voor de tweede Wild Card, maar de Twins en Angels staan daar dicht achter (één 'game behind', oftewel twee punten in ons puntensysteem) met nog drie wedstrijden te spelen. Wanneer de Yankees één van hun drie resterende competitie-wedstrijden wint stelt de ploeg veilig dat de wedstrijd op eigen veld in de Bronx wordt gespeeld.

De Yankees hadden de eerste drie wedstrijden tegen de BoSox verloren, maar sloten het thuis-seizoen af met een overwinning die een historische mijlpaal betekende in de clubhistorie. De winst was de 10.000e, nadat de allereerste zege werd genoteerd in 1903 toen de Yankees nog speelden onder de naam New York Highlanders. De Yankees werden de eerste American League-club die deze prestatie bereikte. In de National League zijn er zeven organisaties die de grens van 10.000 overwinningen hebben bereikt.

De Yankees wonnen hun allereerste competitie-wedstrijd eveneens op een donderdag en dat was 23 april 1903. Op die dag, wonnen de New York Highlanders met 7-2 bij de Washington Senators, dat in 1961 het huidige Minnesota Twins werd. De eerste thuiszege in Hilltop Park werd geboekt op 30 april, eveneens vs. Washington, en dat werd een 6-2 winst.

Spelend in soms hevige regen namen de Yankees donderdagavond een 2-0 voorsprong in de tweede inning, dankzij een homerun van Carlos Beltran en een honkslag van Brendan Ryan.

Boston pakte een punt terug in de eerste helft van de vijfde inning via een honkslag van Mookie Betts, maar de Yankees voegden een 'insurance run' toe in de tweede helft van de zevende toen Greg Bird homerde.

New York voegde nog een punt toe in de tweede helft van de achtste inning toen rookie Rob Refsnyder opende met zijn tweede homerun van het seizoen. Refsnyder werd geboren als Jung-tae Kim in Seoel, Zuid-Korea, maar werd geadopteerd door een echtpaar uit California toen hij vijf maanden oud was. Hij maakte zijn Major League-debuut op 11 juli van dit jaar en sloeg ook zijn eerste homerun tegen Boston, maar toen in Fenway Park.

De in Amsterdam geboren Didi Gregorius was weer de korte stop voor de Yankees. Hij sloeg 1-uit-2 met een vrije loop, strikeout en een gestolen honk. Gregorius sloot de eerste helft van de achtste inning af met een fraaie vangbal op een line drive van Allen Craig.