Grand Slam * Stats & News
Updated: 3 november 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Robert Bos, Henk Seppen & Marco Stoovelaar)

Nieuw begin voor The Hawks
English
DORDRECHT - Vorig seizoen degradeerde Mampaey The Hawks na verlies in de Promotie/Degradatie Play-Off tegen DSS. Verschillende spelers vertrokken en The Hawks bereidde zich voor op een seizoen in de Overgangsklasse.

In februari van dit jaar trok ADO Lakers zich terug uit de Hoofdklasse en werd The Hawks gevraagde de vrijgekomen plaats in te vullen. The Hawks ging akkoord en bleef daardoor alsnog in de hoogste afdeling. Verschillende spelers die de ploeg verlaten om voor ADO Lakers te gaan spelen keerden terug naar The Hawks, maar uiteraard miste het de spelers die naar andere clubs waren verhuisd.

En zo wist The Hawks voor aanvang van het seizoen al dat het een zwaar jaar zou gaan worden. Uiteindelijk werden slechts zeven van de 42 competitie-wedstrijden gewonnen, waren er verschillende coach-wijzigingen en eindigde de ploeg op de laatste plaats. Daardoor moest The Hawks opnieuw spelen in de Promotie/Degradatie Play-Off, dit keer tegen Twins. The Hawks werden met 3-0 'gesweept' en degradeerden daardoor in het tweede jaar op rij.

In de transfer-periode zag de ploeg twaalf spelers vertrekken, waarvan er acht in 2016 gaan spelen voor Hoofdklasse-teams. Acht spelers kwamen naar Dordrecht om volgend seizoen voor The Hawks te gaan spelen. Dat wordt een seizoen waarin wordt gebouwd aan een nieuw en vooruit wordt gekeken naar de toekomst.


...Paul Roodenburg...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In 2016 staat The Hawks onder leiding van de ervaren coach Peter van den Akker, die in de afgelopen twee seizoenen niet actief was. Eind jaren negentig was Van den Akker coach bij The Rotterdam Orioles, waarna hij richting Sparta-Feijenoord ging en daar vier jaar de Hoofdklasse-ploeg onder zijn hoede had (2001-2005). Hierna leidde hij zeven jaar Euro Stars, waarna hij coach was in de Belgische competitie bij Brasschaat Braves in 2012 en 2013.

Van den Akker zal worden geassisteerd door voormalig Hoofdklasse-speler Orlando Eduarda. Van den Akker is de opvolger van Paul Roodenburg, die op 20 juli Interim Hoofd Coach werd als vervanger van Eugene Henson.Naar de The Hawks komt een aantal getalenteerde spelers.

Een speler met Hoofdklasse-ervaring is outfielder Aldrich Guzman. Dit seizoen speelde hij in 14 wedstrijden voor HCAW en sloeg .077 (2-uit-26) met drie RBI's.

The Hawks zag twee spelers naar Dordrecht komen van Tridents, het Rookie League-team van landskampioen Curaçao Neptunus. Dat zijn Shaydromar Jamanika en Sheadion Jamanika. Ze zijn twee van de minimaal zeven spelers die zijn vertrokken bij Tridents, dat dit jaar landskampioen werd in de Rookie League.

Een andere nieuwkomer is Andrew Wanata, die in het verleden speelde voor Giants in Hengelo.

Een speler die kort in de Hoofdklasse speelde is Alexander van Leest, die in het seizoen 2013 uitkwam voor ADO Lakers. Hij speelde toen in 19 wedstrijden, sloeg .111 en scoorde zes punten.

Vanaf de Antillen komen Shurick Jano, Jurnest Virginie en S. Tanista.
...Steven Wharwood...

...Berend Ruben...
(© Beide Foto's: Robert Bos)
Outfielder Steven Wharwood vertrok naar landskampioen Curaçao Neptunus. Hij was de tweede beste slagman dit seizoen bij The Hawks, leidde de ploeg in gescoorde punten(15) en sloeg 11 punten binnen.

Een jaar geleden was Wharwood ook de tweede beste slagman van The Hawks en sloeg toen .273. In zijn eerste Hoofdklasse-seizoen in 2013 sloeg hij .295 voor The Hawks.

Naar Hoofdklasser UVV vertrokken pitchers José Moreno, Quinn Tramm, Kevin van Veen en infielder Berend Ruben.

Reliever Moreno leidde de staf van The Hawks met een 4.24 ERA. Hij was dit seizoen 0-4 en kwam tot 12 strikeouts in 46 2/3 inning, waarin hij 19 keer vier wijd gooide. Moreno gooide in 24 wedstrijden, waarvan hij er één startte.

Tramm was 2-7 dit seizoen met een 5.96 ERA. Tramm was één van de starters, want hij begon 11 van de 16 wedstrijden waarin hij gooide. Hij leidde de ploeg met 39 strikeouts in 68 innings, maar leidde de staf ook met 46 vrije lopen.

Van Veen was 1-7 dit seizoen met een 6.05 ERA. Hij kwam tot 28 strikeouts in 68 innings en werd zowel ingezet als starter (negen wedstrijden) en als reliever (zeven wedstrijden).

Berend Ruben was de derde beste slagman van The Hawks met een gemiddelde van .264 (29-uit-110). Ruben speelde voornamelijk op het tweede honk en scoorde zeven punten, terwijl hij er 13 binnensloeg.


...Quinn Tramm...

...Brian Raap...
(© Beide Foto's: Henk Seppen)
Catcher/infielder Julian Goins speelt volgend seizoen bij HCAW. Dit seizoen was hij de derde beste slagman voor The Hawks en sloeg .264 (32-uit-121). Hij scoorde 12 punten en sloeg er 17 binnen in 39 wedstrijden.

Naar Vaessen Pioniers verhuisden catcher/3e honkman Brian Raap en infielder Stephen Henson.

Raap was dit seizoen de beste slagman van The Hawks en sloeg .279 (29-uit-104). Hij scoorde 11 punten en sloeg er 10 binnen, terwijl hij acht honken stal. Vorig jaar speelde Raap voor ADO Lakers en in het verleden speelde hij ook voor Sparta-Feijenoord.

Henson speelde dit seizoen in 34 wedstrijden en was de vijfde beste slagman van de ploeg met een .228 slaggemiddelde. Hij scoorde 12 punten en sloeg er vijf binnen, terwijl hij zes gestolen honken had. Henson voerde de ploeg aan met twee triples. Net als Raap speelde Henson in het seizoen 2014 voor ADO Lakers.

Rechtshander Evan Simons, infielder Tim Roodenburg en outfielders Kilian Jansen en Jules Peters gaan spelen voor Euro Stars in 2016.

Simons was 0-9 dit seizoen met een 9.16 ERA en gooide in 16 wedstrijden (10 starts). Hij kwam tot 17 keer drie slag in 55 innings, maar mlest ook 94 honkslagen incasseren.

Roodenburg speelde in 23 wedstrijden en sloeg .156 (10-uit-64). Roodenburg scoorde vijf punten en sloeg er twee binnen, terwijl hij ook twee gestolen honken had. Hij gooide ook nog in vier wedstrijden en was 0-1 met één save.

Peters speelde in 18 wedstrijden, sloeg .310 (18-uit-58) met zeven gescoorde punten en vijf RBI's en stal vier honken.

Jansen speelde in 13 wedstrijden en sloeg .150 (3-uit-20).


...Kevin van Veen...

...Evan Simons...

...Julian Goins...

...Stephen Henson...

...Jules Peters...
(© Alle Foto's: Robert Bos)(© Foto: Henk Seppen)

(1 november)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.