Grand Slam * Stats & News
Updated: 3 november 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Jurickson Profar in Fall Stars Game
English
NEW YORK CITY, New York (USA) - De op Curaçao geboren infielder Jurickson Profar speelt in de komende tiende editie van de Fall Stars Games, de jaarlijkse All Star Game van de Arizona Fall League. De rosters voor de wedstrijd werden maandag (2 november) bekend gemaakt. De Fall Stars Game wordt aanstaande zaterdag 7 november gespeeld op Salt Rivers Field in Scottsdale, de tijdelijke thuishaven van de Surprise Saguaros. En dat is de ploeg waar Profar momenteel speelt.

In de jaarlijkse Fall Stars Game spelen de beste spelers uit de Arizona Fall League, wat een zogenaamde 'off-season league' is. In de AFL spelen veel Minor League-talenten en toekomstige beloftes. Veel van de spelers zijn afkomstig uit Double-A en Triple-A. Elke club heeft de optie om twee spelers lager dan Double-A af te vaardigen. In augustus is er een 'draft' om de rosters voor de AFL samen te stellen. De league werd opgericht in 1992 om deze talenten de mogelijkheid te geven hun kwaliteiten te verbeteren en te spelen in wedstrijdsituaties voor Major League- en Minor League-scouts, die dagelijks aanwezig zijn om de wedstrijden te volgen. Er spelen zes teams in de AFL, die elk apart zijn aangesloten bij vijf Major League-teams, die zeven spelers aan de ploeg afstaan. Elk team heeft een 35-man roster. De AFL wordt ook gebruikt voor het uitproberen van spelregel-wijzigingen. Daaronder het testen van de zes voorgestelde speed-up regels, zoals de 20-seconden pitch clock, met één voet in het slagperk blijven tijdens een slagbeurt, geen pitches bij een opzettelijke vrije loop, een maximum van 2½ minuut tussen de innings, een maximum van 2½ minuut tijdens een werperswissel en een limiet van drie time-outs per team (waaronder een bezoek aan de werper van catcher en/of coach en coach-overleg met een slagman).


...Jurickson Profar in actie voor het Nederlands Honkbal Team...
...tijdens de World Baseball Classic 2013...
(© Foto: Henk Seppen)
Jurickson Profar is herstellende van een schouderblessure die hem de afgelopen twee seizoenen aan de kant heeft gehouden. De 22-jarige tweede honkman/korte stop, die een paar jaar geleden het nummer één talent in de Major League was, liep een gescheurde schouderspier op tijdens Spring Training in 2014 en onderging in februari van dit jaar een operatie.

De switch-hitter keerde in augustus terug op het veld toen hij werd ingedeeld bij de Hickory Crawdads, het Single-A team van Texas. Daar speelde hij in negen wedstrijden, waarna hij opschoof naar de Frisco RoughRiders, dat uitkomt op het Double-A niveau. Bij Frisco speelde Profar in drie wedstrijden en sloot hij het seizoen af op 7 september. Bij Hickory sloeg hij .273 (9-uit-33) met een tweehonkslag en een homerun. Hij scoorde tweemaal en sloeg er één binnen. Voor Frisco sloeg hij .200 (2-uit-10) met een tweehonkslag en een RBI.

Na afloop van het seizoen werkte Profar verder aan zijn herstel in de Arizona Fall League. Voor de Surprise Saguaros speelde hij sinds 22 oktober in acht wedstrijden. Hij slaat .313 (10-uit-32) met vier doubles, een triple en een homerun. Hij scoorde zeven punten en sloeg er negen binnen. Op maandag (2 november) sloeg hij 2-uit-4 in een wedstrijd tegen Scottsdale Scorpions.

Voor de komende Fall Star Game staat Profar op het roster van de West Division. Op dat roster staat ook outfielder Mike Yastrzemski (Double-A, Baltimore Orioles), de kleinzoon van de legendarische outfielder en Hall of Famer Carl Yastzemski van de Boston Red Sox. Mike's vader (en dus de zoon van Carl) speelde eveneens professioneel honkbal en heette Carl Michael Jr., net als zijn vader, maar in plaats van te spelen als Carl Jr, speelde hij ook onder de naam Mike. In 1982 nam hij deel aan de Haarlemse Honkbal Week als speler van Mississippi State University, waarna hij professioneel speelde in 1984-1988 en Triple-A bereikte bij de Chicago White Sox in 1986-1988. Helaas overleed hij op slechts 43-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval in 2004.

Jurickson Profar maakte zijn Major League-debuut in 2012, speelde toen in negen wedstrijden voor de Texas Rangers en sloeg 3-uit-17 (.176). Al zijn honkslagen waren 'extra-basehits', want twee waren een tweehonkslag en de derde een homerun. Op 2 september 2012 beleefde Profar een memorable Major League-debuut, want hij homerde in zijn eerste slagbeurt in een 8-3 winst vs. Cleveland Indians.

In maart 2013 werd Profar toegevoegd aan het roster van het Nederlands Honkbal Team voor de halve finale van de World Baseball Classic in San Francisco (USA). Destijds verving hij de geblesseerde Yurendell de Caster. In de halve finale sloeg Profar 0-uit-3 en kreeg hij een keer vier wijd.

In het seizoen 2013 begon Profar het seizoen in Triple-A en speelde voor Round Rock Express. Op 19 mei van dat jaar werd hij werd opgeroepen voor de hoofdmacht en speelde in 85 Major League-wedstrijden voor de Rangers. Hij sloot het seizoen af met een .234 slaggemiddelde (67-uit-286) met 11 doubles en zes homeruns, 30 gescoorde punten en 26 binnengeslagen punten.

En daarmee had hij een veelbelovende big league-loopbaan voor zich. Helaas liep hij een gescheurde spier in zijn rechterschouder op tijdens Spring Training en op 30 maart 2014 werd hij op de 'disabled list' geplaatst. Hij kwam daar begin november weer van af. Gehoopt werd dat hij dit seizoen weer in actie kon komen. Maar hij bleef hinder ondervinden van de blessure en in februari onderging Profar een operatie aan zijn rechter labrum (kraakbeenring), zodat hij weer terugkeerde op de 'disabled list'. Omdat het herstel lang zou duren miste hij zijn tweede opeenvolgende Major League-seizoen.

Behalve Profar speelt nog een speler met een Nederlandse link in de Arizona Fall League. Catcher Spencer Kieboom speelt voor Salt River Rafters. Daar slaat hij momenteel .286 (8-uit-28) met een homerun en vier RBI's. Kieboom maakte deel uit van de voorlopige selectie van het Nederlands Honkbal Team voor de World Baseball Classic 2013. Zijn vader Alswinn Kieboom speelde in de Hoofdklasse, voordat hij naar Amerika verhuisde.

(3 november)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.