Grand Slam * Stats & News
Updated: 6 september 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen & Marco Stoovelaar)

Loek van Mil maakt rentree in professioneel honkbal

...Loek van Mil...
...Professional comeback...
(© Foto: Henk Seppen)
English
ROCHESTER, New York / ALLENTOWN, Pennsylvania (USA) - De Nederlandse werper Loek van Mil heeft zijn rentree gemaakt in het professionele honkbal. De lange rechtshander gooide in zijn eerste wedstrijd voor de Rochester Red Wings op woensdag (2 september), waarna hij opnieuw gooide op zaterdag (5 september) en zondag (6 september). De Red Wings spelen in de International League en is het Triple-A team van de Minnesota Twins met wie Van Mil in juli tot een nieuwe overeenkomst kwam. In 2006 maakte Van Mil ook zijn profdebuut in de organisatie van de Twins, waar hij gooide in 2006-2010. Later speelde Van Mil ook in de minor league-teams van de Los Angeles Angels of Anaheim (2010-2012), Cleveland Indians (2012) en Cincinnati Reds (2013).

Dit seizoen kwam Van Mil uit voor landskampioen Curaçao Neptunus na zijn terugkeer uit Japan. Daar gooide hij vorig seizoen in slechts zeven wedstrijden voor Tohoku Rakuten Golden Eagles Van Mil, die op 15 september 31 jaar wordt, werd voornamelijk als closer ingezet door de Rotterdamse ploeg met wie hij in de reguliere competitie op de tweede plaats eindigde en zich plaatste voor de Play-Offs. In de competitie nam Van Mil deel aan 19 wedstrijden voor Neptunus en gooide 24 2/3 inning, waarin hij 31 keer drie slag gooide en slechts negen vrije lopen weggaf. De rechtshander kreeg maar zes honkslagen tegen en drie punten (één verdiend). Hij was 2-1 met zes saves. Begin augustus won hij met Neptunus de European Champions Cup.

Op 13 augustus was Van Mil aangekondigd als nieuwe werper in de eerste Play-Off wedstrijd van Neptunus vs. Corendon Kinheim toen het duel werd gestaakt vanwege hevige regen en bliksem. Het restant werd opnieuw vastgesteld voor 15 augustus. Aanvankelijk zou Van Mil op 14 augustus richting USA vertrekken, maar hij moest langer op zijn visum wachten, zodat hij in nog een aantal extra wedstrijden voor Neptunus kon gooien. Hij hernam zijn plek op de heuvel in tijdens het restant van de wedstrijd vs. Kinheim, maar werd toen de verliezende werper. Van Mil nam deel aan drie Play-Off wedstrijden en gooide in 5 1/3 inning. Hij vertrok uiteindelijk op donderdag 27 augustus voor aanvang van de laatste Play-Offs reeks tegen L&D Amsterdam Pirates.

Op woendag gooide Van Mil de laatste twee innings voor de Rochester Red Wings in het thuisduel tegen Scranton/Wilkes-Barre RailRiders, het Triple-A team van de New York Yankees. Van Mil kwam in het duel in de eerste helft van de achtste inning met een 8-1 voorsprong voor de Red Wings. In zijn eerste inning sloeg lead-off hitter Cito Culver een line drive naar rechtsvelder Xavier Avery. Van Mil kreeg drie nullen op rij in de achtste en kreeg ook geen problemen in de negende. Hij kreeg een lead-off single tegen van Rob Segedin, maar die ging even later gedwongen uit. Vier wijd voor Jake Cave bezorgde de RailRiders een nieuwe loper, maar een dubbelspel sloot de inning en wedstrijd daarna af. De volgende dag wonnen de RailRiders met 12-2 vs. Buffalo Bisons (Toronto Blue Jays) om de titel te pakken in de North Division en zich te plaatsen voor de Play-Offs.


...Coca-Cola Park, het stadion van de Lehigh Valley IronPigs in Allentown...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Op woensdag maakte Van Mil zijn comeback in het Amerikaanse profhonkbal precies twee jaar nadat hij daar zijn laatste wedstrijd had gegooid. Op 2 september 2013 gooide hij voor de Louisville Bats, het Triple-A team van de Cincinnati Reds, dat eveneens in de International League speelt.

Op zaterdag had Van Mil zijn tweede optreden voor de Red Wings toen de ploeg in Allentown, Pennsylvania, speelde. Daar won het team met 13-1 van de Lehigh Valley IronPigs, het Triple-A team van de Philadelphia Phillies. Van Mil gooide de achtste inning voor de Red Wings en kreeg drie nullen op rij dankzij een grounder, vangbal en strikeout. De Red Wings sloegen 17 honkslagen in de wedstrijden en hadden twee grote rallies met het scoren van zes punten in de vijfde en vijf in de achtste inning.

Op zondag gooide Van Mil opnieuw in de volgende wedstrijd van de Red Wings tegen de IronPigs. Dit keer kwam hij in de 2e6 in het duel met een 5-1 voorsprong en lopers op het eerste en derde honk. Hij kreeg een vangbal en groundout om de inning af te sluiten. Van Mil verving startende werper Michael Bowden en kwam in de het duel in een save-situatie. Omdat hij niet de laatste werper in de wedstrijd was, maar wel de voorsprong behield kreeg Van Mil een Hold op zijn naam. In de zevende inning begon Van Mil met vier wijd voor Cord Phelps, maar die ging gedwongen uit. Toen de volgende slagman werd uitgevangen werd Van Mil vervangen door Aaron Thompson.

Rochester sluit het seizoen maandag (7 september) af, maar is ondanks de overwinningen van de afgelopen dagen uitgeschakeld voor de Play-Offs. De drie Division-kampioenen krijgen dan gezelschap van het tweede team met het beste 'record'. Rochester staat op de tweede plaats in de North Division, maar zal zich niet plaatsen voor de Play-Offs. En dus kan Loek van Mil zomaar weer op het roster terugkeren van Neptunus voor de komende Holland Series, die op 12 september begint.

(6 september)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.