Grand Slam * Stats & News
Updated: 6 november 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen & Marco Stoovelaar)

Oefennederlaag Koninkrijksteam tegen USA
English
TAIPEI (Taiwan) - Het team van het Koninkrijk der Nederland heeft vandaag (vrijdag 6 november) een 3-2 nederlaag geleden tegen de USA in de tweede wedstrijd in Taiwan ter voorbereiding op de Premier12. Woensdag won de ploeg met 7-0 tegen het team van de University of New Taipei City. Vorige maand won het team twee eerdere oefenwedstrijden tijdens een trainingskamp op Curaçao ter voorbereiding op de Premier12.

Op een hete en vochtige dag in Tianmu Stadium nam Oranje een snelle 2-0 voorsprong, via runs in de eerste en derde inning, maar werd daarna puntloos gehouden in het restant van het duel. De Amerikanen draaiden de wedstrijd vervolgens in eigen voordeel om en wonnen in de negende inning.

In het duel van vandaag waren de Managers twee voormalige New York Yankees-spelers. De Manager van de USA is Willie Randolph, die een vijfvoudig All Star tweede honkman was voor de Yankees in 1976-1988 (1694 wedstrijden). En de Nederlandse ploeg staat natuurlijk onder leiding van Hensley Meulens, die in 1989 zijn Major League-debuut maakte bij de Yankees, waar hij ook speelde in 1990-1993.

Andruw Jones is sinds donderdag weer bij het team. Hij reisde een week geleden niet met de ploeg mee naar Taiwan. In plaats daarvan keerde hij huiswaarts naar Curaçao om bij zijn familie te zijn na het plotselinge overlijden van zijn vader.

Op zaterdag sluit de Koninkrijksploeg de voorbereidingen af tegen de Dominicaanse Republiek. De ploeg opent de Premier12 maandag tegen gastland Taiwan.

(6 november)
...Het duel van vandaag werd gespeeld in Tianmu Stadium...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Oranje opende de score in de eerste inning op voormalig Major League-pitcher Adam Laffey. Chris Garia, die zijn interland-debuut maakte in de Nederlandse ploeg, begon met een infield-hit. Hij schoof op na een honkslag van Curt Smith. Nadat Andruw Jones drie slag had gekregn scoorde Garia even later het eerste punt na een tweehonkslag van Wladimir Balentien. In de tweede helft van de inning was er even een schrikmoment, omdat Garia, die in het midveld speelde, in botsing kwam met rechtsvelder Kalian Sams toen beiden een vangbal wilden maken. De bal werd gevangen, maar Garia werd uit voorzorg vervangen, terwijl Sams het duel kon vervolgen.

In de tweede inning opende Shawn Zarraga met een honkslag, maar daarna sloeg Sharlon Schoop in een dubbelspel. Hierna sloeg Carlton Daal een tweehonkslag, maar strandde.

Nederland verdubbelde de voorsprong daarna in de derde inning. Met één uit sloeg Andruw Jones een honkslag en kreeg via schijn het tweede honk van de umpiring crew, die onder leiding stond van een vrouwelijke Home Plate Umpire. Even later schoof Jones op na een wilde worp, waarna hij scoorde na een honkslag van Yurendell de Caster om Oranje op een 2-0 voorsprong te zetten.

Jair Jurrjens startte voor het Nederlands Team en maakte zijn eerste interland-optreden voor de ploeg sinds hij gooide in de World Baseball Classic 2006. Hij startte ook één van de wedstrijden die op Curaçao werden gespeeld. Vandaag kreeg hij één honkslag tegen in de twee innings die hij gooide en dat was een tweehonkslag van Kyle Martin in de tweede, nadat de eerste vijf slagmensen op rij waren uitgeschakeld.

Jurrjens werd hierna opgevolgd door veteraan Rob Cordemans. De rechtshander moest twee hits toestaan in de derde inning. Eerst, een lead-off single van Joe Sclafani, die opschoof na een grounder en daarna scoorde op een 2-out RBI-single van Adam Frazier, die de Nederlandse voorsprong halveerde, 2-1. Maar hij sloot de inning af met drie slag voor Tyler Pastornicky, die in de Major League speelde voor Atlanta Braves in 2012-2014 (124 wedstrijden). In de vierde inning kreeg Cordemans drie nullen op rij.

In de vijfde inning nam Juan Carlos Sulbaran de pitching over. Hij kreeg twee honklopers in de vijfde. Met één uit sloeg Joe Sclafani een tweehonklsag, waarna Jacob May het honk bereikte na een fout met twee uit, resulterend in lopers op het eerste en derde honk met twee uit. Maar een vangbal sloot de Amerikaanse slagbeurt af.

In de zesde inning kreeg Sulbaran een one-out single tegen van Dan Black (die gedwongen uitging), waarna een 2-out single volgde van Kyle Martin, maar die strandde op het eerste honk.


...Shawn Zarraga...
...2-uit-2, 4 wijd...
(© Foto: Henk Seppen)
In de zevende, met Oranje nog altijd op een 2-1 voorsprong, werd Loek van Mil de nieuwe Nederlandse werper en hij kreeg de gelijkmaker tegen. Joe Sclafani kwam na een fout op het honk en bereikte het derde honk na een honkslag van Matt McBride en een opofferingsstootslag. Hij scoorde vervolgens het gelijkmakende punt na een grounder van Adam Frazier. McBride bereikte hierdoor het derde honk, maar strandde toen Van Mil afsloot met drie slag voor Elliot Soto.

Na de derde inning kreeg Nederland drie honklopers in de volgende vier innings. In de vierde opende Shawn Zarraga met vier wijd, maar strandde, want nieuwe werper JB Wendelken schakelde de volgende drie slagmensen met drie slag uit. Nadat er drie nullen op rij waren geweest in de vijfde, sloeg Zarraga een honkslag met twee uit in de zesde, maar bleef opnieuw achter. In de zevende sloeg Curt Smith een honkslag met twee uit, maar bleef ook achter.

Nederland kreeg hierna de kans de leiding te hernemen in de eerste helft van de achtste inning. De ploeg kreeg de honken vol met één uit toen Yurendell de Caster een honkslag sloeg, Kalian Sams vier wijd kreeg en Dashenko Ricardo ook een honkslag sloeg. Maar de inning eindigde toen Sharlon Schoop in een 1-2-3 dubbelspel sloeg.

In de negende sloeg Carlton Daal een honkslag en stal het tweede honk. Twee strikeouts volgden, waarna Hainley Statia vier wijd kreeg, maar een vangbal sloot de slagbeurt af.

Orlando Yntema had het werpen in de achtste inning overgenomen. Hij kreeg toen drie nullen op rij, maar in de negende kwam hij in de problemen. De rechtshander kreeg de honken vol met nul uit. Dan Rohlfing opende met een tweehonkslag, waarna een fout op een opofferingsstootslag van Joe Scalfani en vier wijd voor Matt McBride voor volle honken zorgden. Een gedwongen nul op de plaat volgde, maar daarna werd het winnende punt gescoord via een opofferingsslag van Adam Frazier, zodat de wedstrijd ten einde kwam. Hiermee had Frazier alle drie de Amerikaanse punten binnengeslagen.

De startende spelers, hun vervangers, posities en slagprestaties in deze wedstrijd waren:
1 - Chris Garia (CF, 1-uit-1), vervangen door Randolph Oduber (CF, 0-uit-4); 2 - Curt Smith (LF, 2-uit-5); 3 - Andruw Jones (1B, 1-uit-4), vervangen door Hainley Statia (2B, 0-uit-0); 4 - Wladimir Balentien (DH, 1-uit-5); 5 - Yurendell de Caster (3B, 1B, 2-uit-4); 6 - Kalian Sams (RF, 0-uit-3); 7 - Shawn Zarraga (C, 2-uit-2) vervangen door Dashenko Ricardo (C, 1-uit-1); 8 - Sharlon Schoop (2B, 3B, 0-uit-5); 9 - Carlton Daal (SS, 2-uit-4); Pitchers - Jair Jurrjens, Rob Cordemans, Juan Carlos Sulbaran, Loek van Mil, Orlando Yntema.USA - Koninkrijksteam Nederland 3-2
RHE
Koninkrijksteam Nederland101000000-2123
USA001000101-380
(twee uit toen het winnende punt werd gescoord in de negende inning)
pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Jair Jurrjens21-1--
Rob Cordemans, H (1)21-211
Juan Carlos Sulbaran, H (1)22-3--
Loek van Mil, BS (1)11-11-
Orlando Yntema, L (0-1)1.21111-
pitchers USAinn.SOBBHRER
Aaron Laffey33-622
JB Wendelken131---
Anthony Vazquez21-1--
Cody Satterwhite12-1--
Dana Eveland1-12--
Jake Barrett, W (1-0)1211--
Umpires: HP-, 1B-, 2B-, 3B-.
Official Scorer-.
Aanvang-12:36 uur.
Speeltijd-2:53 uur.

Game Notes:
Vierde Oefenwedstrijd Koninkrijksteam Nederland ter voorbereiding op Premier12.
Wedstrijd gespeeld in Tianmu Baseball Stadium, Taipei, Taiwan.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.