Grand Slam * Stats & News
Updated: 8 december 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Tweede puntloze nederlaag op rij voor Team Europe
English
TAICHUNG (Taiwan) - Team Europe bleef voor de tweede dag op rij puntloos, want de ploeg verloor zondag (6 december) met 8-0 van het professionele Taiwan Beer CPBL Team, de koploper in de Asia Winter Baseball League. Zaterdag liep de Europese ploeg tegen een 9-0 shutout-nederlaag aan tegen het Chinese Taipei National Training Team.

Voor de Europeanen was dit hun achtste wedstrijd van het seizoen. Daarmee is de ploeg halverwege, want alle vijf teams spelen 16 wedstrijden in de reguliere competitie. Daarna volgt een Play-Off ronde, waaruit de kampioen zal komen.

Jung-Yu Su gooide zeven sterke innings voor het Taiwanese team. Hij schakelde acht slagmensen met drie slag uit en werd uitgeroepen tot MVP van de wedstrijd.

Het CPBL Team scoorde driemaal in de eerste inning met twee uit en had reeds een 6-0 voorsprong in de vierde inning.

Eerder op de dag won het Chinese Taipei National Training Team met 4-2 van het Japanse NPB Team.

Op een winderige en frisse avond (16 graden Celsius) stonden de ploegen tegenover elkaar in een vrijwel leeg Taichung Intercontinental Baseball Stadium. Hoewel de getalenteerde jonge profspelers uit de CPBL (de Taiwanese Major League) in actie kwamen waren er maar zo'n honderd toeschouwers op het duel afgekomen. Maar terwijl de wedstrijd enige tijd aan de gang was vonden wel wat meer toeschouwers hun weg naar het stadion. Dat het een koude avond was werd getoond door de spelers en coaches, die warme jacks en hoodies droegen, een aantal Taiwanese coaches had zelfs handschoenen aan. Ook de umpires hadden een jack aan, de 1B Umpire droeg zelfs een warme turtle-neck om zijn hals.

In de eerste twee innings van de wedstrijden gooiden beide startende werpers driemaal drie slag. Maar wel moet worden gezegd dat de Home Plate Umpire een lage slagzone had en dat resulteerde soms in verwonderde gezichten van de slagmensen.

Het CPBL Team opende de score met drie runs in de eerste slagbeurt. Aanvankelijk leek de Europese starter Gianny Fracciolla zich prima te herstellen na een vrije loop op openingsslagman Hsuan-Tsung Fang. De Italiaanse linkshander schakelde de volgende twee slagmensen met drie slag uit, terwijl Fang het tweede honk stal. Echter, hierna raakte hij alsnog in de problemen. Chi-Wei Ling-Wang bracht Fang hierna binnen met een honkslag, waarna Kai-Wen Cheng homerde om de Taiwanese ploeg op een 3-0 voorsprong te zetten.

Team Europe kreeg twee honklopers met twee uit in hun eerste slagbeurt. Kevin Weijgertse en Alberto Mineo sloegen toen een honkslag, maar een gecallde struikeout sloot de inning af, zodat de twee achterbleven. Voor Weijgertse, de beste Europese slagman, was dit zijn 13e honkslag in acht wedstrijden.

In de tweede inning werd Fracciolla gesteund met een dubbelspel en hij kreeg drie nullen op rij in de derde slagbeurt. Maar hierna kreeg hij weer drie honklopers in de vierde en die zouden allemaal scoren. Hij kreeg eerst een lead-off single tegen van Kai-Wen Cheng, gevolgd door vier wijd voor Wei-Ta Su. De twee schoven op na een opofferingsstootslag en een punt werd gescoord toen Ming-Chieh Lin volgde met een honkslag. Dat betekende het einde voor Fracciolla. Hij werd opgevolgd door Diego Fabiani, die zijn vierde optreden van het seizoen maakte. De Italiaanse rechtshander werd begroet met een puntscorende honkslag van Kuo-Hao Wu, waarna een opofferingsslag van Hsuan-Tsung Fang de stand opvoerde naar 6-0. Een vrije loop volgde, maar een strikeout maakte een einde aan de slagbeurt.

Intussen deed starter Jung-Yu Su het prima voor het CPBL Team. Na de twee honkslagen in de eerste inning schakelde de rechtshander, die op 30 oktober 19 jaar werd, de volgende 14 slagmensen op rij uit, waarvan acht met drie slag. Er was echter een opmerkelijk feitje aan het werpen van Su, want hij droeg vrijwel zeker een pet die te groot was voor hem. In elk van de eerste drie innings vloog de pet telkens van zijn hoofd op de grond na vrijwel elke worp, terwijl hij de pet zelf van zijn hoofd nam, nadat hij klaar was met een slagman. Dat veranderde in de vierde, mogelijk na advies van zijn coaches of de umpires. Su had waarschijnlijk van pet gewisseld, want nu bleef het kledingstuk wel zitten. Echter, elke keer wanneer de inning ten einde kwam nam hij de pet zelf onmiddellijk weer van zijn hoofd af.

Na vijf complete innings is het in Taiwan gebruikelijk dat het veld weer wordt geprepareerd. Zoals dat ook het geval was tijdens de recente Premier12. Het gravel van het infield wordt geveegd, er wordt een nieuw slagperk geplaatst en de foutlijnen worden opnieuw getrokken. En soms wordt er tussendoor een spelletje gespeeld met mensen uit het publiek. Dat gebeurde ook vanavond, maar dit keer duurde de onderbreking wel heel lang. Een aantal toeschouwers (een paar zeer jonge) moesten een bal in een kooi zien te gooien. Normaal is er ongeveer 2 1/2 minuut tussen de innings. Maar in deze onderbreking waren er bijna acht (!) minuten tussen de laatste nul van de 2e5 en het betreden van het slagperk van de eerste slagman in de 1e6.

Toen de zesde inning begon beklom Maickel Rietel de heuvel voor de Europese ploeg. De Nederlandse rechtshander had eerder twee wedstrijden gestart en maakte nu zijn eerste relief-optreden. En dat deed hij prima, want hij kreeg drie nullen op rij met als hoogtepunt een fraaide verdedigende actie van de Tsjechische derde honkman Premek Chroust.

Jung-Yu Su keerde terug op de heuvel in de tweede helft van de zesde. Hij schakelde eerst zijn 14e opeenvolgende slagman uit sinds de eerste inning, maar kreeg toen een honkslag tegen van Urving Kemp. Na een vangbal, 'popte' Kevin Weijgertse de bal naar kort rechtsveld. Daar leken rechstvelder Kai-Wen Chen en tweede honkman Kuo-Hao Wu beiden een kans te hebben de bal te kunnen vangen. Maar toen zij elkaar naderden en mogelijk om een botsing te voorkomen werd uiteindelijk geen vangbal gemaakt en viel de bal niet alleen op de grond, maar rolde langs de rechtsvelder. En zo kreeg Weijgertse een tweehonkslag op zijn naam en had Team Europe niet alleen voor het eerst een loper op het derde honk, maar had het ook voor het eerst in de wedstrijd twee lopers in scoringspositie. Echter, ze bleven achter toen volgende slagman Alberto Mineo uit ging na een grounder.

In de 1e7 werd Leonel Cespedes de nieuwe werper voor Team Europe. De Fransman had ook een prima optreden, want hij kreeg als Rietel in de voorgaande inning drie nullen op rij.

Stand
#TeamGWLT
1CPBL Team7412
2Chinese Taipei Training Team7520
3KBO Team6223
4NPB Team7241
5Team Europe8152
In de wedstrijden die tot nu toe zijn gespeeld door de Taiwanese teams werden de meeste werpers gewisseld na twe of drie, soms vier innings. Vanavond kwam Su terug op de heuvel om de zevende inning te gooien voor het CPBL Team. In de voorgaande zes innings had de rechtshander telkense de openingsslagman uitgeschakeld, waarvan vier met een strikeout. Maar in de zevende kreeg hij een lead-off single tegen van Mattia Mercuri op zijn eerste worp. Mercuri ging gedwongen uit op een grounder van Chris Howard, maar hierna kreeg Su opnieuw een honkslag tegen. Dit keer van Daniel Fernandes en dat was zijn eerste honkslag van het seizoen, want hiervoor sloeg hij 0-uit-13. Su voorkwam tegenpunten, want de Belg Sam Buelens sloeg in een 'inning-ending double play', dat begon bij de werper zelf na een 'comeback-grounder'. Buelens is één van de zes actieve profspelers in de Europese ploeg. Dit jaar maakte de 19-jarige outfielder zijn profdebuut en speelde in 42 wedstrijden voor de DSL Blue Jays, het Rookie League-team van de Toronto Blue Jays in de Dominican Summer League. Buelens sloeg .232 (23-uit-90), scoorde 20 punten en sloeg er tien binnen.

Met één uit in de 1e8, als midvelder, maakte Buelens een duikende poging een line-drive te vangen van Wei-Ta Su. Terwijl de korte stop en tweede honkman, die achterwaarts waren gelopen, toekeken rolde de bal voorbij Buelens en verlengde Su zijn uithaal in een tweehonkslag. Intussen had rechtsvelder Daniel Fernandes de bal opgepakt en gooide die richting tweede honk, maar buiten bereik van eerste honkman Kevin Weijgertse, die de actie daar dekte. De bal sprong voor het honk op en kwam vol op de linkerhant van het gezicht van de slidende Su, die daardoor een snee in zijn kin opliep en het duel verliet. Het toeval wil dat het Su was die een line drive had geslagen die terechtkwam op het hoofd van de Europese reliever Filippo Crepaldi in een wedstrijd vorige week. Crepaldi is nog altijd aan het herstellen in een ziekenhuis, niet van een hoofdblessure, maar van een enkelblessure, die hij opliep toen hij viel na te zijn geraakt. De verwachting is dat hij binnenkort uit het ziekenhuis zal worden ontslagen.

Su werd vervangen door pinch-runner Tao-Jung Tseng, die even later scoorde op een hierna volgende honkslag van pinch-hitter Yu-Hsien Chu. Ming-Chieh Lin volgde met een driehonkslag en dat leverde het CPBL Team een 8-0 voorsprong op.

In de 2e8 nam Wen-Chi Yeh de pitching over van Jung-Yu Su, die achtmaal drie slag en geen vier wijd had gegooid, terwijl hij zes hits had moeten toestaan in de zeven innings die hij gooide. Had Su problemen met zijn pet in de eerste drie innings, Yeh beklom de heuvel met een dikke, sjaalachtige kraag om zijn nek. Met één uit in de achtste sloeg Urving Kemp een honkslag. Even later kwam hij in botsing met tweede honkman Kuo-Hao Wu na een 'force play-grounder' van pinch-hitter Rashid Gerard. Wu fielde de bal in wat ook de loopbaan was van Kemp, die vervolgens tegen de tweede honkman aanrende, resulterend in een harde botsing tussen de twee, die beiden op de grond vielen. Wu verliet het duel. Kort voor de botsing had Wu Kemp op zijn been getikt, maar de bal viel uit zijn handschoen toen die de grond raakte na de botsing. De 2B Umpire gaf het safe-teken en wees naar de bal op de grond. Maike Ehmcke werd richting tweede honk gestuurd om het als pinch-runner over te nemen van Kemp. Maar toen de wedstrijd werd hervat nadat beide spelers waren behandeld werd Kemp alsnog uitgegeven en keerde Ehmcke dus weer terug naar de dug-out. Een vangbal maakte daarna een einde aan de slagbeurt.

In de 1e9 nam Ehmcke het in het linksveld over van Kemp en gooide de Kroaat Kruno Gojkovic voor Team Europe. Hij gooide tweemaal vier wijd met twee uit, maar sloot daarna af met een strikeout.

In de 2e9 werd de Europese aanval op rij uitgeschakeld voor nieuwe werper Chia-Yu Chien om een einde aan de wedstrijd te maken.

De Europese ploeg speelt de volgende wedstrijd op maandag (7 december), aanvang 18:00 uur lokale tijd (11 uur 's morgens Nederlandse tijd). De ploeg ontmoet dan het KBO Team uit Zuid-Korea.

(6 december)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.