Grand Slam * Stats & News
Updated: 7 oktober 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Cubs shutout Pirates in NL Wild Card-wedstrijd
English
PITTSBURGH, Pennsylvania (USA) - De Chicago Cubs boekten een 4-0 shutout tegen de Pittsburgh Pirates woensdagavond (7 oktober) in de National League Wild Card Game presented by Budweiser. Jake Arrieta gooide het hele duel voor de Cubs en domineerde. Hij kwam tot elf strikeouts, gooide geen vier wijd en stond slechts vier honkslagen toe. Met de winst wonnen de Cubs niet alleen hun eerste 'postseason'-wedstrijd sinds 2003, de ploeg plaatste zich ook voor de National League Division Series. De Cubs beginnen die best-of-five Series op vrijdag bij de St. Louis Cardinals.

In de andere NLDS staan de New York Mets tegenover de Los Angeles Dodgers met Nederlands Team-pitcher Kenley Jansen als closer. Jansen is nu de enige Nederlandse speler in het 'postseason', nadat Didi Gregorius dinsdag werd uitgeschakeld met de New York Yankees. Ook oud-international Hensley Meulens, de Hitting Coach van de San Francisco Giants en Manager van het Nederlands Team tijdens de komende Premier12, is er dit jaar niet bij in de Play-Offs. De Giants werden tegen het einde van het seizoen uitgeschakeld door de Dodgers en werden dus onttroond als World Series-kampioen.

Voor de Cubs was dit hun eerste 'postseason'-wedstrijd sinds de 2008 National League Division Series, waarin de ploeg werd 'gesweept' door de Los Angeles Dodgers. De Pirates waren voor het derde jaar op rij gastheer van de Wild Card-wedstrijd. Ze wonnen in 2013 van de Cincinnati Reds, maar verloren vorig jaar van de San Francisco Giants, die uiteindelijk de World Series wonnen.

Het was een wedstrijd tussen twee teams met een rijke historie. Hoewel het twee van de oudste honkbalclubs zijn stonden ze nooit eerder tegenover elkaar in een 'postseason'-wedstrijd. De Chicago Cubs bestaan sinds 1871 en spelen in de National League sinds 1876, het jaar dat de league werd opgericht. De Pittsburgh Pirates bestaan sinds 1882 en spelen sinds 1887 in de National League.

In de reguliere competitie sloten de Cubs af met 97 overwinningen, de Pirates met 98.
De Cubs sloten het seizoen af met acht opeenvolgende overwinningen en dat is iets dat de clubs niet heeft gedaan sinds 1884! Destijds, 131 jaar geleden, speelde de clubs als Chicago White Stockings en sloot de competitie af met negen overwinningen op rij. Onder leiding van nieuwe Manager Joe Maddon wonnen de Cubs 48 uitwedstrijden, het hoogste aantal sinds het record van 49 tijdens het seizoen 1945.
De Pirates sloten hun seizoen af met 11 overwinningen in de laatste 15 wedstrijden. Voor de zesde keer in hun 129-jarige historie en voor het eerst sinds 1991 wonnen de Pirates 98 wedstrijden.


...Dexter Fowler met Rick van den Hurk tijdens de...
...2011 European Big League Tour in Amsterdam...
...Vanavond sloeg Fowler 3-uit-4 met een homerun en scoorde driemaal...
(© Foto: Henk Seppen)
Cubs-starter Jake Arrieta was 22-6 in de reguliere competitie en won de meeste wedstrijden door een Cubs-werper sinds Ferguson Jenkins er 24 won in 1971. De rechtshander kwam tot 236 keer drie slag. Op 30 augustus gooide hij een No-Hitter tegen de Los Angeles Dodgers. Pirates-starter Gerrit Cole was 19-8 in de competitie met 202 strikeouts.

Voor aanvang van de wedstrijd, tijdens het voorstellen van de spelers, voegde Jung Ho Kang zich bij zijn Pirates-teamgenoten zittend in een rolstoel. De rookie uit Zuid-Korea is een fan-favoriet en is zeer populair, maar zijn seizoen kwam op 17 september ten einde. Op die dag, in de eerste inning van een wedstrijd tegen de Cubs (!), maakte de korte stop een dubbelspel, maar liep een zware blessure op toen Chris Coghlan een harde sliding richting Kang maakte. De Koreaanse speler moest 's avonds gelijk worden geopereerd aan een breuk aan de top van zijn scheenbeen bij de knieschijf en herstel van zijn laterale meniscus (binnenkant knieschijf). Toen de Cubs-spelers werden voorgesteld reageerden de Pirate-fans met 'boes' toen het beurt van Coghlan was, terwijl Kang luid werd toegejuichd toen hij werd geïntroduceerd.

Overigens realiseerden de Pirates een seizoensrecord wat toeschouwers betreft met 2.498.596 en dat brak het record van vorig jaar.

De Cubs openden de score snel toen Dexter Fowler de eerste inning opende met een honkslag op Gerrit Cole, daarna het tweede honk stal en scoorde op een honkslag van Kyle Schwarber.

In de derde inning waren dezelfde twee spelers weer productief. Met één uit sloeg Fowler een honkslag, waarna Schwarber homerde om er 3-0 van te maken. En in de vijfde, met één uit, homerde Fowler om de stand op te voeren naar 4-0.
In 2011 was Fowler één van de spelers die deelnam aan de European Big League Tour, georganiseerd door de Nederlandse profwerper Rick van den Hurk, die toen uitkwam voor de Baltimore Orioles. Fowler speelde toen bij de Colorado Rockies.

In de 2e6 kregen de Pirates de kans iets terug te doen, want men kreeg de honken vol met één uit. Travis Snider opende met een honkslag op Jake Arrieta, die daarna Josh Harrison met een worp raakte met één uit. Een fout op een 'force play-grounder' van Andrew McCutchen zorgde voor volle honken, maar de inning kwam ten einde toen Starling Marte in een dubbelspel sloeg.

In de 1e7 werd Tony Watson de derde werper voor Pittsburgh. Hij kreeg twee snelle nullen, maar raakte daarna Jake Arrieta (die zelf twee slagmensen had geraakt) met een worp. Toen Arrieta iets tegen Watson zei zorgde dat voor een bench-clearing, want de spelers van beide teams kwamen het veld op, met het nodige geschreeuw en geduw als reactie. Het leidde tot de verwijdering van Pittsburgh's eerste honkman Sean Rodriguez, die uit het veld werd gestuurd door Home Plate Umpire Jeff Nelson. Rodriguez had het duel overigens al verlaten in de tweede helft van de derde inning toen er een pinch-hitter voor hem sloeg.

Oh, misschien weet u dit leuke feitje al. In de uit 1989 daterende film Back To The Future Part II (geregisseerd door Robert Zemeckis) komt Marty McFly (gespeeld door Michael J. Fox) terecht in 2015 samen met Doc (gespeeld door Christopher Lloyd) en Jennifer (gespeeld door Elisabeth Shue). In oktober van dat jaar hoort McFly van de 'oude' Terry (gespeeld door Charles Fleischer) dat de Cubs de World Series hebben gewonnen..........

(7 oktober)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.