Grand Slam * Stats & News
Updated: 8 oktober 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Rangers openen ALDS met winst in Toronto
English
TORONTO, Ontario (Canada) - De Texas Rangers zijn de best-of-five American League Division Series donderdag (8 oktober) begonnen met een 5-3 overwinning bij de Toronto Blue Jays. Game 2 wordt vrijdag gespeeld. In de andere ALDS gaat de strijd tussen de Kansas City Royals en Wild Card-winnaar Houston Astros.

De Rangers speelden voor het laatst in de World Series in 2011, maar verloren toen met 4-3 van de St. Louis Cardinals. De laatste keer dat de Blue Jays in de World Series speelden was in 1993 en toen won de ploeg de tweede opeenvolgende kampioenstitel. Toronto won vs. Atlanta Braves in 1992 en vervolgens vs. Philadelphia Phillies in 1993.

Dit seizoen was Texas 88-74 en won op de laatste dag van de reguliere competitie de titel in de American League West Division. Het was het zesde AL-West kampioenschap voor de Rangers en het eerste sinds 2011. Vorig seizoen hadden de Rangers het slechtste 'record' in de American League (67-95).

De Rangers reisden naar Canada met 30 spelers. Het uiteindelijke 25-man roster moest uiterlijk 10 uur vanmorgen ingediend worden en dat betekende dus dat vijf spelers het ALDS-roster niet haalden. Op het uiteindelijke Texas-roster staan vijf spelers die jonger zijn dan 24, de jongste daarvan is de 21-jarige Rougned Odor. In de voorgaande zes 'trips' naar het 'postseason' waren er bij de Rangers slechts drie spelers die jonger dan 24 waren. De jongste daarvan was Jurickson Profar, die pas 19 jaar was toen hij een pinch-hit beurt kreeg op 5 oktober 2012. Profar, die uitkwam voor het Nederlands Honkbal Team in de halve finale van de World Baseball Classic 2013, zal dit keer niet in actie komen. De infielder is herstellende van een blessure. Hierdoor miste hij het gehele seizoen 2014 en 2015.

Toronto Blue Jays sloot het seizoen af met een 93-69 'record' en pakte de titel in de American League East Division. En zo speelt de Canadese ploeg nu in hun eerste 'postseason' sinds 1993. Voor de 53-jarige Manager John Gibbons is dit zijn eerste 'postseason'. Hij leidde de Blue Jays ook al in 2004-2008, maar werd daarna ontslagen. Gibbons keerde terug als Manager van de Blue Jays in 2013, maar dat was geen succesvol jaar, vooral vanwege veel blessures. Maar nu, twee jaar later, keren de Blue Jays na 22 jaar terug in de Play-Offs.


...José Bautista homerde voor Toronto...
(© Foto: Henk Seppen)
Texas Rangers staat onder leiding van de 51-jarige Jeff Banister, die bezig is aan zijn eerste seizoen als Manager in de Major League. Banister speelde zelf in slechts één Major League-wedstrijd. Die speelde hij in 1991 toen hij 1-uit-1 sloeg als pinch-hitter voor de Pittsburgh Pirates. Banister was 29 jaar actief in de Pittsburgh-organisatie, waaronder zeven seizoenen als speler in de minor leagues. Hierna ging hij coachen en was hij de afgelopen vier jaar de Bench Coach van de Pittsburgh Pirates, voordat hij werd aangesteld als Manager van Texas in oktober 2014.

Hoewel de wedstrijd om 15:30 uur lokale tijd van start hing was het dak van Rogers Centre (de voormalige Skydome) gesloten, want er was lichte regen voorspeld in de vroege avond en dat zou mogelijk effect kunnen hebben op de latere innings. 'For-the-record', the Blue waren dit seizoen 11-14 met het dak dicht en 38-14 met het dak open.

De Rangers openden de score in de derde inning op David Price. De linkshander kwam op 30 juli naar Toronto in een spelersruile met de Detroit Tigers. Hij was 9-4 bij de Tigers en daarna 9-1 bij de Blue Jays in het restant van het seizoen. En daarmee werd hij pas de derde werper in de historie die minimaal negen wedstrijden won voor twee verschillende ploegen in dezelfde league in hetzelfde seizoen.

In de derde inning werd de Venezolaanse lead-off hitter Rougned Odor geraakt door een worp, waarna hij opschoof op een grounder van landgenoot Robinson Chirinos Even later scoorde Odor het eerste punt op een honkslag van Delino DeShields. De laatste schoof vervolgens ook op na een grounder, dit keer van de Zuid-Koreaan Shin-Soo Choo. DeShields scoorde daarna het tweede Texaanse punt op een honkslag van Adrian Beltre, die duidelijk last van zijn rug had terwijl hij richting eerste honk rende. Toen de Rangers het veld ingingen voor de tweede helft van de derde inning verliet de Dominicaanse derde honkman en powerhitter het duel vanwege stijfheid in zijn onderrug. Hij had zichzelf geblesseerd bij het opbreken van een dubbelspel in de eerste inning.

Texas-starter Yovani Gallardo schakelde de eerste negen slagmensen op rij uit. Maar in de tweede helft van de vierde inning bereikten de Blue Jays niet alleen de honken op de Mexicaanse rechtshander, ze scoorden ook. Ben Revere begon met een honkslag, waarna Josh Donaldson vier wijd kreeg. De laatste ging gedwongen uit op een grounder van José Bautista, maar hierdoor kwamen er wel lopers op het eerste en derde honk. Een infield-hit van de Dominicaan Edwin Encarnacion bracht Revere binnen en maakte er een 2-1 stand van.

In de eerste helft van de vijfde inning namen de Rangers meer afstand en opnieuw was het Venezolaanse duo Odor en Chirinos hiervoor verantwoordelijk. Odor opende en werd voor de tweede keer door Price geraakt door een worp. Hij scoorde toen Chirinos volgde met een homerun en dat zorgde voor een 4-1 stand.

In de 2e5 kwamen de Blue Jays weer terug in de wedstrijd. Russell Martin begon met een tweehonkslag, schoof op na een grounder en scoorde op een tweehonkslag van Kevin Pillar, zodat de achterstand werd verkleind naar 4-2. De laatste bereikte vervolgens het derde honk op een nieuwe grounder. Maar hij bleef daar achter want de inning eindigde met een grounder van Ezequiel Carrera, de pinch-hitter voor Josh Donaldson, die ook het duel vroegtijdig moest verlaten. In de competitie sloeg Donaldson 41 homeruns en sloeg 123 punten binnen. In de 2e4, toen hij gedwongen werd uitgeschakeld op het tweede honk, werd Donaldson op zijn hoofd geraakt door de knie van tweede honkman Rougned Odor, die probeerde een dubbelspel te completeren. Nadat hij in de 1e5 nog verdedigend had gespeeld werd Donaldson uit voorzorg vervangen toen hij even later aan slag moest komen. En zo vielen de twee All Star-derde honkmannen beiden dus uit in dit duel.

De Blue Jays zorgden voor een verschil van één punt (4-3) in de 2e6 toen José Bautista opende met een homerun op Keone Kela, die het werpen net had overgenomen van starter Yovani Gallardo. Voor Bautista was dit overigens zijn eerste 'postseason'-wedstrijd sinds hij vanaf 2004 in de Major League uitkomt (en 1403 wedstrijden speelde).

Echter, Texas antwoordde gelijk met een eigen punt, want in de zevende inning homerde Rougned Odor met één uit om de stand op 5-3 te brengen.

(8 oktober)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.